Автор Тема: Автомобилски Новитети  (Прочитано 2332504 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43840
  • Il Moderatore
Одг: Автомобилски Новитети
« Одговори #17520 на: 05 Март 2021, 19:49:37 pm »
Види, јас апсолутно се согласувам со тебе дека проблемот постои. Финтата е да успееме сите заеднички да го надминеме.

Постои и друг проблем, што треба да се бориме да го надминеме. А тоа е изумирањето на добрите нешта:

https://youtu.be/0C2OSNPRFv0

Мора да се избориме убавите работи да останат на светов.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #17521 на: 05 Март 2021, 20:20:14 pm »
Види, јас апсолутно се согласувам со тебе дека проблемот постои. Финтата е да успееме сите заеднички да го надминеме.

Постои и друг проблем, што треба да се бориме да го надминеме. А тоа е изумирањето на добрите нешта:

https://youtu.be/0C2OSNPRFv0

Мора да се избориме убавите работи да останат на светов.

Нема да умрат, ќе си останат да се возат кај тие со пари. Дури и нови возила ќе има.

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1301
« Одговори #17522 на: 05 Март 2021, 20:24:36 pm »
Топ, Скопје има полначи за 14 коли. Што правиме кога ќе има 1000 електрични возила?

Истото што го направиле пред 100 години кога имало само една бензинска пумпа. Направиле нови.

Стварно не ми е јасно зошто е толку тешко да се разбере ова.
Гориво се полни 2-3 минути, електрична кола се полни 1 саат. Една пумпа на бензиска полни 20 коли на саат, бензиските у главно имаат 4 пумпи минимум. Така да 80 коли на саат минимум се на бензиска. 20 коли за 1 саат не е исто со 1 кола за 1 саат :)

Што не направат повеќе паркинг места во Скопје ако е толку лесно решението за овој проблем, затоа што буквално тоа треба да се направи, паркинг места на кои што има дополнителна опција да се полни.

Дополнително, мислиш лесно се прави мрежа за еден полнач од 100+kW, а да не збориме за 10+ на едно место?

Баш тоа сакав да го напишам. Тгаш на 1000км долг пат. Мораш во најдобар слушај да направиш едно полнење. Закачуваш кабел и дремеш саат време наместо 3- мин за цел резервар. Да не кажам дека со дизел ќе истераш 1000км без застанување. Туку на една “струјна станица“ колку полначи ќе има и колку коли ќе може да опслужува во единца време. Со оглед на спорото полнење и бар засега скромната автономија, мене ова ми изгледа на сериозен проблем

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1301
« Одговори #17523 на: 05 Март 2021, 20:26:42 pm »
Јас сум скептичен за цените и достапноста за широките маси и столови,
но, што се однесува до инфрастуктура земете ги предвид неколку локални гиганти како Шити Мол и Веро.

Само во Шити Мол за кратко време би можеле да постават едно чудо полначи во гаражата.
Едноставно им се може. :)

Фраери не паркираат у гаража на Шити. Полначи треба да стават на тротоарите спроти Плеј кафе и на пешачките острови

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #17524 на: 05 Март 2021, 20:43:37 pm »
Топ, Скопје има полначи за 14 коли. Што правиме кога ќе има 1000 електрични возила?

Истото што го направиле пред 100 години кога имало само една бензинска пумпа. Направиле нови.

Гориво се полни 2-3 минути, електрична кола се полни 1 саат. Една пумпа на бензиска полни 20 коли на саат, бензиските у главно имаат 4 пумпи минимум. Така да 80 коли на саат минимум се на бензиска. 20 коли за 1 саат не е исто со 1 кола за 1 саат :)

Што не направат повеќе паркинг места во Скопје ако е толку лесно решението за овој проблем, затоа што буквално тоа треба да се направи, паркинг места на кои што има дополнителна опција да се полни.

Дополнително, мислиш лесно се прави мрежа за еден полнач од 100+kW, а да не збориме за 10+ на едно место?

Баш тоа сакав да го напишам. Тгаш на 1000км долг пат. Мораш во најдобар слушај да направиш едно полнење. Закачуваш кабел и дремеш саат време наместо 3- мин за цел резервар. Да не кажам дека со дизел ќе истераш 1000км без застанување. Туку на една “струјна станица“ колку полначи ќе има и колку коли ќе може да опслужува во единца време. Со оглед на спорото полнење и бар засега скромната автономија, мене ова ми изгледа на сериозен проблем

Не ми смета на долго патување да чекам пола саат да се наполни колата. Ама ако треба на 1-2 недели да губам по саат време низ град само зошто колата треба да се полни е без врска. Ако не се воведе нова технологија на батерии тешко дека ќе се убрза времето на полнење.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55031
  • Махер
« Одговори #17525 на: 05 Март 2021, 20:50:47 pm »

Не ми смета на долго патување да чекам пола саат да се наполни колата. Ама ако треба на 1-2 недели да губам по саат време низ град само зошто колата треба да се полни е без врска. Ако не се воведе нова технологија на батерии тешко дека ќе се убрза времето на полнење.
Мали лесни батерии од 40kwh потпомогнати од рејнџ екстендер. Решен проблем.
https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/6264623
« Последно менување: 05 Март 2021, 20:56:01 pm Deni »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10143
« Одговори #17526 на: 05 Март 2021, 21:29:05 pm »
@DarthJe5us
Не ми е јасно какво е тоа губење време по 1 час низ град на 1-2 недели?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5063
  • The Spartan General
« Одговори #17527 на: 05 Март 2021, 22:51:46 pm »
Сите така викаат дека никој нема проблем со чекање од 30мин/1час на долг пат.

