Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1997883 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #10290 на: 10 Јули 2020, 10:58:41 am »
X6-кa со Даванти најпретпазливо се вози според потребите и условите на патот ;D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #10291 на: 10 Јули 2020, 11:03:57 am »
Е тоа ти е пример за купување возило за кое немаш можности да го одржуваш, според мене. Премиум или еве висока класа возило соодветно на тоа, треба да имаат и соодветни гуми, согласно перформансите на возилото.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #10292 на: 10 Јули 2020, 11:08:06 am »
поверојатно е дека и после 15.000км разликата ќе биде 4, а можеби и повеќе метри, од 15.000км возени Тигар/Даванти/Жонгце
Да, само што овде збориме за класа на гуми како Сава/Ханкук/Фалкен/Нокиан/Јокохама/Клебер итн.

без разлика, разликата би била повторно таа и поверојатно поголема
Самиот рече веројатно ама може и да не е така. Претпоставка.

По логикава, све што не е бр.1 во кочење и заостанува макар и пола метро нечини зошто фактички тоа пола метро може да резултира со мавање во бандера/кола/шлепер и со самото тоа материјална штета.

Арно ама реалноста е сосема друга. Некој има побрза реакција, некој има фронт асист на колата, некој вози со 10 годишни континенталки и 1.6 мм, некој па вози со нови сава итн.

Е тоа ти е пример за купување возило за кое немаш можности да го одржуваш, според мене. Премиум или еве висока класа возило соодветно на тоа, треба да имаат и соодветни гуми, согласно перформансите на возилото.
Ако се нудат даванти гуми со димензија за возила како х6, тогаш логично е прашањето па зошто побогу ги произведуваат? Интересно е што овие уствари немаат никакви тестирања објавено а на форумов имаме експерти како веќе да ги тестирале.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #10293 на: 10 Јули 2020, 11:13:32 am »
Едно е да кажеш „не можам да си ги дозволам скупите гуми што кочат најдобро“, друго е да го транслатираш тој момент во релативизирање на предностите од подбрите перфоманси на скупите гуми. Првото го прифаќам, го ценам, и секако и јас го применувам, но не релативизирам дека е исто со полоши гуми како со подобри, и не се залажувам дека ќе пазам повеќе со полошите гуми.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #10294 на: 10 Јули 2020, 11:27:51 am »
Финтата е што кога се гледаат тестови, обично првите топ 10 гуми имаат различни резултати по сите категории, некои се подобри во една категорија други во друга. Можеби тука исклучок ќе биде континентал кои што обично се лидери и имаат скоро одлични резултати во сите категории.

Е сеа, доаѓаме до моментот со кочењето. Некој мора да биде прв, втор, трет, четврт итн. но тоа не значи дека ако купам Континентал, која го освоила прво место на тестот но извадила петто место во категорија кочење на суво и разлика од 2 метра во споредба со првиот, автоматски таа гума нечини и ќе читаме прикаски тука како тие 2 метра значеле живот или смрт. Мислам малце усул да се имa :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #10295 на: 10 Јули 2020, 11:41:30 am »
Многу драма прават табеливе/графициве што се од 100 до 118. Да се направени ко што треба од 0 друг ќе е ефектот. Исто така не можам да сфатам зошто некој би купил ps4, evo1 или било која спортска гума да ја вози на обична кола низ град или по автопат и со по некој испад низ некои кривини да треба да се оправда дуплата цена од некоја средна класа гума од која што нема да се осети разлика затоа што самата кола не е способна за такви перформанси за кои што е способна гумата.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10296 на: 10 Јули 2020, 11:45:58 am »
Табелите не прават драма, луѓето ги доживуваат драматично :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #10297 на: 10 Јули 2020, 11:50:49 am »
Многу драма прават табеливе/графициве што се од 100 до 118. Да се направени ко што треба од 0 друг ќе е ефектот. Исто така не можам да сфатам зошто некој би купил ps4, evo1 или било која спортска гума да ја вози на обична кола низ град или по автопат и со по некој испад низ некои кривини да треба да се оправда дуплата цена од некоја средна класа гума од која што нема да се осети разлика затоа што самата кола не е способна за такви перформанси за кои што е способна гумата.
Потсвесно таквите мислам дека си имаат дадено некој вид на дозвола во паметот да возат далеку над ограничувањата и агресивно а притоа мислејќи дека имаат некаков си safety net пошто нели ја возам мишелин пилот спорт и лепи за асфалт. Ако дојде до ситуација каде што е тесно они мислат дека имаат тркачка гума и автоматски тие 2 метри во кочење екстра нив им даваат право да се курчат на јавни патишта.

