Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
129 (72.1%)
Новус
15 (8.4%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.4%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 179

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 443644 пати)

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 368
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1950 на: 16 Април 2025, 12:41:17 pm »
Nekoj da mi prate vo poraka broj od Kire Mak Plink Skopje?

Отсутен SolidMKD

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
« Одговори #1951 на: 21 Мај 2025, 07:31:10 am »
На темата за Плимонт не добив одговор па да пробам и овде.

Пред 2 месеци купив Сузуки Витара 2016 од Скопје со плински уред(Ланди Ренцо) вграден во 2019 г.

Дали има овластен сервисер за Охрид? И на колку време се прави сервис општо?

Пред 2 месеци префрањето на плин траеше 2-3 мин сега знае да биде и по 8 - 10 мин. Значи ова нешто?

И дали мора да чекам при прво палење на сабајле да префрли на плин или може одма да возам?

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2758
« Одговори #1952 на: 21 Мај 2025, 08:20:15 am »
На плинскиот систем основниот сервис се прави со промена на филтер на гасна и филтер на течна фаза, едниот се правеше на 15.000 км а другиот на 30.000 км, ако добро ме служи помнењето. Не е лошо да си ги смениш и двата пошто сега си ја зел колата, а јас би барал и да ми ги проверат цревата (дали има трага од антифриз, знае да почнат по малку да пуштаат после 5+ години), не е скапа инвестиција.

Префрлањето на плин зависи од постигнување на одредена работна температура, можеби ти треба прештелување, односно софтверско подесување (мене ова ми го правеа пр исекоја промена на филтри).

Не мора сабајле да чекаш да се префрли на плин, туку палиш кола, чекаш 30 секунди да поработи (како и за секоја кола, без разлика плин, бензин, дизел) и си тргнуваш, само ќе си префрли.
Своерачен потпис ;)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 830
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1953 на: 01 Јануари 2026, 23:16:04 pm »
Greskata e mnogu logicna. Do rasplinjacata doagja plinot vo tecna sostojba, tamu so pomos na toplinata od razladnata tecnost se pretvora vo gas i odi vo diznite. (Razladnata tecnost sprecuva da ima smrznuvanje na/okolu rasplinjacata i crevata okolu nea).

Prasanjeto e poveke, dali filterite/rasplinjacata i crevata do nea se vo ispravna sostojba i pravilno funkcioniraat vo pretvoranjeto na plinot od tecnost vo gas ( i dali odi dovolno toplina do rasplinjacata da moze da raboti kontinuirano). Najlesno e da probas so druga rasplinjaca i da vidis dali istoto ke go pravi ako veke moras sam da si ja sreduvas.
Па цревата се жешки, не би требало да има проблем со топлина.

Филтрите сам ги сменав пред 6 месеци, порачани се и монтирани по сериски број на расплињачата. Проблемот го имаше и пред да ги сменам, така да ке ги исклучам и нив.

Најлесно ми е да пробам со кит за репарирање, кошта околу 30 евра на ибеј, ја гледав процедурата и можам да го направам.

Sent from my A001LG using Tapatalk

Od kade poraca filtri ako ne e tajna? Potrebno e resetiranje na kompjuter posle promenata.Dali go napravi toa?
Nekoj da menuval fitri pa da kaze kolku e sega cenata za promena.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2337
« Одговори #1954 на: 02 Јануари 2026, 09:22:55 am »
Јас менував пред неколку дена. Цената беше 1200 денари.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 830
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1955 на: 07 Јануари 2026, 04:00:57 am »
Kaj smena? Plinmont 2000 den za dvata filtri.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2337
« Одговори #1956 на: 09 Јануари 2026, 11:58:40 am »
Kaj smena? Plinmont 2000 den za dvata filtri.
Кај Јовче. Позади макпетрол, Буковски.