Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2537849 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #11445 на: 04 Септември 2013, 12:42:36 pm »
Na plin povekje stiskale e muabetot, a u stvari performansite gi imaat samo na benzin koga kje prebacat,

Denes imas BRC rasplinjaci za 200 kW moknost.
Odi stigni go .

Цитат
druze top odi kolata se e ubavo ama kaj vide PLIN be brat na vtoriot klip se gleda deka ja pumpa gumata a ne deka toci plin

...na prviot klip titka deka mu e pri kraj i deka ke mu prefrli na benzin. ;D

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 541
« Одговори #11446 на: 04 Септември 2013, 12:47:53 pm »
Na plin povekje stiskale e muabetot, a u stvari performansite gi imaat samo na benzin koga kje prebacat,
Со инсталација на плин се губат околу 5% на целокупни перформанси. Со соодветна калибрација на плинскиот компјутер може уште повеќе да се намалат тие загуби или скроз да се елиминираат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #11447 на: 04 Септември 2013, 12:48:59 pm »
Не, тие си знаат зошто тртнале плин.  За да штедат.  Ако сакаат да стискаат, користат бензин.

Што праиме со форумашите кои тука кажаа дека на плин де факто у просек поише стискаат?

Секако, кога не стискаат користат плин, со тоа уштеделе доволно пари за да може 10% од поминатото време во кола, да го поминат во стискање. Пред да бидат конвертирани, стискале само 1% од времето, затоа што ги коштало целокупното возење поскапот. Конвертираните на плин не искажаа дали повеќе стискаат на бензин или на плин, туку само кажаа дека откако се конвертирани, повеќе стискаат.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #11448 на: 04 Септември 2013, 12:50:41 pm »

Во иднина, те советувам, немој да користиш изрази кои не знаеш да објасниш што точно значат.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11449 на: 04 Септември 2013, 13:47:59 pm »
1. Не возиме сите кибритчиња па 50 литарска боца да го завземе цел багажник. Мада и во случај со помалите коли постои торусна боца која се става на местото на резервното тркало па така багажникот ќе ти биде слободен.

2. Денес никој понормален човек не вози само на плин(освен таксистите). Се знае, се пали на бензин се вози на плин. Ни ова а ни тоа што постојат непрофесионални монтери и луѓе што одат кај нив не е последица од плинската инсталација. Тука улога има човечкиот фактор кој е тотално нерелевантен.

3. Јас редовно го стискам моето на плин па еве, 60.000 км на плин и ниту еден дефект како последица од истиот. За поосетливите мотори(кои се многу поретки) си во право.

5. Ти одговори и Симо, а и јас погоре. 60.000 км на плин и неотворен мотор, а како што ме служи убаво не очекувам ни дека ќе го отварам во иднина.

1.  Сместувањето на плинот во просторот за резервното тркало не го решава проблемот, напротив, го заменува со друг сличен. Сега мора да возиш со резервна гума во багажникот.

2. Никој не вика дека се нормални, има многу ненормални. Има многу што возат и неастестиран плин наместен самоделски.

5. Со среќа.

Како и да е, еднаш објаснив, веројатно си пропуштил. ОД ЛПГ не горат вентили. ОД ЛПГ настанува рецесија на лежиштата на главата и се случува вентилот цело време да допира на брегот од брегастата, а не само на врвот од брегот, со тоа моторот нема добра компресија, и тогаш почнуваат проблемите (и горењето на вентилите).

Убаво си објаснил како страдаат вентилите од плин :)

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11450 на: 04 Септември 2013, 13:50:06 pm »
Полоша е рецесијата ;) Вентили ко` вентили, ќе изгорат, ќе ги смениш ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11451 на: 04 Септември 2013, 13:53:54 pm »
се комплет се менува и декла се рамни.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11452 на: 04 Септември 2013, 13:55:10 pm »
таман работа! Се менуваат вентили, се ставаат нови лежишта за вентили на главата и вози мишко! нови 300.000 на плинче :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11453 на: 04 Септември 2013, 13:58:33 pm »
таман работа! Се менуваат вентили, се ставаат нови лежишта за вентили на главата и вози мишко! нови 30.000 на плинче :)

Исправено. А декла без рамнење не се враќа назад.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11454 на: 04 Септември 2013, 13:59:25 pm »
Конвертираните на плин не искажаа дали повеќе стискаат на бензин или на плин, туку само кажаа дека откако се конвертирани, повеќе стискаат.

Ајде да провериме. Еве, да го прашаме Онак, прво на него ми текна:

Онак, пред неколку страни рече дека откако колата ти е на плин у просек повеќе ја стискаш.

Дали кога го правиш тоа пребацуваш на бензин, или просечното повеќе стискање е кога си на плин?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11455 на: 04 Септември 2013, 14:00:40 pm »
Со повеќе стискање уште поголема температура на моторот се постигнува, уште пократок животен век.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7115
« Одговори #11456 на: 04 Септември 2013, 14:13:59 pm »
Ја кај мене строго на плин, и фала богу откако ги сменивме жиците на платината и кондензаторот, ја сменивме и разводната капа, се реши проблемот со палењето, сега пали чакмак на плин и по 3 дена да стои. Исто и температурата веке 3 црта е минато, во град ми стои на првата цртичка, само во најжешките денови од летово отиде до 2 црта.
На отворено, на нагорно, во помал степен на пренос, гас до крај, температура нешто над 2 црта, се тоа на плин.

Е сега, зимово ке видиме кога ке фатат ладни денови, може тогаш само да се користи палење на бензин, ама ке видиме како ке се однесува, сега за сега, 4 и кусур месеци само на плин ја палиме.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #11457 на: 04 Септември 2013, 14:44:20 pm »

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #11458 на: 04 Септември 2013, 14:46:56 pm »
2:06

1 (една) секунда предност до сто, по цена од речиси 3 (три) ПАТИ поголема потрошувачка.

Скапа секунда, мајку му...

Ми се допадна и изборот на зборовите на водителот кога зборуваше за потрошувачката. Ја нарече „круцијален фактор“. Не ја нарече „само“.

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 541
« Одговори #11459 на: 04 Септември 2013, 14:55:01 pm »
1.  Сместувањето на плинот во просторот за резервното тркало не го решава проблемот, напротив, го заменува со друг сличен. Сега мора да возиш со резервна гума во багажникот.

2. Никој не вика дека се нормални, има многу ненормални. Има многу што возат и неастестиран плин наместен самоделски.

5. Со среќа.

2. Многу јасно. Но тоа нема никаква допирна точка со плинската инсталација.

5. Фала, но нит ми притребала нит ќе ми треба среќа, барем не со плинов.