Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1996403 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6505
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #15285 на: 27 Ноември 2014, 14:37:36 pm »
На крај сепак се не се врти околу потрошувачката туку сопствените потреби. Кога возам еден нормален автомобил од Пежо 107- Киа Рио - Голф - Мондео  па се до Ауди А8 мене ми е попријатно кога возам дизел. Тука никако не зборам за Голф ГТИ, Импреза, Мегане РС или пак БМВ М5 итн. Потрошувачката е еден дел, значаен секако но не и единствен. Кога возам мене дизелот а и верувам на сите дизелаши тука им претставува задоволство.

И јас така мислев за долги релации (од други теми имам прочитано дека возиш долги релации). Ама бев многу пријатно изненаден од мојот бензинец последните 5 000 километри. Со дизел 135 литри нафта, со бензинец 141 литар бензин, иста релација, иста вожња.

И разликата да била поголема или помала во некоја разумна бројка мене не ми менува тоа многу, едноставно се осеќам опуштено кога возам дизел тоа е тоа. Секој со своите искуства нели? Можеби моето искуство е мало па кога ќе возам некој нов Пасат 2.0 тси со три црвени ќе го сменам мислењето. Еве вака треба да дискутираме на оваа тема, без трактори или косилици.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #15286 на: 27 Ноември 2014, 14:38:29 pm »
Дечки, треба да отвориме нова тема.

Доколку имате месечна плата од 5000 евра, што би возеле - бензин или дизел ? Значи, занемарувајќи ја потрошувачката, на која ние-нормално, обрнуваме преголемо внимание... благодарение на нашата сјајна финансиска состојба/економија. :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #15287 на: 27 Ноември 2014, 14:40:07 pm »
А кој зема 5000 евра плата ? Според нашите стандарди е темава отворена.. просечна плата од 150/200 евра или колку и да е..

Јас да земав 5000 евра ќе возев бензинец со 200/300 коњи, и воопшто немаше главата да ме боли дали троши 5 или 25..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #15288 на: 27 Ноември 2014, 14:40:33 pm »

Чекај малку, ти да не го измисли бензискиот или дизел мотор? Или некој од форумов? Па толку на срце си ги ставате овие споредби тоа е чудо невидено. Факт е дека бензин влече помалку во споредба со дизел и тоа е тоа. Тоа засекогаш ќе остане така поради што самиот дизел мотор е поефикасен. Оваа тема требала на самиот почеток да биде отворена со цел на информирање на форумџииве кои се вистинските недостатоци на дизел/бензинец и потоа ние како членови да дискутираме на едно културно ниво зошто бензин би бил подобар избор доколку е користен само во градски услови, зошто дизел би бил подобар ако се зима поголемо возило и такви некои слични безброј дискусии, а не дизелот е само за по нива, чадел или бензинот е косилица или многу било тешко да се смени една брзина подолу. Детски муабети!!! Еве ти биди прв и не реагирај на такви глупости.

Искрено, многу ми е драго што сакаш да внесеш сенс во дискусијава. Меѓутоа, не треба мене да ми се обраќаш дека правам дискусии без осет.  Барем јас се трудам до некаде да фрлам и по некој валиден факт тука, за разлика од повеќето дискутанти од типот „возев v10 бензиенц, ама мојот 1.5dci парче го праи на 1000 вртежи“.

Второ во врска со твоево објаснување, за нешто да биде факт, треба да приложиш доказ. Ефикасноста не е во директна корелација со влечната сила, туку со потрошувачката. Ефикасноста се мери според тоа колку внесуваш во системот и колку полезна работа излегува од таа енергија.
Дизел не влече повеќе, туку влече на пониски вртежи. Еве на пример два мотори во Поло:

1.9 SDI (VW)     133 N·m (98 lbf·ft) @ 1,800
1.4 16v(VW)    128/4400 Nm

Ако ја пресметаме снагата по следнава равенка: Power (kW) = Torque (N.m) x Speed (RPM) / 9.5488 тогаш испаѓа следното:
SDI= 25.07KW при 1800 рпм
16V=58.98KW при 4400 рпм.

Заклучокот изведи го сам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #15289 на: 27 Ноември 2014, 14:42:54 pm »
И разликата да била поголема или помала во некоја разумна бројка мене не ми менува тоа многу, едноставно се осеќам опуштено кога возам дизел тоа е тоа. Секој со своите искуства нели? Можеби моето искуство е мало па кога ќе возам некој нов Пасат 2.0 тси со три црвени ќе го сменам мислењето. Еве вака треба да дискутираме на оваа тема, без трактори или косилици.
Јас немам пасат тси, јас имам 10годишен атмосферец. Претходно неколку пати патував со дизел, и исто така си мислев за дизелот дека е посигурен или дека влече брзо, итн. итн.
Истиот пат со бензинец кола, никаде не се осетив несигурно кога треба да престигнам некој, или да се плашам дека не влече доволно самата кола. Иако се сомневав како би се однесувала особено на угорниците низ Словенија.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #15290 на: 27 Ноември 2014, 14:43:07 pm »
Стратро тоа е тоа, светото тројство 320цди, 3.0тди и бмв 3.0Д.