Таков тип на гуми во Македонија има смисла ако редовно идеш до грчка или бугарија на некоја стаза да се издуваш или па возиш некој хот хеч со над 220кс.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #10298 на: 10 Јули 2020, 12:27:53 pm »
Едно е да кажеш „не можам да си ги дозволам скупите гуми што кочат најдобро“, друго е да го транслатираш тој момент во релативизирање на предностите од подбрите перфоманси на скупите гуми. Првото го прифаќам, го ценам, и секако и јас го применувам, но не релативизирам дека е исто со полоши гуми како со подобри, и не се залажувам дека ќе пазам повеќе со полошите гуми.
Mi go zema zborot.

Dali vozime fico ili X6ka kontaktot so podlogata e samo preku gumite.
Toa ne znaci deka ako imas top gumi deka treba da divljas, samo ti dava pogolema sigurnost na pat.
Inace koga ke se pretera preku zakonite na fizikata togas veke nisto ne pomaga.

Gledam koli po 50k ili 100k i staile zimska guma u sred leto, ili ja kupile najevtinata guma.
Znaci ne se raboti za nemanje pari tuku ili za neznaenje ili stedenje kaj sto ne se stedi.

Jas kokretno poslednava godina kupuvav gumi, eden komplet bese premium set, eden sredna visoka klasa, i eden set sredna klasa.
Sporem mene nekoe optimalno resenie imajki vo predvid deka 30tina godini pratam testovi i vozam razni gumi.
Odma se oseka guma sto ednostavno ne drzi i samoto vozenje e neprijatno. A znam da zapalam kola onaka bez potreba, tuku samo da si se izvozam za keif. Stedam na cigari trosam na gumi :)
« Последно менување: 10 Јули 2020, 12:34:54 pm M3V8 »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10299 на: 10 Јули 2020, 12:53:58 pm »
Mi go zema zborot.

Dali vozime fico ili X6ka kontaktot so podlogata e samo preku gumite.
Toa ne znaci deka ako imas top gumi deka treba da divljas, samo ti dava pogolema sigurnost na pat.
Inace koga ke se pretera preku zakonite na fizikata togas veke nisto ne pomaga.

Gledam koli po 50k ili 100k i staile zimska guma u sred leto, ili ja kupile najevtinata guma.
Znaci ne se raboti za nemanje pari tuku ili za neznaenje ili stedenje kaj sto ne se stedi.

Jas kokretno poslednava godina kupuvav gumi, eden komplet bese premium set, eden sredna visoka klasa, i eden set sredna klasa.
Sporem mene nekoe optimalno resenie imajki vo predvid deka 30tina godini pratam testovi i vozam razni gumi.
Odma se oseka guma sto ednostavno ne drzi i samoto vozenje e neprijatno. A znam da zapalam kola onaka bez potreba, tuku samo da si se izvozam za keif. Stedam na cigari trosam na gumi :)

@Simo - Carrier159 под итно да му го вратиш зборот!!!

;D ;D ;D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #10300 на: 10 Јули 2020, 13:00:49 pm »

Еве јас возам PS4 и не одам на стази. Прво, не планирав да земам такви но имаше одлична понуда и беше 20% поскапа од медиокритетна понуда од Uniroyal и Firestone. Воопшто не зажалив што ги земав. Управливоста се подобри a удобноста не ми се наруши за мои стандарди. Претдхоно имав 16ки Primacy 3 a ги сменив со 17ки PS4. Второ, самите гуми ако ги споредам со премиум туринг класа не го нарушуваат комодитетот, а истовремено држењето и управливоста, особено во летни услови, ти даваат чувство на зголрмрнс сигурност и те растеретува од ситни недоволно изменаџирани ситуации и  грешки во реакција. Не возам агресивно ниту пак напаѓам кривни и првам бесмислени маневри, но едноствано во ситуации како што пред некој ден еден ми отвори врата на 2 метра пред мене, мислам дека разликата што ја прават гумите ќе значеше решавање спор и лимарско фарбарски ангажмани во најмала рака, а се заврши со псовки и нервоза. Трето, низ годините сум научил да не купувам кола за која не можам да си дозволам добри гуми и редовно одржување со квалитени компоненти. Не велам дека секогаш е добро да се издвои двојно, но ако се има шанса да се земе најдобртото на пазарот за малку истенување на буџетот, по мене е вредна инвсетиција. 

