Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1013184 пати)

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 183
Одг: Велосипед
« Одговори #7470 на: 06 Август 2025, 21:51:46 pm »
Добар мајстор за центрирање роуд тркалa 700c? Многу ми е важно да се средат како што треба затоа што се винтиџ и се ретки, па не сакам да одам било каде. Гари од Аутдор важеше за добар мајстор, ама колку што разбрав веќе не е во Македонија. Друга опција?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7471 на: 06 Август 2025, 23:07:56 pm »
Слободно однеси ги во Outdoor, сите што работат таму се одлични.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1879
« Одговори #7472 на: 19 Септември 2025, 13:56:38 pm »

Да ја претставам новата машина, замената за Кросот.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #7473 на: 19 Септември 2025, 14:00:27 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Дечко ти програмер да не си? :))

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7474 на: 19 Септември 2025, 14:42:50 pm »
Или програмер или естетска стоматологија ;D со здравје да си го газиш, убаво изгледа!

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #7475 на: 19 Септември 2025, 14:54:03 pm »

Машала господине! Ашколсун!

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #7476 на: 19 Септември 2025, 16:11:21 pm »

Дечко ти програмер да не си? :))

Купив Биткоин кога беше евтин  ;D

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #7477 на: 19 Септември 2025, 16:12:12 pm »
Или програмер или естетска стоматологија ;D со здравје да си го газиш, убаво изгледа!

Фала, поубав да си купиш.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 221
    • MVP Ring
« Одговори #7478 на: 19 Септември 2025, 23:55:30 pm »
Вреди ли точаков 200 еу?

- 29" XL
- Но нејм алуминиумска рамка, иако ми делува малку тежок (треба да е околу 11кг по спецификација што не верувам дека е)
- Но нејм механички кочници
- Но нејм виљушка со локаут
- Шимано Алтус шифтерите
- Шимано Турнеј заден пренос
- ProWheel преден пренос кој фабрички е малку крив!?
- Quick release на двете тркала и седиштето
- Алуминиумски педали

Барав точак за хоби возење, иако за таа цена претпоставував дека ке има маани. Бидеќи сум висок 193, немав многу избор на големи а ефтини рамки. Не се залетав по брендови бидејќи не сум возел точак 15 години, и не сакам да ми фаќа прашина.

Најголема мана ми е предниот менувач, што не можам да го наштеловам како треба. Од 1 до 3 префрла без мака, но не можам да вратам од 3 на 2, мора да вратам на најмалиот запчаник па после на следниот. И тоа овој проблем мислам дека го имам бидејќи предните 3 запчаници се малце криви, и морам да го наштеловам за да не фаќа на ланецот.

Втора забелешка, тркалата се малце криви, но тие треба лесно да се средат кога ке го однесам на сервис. Не пречат во возење сега за сега.

Незнам дали е ова нормално на велосипеди од оваа класа, или се зезнав што го земав!?

Другите работи ми се океј. Кочници ке сменам за хидраулични ако се пронајдам во ова хоби, иако и овие ми бркаат сега за сега работа.

За другите работи немам забелешки. Убаво ми легна. Возев 4 пати и 100тина километри. Пред 15 години возев собим, па овој сега ми се гледа супер хах.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my A001LG using Tapatalk

11 кила да е, да видам да не верувам. Обично овие точаци се од 13.5 кг па нагоре, во зависност од деловите и најмногу рамот, а особено предната вилушка. Јас имам Крос Пулсо без преден амортизер, хибрид точак, и тежи точно 11 кила со Конти 28 ци гуми.

Запчаниците ако ти се криви нема спас освен да ги смениш. Подесувањето на преден мењач би ти препорачал ако не ти се замара и немаш осет за штимање да го однесеш во сервис, јас сам ги штелувам ама посебно предниот на евтин групсет е баш специфичен за да го наместиш ако не знаеш што точно правиш.
Успеав после две недели мачење да наштеловам се, кочници, преден менувач и заден. Еве веќе 400км поминав и работат одлично на мое изненадување. Тоа што ми беше криво кај предната касета, испадна сум возел cross chain, па затоа фаќал ланецот на менувачот. Сега кога научив правилно да ги користам брзините, немам проблем.

Го возам само низ град, иако кога го купував го купував како замена за кардио, и имав планови за подолги тури.

А за тежината, потежок делува. Плус сега кога му монтирав и гепек, за да не влечкам ранци и торби на грб - прилично тежок, но не е тежок како челичен велосипед.

Него друг проблем, задната гума ми се дупна 4 пати до сега, што мислам е премногу. Два пати од трн, и два пати од стакло.

На тему гледам има некои гуми кои се редат меѓу внатрешната и надворешната гума и служат за заштита од ова. Ефикасни се?

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #7479 на: 20 Септември 2025, 09:15:31 am »
Вреди ли точаков 200 еу?

- 29" XL
- Но нејм алуминиумска рамка, иако ми делува малку тежок (треба да е околу 11кг по спецификација што не верувам дека е)
- Но нејм механички кочници
- Но нејм виљушка со локаут
- Шимано Алтус шифтерите
- Шимано Турнеј заден пренос
- ProWheel преден пренос кој фабрички е малку крив!?
- Quick release на двете тркала и седиштето
- Алуминиумски педали

Барав точак за хоби возење, иако за таа цена претпоставував дека ке има маани. Бидеќи сум висок 193, немав многу избор на големи а ефтини рамки. Не се залетав по брендови бидејќи не сум возел точак 15 години, и не сакам да ми фаќа прашина.