...и 2.7 ХДИ.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #15291 на: 27 Ноември 2014, 14:43:43 pm »
И јас  би купил бензинец од мерак а дизел од потреба.. Од кај информацијата дека ми го купиле ?

Ете на комбето има плин.. Не е океј, 1 недела дремеше по сервиси за плинот и евего пак не е како што треба.. Трокира (на ниски обртаи), не пали, троши 12л/100км...

Клио 1.2 е 2300/2400 евра + 800 евра плин.. Клио 1.5дци е 2400/2800 евра...

Дизелот троши 4.5литри комбинирано, бензинот ќе троши 6 литри комбинирано..
Дизелот има 82 коњи и 185нм, бензинот има 75 коњи и 104нм...

Ок, не знаев дека си успеал сам да го пазариш. Респект.

Комбе е комерцијално возило и по дифолт треба да си биде со дизел мотор.

Со другото се согласувам.

Најбитно нешто и покрај се е што клио 1.5дци 82кс одииии како аероплан во споредба со 1.2 на плин. Како две различни возила се тие две коли со тие мотори.

Исто како што 1.8 Турбо бензин оди како аероплан во споредба со 1.9 СДИ.

Дечки, треба да отвориме нова тема.

Доколку имате месечна плата од 5000 евра, што би возеле - бензин или дизел ? Значи, занемарувајќи ја потрошувачката, на која ние-нормално, обрнуваме преголемо внимание... благодарение на нашата сјајна финансиска состојба/економија. :)

Тоа би било интересно, мада ја више одговорив, онака неприметно :)

Не знам за вас, ја сеа ускоро коа ќе напраам пуно пари (кај и да е, еве го, се крчка), ќе си зеам и бензинец и дизел. Со бензинецот ќе си праам мерак, со дизелот ќе си идам со фамилија на одмор. А ви? Ви видете шта чете...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #15292 на: 27 Ноември 2014, 14:47:08 pm »

Чекај малку, ти да не го измисли бензискиот или дизел мотор? Или некој од форумов? Па толку на срце си ги ставате овие споредби тоа е чудо невидено. Факт е дека бензин влече помалку во споредба со дизел и тоа е тоа. Тоа засекогаш ќе остане така поради што самиот дизел мотор е поефикасен. Оваа тема требала на самиот почеток да биде отворена со цел на информирање на форумџииве кои се вистинските недостатоци на дизел/бензинец и потоа ние како членови да дискутираме на едно културно ниво зошто бензин би бил подобар избор доколку е користен само во градски услови, зошто дизел би бил подобар ако се зима поголемо возило и такви некои слични безброј дискусии, а не дизелот е само за по нива, чадел или бензинот е косилица или многу било тешко да се смени една брзина подолу. Детски муабети!!! Еве ти биди прв и не реагирај на такви глупости.

Искрено, многу ми е драго што сакаш да внесеш сенс во дискусијава. Меѓутоа, не треба мене да ми се обраќаш дека правам дискусии без осет.  Барем јас се трудам до некаде да фрлам и по некој валиден факт тука, за разлика од повеќето дискутанти од типот „возев v10 бензиенц, ама мојот 1.5dci парче го праи на 1000 вртежи“.

Во америка имаше еден Форд Ф350 службен, и одвреме навреме го возев. Комбинирано трошеш околу галон на 10 милји. Ф150 в8 тритон околу галон на 15 милји. Имаше и една ф550ка в10 тритон што едвај стигаше до 8 милји со еден галон. Сите вадеа неверојатен звук.   ;D ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #15293 на: 27 Ноември 2014, 14:49:36 pm »
Читајќи ја темава доаѓам до заклучок дека 1.4тси (на плин), е подобро од 2.0тди во ете да речиме голф 6..... Свашта..

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #15294 на: 27 Ноември 2014, 14:50:06 pm »

4.5 литри на 110 км/ч - 1500 вртежи.
12.3 литри на 200 км/ч - 3100 вртежи.

..моментална, нормално.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10990
  • 430i
« Одговори #15295 на: 27 Ноември 2014, 14:55:06 pm »
Читајќи ја темава доаѓам до заклучок дека 1.4тси (на плин), е подобро од 2.0тди во ете да речиме голф 6..... Свашта..

Не мора на плин. Во секој случај е подобар.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #15296 на: 27 Ноември 2014, 14:56:57 pm »
хахаха Го сакам овој бузуки, некогаш знае да погоди „у центар“ :D :D :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10990
  • 430i
« Одговори #15297 на: 27 Ноември 2014, 14:57:59 pm »
Тоа и кажано и докажано, ама заклучокот си е вреден :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #15298 на: 27 Ноември 2014, 14:58:51 pm »
Па сеа видете, сепак еден од култните негови заклучоци беше дека за поладни температури, зимската гума е подобра. Чоекот знае што збори.

Добро е :) Ама сепак на што поладно време толку зимската е подобра..
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #15299 на: 27 Ноември 2014, 15:01:06 pm »
 :D :D :D ;D