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #10301 на: 10 Јули 2020, 13:42:36 pm »
поверојатно е дека и после 15.000км разликата ќе биде 4, а можеби и повеќе метри, од 15.000км возени Тигар/Даванти/Жонгце
Да, само што овде збориме за класа на гуми како Сава/Ханкук/Фалкен/Нокиан/Јокохама/Клебер итн.

без разлика, разликата би била повторно таа и поверојатно поголема
Самиот рече веројатно ама може и да не е така. Претпоставка.

По логикава, све што не е бр.1 во кочење и заостанува макар и пола метро нечини зошто фактички тоа пола метро може да резултира со мавање во бандера/кола/шлепер и со самото тоа материјална штета.

Арно ама реалноста е сосема друга. Некој има побрза реакција, некој има фронт асист на колата, некој вози со 10 годишни континенталки и 1.6 мм, некој па вози со нови сава итн.

Ако се нудат даванти гуми со димензија за возила како х6, тогаш логично е прашањето па зошто побогу ги произведуваат? Интересно е што овие уствари немаат никакви тестирања објавено а на форумов имаме експерти како веќе да ги тестирале.

така е, може де претпоставиме дека и на поефтините гуми им се подобруваат преформансите со трошењето, па после 15.000 да испаднат исти или можеби подобри од премиумците
се' се тоа претпоставки

а погрешно е мислењето дека некој купува премиум или перформанс гуми, затоа што колата ја вози на лимит или пак дека такви гуми се ставале само на перформанс коли

мене  ми истрча детенце на улица со 4 ленти, се залета веднаш по топката, моја претпоставка е дека и детенцето и јас ќе бев на друго место доколку не успеав да дозакочам а тоа да се заледи пред хауба

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #10302 на: 10 Јули 2020, 13:44:20 pm »
За толку мала разлика во цена ако некој може да си дозволи нормално дека треба.
« Последно менување: 10 Јули 2020, 14:20:26 pm DarthJe5us »

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #10303 на: 10 Јули 2020, 13:46:21 pm »
Сите тука нешто мислиме и кроиме капа на нероден Петко, а ADAC уствари тестираат реални сценарија со сите гуми, затоа и вадат актуелни и релевантни резултати секоја година, и луѓето се одлучуваат колку да бркнат во џебот баш поради нивните тестови.

Дуплата цена на премиумите кај нас не ја оправдувам. Еве колку кошта мојата димензија у Германија:

Тука истата ми ја даваа 9600ден. Значи некој нѐ е*е на здрав мозок тука со премиумите.
Кога ќе видам ваква цена кај нас тогаш сериозно ќе се замислам да одам со премиум гума, а не да полнам нечиј џеб со "екстра" кеш.
Посигурно ќе се осеќам со овој екстра кеш да ставам MANN филтери и премиум масло со што ќе му го пролонгирам животот на моторот, отколку да ги "донирам" во нечиј џеб.

Ај сфаќам маржата да им е 10-15% па да платиш 120 евра, ама 9600 ми е кланица.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #10304 на: 10 Јули 2020, 13:50:57 pm »
ваква димензија на кола вози премиум кола

премиум кола во германија повлекува премиум цена на сервис
тука, сам ќе си ги набавиш деловите и ќе ти ги смени Мирче за иљадарче
исто ќе му дојде, или поефтино кај нас

*апсолутно се согласувам дека кај нас цените на гумите се нереални и се прескапи, веројатно тоа го диктира и пазарот, а веројатно и голмината на објектот и машините во кои инвестирал газдата