Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1614864 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Driver-R, ај ти стави се во улога на докторот погоре,може?
НЕМАШ ПОЈМА што значи луѓе од цела Македонија да чекаат само на тебе,да си претрупан со интервенции.
Како да те услужи,да се мултиплицира,шо ќе ти прави ако те прими, а нема со што да ти помогне?

Дигнаа ли скандал за човекот кој починал пред болница во Ѓорче,со цел да ги оцрнат докторите,дигнаа. И потоа кога излегоа пациентите и кога кажаа дека имало само еден лекарски тим дежурен,и дека не е крива докторката,дека имала друг критичен пациент кој неможела да го остави,а и чекалната била полна...
Зошто никој од толку совесни граѓани не ги подржа докторите кога велеа дека имаат повеке чистачки отколку медицински персонал, дека се потребни повеќе лекарски тимови.. Сносеше некој одговорност што ја оцрнија жената на ТВ?
Како и повеќето други места и лекарите работат со над 500% од својот ефективен капацитет. Со други зборови секаде е вработен 1 човек наместо 5. Тоа е секаде. За да се заштеди демек. И луѓето си се навикнале на тоа. Пошто се полуретардирани.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Eпа Денчо,епа чорба македонче.

Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Супер е здравството. Ако имаш познат, ке си завршиш работа, ако немаш, ке молиш господ додека да дојдеш на ред да не ги фрлиш плочите. Ако имаш пари а немаш познат, пак ти е џабе...Додека не најдеш некој митаџија, за да те лаже и да ти ги брка работите, пак ке се мачиш и ке молиш бога да не цркнеш, освен ако не отидеш некаде во некоја  приватна клиника, надвор од посранава мисловна безимена ни држава, што не е држава, не се знае ни што е ни како е, па да се осетиш како човек. Зборам за надвор. Ке си платиш, па ако имаш среќа ке истераш како човек. Помирете се со фактот дека тука сме и живееме, одсекогаш било така, а ке биде уште полошо, и дека нема што да се смени, нити па ке се смени. А ако се смени, ке се смени на полошо.
Џабе линчувања, џабе све. За нас треба само некое племе за да не покори, и да не донесе на ред...Како што биле Турците на времето, па сиромашките си виделе со која стока стокосана си имаат работа, и дека од нас народ не бива, па си заминале од овде...
Доктори има, плати нема, квалитена услуга нема...
Што сакате повеќе. Чистачка става ракавици, влага у вц и со опроштење риба лајна, со истите ракавици  чисти све, фаќа брави од ординации, со истите брише шалтер...И??? На лекар сум за да фатам некоја тешка бактерија, зараза, вирус, или па да идам да ме прегледа некој доктор. Да седнам на кревет на кој пред мене легнале милион неизбањати, болни, заразни, лепрозни, и какви не све луѓе? На чаршав кој не е сменет од денот коа бил премиерот за да предаде некој посран апарат во употреба? А тоа било пред година дена? И истиот тој апарат ен се користи пошто за него се скапи потрошните материјали? И така...
А беееее...Македнончеееееее.
Научено само да си кука и ништо да не направи...Па што подалеку од тоа...
Ништооо...ееетееее такааа ке си ги кажеш маките и пак толку...Од оваа кожа у друга не се може...Така е. Не се ни чудам што никогаш не сме биле држава, нит сме имале идентитет, нит па ке имаме...
Многу ми е јасно...

p.s. Али тоа е :)))
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Ко и секоја работа, ако е платена ќе има резултати. И додека повеќете од населението не се задоволни со плати од 20 000 денари шо ќе рече еден доктор кој зима незначително повеќе. Луѓето со оваа работа заслужуваат многу повеќе и осим приправничката полетност реално неможе да се очекува повеќе, кад тад секој вработен кога ќе увиди колку работи а колку малце е платен покажува надолна линија на продуктивноста. Ова највише боли во здраството бидејќи за живот се работи. Тоа е тоа.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Не е само за здравството, за скоро се е...Ние веќе имаме европски цени, скоро за се...За нешто сме дури и поскапи, за нешто сме поефтини. Меѓутоа, кога ке ставиш се на кантар, тешка мизерија сме...Срам ми е да кажам плата колку земам, затоа што моите колеги од посраната провинција Косово земаат 40% поголема плата од мојата, а незнаат ни 50 % од тоа јас што го знам...Него морам да одам и таму, за мојата посрана плата и да им ги решавам и нивните проблеми..Ноу сенс...
Ебемти и Македонија и све и кај сум се родил...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
И додека повеќете од населението не се задоволни со плати од 20 000 денари шо ќе рече еден доктор кој зима незначително повеќе.

Wohoooo!!!! Error Bluescreen!!!

