Гласање

Choose your destiny!

Бензин
239 (58.3%)
Дизел
171 (41.7%)

Вкупно гласови: 410

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 1995802 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #15255 на: 27 Ноември 2014, 13:30:45 pm »
Леле симо што ми збориш, дури 500 денара разлика. Извини за грешката плус 50 евра повеќе за регистрации за 5 години. Има разлика! Кои интервали почести, па како го направивте екобустот како да се прави сервис на 15000 км - глупости. Интервалот на сервис зависи од маслото!

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3031
« Одговори #15256 на: 27 Ноември 2014, 13:34:35 pm »
Не треба да се споредуваат графици кој дава поголема сила на 6500 вртежи зошто низ град ретко кој ги постигнува. Споредувајте нешто што секојдневно на исти начин се вози  а не некој AMG, М5, 3турбо тди и сл.

Да бевме во Германија друг ќе беше муабетот ама на крајот пак се врти околу економичноста која е на страната на дизелот. Ако кај дизелот предноста е само во потрошувачката, зашто 90% од бензинашите ги конвертираа колите на плин од 1.2 па се до 2.5? Зашто не земете турбо бензинци да возите какви што споредувате? Неможе да се вози на плин и ќе ве изгори во потрошувачка, така? На крајот пак се врти околу потрошувачката која наводно не ви е битна а се утепавте од турање плин на колите. Не е исто да даваш секој месец 50 евра за гориво на 300 евра плата и 100 евра за гориво на 300 евра плата нели?

И јас би зел некој мрсен турбо бензинец да имав над 1000 евра плата ама бидејќи во Македонија ретко кој дава таква плата ќе продолжам да возам дизел.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3042
« Одговори #15257 на: 27 Ноември 2014, 13:39:24 pm »
Зашто да купувам нова кола, ако размислувам дали и колку тешко ќе ја продадам после X години? А ако ја слупам после 6 месеци тоталка? И ако се поебе дизелот за една година? Јас не можам така.

Или да сумирам дека од кола како и да гледаш си зијан. Ако гледаш дали и за коклу време ќе ја продадеш, не ја ни купувај. Инвестирај ги тие пари во автобуски карти и реновирање на домот, а по можност и чести прошетки низ Европа.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #15258 на: 27 Ноември 2014, 13:41:14 pm »
...абе испод 180 да не ја симнам, 8 да ми троши.

Иначе, браво за марјанот.
Ретко кога да прочитам толкав пост до крај.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #15259 на: 27 Ноември 2014, 13:44:09 pm »
Ете го најреалниот муабет.

Еве риплај у фазон каков што се љуби на форумов (пошо нели што има да збориме за коли со помоќни мотори, кога возиме 1.4 бензинци со 90 КС)...

(ахем)

Каде тоа под 180 да не ја симнеш, не знаеш ли какви се патиштата кај нас...

Не знам за вас, ја сеа ускоро коа ќе напраам пуно пари (кај и да е, еве го, се крчка), ќе си зеам и бензинец и дизел. Со бензинецот ќе си праам мерак, со дизелот ќе си идам со фамилија на одмор. А ви? Ви видете шта чете...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #15260 на: 27 Ноември 2014, 13:44:52 pm »
Стратро тоа е тоа, светото тројство 320цди, 3.0тди и бмв 3.0Д.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43930
  • Il Moderatore
« Одговори #15261 на: 27 Ноември 2014, 13:47:30 pm »
Врска немаш, кај бензинецон од 80-120 мора да симнеш брзина надолу.. ебти колата со мењАч!
А и кога ќе ја шиткаш, ќе се окозиш со бензинецот, а дизелчето ќе летне уште првите 5 минути од огласување, со 2500 евра повисока цена! ;D
Зошто пишуваш вакви работи? Ова важи и за тие што зборат како бензинците се најлоша измислица во светот. Мислам дај да комуницираме малку понапредно без да бидеме иронични во нашите ставови и да се потрудиме да бидеме објективни малку. Не е убаво ни од едните ни од другите што буквално ги ругаат бензинците/дизелите место да сме благородни што уживаме кога се возиме во дизел/бензин. (секој со своите потреби).
Какви работи? Дека тука некој убедува како бензинците не тегнеле при нормални вртежи? А мењачот е вграден за мирифче да обесиш на него? Или те убедуваат дека дизел брзо се шитка и ќар ќе бидеш? Дај те молам.... Или дека моторот 535d ги кине сите бензинци од 3000ццм? Па ете го одговорот и од самите BMW, во облик на M3/M4.

