Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1992128 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3928
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #12495 на: 04 Декември 2022, 10:51:18 am »
Пред да купиш кола си праиш каклкулација дали можеш да си дозволиш да ја возиш, дали ке можеш да ја регистрираш, да купиш гуми... Јас затоа барам кола со 15 ки бандажи да можам да си дозволам да си купам 4 летни 4 зимски
Иако сеуште не сум отишол да си ги наместам зимските, ич не ми се чека ред...

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #12496 на: 04 Декември 2022, 10:55:54 am »
Пред да купиш кола си праиш каклкулација дали можеш да си дозволиш да ја возиш, дали ке можеш да ја регистрираш, да купиш гуми... Јас затоа барам кола со 15 ки бандажи да можам да си дозволам да си купам 4 летни 4 зимски

Закажи си термин, а мислам и гужвата е помината. Инаку неизмерна прекрасност е да имаш не 15ки, туку стандардна димензија на гуми, зошто и 15ки има контра димензии. И 205/55/16 се исто врвна димензија сега за сега.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3928
« Одговори #12497 на: 04 Декември 2022, 10:58:10 am »

Закажи си термин, а мислам и гужвата е помината. Инаку неизмерна прекрасност е да имаш не 15ки, туку стандардна димензија на гуми, зошто и 15ки има контра димензии. И 205/55/16 се исто врвна димензија сега за сега.
Фабрички во собракајна што пишува тоа си носам Кај борче нема со закажување а одам кај него ради ф-ра пошто сме 7 возила башка и ми дава поевтини цени од сите другу гумари (зборам за коа купувам нови гуми)

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #12498 на: 04 Декември 2022, 11:18:48 am »
По некоја случајност ако дојди кризна година, безработица,болести, пандемии и слично и се нема можност да изнакупат 8 гуми и треба да се скрпи со 2 зимски за периодот, ако некој е затекнат со истите на погонските тркала, сместа трајно одземање на возилото, возачката и депортација сосе фамилија во првото напуштено село во Мариово.

КарКлубмк Декември 2022

Sent from my SM-A202F using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Redneck

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 157
« Одговори #12499 на: 04 Декември 2022, 12:53:25 pm »
Ако мора 2 зимски да се возат и 2 летни, подобро е зимските да бидат назад.
Ти слободно вози ги обратно.

Sent from my moto g(60) using Tapatalk

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #12500 на: 04 Декември 2022, 13:06:11 pm »
Така е, нема потреба од никаков грип по снег на погонските тркала..Ма да размислив подобро, најдобро е во дијагонала предно лево/задно десно да се возат.  Best of both worlds.
Оваа зима ако земам 2 зимски, дефинитивно ги ставам на не погонските тркала,нормално од безбедносни причини,а и снегот поубаво лепел на летните погонски не ми треба ни лопата, ќе изорам со летните.
« Последно менување: 04 Декември 2022, 13:14:48 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #12501 на: 04 Декември 2022, 13:50:08 pm »
По некоја случајност ако дојди кризна година, безработица,болести, пандемии и слично и се нема можност да изнакупат 8 гуми и треба да се скрпи со 2 зимски за периодот, ако некој е затекнат со истите на погонските тркала, сместа трајно одземање на возилото, возачката и депортација сосе фамилија во првото напуштено село во Мариово.

КарКлубмк Декември 2022

Ако дојдат такви времиња, тогаш време е за шиткање на колата, за да се преброди кризата.
На крајот на краиштата, 4 целосезонски гуми од понова генерација се дааалеку подобра економична варијанта.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #12502 на: 04 Декември 2022, 13:56:43 pm »
Така е, нема потреба од никаков грип по снег на погонските тркала..Ма да размислив подобро, најдобро е во дијагонала предно лево/задно десно да се возат.  Best of both worlds.
Оваа зима ако земам 2 зимски, дефинитивно ги ставам на не погонските тркала,нормално од безбедносни причини,а и снегот поубаво лепел на летните погонски не ми треба ни лопата, ќе изорам со летните.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Таман си наместен за со задни зимски за излегување од гаражата за ако закочиш да не ти пролизкаат и да ти се скине колата на пола пошто предните летни ќе закочат јако внатре во гаражата ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #12503 на: 04 Декември 2022, 14:02:57 pm »

КарКлубмк Декември 2022

Ако дојдат такви времиња, тогаш време е за шиткање на колата, за да се преброди кризата.
На крајот на краиштата, 4 целосезонски гуми од понова генерација се дааалеку подобра економична варијанта.
Ако имам за целосезонски, имам и за зимски.

Поопасна гума од летните се целосезонски испечени 3 лета на врел асфалт.
Со летните знаеш до каде ти е чергата за на снег, па и со 2 зимски напред (никако позади), ама со целосезонските мислиш чергата е иста како на првиот снег, а уствари малку подобри од летни.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12504 на: 04 Декември 2022, 14:06:23 pm »
Сериозно, ама најсериозно, дали ти ќе му препорачаш на некој да вози две зимски напред во зима, и во лето да си ги префрли позади, а летните две напред да ги монтира, наместо 4  4-сезонски гуми?! Свака част. Не е вреќа сол веќе, туку идеме накај шлепер сол од инает јадење. :(

BTW, на 159-ката возам 4сезонски гуми, прилично се стари, бујрум на твоја кола стави две летни позади и две зимски напред, ќе тестираме возни својства.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #12505 на: 04 Декември 2022, 15:04:33 pm »
Најсериозно ти кажувам дека 2 зимски се ставаат напред за да можам да возам ако падне снег.
Ако треба да ги ставам зимските позади не ни купувам зимски бидејки тоа е еднакво на 4 летни.

Ај не лажи дека на 159 возиш целосезонски, тукушто се пофали дека си ги извадил летните.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12506 на: 04 Декември 2022, 15:06:27 pm »
Најсериозно ти кажувам дека 2 зимски се ставаат напред за да можам да возам ако падне снег.
Ако треба да ги ставам зимските позади не ни купувам зимски бидејки тоа е еднакво на 4 летни.

Ај не лажи дека на 159 возиш целосезонски, тукушто се пофали дека си ги извадил летните.
Целосезонски од скапан бренд 2015-та датум. :) Прво снекче те чекам со летните позади :P

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #12507 на: 04 Декември 2022, 15:11:31 pm »

Целосезонски од скапан бренд 2015-та датум. :) Прво снекче те чекам со летните позади :P
Скапан или не, лажеш, некни се пофали дека си ги извадил летните гуми, магарешки инает или што?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12508 на: 04 Декември 2022, 15:32:05 pm »
Имаш право, излажав. 2014-та биле произведени :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30071
    • CARclub.mk
« Одговори #12509 на: 04 Декември 2022, 17:54:05 pm »
Колку што знам, муабетот беше дека кога се менуваат две со две гуми од ист вид (летни, или зимски) а не комбинирање, тогаш новите гуми (односно тие со повеќе грип) се ставаат на задните тркала. Не е муабетот за комбинација од летни и зимски.

Комбинација од летни и зимски не треба да се прави. Може да се прави, и многу луѓе прават, и многу луѓе тераат така и викаат „абе океј е, не сум имал проблем“, ама само затоа што нешто може да се направи, не значи дека треба да се направи. Се комбинираат гуми со драстично различен грип, а ефектите од тоа се најзабележливи на снег.

Резултатите се вакви:

Ако е дојдено до моментот со две зимски и две летни, според мене подобро е да се остане на четирите летни гуми, и во оние денови кога ќе има снег, колата да си остане паркирана.