Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3427922 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Ако имаш 5 промили алкохол, си чекаш на црвено на семафор, те удри некој од позади дека се загледал во телефон, неговото осигурување ќе ти плати се. Ти ќе си платиш казна како да те застанала полиција.

Ако имаш 5 промили алкохол, лупнеш некој пред тебе кој си чека на семафор. Твоето осигурање ќе му плати за штетата, ти ќе платиш казна и плус ќе платиш на твоето осигурање толку колку што они ќе му платат на тој што си го лупнал.

Ако имаш 5 промили, каско ти е осигурана колата, се лупнеш у бандера. Каското не ти важи, сам од свој џеб си ја поправаш.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
ova nekako ne mi vlaga vo glava. ne registriran, pijan, pod vlijanie na supstanci, pa use podelena odgovornost. wtf. se znae koga smees da se vklucis vo soobrakjaj. ako ne ispolnuvas uslovi, togas bi trebalo da si a priori kriv.
isto kako da mu vlezes na nekoj vo privatna sopstvenost(ne smees da si tamu). toj se odbrani, i ti go tuzis deka te povredil. wtf
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Не е тоа поделена одговорност. Лошо се изрази онак мислам.

Пијаниот нема одговорност за сообраќајката ако никако не допринел за случување на истата. Односно ако си чекал на црвено на семафор и некој го здрвил од позади. Поделена одговорност е ситуација кога и двајцата се виновни, сеедно пијани, трезни, со или без возачка.

Казната за возење пијан нема врска со одговорноста, тоа си е посебна казна, посебна прекшрочна постапка и нема никаква врска ни со осигурување, ни со вината за случување на сообраќајната незгода.

Мене никако не ми е логично да е а приори крив некој само дека вози нерегистрирана кола или без возачка или издрогиран.
Ти да кажеме си се напил 3 пива и имаш 0.6 алкохол, јебига лоша одлука си направил, ама викаш ај од кафич до дома имам 300 метри ќе ја вратам колата, не ја оставам пред кафич. Тргнуваш и на првите семафори си застануваш регулар на црвено. Од позади некоја будала те собира со 100ка, ти ја прави новата кола лом, плус и ти некоја ситна повреда имаш. И сега според твојата логика твоето осигурување треба да му ја плати штетата на будалата, а ти сам твојата кола да си ја поправиш??

Поедноставно не може да биде, тој што е виновен за случување на сообраќајната незгода, тој одговара.

Еден подобар пример од твојот. Ако видиш нелегален мигрант во Скопје, смееш да го убиеш или претепаш без да одговараш, дури и он пари да ти даде. Дека нели нелегално дошол во Скопје, не смеел да биде во Скопје воопшто. Или ако згазиш пешак, ама пешакот да биде затвореник кој киднал од затвор. Го газиш затвореникот кој се движел регуларно на пешачки, и според твојата логика он е крив дека не смеел да биде таму, требало во затвор да биде, па на крај треба пари да ти даде за тоа што ти ја оштетил колата ;D

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Ако имаш 5 промили, каско ти е осигурана колата, се лупнеш у бандера. Каското не ти важи, сам од свој џеб си ја поправаш.
Ако имаш до 0,5 промили?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Ако не си возач почетник или професионален возач (автобус, такси, камион итн) би требало да нема проблем околу каското.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
За почетник и профи знам.

Ме интересираше за стручњаци како нас  ;D

Отсутен lans

• Редовен
Не е тоа поделена одговорност. Лошо се изрази онак мислам.

Пијаниот нема одговорност за сообраќајката ако никако не допринел за случување на истата. Односно ако си чекал на црвено на семафор и некој го здрвил од позади. Поделена одговорност е ситуација кога и двајцата се виновни, сеедно пијани, трезни, со или без возачка.

Казната за возење пијан нема врска со одговорноста, тоа си е посебна казна, посебна прекшрочна постапка и нема никаква врска ни со осигурување, ни со вината за случување на сообраќајната незгода.

Мене никако не ми е логично да е а приори крив некој само дека вози нерегистрирана кола или без возачка или издрогиран.
Ти да кажеме си се напил 3 пива и имаш 0.6 алкохол, јебига лоша одлука си направил, ама викаш ај од кафич до дома имам 300 метри ќе ја вратам колата, не ја оставам пред кафич. Тргнуваш и на првите семафори си застануваш регулар на црвено. Од позади некоја будала те собира со 100ка, ти ја прави новата кола лом, плус и ти некоја ситна повреда имаш. И сега според твојата логика твоето осигурување треба да му ја плати штетата на будалата, а ти сам твојата кола да си ја поправиш??

Поедноставно не може да биде, тој што е виновен за случување на сообраќајната незгода, тој одговара.

