Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3188823 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
@Banzai во право си само разликата е што тебе кога би  ти истрчало детето ќе застанеше и немаше да избегаш. Незнам само зашто бранителите од карклуб го забораваат тој голем детал.

не го забораваат, туку го игнорираат, од две прости причини што:

1. напињаш со тој факт цело време.. барем 20 пати го пиша, а појма немаш дека уствари тропаш зелени цело време

2. бегањето од местото на сообраќјката е друго дело, КОЕ НЕ Е ПОВРЗАНО СО ПРЕТХОДНОТО во постапка за одредување на вина. он избегал, и за тоа ке си одговара.. никој не рече дека не е виновен, затоа што избегал.. виновен е и ке си одговара... тука 20 страници (околу 300 постови) се ломоти дали е крив или не за смртта на девојчето...

Без разлика и да прошла на црвено , при смртен случај возачот е крив , крај.
па не сум баш сигурен дека секогаш е така... да, праксата вели дека нај често е така, ама не секогаш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29806
    • CARclub.mk
Не само за тоа дали е крив - крив е, него и општиот пристап кон ваквите ситуации.

Во сите ситуации до сега, јавно се линчува возачот, без да се знаат сите околности.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
Не само за тоа дали е крив - крив е, него и општиот пристап кон ваквите ситуации.

Во сите ситуации до сега, јавно се линчува возачот, без да се знаат сите околности.

па тоа и јас зборам... и јас лани лето удрив човек.. само еден господ и среча ваљда направија да преживееме сите тројца (јас и невестата на мотор), кој ако се правдаме би рекле дека нетребаше да ТРЧА НА ПЕШАЧКИОТ.. ама по закон, (а и по лична морална обврска) знам и тврдам (воедно признавам) дека сум си крив. ако возев поспоро, во рамките на дозволеното, и ако трчаше, никому ништо... ако не трчаше, ке си закочев навремено на пешачки, а вака он и невестава завршија повредени, а јас душевно скршен во тој момент...

кој е крив? јас...  иако човекот ми се извини што трчал, семејството негово одпосле ми рекоа еден по еден дека понекогаш си се понашал чикицава како “удрен“ и правел потези нереални (75 годишен човек) за секојдневието, и кој К барал во 22:30 надвор од дома, беше башка прашање што му поставуваа сите негови што дојдоа...

ако така гледаме, било кој од сите сегменти да не бил направен, нај веројатно не би дошло до сообраќајката...

во мојот случај:

-ако возев поспоро
-ако чикицата не почна да трча преку цел булевар

во случајот со девојчето:
-ако возел поспоро
-ако не бил напиен
-ако девојчињата не претрчале на црвен семафор...

сакам да кажам, дека.. премногу е глупаво да има ПОДЕЛЕНА ОДГОВОРНОСТ.. таа терминологија и пракса ја започнаа пред неколку години затоа што со ПОДЕЛЕНА ОДГОВОРНОСТ нема баш многу пари во буџет.. ке појаснам како и зашто... на времето, кога ке се десеше сообраќајка, се гледаа исправноста на учесниците... па ако, некој бил пијан, не бил регистриран, прошол на црвено, едноставно полицијата излегуваше со заклучок дека ТОЈ НЕ СМЕЕЛ ВООПШТО ТУКА ДА БИДЕ, па автоматски он е крив за несреќата. и кое фајде за буџетот е тоа? умрениот умрел, зашто идел/возел на црвено, а овој другиов ке му исплатат пари од осигурителна и чао џаци...

е сега со поделена одговорност, инспекториве кога ке дојдат на место на удесот, прво пребројуваат колку прекршоци се направени (колку бодови ке добијат за изнапишани казни) па после судот тура на кантар кој е помалку а кој поише крив... што е стварно не соодветно. девојчето претчало на црвено.. она не смее да биде таму воопшто. имам и јас две керки, кои стануваат више самостални и се движат по булевари, и стално ги напињам дека да проаѓаат на зелено, па дури и тогаш, кога проаѓаат, да гледаат убаво дали некој сепак поминува... не би сакал вакво нешто да ми се деси, и секако, во очите на родителите на тоа девојче, возачот е 100% крив... но и не е баш, т.е. не е 100% крив... можда само јадам лајна, ама сега така размислувам... и несакам по своја кожа или по кожа на нај блиските да осетам дали сум во право или не...