А темава помина покрај рационални дискусии уште пред едно 15.000 постови.... Ако сакаш да ја вратиш во нормален колосек, тогаш ќе ти требаат уште 15.250 потови, колку што се напишани до сега.
Леле симо што ми збориш, дури 500 денара разлика. Извини за грешката плус 50 евра повеќе за регистрации за 5 години. Има разлика! Кои интервали почести, па како го направивте екобустот како да се прави сервис на 15000 км - глупости. Интервалот на сервис зависи од маслото!

850 денари испаднаа само од две ставки. Пошто ти рече дека е исто, јас ти кажувам со факти дека не е исто.

Сервисниот интервал зависи од препораките на производителот. Не можеш ти да го продолжиш сервисот на 3 години ако ставиш којзнае какво масло наместо фабрички препорачаното. Прашај во МиДа кој е препорачан серв. интервал за 1.0 екобуст и потоа прашај за 1.6 тдци.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #15262 на: 27 Ноември 2014, 13:49:04 pm »
Не треба да се споредуваат графици кој дава поголема сила на 6500 вртежи зошто низ град ретко кој ги постигнува. Споредувајте нешто што секојдневно на исти начин се вози  а не некој AMG, М5, 3турбо тди и сл.

Да бевме во Германија друг ќе беше муабетот ама на крајот пак се врти околу економичноста која е на страната на дизелот. Ако кај дизелот предноста е само во потрошувачката, зашто 90% од бензинашите ги конвертираа колите на плин од 1.2 па се до 2.5? Зашто не земете турбо бензинци да возите какви што споредувате? Неможе да се вози на плин и ќе ве изгори во потрошувачка, така? На крајот пак се врти околу потрошувачката која наводно не ви е битна а се утепавте од турање плин на колите. Не е исто да даваш секој месец 50 евра за гориво на 300 евра плата и 100 евра за гориво на 300 евра плата нели?

И јас би зел некој мрсен турбо бензинец да имав над 1000 евра плата ама бидејќи во Македонија ретко кој дава таква плата ќе продолжам да возам дизел.

Во Германија данокот за дизел е 2-3 пати поскап отколку за бензин. Осигурувањето за дизел према бензин исто годиште ист шофер горе/долу исти перформанси кај една кола, значи се колку-толку исто кај дизелот е околу 100-150 евра поскапо отколку кај бензин. Сервисот на дизел е поскап кај дизел, отколку кај бензин. Еконормите за дизел се поригорозни и ако сакаш да возиш низ центар на повеќето градови мора минимум евро4 стандард, а тоа значи ДПФ (или ако нема од фабриката, ретрофит ДПФ) па ајде екстра трошоци за дпф.
 Ако не возиш над 20к во Германија, дизелот е доста скап спорт.

