Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1996871 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #12480 на: 03 Декември 2022, 19:04:41 pm »
Кога науката и научните сознанија ќе се практикуваат и пренесуваат на фанатичнорелигиозен начин доаѓаме до овакви небулози да на снег е битно задните тркала со зимски гуми да се во можност да ги следат предните тркала со летни гуми, а што предните продолжуваат да си возат право не е воопшто битно.

Ако навистина немам избор и морам да возам 2 летни и 2 зимски гуми, зимските ќе ги ставам напред и сигурно нема да возам како да имам 4 зимски.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12481 на: 03 Декември 2022, 20:04:44 pm »
Ако излезиш на пат со летни на снежни временски услови или температури под нула или околу и влажно време, магли итн, го е6а ежот.  ;D

Реално мислам и со летни можи да се помини 70% од зимата кај нас, посебно Струмица.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #12482 на: 03 Декември 2022, 20:09:01 pm »
Ако треба две зимски да возиш и две летни гуми, батали возење во зимски услови. Земи си автобус.
Ако се зимските напред, ќе завршиш у бандера, ако се зимските назад, нема ни да тргнеш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12483 на: 03 Декември 2022, 20:21:58 pm »
Се убо, ваљда јас сум глуп дека со средно, објаснете ми како ќе тргниш од место пример во колона  на плетвар ако застаниш со летните љубејнца шара напред и нови зимски назад  и ако еве по некоја случајност се соберат сите да те турнат и тргнеш некако,на првата удолнина како ќе одржаваш тракција на снегот со љубејнците и не завршиш во првата провалија ?
Сеа намерно не сфаќаш или?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #12484 на: 03 Декември 2022, 20:45:08 pm »
Кога ќе кочиш со задни летни, напред зимски, ако е мокро или снег, ефектот е како на крената рачна. И на споро возење. Затоа што тоа и се дешава, задните губат тракција пред предните. Наједноставно е вака да се објасни. Е сега АБС и ЕСП не знам дали можда ќе сецкаат и ќе враќаат колку толку во линија, ако може да се спаси нешто. За град може ќе се подизвртиш, ама рамно е и ќе потфати некаде. Ама превој ќе е доста опасно.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #12485 на: 03 Декември 2022, 21:06:16 pm »
Значи, пред да се појави Библијата (Јутјуб) се возеа 2 со 2  и не настана смак света, а не дека не се кочеше на улици, на превои...

2 летни позади со 2 зимски напред и да сакаш да возиш на снег не ќе можеш.

Со 4 зимски ако кочиш како да возиш во Јули, боље фати си автобус.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12486 на: 03 Декември 2022, 21:08:16 pm »
И вреќа сол се јаде, исто така...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #12487 на: 03 Декември 2022, 21:18:05 pm »
...мислам на патот фрлаат, не ја јадат.

Башка не сум возел со 2/2, така да искуството ми е само од логика. А и тебе, така да, можда ете има други подобри искуства на луѓе што споредиле вака и така, лично.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12488 на: 03 Декември 2022, 21:26:48 pm »
...мислам на патот фрлаат, не ја јадат.

Башка не сум возел со 2/2, така да искуството ми е само од логика. А и тебе, така да, можда ете има други подобри искуства на луѓе што споредиле вака и така, лично.
Така е, 2/2 не сум возел. Не знам зошто би праел таква глупост воопшто.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #12489 на: 03 Декември 2022, 21:33:01 pm »
Затоа што си богаташ, и возиш Пилот Алпин 7 Кап 3 Ф, и хакапелита резервната.

Иначе ќе се мислеше за две зимски Петлас или Роадкруза, половни полупремиум со реални 50000км.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #12490 на: 03 Декември 2022, 21:40:27 pm »
Ako veke vozam so samo dve zimski gumi sekako bi gi stavil na pogonskite trkala i pak bi vozel vnimatelno kako so 4 letni.
A koga ke naidam na snezni uslovi da mozam da trgnam i zastanam podobro.
Vprocem, lanci se stavaat na pogonski trkala.

Inace drzi muabetot deka e mnogu bitna trakcijata na zadnite trkala pri preden pogon.
Imam na vremeto vozeno 2 zimski napred so dve dve letni nazat. Se ispozanesov epten mi drzese kolata na sneg i vo edna krivina mi izbega zadnicata se izvrtev i udriv vo snezna ograda.
Si bara vnimavanje kako da si so 4 letni.
Posto sum probal ako veke moram zimskite bi gi stavil na pogonski trkala i poleka vnimatelno.

Inace za kolimetrazi od 15.000 km nisto ne zasteduvas so all seazon samo sto plakas na rati. Pak ke treba da kupis dva seta na gumi a nema da imas najdobra trakcija ni lete ni zime.
So dva seta gumi pokrien si za narednite 6-7 godini, samo sto parite gi davas odednas.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #12491 на: 03 Декември 2022, 21:48:20 pm »

Inace drzi muabetot deka e mnogu bitna trakcijata na zadnite trkala pri preden pogon.
Imam na vremeto vozeno 2 zimski napred so dve dve letni nazat. Se ispozanesov epten mi drzese kolata na sneg i vo edna krivina mi izbega zadnicata se izvrtev i udriv vo snezna ograda.

Ете и реално искуство со 2 напред, сега уште едно со 2 назад да најдеме.

Иако реално небитен муабет зошто треба 4  слични гуми.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #12492 на: 03 Декември 2022, 22:03:40 pm »

Ете и реално искуство со 2 напред, сега уште едно со 2 назад да најдеме.

Иако реално небитен муабет зошто треба 4  слични гуми.
Тоа е многу јасно дека треба 4.

Нема да најдеш искуство со 2 зимски назад бидејки е моронштина невидена.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
« Одговори #12493 на: 03 Декември 2022, 22:19:25 pm »
И јас сум возел неколку зими со 2 зимски напред и 2 летни назад, сум се качвал и на молика горе и не е баш дека одма ќе ти избега задницата, како во теорија, ако возиш културно и знаеш што имаш назад. А обратно, не сум пробал  ;D

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12494 на: 04 Декември 2022, 10:41:14 am »
Обратно се вози на лето, да не ги арчиш зимските напред. Таа е та ротација што се прави.  ;D