Еден подобар пример од твојот. Ако видиш нелегален мигрант во Скопје, смееш да го убиеш или претепаш без да одговараш, дури и он пари да ти даде. Дека нели нелегално дошол во Скопје, не смеел да биде во Скопје воопшто. Или ако згазиш пешак, ама пешакот да биде затвореник кој киднал од затвор. Го газиш затвореникот кој се движел регуларно на пешачки, и според твојата логика он е крив дека не смеел да биде таму, требало во затвор да биде, па на крај треба пари да ти даде за тоа што ти ја оштетил колата ;D
dali ovie vozacite na vozovi odgovaraat za smrtta na migrantite sto odat po prugi?
dali migrantite smeat da odat po prugi?
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
I maisnovozicite imaat zakonski obrski koi je smeat da gi preksrsat.Ako ne gi prekrsil(ne e pijan i sl.) ne odgovaraat.Na drugar tatkomu e masinovozac dosega ima najmalku 5-6 luge isprateno na nekojndrug svet i nema odgovara dosega.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен lans

• Редовен
znaci ako masinovozac vozi pod max dozvolenata brzina i ne e pijan i lokomotivata/vagoite se tehnicki isprabvni i sve po propis. mu iskoci nekoj na pruga,go zgazi, ne e vinoven?
ako ti vozis na bulevar, pod max dozvolenata brzina, ne si pijan,kolata registrirana i sve po propis i ti izleze nekoj sto ne e na pesacki i go zgazis. kje odgovaras?
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен lans

• Редовен
I maisnovozicite imaat zakonski obrski koi je smeat da gi preksrsat.Ako ne gi prekrsil(ne e pijan i sl.) ne odgovaraat.Na drugar tatkomu e masinovozac dosega ima najmalku 5-6 luge isprateno na nekojndrug svet i nema odgovara dosega.
nema odgovarano.
dali e toa mozebi bidejki pocinatite ne smeele da bidat na prugite?
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
nema odgovarano.

Пошто те мрзи да прогуглаш пред да се направиш ваква аналогија, повели:

http://www.minnesotasafetycouncil.org/OL/stop.cfm

https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090607193642AAg71nv

Исправна кола сопира од 100 за ~35 метри. Ако возиш по пропис се застанува за ~20 метри највеќе.

http://humantransport.org/sidewalks/SpeedKills.htm

Шансата за смрт при удар со 60 кмч е дупло поголема од таа од удар со 50 кмч.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
nema odgovarano.
Pa nema odogvarano,nekoi od pregazenite izvrsile samoubistvo,nekoi preminuvale na divi premini,nekoi na obelezani ama ne vnimavale i so ti ja znam...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
znaci ako masinovozac vozi pod max dozvolenata brzina i ne e pijan i lokomotivata/vagoite se tehnicki isprabvni i sve po propis. mu iskoci nekoj na pruga,go zgazi, ne e vinoven?
ako ti vozis na bulevar, pod max dozvolenata brzina, ne si pijan,kolata registrirana i sve po propis i ti izleze nekoj sto ne e na pesacki i go zgazis. kje odgovaras?

Погрешна ти е аналогијата затоа што сообраќај по булевар се регулира со Закон за безбедност на сообраќајот на патиштата, а сообраќајот по пруги се регулира со друг закон: http://www.igu.gov.mk/files/pdf/transport_i_vrski/zakoni/Bezbednost_vo_zeleznickiot_soobrakaj_40_30032007.pdf и прописите од еден закон не треба да се мешаат со материја која е регулирана од друг закон.

BTW, аксиденти аутобонен де тетовес: https://www.facebook.com/art.club.gradec/videos/vb.192826127473304/1044603378962237/?type=2&theater

Отсутен lans

• Редовен
nema odgovarano.

Пошто те мрзи да прогуглаш пред да се направиш ваква аналогија, повели:

http://www.minnesotasafetycouncil.org/OL/stop.cfm

https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090607193642AAg71nv

Исправна кола сопира од 100 за ~35 метри. Ако возиш по пропис се застанува за ~20 метри највеќе.

http://humantransport.org/sidewalks/SpeedKills.htm

Шансата за смрт при удар со 60 кмч е дупло поголема од таа од удар со 50 кмч.
`According to the National Safety Council:
A lightweight passenger car traveling at 55 miles an hour can stop in about 200 feet in an emergency—under perfect conditions—that is, if tires and brakes are in good condition and the road is dry.
A commercial van or bus will need about 230 feet to stop.
A commercial truck/trailer can stop in about 300 feet—that's the length of a football field.`
dali vazat razlicni zakoni za leki koli i sleperi? poso razlicno sopiraat pri ista brzina?
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Врие кучиња по автопат, за 15 км имаше 3 кучиња лупнато.

https://www.facebook.com/edmondamzai/videos/1201447713213382/