Доктор зема во просек 31.000 денари. А повеќето од населението зема во просек пола од тоа. Па сега ти види.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
„Па сега ти види“ - демек многу им е ИЛИ!?!?!??!?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Никогаш ниету една цифра не е доволна. Но не е точно дека земаат незначително повеќе докторите од просекот од населението. Особено поради фактот дека 50% од населението живее во сиромаштија. Јас знам дека доктор по медицина зема од 27.000 до 60.000 денари плата во клинички центар, зависи кој и во кои услови. Информација од порва рака.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Греота е доктор да се рангира на ниво на хигиеничар, па колку и тоа да биде глупаво за споредба!!!

Плата од 500 евра за доктор е мизери...Срамотилаци невидени...Ама па и да им дадат еве 90к, колку што јас би предложил, не за сите, се знае за кој, но минимална да е 60к докторска, тогаш секој што ке се направи малку чатрапал, да го јаде калапот....

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
Почнавме да не ги почитуваме учителите и наставниците на нашите деца, да не ги почитуваме службениците во државни установи, да не ги почитуваме докторите, да не ги почитуваме луѓето општо. И што е најлошо, нивните претпоставени (министри, заменици, државници) го поттикнуваат истото со некои безвезни потези. За жал, деградацијата на општествените вредности е прогресивна работа и тешко се спречува. Мора да се промени начинот на размислување, уште од самиот вров на пирамидата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Во право си Симо. На пример учителката на ќерка ми во градинка земала 19.000. А мајка ми професорка во одделенска настава со 35 години стаж зема 20.000. Срамота. Деца оставаш во тие раце. Еве сега треба да собираме пари родителите за во градинката да купат елка за нова година. Додека го оперираа татко ми морав да трчам како избезумен да купувам некои гранули за дишење (патем колата тогаш ми ја опна пајак но тоа не ме интересираше во моментот). Онкологија ме праќаа во Виола по метадон. Абе ми се иде да се самозапалам на плоштад.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Driver-R, ај ти стави се во улога на докторот погоре,може?
НЕМАШ ПОЈМА што значи луѓе од цела Македонија да чекаат само на тебе,да си претрупан со интервенции.
Како да те услужи,да се мултиплицира,шо ќе ти прави ако те прими, а нема со што да ти помогне?

Дигнаа ли скандал за човекот кој починал пред болница во Ѓорче,со цел да ги оцрнат докторите,дигнаа. И потоа кога излегоа пациентите и кога кажаа дека имало само еден лекарски тим дежурен,и дека не е крива докторката,дека имала друг критичен пациент кој неможела да го остави,а и чекалната била полна...
Зошто никој од толку совесни граѓани не ги подржа докторите кога велеа дека имаат повеке чистачки отколку медицински персонал, дека се потребни повеќе лекарски тимови.. Сносеше некој одговорност што ја оцрнија жената на ТВ?
Како и повеќето други места и лекарите работат со над 500% од својот ефективен капацитет. Со други зборови секаде е вработен 1 човек наместо 5. Тоа е секаде. За да се заштеди демек. И луѓето си се навикнале на тоа. Пошто се полуретардирани.
Докторот ако не сакаш да чекаш неколку месеци за преглед ќе те упати во негова ординација каде дебело ќе ти наплати.
Ако ти е потребно неговото внимание ,преглед итна операција треба по препорака од некој дебела сума мито да се ишкешира да поминеш преку "ред" ако сакаш да преживееш.

Kako можат тоа да им го прават на народот да го уценува ако има да плати има да преживее.
Дали тоа е во ред?
Јас мислам дека тие "доктори"  треба да се стрелаат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
А ако им опнат на докторите плата од 90.000 демек нема да примаат мито? Тогаш бенвиња и вили во маврово ќе им бидат малце па ќе сакаат сиет мерцедеси, јагуари, поршиња, вили на море и слично....

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Точно...
Не сум само за докторите...Општо, нивото, стандардот ни е закопан...Луѓе, едно скапано Косово, има дупло подобар стандард од нашиот...
Реков...Имаме мали плати а европски цени...Едно со друго се коси...
Денес ми набија комплекси колегиве од другиве држави...Просто не ми се веруваше тоа што го кажаа, а и што го слушнаа они од мене...Ниеден не кажа дека има плата помала од 2500 евра!!!
Земјите се: Германија, Ирак, Аргентина, Шведска, Финска, Швајцарија и јас како претставник од Македонија...
Како да ви кажам.
А да не зборам дека тројца се тукушто вработени, да не речам приправници со стаж во оваа работа помалку од година дена! И се нормално во фаза на напредување...
Единствената позитивна работа која што ја добив како комплимент е дека стварно сум знаел многу за конкретната работа и дека не ми била потребна обука воопшто. И мислеа дека имам вакви 20 апарати за одржување, а не едвај само три!!! Ј-би га.... секој по заслуга...
:)

Затоа викам, општо да се подигне се на повисоко ниво...Па макар на ниво од екс бившите ЈУ простори!!!

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
Е да сале ама у тие држави се грижат малце да просперираш,а тука политичарите гледаат само како да ти го земат уште тоа што ти останало тоа е една од големите разлики меѓу нив и нас