Се додека не тргнат на таков долг пат и не увидат дека има многу други такви кои одат на долг пат. Па чекањето од 30мин за полнење струја ќе стане 3 часа. Тогаш струјата е проблем...

Остај видеа на јутјуб како е тоа кул и како пресметува тесла ап каде имаш полначи и се е тоа убаво. Имало случаи и кога на бензинска се чека во колона од километар, а не па за полнач.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #17528 на: 05 Март 2021, 23:26:56 pm »
Цитат
Имало случаи и кога на бензинска се чека во колона од километар, а не па за полнач.

Имало, Фершпед 1992.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #17529 на: 05 Март 2021, 23:29:37 pm »
Цитат
Имало случаи и кога на бензинска се чека во колона од километар, а не па за полнач.

Имало, Фершпед 1992.

Бонови кога нѝ даваа? :)))

Ту, бе, Ѕинго... колку недостига :D
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #17530 на: 05 Март 2021, 23:34:03 pm »
Цитат

Имало, Фершпед 1992.

И Југопетрол 1983.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14364
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #17531 на: 05 Март 2021, 23:34:07 pm »
Сите така викаат дека никој нема проблем со чекање од 30мин/1час на долг пат.

Се додека не тргнат на таков долг пат и не увидат дека има многу други такви кои одат на долг пат. Па чекањето од 30мин за полнење струја ќе стане 3 часа. Тогаш струјата е проблем...

Остај видеа на јутјуб како е тоа кул и како пресметува тесла ап каде имаш полначи и се е тоа убаво. Имало случаи и кога на бензинска се чека во колона од километар, а не па за полнач.
Neka trgni nekoj da vozi 20h+ ke vidam dali ke mu se ceka.
Jas sekoj den vozam po 8-9h so kamion,rutina i navika mi e,ama koga slegvam za Mk,2200km se 2200km.Sum spiel po moteli,po hoteli,v kola,sum vozel bez prestan 24h,te ubiva patuvanjeto.
So znam mozi mene me ubiva od so sum "ubien" od vozenje,ali najmalku so sakam e da cekam 1h za bilo sto na nekoe dolgo patuvanje.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7115
« Одговори #17532 на: 06 Март 2021, 07:11:52 am »
Цитат

Имало, Фершпед 1992.

И Југопетрол 1983.
Изгледа не сте возеле низ Србија кога поминуваат турците од Германија кон татковината и обратно. На секоја бензиска има мин по 30 коли на секој диспензер за гориво, мора на автопат да застанеш ред да чекаш.

За било кој празник поседи 5 минути на излез на Макпетрол и види колку коли ќе поминат па замисли секоја од тие коли да треба да застане на пола саат наместо 5 минути....

И ова се само примери локално, а фрекфенцијата на возила во западните земји е далеку поголема од оваа овдека.

Така да прав си е Луки, не сакаш да треба со дете у кола на +40°С да чекаш саат време... веруј ми.

Многу убаво е да имаш електрично ауто за во град, ама поради исплатливоста и заработката сите сакаат да продаваат СУВови од 2 тона како еколошко превозно сретство.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #17533 на: 06 Март 2021, 08:59:39 am »
Цитат

Имало, Фершпед 1992.

И Југопетрол 1983.
Изгледа не сте возеле низ Србија кога поминуваат турците од Германија кон татковината и обратно. На секоја бензиска има мин по 30 коли на секој диспензер за гориво, мора на автопат да застанеш ред да чекаш.

За било кој празник поседи 5 минути на излез на Макпетрол и види колку коли ќе поминат па замисли секоја од тие коли да треба да застане на пола саат наместо 5 минути....

И ова се само примери локално, а фрекфенцијата на возила во западните земји е далеку поголема од оваа овдека.

Така да прав си е Луки, не сакаш да треба со дете у кола на +40°С да чекаш саат време... веруј ми.

Многу убаво е да имаш електрично ауто за во град, ама поради исплатливоста и заработката сите сакаат да продаваат СУВови од 2 тона како еколошко превозно сретство.
Често сум возел низ Србија и никогаш ги немам видено фамозните турци, односно имало по 2-3 коли макс.
Франција, Германија, Австрија по 2-3 коли максимум.
Кај нас само на празник (градски бензински), Куманово и Гевгелија по 5-6 коли.

Гужвите се прават на граничните премини бидејки секоја една кола мора таму да помине. Илузорно е да се помисли дека истите тие коли ќе ја направат истата гужва избирајки ја токму таа една бензинска станица од многуте што се на располагање.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7115
« Одговори #17534 на: 06 Март 2021, 09:00:58 am »
Цитат

Имало, Фершпед 1992.

И Југопетрол 1983.

Често сум возел низ Србија и никогаш ги немам видено фамозните турци, односно имало по 2-3 коли макс.
Франција, Германија, Австрија по 2-3 коли максимум.
Кај нас само на празник (градски бензински), Куманово и Гевгелија по 5-6 коли.

Гужвите се прават на граничните премини бидејки секоја една кола мора таму да помине. Илузорно е да се помисли дека истите тие коли ќе ја направат истата гужва избирајки ја токму таа една бензинска станица од многуте што се на располагање.
Очигледно не доволно често.