пред 15-тина години, на или нденска имав сообраќајка од која среќен сум што извадив жива глава (благодарение на тоа што возев буба, жив сум) директен судар имав, партали беа колите... полицијата ТОГАШ, го намирисаа другиот возач дека пивнал, после алхо тестот мојот беше 0, на другиот беше 1,91 промили... од тука натака, више стварно не ги интересираше кој од каде дошол, дали било зелено или црвено. едноставно, тој возач, со таа кола во тој момент, не смеел да биде тука и не смеел да вози.. ако не возел,немало ништо да се деси... крај намуабетот... за воља на вистината и не бев крив тогаш, ама поентата е дека, не се ни потрудија да ги гледаат сите факти што се десило, затоа што еден од учесниците беше дупе пијан...

инаку татко ми мој роден, е погинат како пешак, на пешачки. го лупна автобус, кој возел 100+ на водњанска, кој прошол на црвено, и не застанал на пешачки на кој светело зелено. сите пешаци тука беа сведоци, пошто стариот мој не успеал да избега, поради проблеми со нозете, додека другите се разбегале кога го виделе автобусот... возачот на автобусот е казнет со условна казна и понатаму вози во ЈСП... ете до таму имам верба на судовите, полицијата и законите...
« Последно менување: 24 Април 2016, 19:26:18 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29806
    • CARclub.mk
Он бил пијан. Не смеел да вози. Крив е.

Она претрчала на црвено. И она е крива.

Соодветно на тоа, поделена одговорност. Јас така го разбирам, ама нека одговорат поконкретно адвокатите.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
па по дефиниција, во тоа време, он би бил 100% крив... бил пијан, несмеел да биде таму воопшто...  се си имаше своја тежина.. возењето под дејство на алкохол бееше нај страшно.. после идеше не регистриран, па на крај црвно проаѓање било кое... сега више не е така...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14398
  • Пудингот на шоферството
Aj vaka...ete sum se napil 2-3 piva...ako duvnam bi trebalo da bidam okolu 0.7-1 promil alkohol.vo krvta....Si vozis nekoj trezen pominuva na crveno i te udira...

Spored stariot zakon jas sum kriv za se i mu plakam steta na nenormalniot,mojata kola si ja popravam i plus kazni...

Sporeed noviot zakon ja delime odgovornosta odnosno jas ke si platam kazna za pijan a toj tamu drugoto...

Ova cisto kako primer onaka deka spored mene noviot zakon e pofleksibilen,barem taka mislam.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
јас сум размислувал по ова прашање, поготово што во сите сегменти имам искуство... значи треба да се донесе некаков закон, во кој инспектоторт ке одлучи тука на лице место, по сопствено видување дали да се иде на поделена одговорност или не...

ама дефинитивно, лично сум убеден дека во примерот во кој си пишал, ти си крив 100% (по мое видување, не по закон)... не си смеел да возиш бе брат, а ти си возел... ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14398
  • Пудингот на шоферството
Ili da se donese zakon da si prajme kako ni odgovara a?i taka nema da ni cini ocite ke si gi izvadime... ;)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
див запад друже.. тоа треба.. прво а се проретчиме малку... да се укине дозволите за оружје, да се укине судот, а единствен суд да биде уличниот... ако ми згрешиш и ако сум побрз во тегнење пиштол од тебе, ти си крив.. ако си ти побрз во тегнење, јас сум крив... анархија...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8159
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Aj vaka...ete sum se napil 2-3 piva...ako duvnam bi trebalo da bidam okolu 0.7-1 promil alkohol.vo krvta....Si vozis nekoj trezen pominuva na crveno i te udira...

Spored stariot zakon jas sum kriv za se i mu plakam steta na nenormalniot,mojata kola si ja popravam i plus kazni...

Sporeed noviot zakon ja delime odgovornosta odnosno jas ke si platam kazna za pijan a toj tamu drugoto...

Ova cisto kako primer onaka deka spored mene noviot zakon e pofleksibilen,barem taka mislam.
Не следам но ако има нов закон и е така, јас се сложувам повеќе со новиот закон.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2792
Ама осигурање не важи ако си под дејство на психотропни супстани, така да не е баш дека неговото осигурање ќе ти ја надомести штетата.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Ќе ти го надомести, па они ќе бараат од него регрес, односно враќање на платеното.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
Осигурање надоместува штета и ако си во алкохолизирана состојба?

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
Mislam deka da do 0.5 promili

Sent from my iPhone 6 using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
Затоа допрашав, горниот пример вели имаш 0,7-1 промил, така да тука не гледам зашто осигурање би ти покриле.