Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2537857 пати)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #11475 на: 04 Септември 2013, 16:18:25 pm »
Ima na forumot sostvenik na GTI ke vi kaze klku mu trosi, ne znam oti se raspravate?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #11476 на: 04 Септември 2013, 16:20:30 pm »
Ima na forumot sostvenik na GTI ke vi kaze klku mu trosi, ne znam oti se raspravate?

Ако при тоа не каже како го вози, џабе.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #11477 на: 04 Септември 2013, 16:21:24 pm »

Ако при тоа не каже како го вози, џабе.
Како и да го вози, бројка од 6,5 нема да каже.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #11478 на: 04 Септември 2013, 16:26:12 pm »
Само што он вози две генерации постар Голф ГТИ, а типов на почетокот убаво вика дека е поекономичен од претходните модели. Сега, колку е тоа поекономичен не знам. Ама знам дека ЛП претерува со бројките како и секогаш.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #11479 на: 04 Септември 2013, 16:34:42 pm »
Ако зимаш хот-хеч за да штедиш, налет.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11480 на: 04 Септември 2013, 16:37:32 pm »
Не зимаш за да штедиш, туку за секој ден.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #11481 на: 04 Септември 2013, 16:39:24 pm »
Точно, а тука потрошувачката итекако игра улога. Golf GTI (и компанија) не се Porsche 911, односно Aston Martin Vantage.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #11482 на: 04 Септември 2013, 16:56:38 pm »
Само што он вози две генерации постар Голф ГТИ, а типов на почетокот убаво вика дека е поекономичен од претходните модели. Сега, колку е тоа поекономичен не знам. Ама знам дека ЛП претерува со бројките како и секогаш.

Sprema klipot edno 5 litra minimum sigurnoo ima razlika vo potrosuvackata pomegju modelite ?!

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #11483 на: 04 Септември 2013, 17:24:08 pm »
Не верувам дека троши 13 л/100 како што вика ЛП се додека Томи не се искаже ( може пишал некаде, не можам да најдам ) која му е реална потрошувачка во град со нормално возење. Али пак, кој фактор сум јас за мене да ми се правда некој.  А за тоа дека може да има разлика помеѓу моделите, може, не може 5 ама може да има голема разлика. Само посочив дека тој во видеото кажува едно, а ЛП труби и трола со бројки од ракав. Ако него Љундаито му троши 9 во град, не значи дека на сите косилици им троши 9 во град, или повеќе затоа што нели Љундаи и40 (сра*а) е автомобилот на векот и најдоброто нешто произведено во историјата на автомобилизмот. А да и бесшумна рачка за подесување волан имало. Вау.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4116
« Одговори #11484 на: 04 Септември 2013, 17:47:25 pm »
Јас тој GTI 6 што го возев трошеше 8,5/100 градска ако го возиш како за секој ден што би го возел мојот Меган што троши 6 во град.

И јас со мојот дизел знам да потрошам 10l/100km без проблем на отоворено и тоа. Со Laguna-та pod 10 град само со хухкање на папучата.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11485 на: 04 Септември 2013, 17:51:48 pm »
Јас тој GTI 6 што го возев трошеше 8,5/100 градска ако го возиш како за секој ден што би го возел мојот Меган што троши 6 во град.

Let me make this clear: сакаш да кажеш дека GTI 6 и меган дизел, при исто возење, едниот троши 8.5, другиот 6?

Брее, GTI по штедлив од 1.4 ТSI...

Со Laguna-та pod 10 град само со хухкање на папучата.

Ако е ова вистина (во што се сомневам) треба да ја носиш на мајстор.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #11486 на: 04 Септември 2013, 17:57:58 pm »
Цитат: Simo - Carrier166 link=topic=61.msg511152#msg511152
Море, глеам сеа, грешка си.. 6 пати потрошувачкава поголема. BTW, GTI-то како го остава дизелченооо, дур овој тргне од рампата кај петровец, гти-то е веќе на патарината пред велес! :) Само една секунда до 100, само 6 секунди на километар... само 1 саат на 100 км.. :D

на математикава и амди бајрам ќе ти симне капа
Морам со твојата да парирам (3 пати потрошувачка)  :-)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11487 на: 04 Септември 2013, 18:04:06 pm »

Let me make this clear: сакаш да кажеш дека GTI 6 и меган дизел, при исто возење, едниот троши 8.5, другиот 6?

