Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2537847 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #11505 на: 04 Септември 2013, 19:36:03 pm »
Ами? Спомна менувач?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #11506 на: 04 Септември 2013, 19:37:38 pm »
Ами? Спомна менувач?

Друже, повеќе не те разбирам. Те молам прашањето постави ми го во јасна, еднозначна форма.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11507 на: 04 Септември 2013, 19:40:14 pm »
Амм.. добро ај заеби. My brain is scrambled. Немам доволно RAM меморија во мозоков да ја истерам работава ;D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4116
« Одговори #11508 на: 04 Септември 2013, 20:22:41 pm »
Јас тој GTI 6 што го возев трошеше 8,5/100 градска ако го возиш како за секој ден што би го возел мојот Меган што троши 6 во град.

Let me make this clear: сакаш да кажеш дека GTI 6 и меган дизел, при исто возење, едниот троши 8.5, другиот 6?

Брее, GTI по штедлив од 1.4 ТSI...

Со Laguna-та pod 10 град само со хухкање на папучата.

Ако е ова вистина (во што се сомневам) треба да ја носиш на мајстор.

Не гледам што ќе ќарам јас тебе да  те мамам. За Laguna-та имамв тефтер и го евидентирав секое полнење на гориво секогаш со дата и километража. Ако имам среќа и екселот ќе го најдам со тренд на потрошувачка. Секогаш била редвно и единствено сервисирна во официјален сервис.

За Меганот додека јас го возев просекот му беше 6,3. Сега гледам последнава година без да мрдне надвор од Скопје и само жена ми го вози 6.0 рамно.

GTI ако го возш како 1.2 TSI ќе потроши колку 1.2 TSI.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #11509 на: 04 Септември 2013, 21:45:09 pm »
Сигурно, може и помалце

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11510 на: 04 Септември 2013, 21:48:10 pm »
Само треба да се кажи,1.2тси во која каросерија.Пошо ако се мисли онака како на мотор тогаш сите муабети дека 1.2тси е економичен мотор паѓаат во вода.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #11511 на: 04 Септември 2013, 21:49:49 pm »
Само треба да се кажи,1.2тси во која каросерија.Пошо ако се мисли онака како на мотор тогаш сите муабети дека 1.2тси е економичен мотор паѓаат во вода.

Зборувавме за Golf 6 GTI, за истата каросерија.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #11512 на: 04 Септември 2013, 21:50:59 pm »
Значи турбо-косилиците,трошат. 8)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #11513 на: 04 Септември 2013, 21:59:50 pm »
Истото г*но да го истркалаш со иста брзанина од а-б ти треба иста работа во единица време т.е. иста моќност и ќе потрошиш исто енергија. Паразитните загуби се минимално различни за двата агрегата и реално ако се возата исто и не се користат предностите на помоќниот, разликата во потрошувачка исто ќе биде мала.

Тоа е ко брат ти што помалце троши во твојата алфа барем 2l/100 од јас во мојата. Јас имам помала кола со послаб или ист мотор а трошам повеќе.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #11514 на: 04 Септември 2013, 22:13:16 pm »
1.2 TSi 105 e многу економичен во UP.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #11515 на: 04 Септември 2013, 22:18:40 pm »
Аутпутот на моторот не е работната зафатнина, туку ватите. Затоа, ватите се релевантен критериум за споредба на мотори од различен тип.
Токму така, а максималната моќност не е репрезент за ватите, па така не е ни релевантен критериум.

Цитат
Пак статива. Моментот се конвертира со мењач. За разлика од моќноста.
јок бурда, ти статива. И моќноста се конвертира со мењач. На пример возиш на 3000 вртежи во 5-та и убацуваш во 3-та каде обртот се крева на 4500 вртежи. Автомацки имаш повеќе моќност. Не заборавај дека моќноста е производ од вртежниот момент и вртежите.

Кој рече дека нешто не ми е јасно?
Па од твојот коментар "Помоќен да, но ако ја гледаме максималната декларирана моќност" сватив дека ти ја гледаш максималната моќност, а не моќноста во опсегот на вртежи во кој ќе се експлоатира моторот, а тоа е 2000 до 5000 вртежи при што тој мотор произведува 450NM. Од самото тоа би требало да ти биде јасно дека за да му парира во снага некој дизел ќе треба дизелот да има 560NM на 4000 вртежи. А толку NM можеш да бнараш во табелите на современите 4 литарски турбо-дизели.

