Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
130 (72.2%)
Новус
15 (8.3%)
Мармил Монт
12 (6.7%)
Кар Систем
15 (8.3%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.8%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 180

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 468958 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1080 на: 25 Јануари 2015, 08:41:03 am »
Ништо страшно, ништо чудно и ништо ненормално:

Butane
Chemical Compound
Butane is an organic compound with the formula C₄H₁₀ that is an alkane with four carbon atoms. Butane is a gas at room temperature and atmospheric pressure.
Formula: C4H10
Molar mass: 58.12 g/mol
Boiling point: 30.2°F (-1°C)
Density: 2.48 kg/m³
IUPAC ID: Butane
Melting point: -220°F (-140°C)
Classification: Alkane
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1081 на: 25 Јануари 2015, 12:16:10 pm »
никој не рече дали е чидно или не.. зборевме дека ке идеш, ке си наточиш плин, тргнуваш да возиш и после 1 километар колата више не ти работи на плин... ем пари за гориво си дал, ем за мајстори после, ни крив ни должен имаш проблем...

значи чудно не.... ама страшно да. а богами и ненормално е... зашто збориме за плински уреди на возила и нивна експлоатација а не својства на некој гас...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #1082 на: 25 Јануари 2015, 12:17:53 pm »
А ако почекаш да се одмрзне?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1083 на: 25 Јануари 2015, 12:19:39 pm »
ке се изначекаш... а после пак ке ти смрзне
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1084 на: 25 Јануари 2015, 12:22:45 pm »
Онак пиши од каде точел плин за да не одиме ние таму

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1085 на: 25 Јануари 2015, 12:32:14 pm »
Не заебавајте луѓе, нормално е ова. Бутан има 50-60% (не ме фаќајте за збор, али тука е некаде) во LPG, другото е Пропан. Пропанот прв испарува, затоа што точка на вриење му е -42 целзиуси. Притоа прилично го оладува бутанот, па овој останува во течна фаза се` додека не качи температура до -1 степен целзиус. Потребно е време за да стигне до -1 степен целзиус и да почне да испарува бутанот. Затоа си седи втечнет во садот на нормален атмосферски притисок.

Затоа ја грееме расплињачата со топла вода од моторот, затоа ако префрлиш порано на плин ти смрзнува расплињачата, се` е нормално и ништо трагично.

Еве го бутанот на собна температура како врие:

на температури кои се блиски до 0 степени, или под нула вриењето ќе биде поумерено или нема да го има. Ќе си остане течен.

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #1086 на: 25 Јануари 2015, 12:40:14 pm »
Мислам дека зимно време смесата за LPG се менува со употреба на поголем процент пропан заради ладните температури. Но, неможам да тврдам. Ако знае некој за сигурно нека посочи.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1087 на: 25 Јануари 2015, 12:44:40 pm »
Секако:

Цитат
Smeša prema godišnjem dobu
Zbog velike temperaturne zavisnosti pritiska, da bi TNG smeša bila podjednako efikasna i zimi i leti sastav smeše je sezonski promenljiv. Međusobni odnos komponenti je promenljiv u širokom opsegu, od 3:1 (zimski meseci) do 1:7 (letnji meseci). Kod nas je dugo godina bila uobičajena jedna ista smeša i zimi i leti, 35%propana i 65% butana. Prema novom JUS-u u zimskim mesecima odgovara smeša 75:25, u prelaznim mesecima 45:55, dok u letnjim i do 12:88.

U toplijim podnebljima je udeo propana manji: u Grčkjoj i Turskoj odnos je 20%:80%; u hladnijim podnebljima taj odnos je veći, u Nemačkoj 70%:30%, sa tendencijom da se koristi i 100% propan. Od sastava komponenti TNG-a zavisi i količina vazduha potrebnog prilikom sagorevanja u motoru - propan zahteva manje kiseonika.