Брее, GTI по штедлив од 1.4 ТSI...

Со Laguna-та pod 10 град само со хухкање на папучата.

Ако е ова вистина (во што се сомневам) треба да ја носиш на мајстор.
Pa pri normalno vozenje ne e daleku gti od tsi.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #11488 на: 04 Септември 2013, 18:07:59 pm »
Tи имаш кратка меморија.
Напротив имам многу добра меморија. За разлика од мене ти имаш селективна амнезија, се сеќаваш само на работи кои ти одговараат во дискусиите.

Цитат
Ако си ми кажал 1000 пати за максималната моќност, јас ти имам одговорено 1001 пат дека токму на максималната моќност мислам и зборувам, и дека намерно тој збор го изоставам во секојдневната комуникација, затоа што се подразбира и нема потреба да се потенцира.
Ако тоа што го пишуваш се однесува до мене треба да го пишеш по ПП, а не на јавен форум каде покрај мене читаат уште 5000 читатели.
Зошто максималната моќност ја нарекуваш моќност кога тоа се две сосема различни работи кои не можат да се споредат? Претпоставувам дека не е случајно, туку е исклучиво во функција на твојата света тролска задача да шириш FUD.

Цитат
Дајно мерењата се оние кои покажуваат дека дизелот има многу добра крива на торк, односно искористилива моќност во рангот 1500-4300 рпм.
И повторно тролање и ширење дезинформации, народски познато како јадење гомна. Со дајно можеш да споредуваш два или повеќе мотори без разлика дали се дизел, бензин или нешто друго. Во контекст на кажаното дајното покажува дека бенизнот има многу добра крива на торк, односно искоритлива моќност во рангот 1500-5500RPM.

Уствари ако земеме два современи мотори едниот дизел, а другиот бензин, бенизнецот е далеку поагилен има поголем торк и многу поголема моќност во сите можни сценарија, а воедно е и потивок. Единствена предност на дизелот е само економичноста.

Во контекст на ова ќе наведам неколку прости примери:
1.4TSI -170 е многу многу помоќен од било кој 1.4 турбо-дизел
1.75TBI е многу многу помоќен од било кој 1.8 турбо дизел
2.0 I4T (оној од AMG45) е бар двојно помоќен од било кој 2.0 турбо дизел
« Последно менување: 04 Септември 2013, 18:18:46 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11489 на: 04 Септември 2013, 18:19:42 pm »
Уствари ако земеме два современи мотори едниот дизел, а другиот бензин, бенизнецот е далеку помоќен, поагилен има поголем торк и многу поголема моќност во сите можни сценарија, а воедно е и потивок. Единствена предност на дизелот е само економичноста, т.е. ниската потрошувачка.

КОИ два современи мотори? По кој критериум ќе ги споредуваме?

Во контекст на ова ќе наведам неколку прости примери:
1.4TSI -170 е многу многу помоќен од било кој 1.4 турбо-дизел
1.75TBI е многу многу помоќен од било кој 1.8 турбо дизел
2.0 I4T (оној од AMG45) е бар двојно помоќен од било кој 2.0 турбо дизел

Ах, да, гледам кој бил критериумот.

Патем, колку чини овој 2.0 I4T?

Него, пази ова колку е бољи бензинец: спореди F1 мотор од 3 литра со ауди од 3 литра турбодизел. Кажи, а?

Ете ТАКВИ ви се споредбите кога споредувате бензинци и дизели со иста кубикажа. Глупави до одвратност споредби. А како тоа не можете да го сфатите неми влегува у глава.