Цитат
Тебе јасно ли ти е дека за мали разлики во перформансите плаќаш големи разлики во цената на експлоатација?
И по 800 страни се враќаме на муабетот дека единствената предност на дизелите е економичноста. Ај читни некој пост погоре што пишав.

Цитат
Па нели го гледаше она што го прати V? За 1 секунда помалку до 100, бензинецот троши дупло повеќе пари. Тоа за мене не е добар дил. За тебе?
Ако за тебе е добар дил за некој друг не е. На пример татко ми има Аурис 1.4 VVTi од Март 2008. До сега има поминато 29000km, односно по 5300km годишно. Ако купеше 1.4 D4D ќе требаше да доплати 3500 евра повеќе. Разликата во потрошувачка меѓу тие два мотори изразена во пари е околу 250 денари на 100km: 8 литри e просечна потрошувачка на Аурис-от од татко ми до сега, 1.4 D4D на куќен пријател има просек од околу 5.2 или 5.4(не се сеќавам точно), а сервисот на D4D е поскап за повеќе од 100 евра годишно.
Објасни ми како турбо-дизлеот може да биде добар дил во овој конкретен случај.

Цитат
Колку чини тој бензинец со 450 NM кој го збориш?
Ти одговорив погоре. А каква врска има колку чини конкретното возило? Зборевме за моќност, а не за цени на возила.

Е ај сеа... прво максималната моќност не била релевантана споредба, па сега е релевантна споредба. :-\
Не те сватив што сакаш да кажеш?!?? Максималната моќност е една точка во кривата и не значи ништо и нема никава врска со тестовите правени на зеперф!!! Јас конкретно зборувам за споредбите на забрзувања и меѓузабрзувања каде може да се види кое возило како ќе се испонаша во дадена ситуација.

Цитат
Сите тие графици се со педала до под, т.е. со максималната моќност за зададени вртежи. И zeperf исто.
Пак не сватив, две работи. Кога ми треба моќност треба да ја отпуштам педалата и да и кажам три молитви на колата и да му баам на моторот?
Максимална моќност која може да ја произведе моторот е една точка во графикот. Што ти значи тоа максимална моќност за зададени вртежи?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #11516 на: 04 Септември 2013, 23:56:33 pm »
Не врват сите по 5000км годишно.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #11517 на: 05 Септември 2013, 00:02:46 am »

Максимална моќност која може да ја произведе моторот е една точка во графикот.
Кај ГТИ е  линија :) Се надевам се поголема ке станува таа линија и ке почнува од помали вртежи а ке трае до поголеми.

И по 800 страни се враќаме на муабетот дека единствената предност на дизелите е економичноста. Ај читни некој пост погоре што пишав.

За помалку вложено повеќе ти пружа, но ако се унапредат TБ незнам дали ке важи ова...

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #11518 на: 05 Септември 2013, 00:26:20 am »
Не врват сите по 5000км годишно.
Јас мислам дека во Македонија се мнозинство тие што вртат околку 5-6К километри годишно. Во математиката на татко ми дизел ќе се исплатеше само ако годишно поминуваше над 25К километри, и тоа повраток на парите ќе беше после четвртата година.

Кај ГТИ е  линија :) Се надевам се поголема ке станува таа линија и ке почнува од помали вртежи а ке трае до поголеми.
Да, да, линија е крива и искршена, исто ко кај сите останати мотори кои постојат.

Цитат
За помалку вложено повеќе ти пружа, но ако се унапредат TБ незнам дали ке важи ова...
Ако мислеше на економијата тогаш единствен начини бензинецот да стане поекономичен е да му монтираш плин и под услов моторот да не е со директно вбризгување бидејќи така 25% потрошувачка ќе му биде бензин.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #11519 на: 05 Септември 2013, 00:35:39 am »
50 kW (210 PS) @ 5,300-6,200 http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Golf_Mk6
На ова мислев...секако дека има ситни нерамнини, но занемарливи :)