Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1995054 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #10275 на: 10 Јули 2020, 08:00:33 am »
@Tischläufer ги влечел информациите од тука - https://alltyretests.com/sava-intensa-uhp-2-test-review/

Нема информации на која брзина е таа разлика од 4 метри, ама да, разликата (како што кажува @Simo - Carrier159) е огромна.

Отсутен s1n1sa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 459
« Одговори #10276 на: 10 Јули 2020, 08:04:10 am »
@zeroSignal a дали се со исти квалитет кај нас гумите што си ги тестирале ? :D пошто знаеме што квалитет се носи кај нас
Hyundai Elantra 6th G

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #10277 на: 10 Јули 2020, 08:08:34 am »
Не можам да гарантирам со 100% сигурност, ама мој (субјективен) став е дека барем за нормалните брендови, да, квалитетот е истиот.

Процесот на производство е толку комплициран, што на ниту еден производител не му се исплати да го запира за да смени компонента или што и да е, за да направи поевтина верзија од постоечка гума. Затоа си имаат различни модели на гуми, односно дури и различни под-брендови.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #10278 на: 10 Јули 2020, 08:13:24 am »

Нема информации на која брзина е таа разлика од 4 метри, ама да, разликата (како што кажува @Simo - Carrier159) е огромна.

Затоа реков „отприлика“ еве разлика од 60 до 67км/ч, колата запира отпилика 2-3м подоцна колку што може да оценам....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #10279 на: 10 Јули 2020, 08:32:09 am »
Не можам да гарантирам со 100% сигурност, ама мој (субјективен) став е дека барем за нормалните брендови, да, квалитетот е истиот.

Процесот на производство е толку комплициран, што на ниту еден производител не му се исплати да го запира за да смени компонента или што и да е, за да направи поевтина верзија од постоечка гума. Затоа си имаат различни модели на гуми, односно дури и различни под-брендови.
Башка гума е тестлива работа и лесно може да си наштетат многу повеќе отколку да добијат. За разлика од Милка и Монделез кои се тешко тестливи.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #10280 на: 10 Јули 2020, 09:09:43 am »
Stvarno covek da se zamisli za postignuvanjeto sa Sava UHP2 po taa cena.

ADAC ocenuva taka sto 20% od bodovite se dobivaat za performansi na suvo, dodeka duplo poveke 40% od bodovite za performansi na mokro.

Sava-ta ima vrvni performansi na suvo, no e na 6to mesto zatoa sto e nesto poslaba na dozd-prosecna. Inaku lesno bi se zamesala vo top 3.
Interesno, so ogled na toa sto kaj nas nema premnogu vrnezi letno vreme.
Mada znae da fati poroen dozd, kako sto mi se sluci pred nekoj den koga se vrakav od Ohrid dodeka isturase dozd. Ednas do dva pati vo godinata znae taka da me fati.

Da se prifati kompromisot, ili da se doplaka :)
Ako znaes sto vozis i kako go upotrebuvas, moze solidno da se izbere dobra guma i so pomalce pari.
Според овие тешко дека би дошла во ТОП3, па дури и во ТОП10

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Tokmu za toa i zborev, zaostanuvaat na mokra podloga koja sto nosi 40% od bodovite. Inaku testovite se slicni i potvrduvaat edni so drugi.

Na istiot test na suvo koci 10cm pokratko od Continental i samo 1 metro pozadi najdobrata Milhelin Pilot sport.
Zatoa spomnav deka mozebi bi bila vo top 3 koga ke se soberat site poeni dokolku ima podobri performansi na mokro.

Inaku 4 metri podolgo kocenje na mokro e seriozna rabota, zatoa i na kola koja ja vozam na "limit" ne stedam na gumi.
Kola sto se vozi polabavo stavam sredna klasa na gumi. Budget izbegnuvam.
Spored potrebite, i moznostite...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10281 на: 10 Јули 2020, 09:45:30 am »
Овие мерни единици почнуваат да ми ствараат длабок сомнеж :)

Ако во критична ситуација разликата е од 38 до 42 метри, а разликата во цена е толку голема...
се прашувам дали _воопшто_ вреди да купиш 3-4 пати поскапа гума.

Имено, често пати кога живот бил во прашање, луѓето тажат по "едно метро да беше на страна..."
така да ми нема многу смисол тоа 4 метри разлика.