TNG je lako isparljiv na atmosferskom pritisku. Zato se puni i skladišti pod pritiskom u čelične boce i rezervoare. Tečno agregatno stanje (tečna faza) TNG-a ima veliki koeficijent termičkog širenja pa se mora ostaviti dovoljan prostor za njenu parnu (gasovitu) fazu. To je razlog što se punjenje rezervoara u vozilu ograničava na oko 80% zapremine preko uređaja koji to regulišu. Ako bi se ignorisalo to ograničenje došlo bi do naprezanja rezervora, do njegove deformacije i zamora materijala i konstrukcije i na kraju do daleko kraćeg garantovanog veka trajanja (garantni rok je 10 godina).

http://www.autogascentar.com/lpg-autogas-srbija.html
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1088 на: 25 Јануари 2015, 16:40:43 pm »
Не заебавајте луѓе, нормално е ова. Бутан има 50-60% (не ме фаќајте за збор, али тука е некаде) во LPG, другото е Пропан. Пропанот прв испарува, затоа што точка на вриење му е -42 целзиуси. Притоа прилично го оладува бутанот, па овој останува во течна фаза се` додека не качи температура до -1 степен целзиус. Потребно е време за да стигне до -1 степен целзиус и да почне да испарува бутанот. Затоа си седи втечнет во садот на нормален атмосферски притисок.

Затоа ја грееме расплињачата со топла вода од моторот, затоа ако префрлиш порано на плин ти смрзнува расплињачата, се` е нормално и ништо трагично.

Еве го бутанот на собна температура како врие:

на температури кои се блиски до 0 степени, или под нула вриењето ќе биде поумерено или нема да го има. Ќе си остане течен.

што сакаш симо да кажеш? дека е НОРМАЛНО боцата да ти смрзне онака?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1089 на: 25 Јануари 2015, 17:22:12 pm »
Ставен плински уред во Плимонт  Landi Omegas Evo на 46.000км.
Пред да ја оставам колата ме прашаа дали сум менувал свекици, покажувала на плинот. Рано е за менување според упатство.
Јас ги прашав дали деловите кај што се буши возилото се става антикорозивна заштита, не!

Земање возилото од кај нив, пред да паркирам дома приметив во лер ненормални вибрации бетер работи од 1.4тди!!!
Предходно го имав гледано видеото, 0.22 запазете.

Дигам хауба гледам што како е, дали ќе приметам нешто, ништо.
На форум некои пишаа да се штелнел плинот...

Се слушнав со Плимонт и отидов утредента кај нив.
Ја ставија на компјутер се ок, дечкото вели во ред е. Колата ја пали вели, а добро работи, јас се нервирам, он како професионалец треба да го има приметено работењето или се прави наудрен.

Пластиката од кај моторот ја извади, дизните ги отштрафи со носачот бидејќи тие штракаат гласно, да видам да не доаѓаат вибрациите од кај нив, ништо од тоа.
Приметив малку уље горе на моторот, и му посочив како можен проблем бидејќи на видеото се вади горниот дел и се буши. Мислев од тоа да не е нешто, бидејќи не ги познавам мн. работите како функционираат.
Ми кажа дечкото дека тој дел не се вади, мислам дека дирекно е бушено местото за дизните , воочивме дека маслото е од поодамна засушено, истуриле кога ставале.

Почна да ме копка муабетот за свекиците, ги сменив, пак исто лошо работење...

Месец, два возам се нервирам за плинот што сум го ставил и ја возам колата, помислив и да ја продадам...

Колега ме прашува како плинот, му кажувам за проблемот и ми вели и мене исто вака ми правеше.
Ме праша кај ставам плин, во наш гас, ми вели испразни боцата и стави на Октан, пробај таму.
Си велам во себе исти кур кај и да полниш, малку е поскап али ќе се проба.

Ставање на ОктаН, ни вибрации ни пичке материте, осмех и радување како циган на цреша...

Скоро два месеци поминав со големи нервози, а дечките од плимонт кој ги сметав за големи професионалци со традиција не го приметија "проблемот" и не најдоа решение!!!

Онак имаше пишано НасГас мора да дава пониски цени за да привлече муштерии, многу логично изгледа ама не е така. Плинот со послаб квалитет им е.
Исто така и плимонт од некоја пумпа во близина кај што ставиле плин за тест не им чини плинот.

Ако може нешто да кажеме и ние - "лошите професионалци":
- За да можеме да решиме проблем на плинскиот уред, тој проблем мора и да постои. Кај твојата Киа  немаше никакви вибрации или тресење, и работеше идентично и на бензин и на плин.
-Доколку плинскиот уред предизвикува вибрации кои се пренесуваат во кабината (тоа може да се случи заради пренесени вибрации од редукторот или инјекторите) на колегите ќе им требаше помалку време да ги отстранат тие вибрации отколку времето што го потрошија на објаснување дека не можат да воочат никаков проблем.
-Нема никакви шанси моторот да се смирил откако е ставен плин на друга пумпа, доколку постоел проблем со тресење тој не би се решил со ставање поквалитетен плин.
-Плинскиот уред во твојата Киа работи сосема добро. Доколку се јави било каков прблем, посети го нашиот сервис, навремено ќе биде отстранет.

