Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3832197 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4124
Сега пробував кај мене баш, за тоа испаднав да свртам 1 кру :D

При давање на жмигавец не функционира тој систем, додуша кај мене е наместено секако да не функционира и ги памти сетинзите по клучот и мојот профил. Но во име на истражувачкото новинарство ги уклучив сите системи и пробав и при даден жмигавец не функционира, дури и да е пуштена да вози со Assisted Driving, ако дадам жмигавец се гаси се и нема баш никаква интервенција.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6967
Да, ако дадеш жмигавец - не работи.

Ама ако треба дупка пример во последен момент да избегнеш... Ууууу, тесно.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4124

Како што кажав, кај мене си ги памти сетинзите па искрено сум немал мака со тоа, не се меша во воланот. Наместено ми е да не чепка во инпутите на воланот освен кога не е пуштено асистед драјвинг, ама и тогаш не е преголем отпорот ако треба да направам оверајд на системот.
И на А5-ката ги памтеше исто така последно зададените сетинзи.
Леонот не ги памти, треба секое влегување да го исклучиш, но не го исклучувам зошто е премногу слаб интензитетот на сила што ја користи за да го сврти воалнот, односно мн лесно може да заобиколам дупка ако треба.

Ова се моите искуства, за секој возач сепак различна е дефиницијата на силен или јак интезитет и како се осеќа со тоа.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7780
Повеќе ми делува дека му се има нешто случено на шоферот во тие последни 2-3 секунди, отколку тоа дека комбето ке ти направи оверрајд. Обично кога влагаш во макази, и тоа меѓу шлепери, мозокот ти работи х2. Скоро половина комбе се врати во својата лента, пред да сврти лево.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583

Заобиколував паркирана кола, требаше 10 цм да згазам лента, од спротивна исто доаѓаше кола, па затоа и не дадов жмигавец за да не се збуни да помисли дека би вртел лево...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583
Сега се сетив, возев со службената по обиколница.
Има една делница што се реновира при што се префрлуваме на патот од спротивна насока, па потоа се враќаме на нашиот пат, пришто природно престројувањето те води на левата лента, и нормално кој тука дава жмигавец, и нормално системот те сецка и не ти дава да си се престроиш во десната лента...

Е, позади мене имаше ропак кој нагази гас до даска кога виде дека споро забрзувам и се шалтам вдесно, арно ама системот не ми дозволи како што јас сакав и како што ропакот очекуваше, и излезе опасна ситуацијата, па свирење и нервози...

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7649
  • French diamond
Си напрајте филмој, системот бил крив за сообраќајката со комбето, секако.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Си напрајте филмој, системот бил крив за сообраќајката со комбето, секако.

Се обидуваме да видиме во кои ситуации системот би предизвикал опасност. За нас размислуваме, не за да го браниме починатиот возач.

Јас лично ги гледам како штетни ваквите „асистенции“. Секој треба да пази кога вози а неретко треба и да направи прекршок како благо преминување линија на лента, на пример кога ќе процениш дека тоа е побезбедно (нема кола во спротивен правец) отколку да удриш дупка и после тоа (скраја да е) да има полоши моменти, како губење на контрола, дефекти, итн.

Најлошото е што буквално ги учат новите возачи дека некој друг сето тоа ќе го размислува за нив. А нам што не ни треба и ни смета, истото ни го наметнуваат како „побезбедно“ од нашето сопствено искуство и знаење.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 901
Кога го земав Мондео-то, првите неколку дена возев сам и ги тестирав системите, меѓу кој Lane Assist.
Го пробав на автопатот, до патарина и назад, и кога дојде време да пробам да претицам кола, дадов жмигавец и поминав на друга лента без проблем.
Арно ама, за да се вратам во десна лента обично не давам жмигавец, и кога пробав да се престојам осетив како воланот ми пружи отпор и проба да ме задржи на левата лента.
После тоа ги сменив сетинзите на највисоко ниво, и богами треба да се бориме со воланот ако сакам да се престројам во лента без жмигавец.
Ги вратив сетиннзите на low и од тогаш немам вклучено lane assist.
Си реков, ако се ослонам на ова, ке се учукам во некоја кола.
На мислење сум дека ова не е за кај нас. Нашите автопати се полни со кривини, успони.

Инаку при долги патувања, во комбинација со адаптивен темпомат е супер работа. Ама тогаш имаш друг проблем, да останеш буден, ама тоа е друга приказна и проблем за некој идни генерации.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7780
Kaj мене трикот е првото свртување да е понагло, ова практично го лаже/гаси системот, и потоа наредниот обид за вртење оди како да е без lane assist.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6692
Не е толку проблем отпорот, мал е.

Проблем е изненадувањето дека нешто друго освен ти, како возач, контролира каде ќе оди колата во таа милисекунда. Поготово ако си занесен нешто или ако мислиш дека си го исклучил претходно, а си пропуштил.
Какво изненадување од лејн асист ако се гледа кристално чисто дека има десен жмигавец а после лев. И во двата моменти лејн асистот едноставно не функционира.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Kaj мене трикот е првото свртување да е понагло, ова практично го лаже/гаси системот, и потоа наредниот обид за вртење оди како да е без lane assist.
Ретардирано е да мораш на вакви потези да размислуваш додека возиш. И опасно, на поголеми брзини. Посебно во гужви на аутопат.

После тоа ги сменив сетинзите на највисоко ниво, и богами треба да се бориме со воланот ако сакам да се престројам во лента без жмигавец.
Ги вратив сетиннзите на low и од тогаш немам вклучено lane assist.
Си реков, ако се ослонам на ова, ке се учукам во некоја кола.
На мислење сум дека ова не е за кај нас. Нашите автопати се полни со кривини, успони.

Значи на фабричко ниво ако на појак отпор наместено, ако не знаеш како да смениш или нова ти е колата уште не си научил, теоретски (скраја да е) свашта може да се деси.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30609
    • CARclub.mk
И јас сум скоро убеден (иако никој не може да биде 100% сигурен) дека не е до Lane Assist или било кој систем за асистенција. А секако, десно-настроен кликбејтерски профил како LordBebo секако дека ќе твитне дека е такво нешто, знаејќи дека ќе добие многу engagement (и многу пари, секако) од „скептици“ и свезналици.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
Line assist низ град е бескорисен. На оторено ако веќе возам со помагала ќе си биде селф драјвингот кој е независен од лај асистот барем кај мене. Може да имаш исклучен лајн асист и вклучен селф дриве. Со вклучен селф дриве ионака ти следи очи да се на пат и раце на волан па ако почнеш да забушаваш ти вибрира пишти па затоа и кога е вклучен мора да го следиш патот и да го држиш воланот.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6692
Line assist низ град е бескорисен. На оторено ако веќе возам со помагала ќе си биде селф драјвингот кој е независен од лај асистот барем кај мене. Може да имаш исклучен лајн асист и вклучен селф дриве. Со вклучен селф дриве ионака ти следи очи да се на пат и раце на волан па ако почнеш да забушаваш ти вибрира пишти па затоа и кога е вклучен мора да го следиш патот и да го држиш воланот.
Голфот ми е без лејн асист додека моката ми е со лејн асист. Да, ме нервира во град понекогаш знае да го тупи.

Но, она што го имам забележано особено на отворено кога го возам Голфот а претходно подолго сум бил со моката очекувам воланот сам да ми помогне некогаш да ме врати во центар на линија и во тој момент сфаќам ок не сум со моката треба малце повеќе внимание  ;D сакам да кажам на отворен пат со уклучен лејн асист возењето го прави малце повеќе релаксирачко.