Други параметри за стабилност, секако да.
Ама тоа дали ќе закочиш 4 метри порано е прескапа цена за премиум бренд :)

Патем, не велам дека во целост не вреди разликата во парите, само го дискутирам кочењево.
Имам воочено разлика од Sava до Continental и видливо е - не е за џабе.
Само се прашувам кој тоа може да знае во каква ситуација ќе се најдеш и која гума ќе ти биде баш најпотребна во дадениот момент, ако имаш буџет од 3000 за парче, наместо 12000 :)
Имаш пари, ќе си купиш најскапо.
Немаш пари, ќе си купиш певтино.

Поради оние 4 метра разлика некого ќе го фати ужас.
Да не заборавиме дека е подобро навремено менување гуми, макар биле Тигар, Сава, или слично.

Неколку пати сум пишал за разликата меѓу половни Мишелин (солидна шара) од автопазар и нови Тигар.
Се разбира, разликата во корист на Тигарот.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #10282 на: 10 Јули 2020, 09:56:41 am »
Многу се влага во филмови со тие 4 метри. Како да заборавате дека и мишелин/континентал/гудјиар после 15.000км нема да кочат на влажно и суво исто како што биле нови.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #10283 на: 10 Јули 2020, 10:11:24 am »
поверојатно е дека и после 15.000км разликата ќе биде 4, а можеби и повеќе метри, од 15.000км возени Тигар/Даванти/Жонгце

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #10284 на: 10 Јули 2020, 10:12:33 am »
@Tischläufer ги влечел информациите од тука - https://alltyretests.com/sava-intensa-uhp-2-test-review/

2019 Auto Bild.

Има значителна разлика меѓу Sava од 2019 и 2020, затоа и ADAC си го смениле мислењето. Во нивните тестови од 2019 не најдов инфо за Sava.
2020 сме, ако има салам тест од оваа година нека споделува, не знам зашо се користат стари тестови за релевантност..

Пороен дожд во Македонија.. ќе истури саат-два и толку. Треба да сум луд да земам да возам на "лимит" на пороен дожд, па и на дожд генерално. Барате игла во сено, а Sava се баш специјално дизајнирани (Made in Germany) за Балканов и сончевите денови, еве и за џебот дека се дупло поевтини од тројката, а скоро идентични на перформанси, ама нели на нив ќе пишува Сава и шо ќе каже народот.
Ах бе маЌедонче.

Пак ќе кажам оваа година UHP2 се одлични за парите, за "домаќинско" возење.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #10285 на: 10 Јули 2020, 10:17:32 am »
поверојатно е дека и после 15.000км разликата ќе биде 4, а можеби и повеќе метри, од 15.000км возени Тигар/Даванти/Жонгце
Да, само што овде збориме за класа на гуми како Сава/Ханкук/Фалкен/Нокиан/Јокохама/Клебер итн.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #10286 на: 10 Јули 2020, 10:38:46 am »
Многу се влага во филмови со тие 4 метри. Како да заборавате дека и мишелин/континентал/гудјиар после 15.000км нема да кочат на влажно и суво исто како што биле нови.

4 метри разлика на некој асфалт некаде, на некоја кола што ја немам.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #10287 на: 10 Јули 2020, 10:42:51 am »
Да, само што овде збориме за класа на гуми како Сава/Ханкук/Фалкен/Нокиан/Јокохама/Клебер итн.

без разлика, разликата би била повторно таа и поверојатно поголема

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10288 на: 10 Јули 2020, 10:49:34 am »
Така е.

Проблемот настанува кога некој ќе ги земе во предвид 4те метри разлика и ќе се одлучи за поскапите (а не му држи газот :)) и ќе очекува да ги вози 20 години 200.000 км, бидејки дал брдо пари за нив.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #10289 на: 10 Јули 2020, 10:51:44 am »
ама и тие 4 метри подолг пат, колата не ги поминува со 100 км/ч, туку е поблиску до 0, и при судар верувам дека нема да завршиш со цела кола под цистерна или слично, туку ќе ја оштетиш колата повеќе од колку кога би застанал 4 метри порано. Сепак, што пократок пат на кочење, нормално подобро, а најдобро е претпазливо возење и што помалце такви ситуации, и купување возило согласно можностите за одржување.