Најголема мана ми е предниот менувач, што не можам да го наштеловам како треба. Од 1 до 3 префрла без мака, но не можам да вратам од 3 на 2, мора да вратам на најмалиот запчаник па после на следниот. И тоа овој проблем мислам дека го имам бидејќи предните 3 запчаници се малце криви, и морам да го наштеловам за да не фаќа на ланецот.

Втора забелешка, тркалата се малце криви, но тие треба лесно да се средат кога ке го однесам на сервис. Не пречат во возење сега за сега.

Незнам дали е ова нормално на велосипеди од оваа класа, или се зезнав што го земав!?

Другите работи ми се океј. Кочници ке сменам за хидраулични ако се пронајдам во ова хоби, иако и овие ми бркаат сега за сега работа.

За другите работи немам забелешки. Убаво ми легна. Возев 4 пати и 100тина километри. Пред 15 години возев собим, па овој сега ми се гледа супер хах.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my A001LG using Tapatalk

11 кила да е, да видам да не верувам. Обично овие точаци се од 13.5 кг па нагоре, во зависност од деловите и најмногу рамот, а особено предната вилушка. Јас имам Крос Пулсо без преден амортизер, хибрид точак, и тежи точно 11 кила со Конти 28 ци гуми.

Запчаниците ако ти се криви нема спас освен да ги смениш. Подесувањето на преден мењач би ти препорачал ако не ти се замара и немаш осет за штимање да го однесеш во сервис, јас сам ги штелувам ама посебно предниот на евтин групсет е баш специфичен за да го наместиш ако не знаеш што точно правиш.
Успеав после две недели мачење да наштеловам се, кочници, преден менувач и заден. Еве веќе 400км поминав и работат одлично на мое изненадување. Тоа што ми беше криво кај предната касета, испадна сум возел cross chain, па затоа фаќал ланецот на менувачот. Сега кога научив правилно да ги користам брзините, немам проблем.

Го возам само низ град, иако кога го купував го купував како замена за кардио, и имав планови за подолги тури.

А за тежината, потежок делува. Плус сега кога му монтирав и гепек, за да не влечкам ранци и торби на грб - прилично тежок, но не е тежок како челичен велосипед.

Него друг проблем, задната гума ми се дупна 4 пати до сега, што мислам е премногу. Два пати од трн, и два пати од стакло.

На тему гледам има некои гуми кои се редат меѓу внатрешната и надворешната гума и служат за заштита од ова. Ефикасни се?

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Немам користено, не можам да ти кажам.
Во зависност од тоа колкава гума возиш, имаш на Континентал вакви гуми ама не знам дали имаат димензија според твојот бандаж
https://www.bike-discount.de/en/continental-gatorskin-folding-tire

Али во глобала ако возиш по велосипедски стази, парк и слично, не ме чуди што толку многу дупнувања си имал, затоа што кај нас стазите се лом, стакло, трнчиња, што не има.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #7480 на: 20 Септември 2025, 09:45:14 am »
Минско поле е каде и да одиш. Одвратно многу ме нервира таа потреба да се кршат шишиња по улица и уште повеќе што плаќаме даноци тоа да биде изчистено.

Немам пробано и јас со тоа млекото дали е ефикасно.

Ако дојде денот да го продадам Идеалот и да земам некој XXL ќе ставам од млекото.

Го зае**в коленото пред скоро и со инекции сум во колено и веќе имам реална потреба за XXL рам

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #7481 на: 20 Септември 2025, 13:13:37 pm »
Јас па на прсти можам да избројам колку пати ми се дупнала гума низ Скопје. Ама редовно ги пумпам гумите. Колку се помеки, поподложни се на ситници.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #7482 на: 20 Септември 2025, 14:18:54 pm »
Минско поле е каде и да одиш. Одвратно многу ме нервира таа потреба да се кршат шишиња по улица и уште повеќе што плаќаме даноци тоа да биде изчистено.

Немам пробано и јас со тоа млекото дали е ефикасно.

Ако дојде денот да го продадам Идеалот и да земам некој XXL ќе ставам од млекото.

Го зае**в коленото пред скоро и со инекции сум во колено и веќе имам реална потреба за XXL рам

Мене не ми е сфатливо што луѓе се што кршат и оставаат, а ме нервираат многу кога ќе нагазам така. Или во контејнери фрлаат скршени стакла и после тоа завршува на улица, земи стај го во некоја кутија да не се истури.

Ако ставаш млеко, на мтб викаат дека е ефикасно, на роад со висок притисок не е баш ефикасно. Јас си возам со внатрешни и си носам ТПУ резервни дека се мали.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #7483 на: 20 Септември 2025, 18:34:19 pm »
Мислам дека од скршено стакло не се дупнува гума, туку од трња. Барем јас што имам приметено, кога и да ми се дупнела гумата имало трн влезено во надворешната гума.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #7484 на: 20 Септември 2025, 20:35:18 pm »
Na maliot denes na kej od trnce mu se dupna.
Sreka nosev pumpa od malite i napumpav za do tockar.
I jas Trekot go seftosav isto taka na kej so trnce pred nekoj mesec.