И секако, зборувам од лично искуство, а не од рекла казала. Инаку, и  јас сакав е46ка 330д со 204 коњи, ама имаш 600+ евра данок и 1200+ осигурување на година. Тоа се околу 1 000 евра плус за бензин (12 резервоари по 700 километри = на 9 000 километри)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #15263 на: 27 Ноември 2014, 13:50:33 pm »
А од друга страна, убаво е што на повеќето бензински во Германија имаат плин.
(no pun intended)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #15264 на: 27 Ноември 2014, 13:51:49 pm »
Кај мене филтерот за гориво за дизелот ме кошта колку цел сервис со 10-60 Рејсинг за бензинецот..
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43930
  • Il Moderatore
« Одговори #15265 на: 27 Ноември 2014, 13:53:18 pm »
Кај мене филтерот за гориво за дизелот ме кошта колку цел сервис со 10-60 Рејсинг за бензинецот..
Среќа па, кај нас во државава ретко кој го мења тој дел при сервис, па исто ќе го кошта сервисот... До следни дизни....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #15266 на: 27 Ноември 2014, 13:55:18 pm »
И покрај сите овие повисоки даноци попродавано кај возилата од висока класа е дизел :) Немаат лугето пари па возат дизелаши за да заштедат нели? Ова ја бута теоријата  дека купуваат дизел за да заштедат и воедно дава до значение дека дизел купуваат за да уживаат во торкот и крузањето со големи брзини безшумно :)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #15267 на: 27 Ноември 2014, 13:55:43 pm »
А од друга страна, убаво е што на повеќето бензински во Германија имаат плин.
(no pun intended)
Во Германија еден плински уред со монтажа + А тест е околу 2 000 евра за 4 цилиндри, 3 000 евра за 6 цилиндри.
Инаку да, почнаа да ставаат плин на секоја втора бензинска.  ;D ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #15268 на: 27 Ноември 2014, 13:58:28 pm »
Врска немаш, кај бензинецон од 80-120 мора да симнеш брзина надолу.. ебти колата со мењАч!
А и кога ќе ја шиткаш, ќе се окозиш со бензинецот, а дизелчето ќе летне уште првите 5 минути од огласување, со 2500 евра повисока цена! ;D
Зошто пишуваш вакви работи? Ова важи и за тие што зборат како бензинците се најлоша измислица во светот. Мислам дај да комуницираме малку понапредно без да бидеме иронични во нашите ставови и да се потрудиме да бидеме објективни малку. Не е убаво ни од едните ни од другите што буквално ги ругаат бензинците/дизелите место да сме благородни што уживаме кога се возиме во дизел/бензин. (секој со своите потреби).
Какви работи? Дека тука некој убедува како бензинците не тегнеле при нормални вртежи? А мењачот е вграден за мирифче да обесиш на него? Или те убедуваат дека дизел брзо се шитка и ќар ќе бидеш? Дај те молам.... Или дека моторот 535d ги кине сите бензинци од 3000ццм? Па ете го одговорот и од самите BMW, во облик на M3/M4.

А темава помина покрај рационални дискусии уште пред едно 15.000 постови.... Ако сакаш да ја вратиш во нормален колосек, тогаш ќе ти требаат уште 15.250 потови, колку што се напишани до сега.
Чекај малку, ти да не го измисли бензискиот или дизел мотор? Или некој од форумов? Па толку на срце си ги ставате овие споредби тоа е чудо невидено. Факт е дека бензин влече помалку во споредба со дизел и тоа е тоа. Тоа засекогаш ќе остане така поради што самиот дизел мотор е поефикасен. Оваа тема требала на самиот почеток да биде отворена со цел на информирање на форумџииве кои се вистинските недостатоци на дизел/бензинец и потоа ние како членови да дискутираме на едно културно ниво зошто бензин би бил подобар избор доколку е користен само во градски услови, зошто дизел би бил подобар ако се зима поголемо возило и такви некои слични безброј дискусии, а не дизелот е само за по нива, чадел или бензинот е косилица или многу било тешко да се смени една брзина подолу. Детски муабети!!! Еве ти биди прв и не реагирај на такви глупости.

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
« Одговори #15269 на: 27 Ноември 2014, 14:03:36 pm »
Знаете како викаа кај нас? Ако не знаеш што е подобро, прашај што е поскапо... и све е кажано  ;)