Возилото немаше тресење, туку вибрации кои претходно ги немаше, се осеќаа на воланот па на наслоните за рака, највеќе на наслонот за глава....
Колегата кој беше со мене и он го рече тоа, истотака и он вози возило на плин и се чудеше за вибрациите кај мене.

Колегите од Плимот по објаснувањето дека добро спрема нив работи т.е. нема дополнителни вибрации, само инјекторите на носачот ги отштрафија кои беа на еден штраф, а редукторот не го чепкаа.

Како што пишав после два месеци откако сменив друга плинара по сугестија на колега кој го имал истиот проблем на неговиот Sportage 2.0, возилото си е во нормала се изгубија вибрациите. Сепак шанси има.

После ова возилото си работи како на бензин така и на плин, во лер го приметувам штракањето на инјекторите за плин и кога се тргнува при мали обртаи што е и нормално.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1090 на: 25 Јануари 2015, 17:27:10 pm »
Со скршен држач на мотор не ми тресеше наслоњач тебе од плин ти тресело. Хм.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1091 на: 25 Јануари 2015, 17:32:35 pm »
Возилото немаше тресење, туку вибрации кои претходно ги немаше, се осеќаа на воланот па на наслоните за рака, највеќе на наслонот за глава....
Колегата кој беше со мене и он го рече тоа, истотака и он вози возило на плин и се чудеше за вибрациите кај мене.

Колегите од Плимот по објаснувањето дека добро спрема нив работи т.е. нема дополнителни вибрации, само инјекторите на носачот ги отштрафија кои беа на еден штраф, а редукторот не го чепкаа.

Како што пишав после два месеци откако сменив друга плинара по сугестија на колега кој го имал истиот проблем на неговиот Sportage 2.0, возилото си е во нормала се изгубија вибрациите. Сепак шанси има.

После ова возилото си работи како на бензин така и на плин, во лер го приметувам штракањето на инјекторите за плин и кога се тргнува при мали обртаи што е и нормално.

друже.. избини вака ама јас, како некој што бајаги се разбрам од плински уреди, тврдам дека вибрации на наслоњач, на волан и незнам каде уште, од лош плин неможе да има.. не дека ги бранам плимонт, ама ти посочија дека ти констатирале исти вибрации и на бензин... незнам, не сум бил таму, ама ако прекинале, можеби се сменило нешто друго во режимот на работење... не е до плинот... може да трокира, може да гуши ама да има вибрации на се тоа што го наброја, само од лош плин, тешка работа....
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1092 на: 25 Јануари 2015, 17:34:26 pm »
Ја сумљам и дека ти направиле од плимонт да ти фрла плин преку вентилација внатре во кабината пошто така ми делуваш.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1093 на: 25 Јануари 2015, 17:37:31 pm »
Ја сумљам и дека ти направиле од плимонт да ти фрла плин преку вентилација внатре во кабината
По понашањето тебе во мозокот ти фрла плин, пошто така ми делуваш. 

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1094 на: 25 Јануари 2015, 18:26:57 pm »

што сакаш симо да кажеш? дека е НОРМАЛНО боцата да ти смрзне онака?

Да. Нормално е.

Тоа ти е ко` кога ќе извадиш шише од замрзнувач, се нафаќа мраз на него.
Како што кажав, пропанот при испарување го лади бутанот (Геј-Лисаковиот закон за зависност на притисок и температура) на доста пониска температура од неговата точка на вриење (-1 стпени целзиуси), така да тој си останува да речеме на -10 -11 степени. Додека не се загрее на -1 степен, не испарува. Си стои во канистерот. Канистерот е ладен под 0, надвор е влажно, нормално дека ќе се смрзне.

Edit: eве постоело и име Joule–Thomson effect

Цитат
As a gas expands, the average distance between molecules grows. Because of the attractive part of the intermolecular force, expansion causes an increase in the potential energy of the gas. If no external work is extracted in the process and no heat is transferred, the total energy of the gas remains the same because of the conservation of energy. The increase in potential energy thus implies a decrease in kinetic energy and therefore in temperature.
« Последно менување: 25 Јануари 2015, 18:46:56 pm Simo - Carrier166 »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!