Автор Тема: Промена на масло на автоматски менувач EDC - Reanult Kadjar 2020 1.5 BlueDci EDC  (Прочитано 384 пати)

Отсутен nikcar

• Почетник
  • *
  • Пораки: 13
Здраво на сите!

Вчера бев на дијагностика во Automotive, и во забелешка ми кажаа дека треба да се направи сервис на автоматскиот менувач, има поминато 139к километри и би ме чинило околу 300 евра кај нив. Сега се мислам дали е стварно потребно да се мења маслото на менувачот. Побарав по интернет и има различни мислења. Дали стварно е потребно да се смени или повеќе е само за да ти наплатат дебело за нешто, бидејки на дијагностиката не најде ниту една грешка. Кое е вашето мислење околу темава?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14337
  • Пудингот на шоферството
300е за сервис на автоматски менувач не се многу пари,дури би рекол и евтино е посебно што се работи за официјален сервис(ако не сум грешка).
Види по нет и сл. на колку км е сервисниот интервач на Рено,па ќе знаеш шо да правиш.
Пример кај Мерцедес е на 60Ккм,БМВ вика лајфтајм(тоа секој различно си го толкува),Фолксваген за ДСГ вика на 40Ккм итн
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1104
300е за сервис на автоматски менувач не се многу пари,дури би рекол и евтино е посебно што се работи за официјален сервис(ако не сум грешка).
Види по нет и сл. на колку км е сервисниот интервач на Рено,па ќе знаеш шо да правиш.
Пример кај Мерцедес е на 60Ккм,БМВ вика лајфтајм(тоа секој различно си го толкува),Фолксваген за ДСГ вика на 40Ккм итн

Остај БМВ што вика, ZF вика 80-100к км.

На 140к км јас во секој случај би сменил масло во било кој менувач, не само автоматски. Јас за ZF-от во старото БМВ платив 600 евра во неофицијален сервис. 300 евра е ништо.

Отсутен nikcar

• Почетник
  • *
  • Пораки: 13
Да 300 евра е во официјалниот сервис на Reanult. Пошто читав за овие EDC автоматските менувачи дека не треба да се мења уљлето на менувачот. Па ме интересира искуства. Фала ви

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1104
Да 300 евра е во официјалниот сервис на Reanult. Пошто читав за овие EDC автоматските менувачи дека не треба да се мења уљлето на менувачот. Па ме интересира искуства. Фала ви

"Lifetime" ознаката кај вакви работи не значи баш lifetime. Најчесто производителот естимира колку е животниот век на возилото во километри и тоа го дефинира како доживотно. Од тоа што читам по интернет, за EDC тоа е околу 160к км. Масло во менувач како и секое друго со тек на време и со користење деградира. Подобро 300 евра за промена на масло сега отколку да треба нов менувач за 3000+ евра.

Прашај и во Сервис Мехатроника колку би коштало, претпоставувам е поефтино од официјален.

Не е ништо критично, не мораш одма да го направиш, само имај го на ум. Од тоа што најдов по форуми, препорачуваат промена на 90-130к км.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9029
Menuvaj ic ne se misli.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2781
  • Слобода или смрт
Од друга страна знам случаи што немале никаков проблем но превентивно смениле масло и потоа искочиле проблеми поради несоодветна промена. Комплицирана е работава дали ќе се направи промената соодветно.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1658
На БМВ Ф30 менувавме во неовластен, зафатот со филтер, масло и работна рака беше 18.000мкд, не се мисли ни малку.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk