Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3188820 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5086
СТРАШНО...Пред некој ден мене ми претрча пред кола на Тетово Гостивар. За патарини зинат им е гзот, кај нема никаков асфалт а уште па и животни...

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Врие кучиња и коњи пошто кучињата оние домашните секој ден ја крадат ебаната мрежа, иначе секо втор ден местат огради на истите места...

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3844
Пред Нова Македонија, слупани брза помош и мазда 3.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2210
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5086
Врие кучиња и коњи пошто кучињата оние домашните секој ден ја крадат ебаната мрежа, иначе секо втор ден местат огради на истите места...

Kako i da e mene i tebe ne treba da ne interesira toa, si plakjame patarina i oni treba da si go resat problemot

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Така е ама знаеш и сам дека со диви животни тешко се излегува на крај, јас би направил да тече 400V и едно 40-50A струичка без табли за предупредување.

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
Кучиња се вообичаена работа, мене ми претрча човек на автопат Тетово-Гостивар во Саботата, го прескокна бетонскиот ѕид и си помина од другата страна.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8159
  • Rural fuckin society - we live in!!!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20701
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16741
  • Keep it 100

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
^ova ne e baksuz, ova e prirodna selekcija
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Не е тоа поделена одговорност. Лошо се изрази онак мислам.

Пијаниот нема одговорност за сообраќајката ако никако не допринел за случување на истата. Односно ако си чекал на црвено на семафор и некој го здрвил од позади. Поделена одговорност е ситуација кога и двајцата се виновни, сеедно пијани, трезни, со или без возачка.

Казната за возење пијан нема врска со одговорноста, тоа си е посебна казна, посебна прекшрочна постапка и нема никаква врска ни со осигурување, ни со вината за случување на сообраќајната незгода.

Мене никако не ми е логично да е а приори крив некој само дека вози нерегистрирана кола или без возачка или издрогиран.
Ти да кажеме си се напил 3 пива и имаш 0.6 алкохол, јебига лоша одлука си направил, ама викаш ај од кафич до дома имам 300 метри ќе ја вратам колата, не ја оставам пред кафич. Тргнуваш и на првите семафори си застануваш регулар на црвено. Од позади некоја будала те собира со 100ка, ти ја прави новата кола лом, плус и ти некоја ситна повреда имаш. И сега според твојата логика твоето осигурување треба да му ја плати штетата на будалата, а ти сам твојата кола да си ја поправиш??

Поедноставно не може да биде, тој што е виновен за случување на сообраќајната незгода, тој одговара.

Еден подобар пример од твојот. Ако видиш нелегален мигрант во Скопје, смееш да го убиеш или претепаш без да одговараш, дури и он пари да ти даде. Дека нели нелегално дошол во Скопје, не смеел да биде во Скопје воопшто. Или ако згазиш пешак, ама пешакот да биде затвореник кој киднал од затвор. Го газиш затвореникот кој се движел регуларно на пешачки, и според твојата логика он е крив дека не смеел да биде таму, требало во затвор да биде, па на крај треба пари да ти даде за тоа што ти ја оштетил колата ;D

банза.. прво не се 5 туку 0,5 промили...

второ.. јас се согласувам со првиот (стариот) закон, затоа што повеќето казни ни се релативно “фашистички“ т.е. доста радикални. како во отценувањето така и во висината на казната.. кога веќе имаме такви радикални казни, ова е во склоп со тоа ниво на понашање..

не регистриран, под дејство на психотропи супстанци, алкохолизиран над дозволеното или не регистриран, едноставно братче, ОН НЕ СМЕЕЛ ДА ВОЗИ И НЕ БИ БИЛ ТАМУ, НЕ БИ СЕ ДЕСИЛ УДЕСОТ ВООПШТО ако го испочитувал законот и не седнел зад волан да вози...

има ли по едноставно од тоа? има... да кажеш дека не се сложуваш, зашто лично тоа и го практикуваш.. тука е порблемот.. само критичноста ни се слаба точка. кога тоа би се подкренало на повисоко ниво, ке сватиш дека уствари сосема сум во право дека тоа е подобар избор.. само главната прикаска е дека на тој начин, пари у буџет нема да се слеваат доволно колку што на вториот (новиот) закон е направено...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Eve trgni od sebe. Si aknal covek so motor i najverojatno uste imas vozacka. Sam si kazuvas deka si vozel brzo i si zabrzal za da go izbegnes a ne si kocel. Bidi samo kriticen i oceni koj zabrzuva koa ke vidi covek pred nego i vozi 140 na bulevar prepoln so koli i pesaci.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Онак 5 промили беше како екстремен пример (иако најверојатно мртов ќе биде човекот со 5), ако пишев 0.5 можеби некој ќе мислеше дека баш 0.5 е граница. Односно дека над 0.5 можеби е одговорен во секој случај, а под 0.5 не е итн. За да не дојде до забуна пишав дека и со 5 промили може да не биде виновен, односно да нема одговорност.

Јас не се согласувам заради логика, не заради друго.
Ако тргнам од себе тогаш поголема е веројатноста јас да удрам некого трезен заради невнимание или побрзо возење отколку поради алкохол. Да правевме муабет пред 8-10 години тогаш друго ќе беше, али сега сум малце по созреан :) Така да ако гледам од чисто личен аспект мене повеќе ми одговара пијаниот или без возачка секогаш да е одговорен, па ако го соберам од позади со 150 да не се замарам. Ем глупост сум направил, ем пари ќе ќарам :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3282
Автопат Тетово-Скопје. Глутница кучиња се шетаат и нормално се случи тоа што не треба. Претходно моторџииве акнале едно куче. Видеото не е баш најпријатно за очи. Нема крвишта.