Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613813 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
Јас незнам што не ви е јасно со маскиве??? Главната идеја е ако некој е носител на вирусот а незнае да не се распљукава многу многу наоколу, а за таа работа било која маска стаена преку уста/нос ќе заврши работа.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Ќе почне да се распљукува откако ќе почнат симптомите.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
Јас незнам што не ви е јасно со маскиве??? Главната идеја е ако некој е носител на вирусот а незнае да не се распљукава многу многу наоколу, а за таа работа било која маска стаена преку уста/нос ќе заврши работа.
И шал брка работа не мора баш маска, само што не е практичен шалот затоа што мораш да го переш цело време, не можеш да го фрлиш.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Точно.
Најевтините „хируршки“ маски (правоаголно парче платно) се доволни, ако сите ги носат. Таквите ќе коштаат по ~денар од маска, ако навремено се земеа во количини од стотици илјади. Дури и сега кога се осетно поскапи, исплатливо е да се набават - спредбено со трошковите направени од полоши последици од пандемијата.

Еве и докторов на Топ тема кажа дека маска на отворен простор не се носи, како и дека при муабет од безбедна дистанца со заразен во затворен простор е многу мала... не па на отворен.
Погрешна ти е информацијата.
Ти препорачувам да се информираш подобро зошто вака пренесуваш погрешни и штетни информации.

Не ми верувај мене, пребарај на нет со следниве клучни зборови: corona virus droplets aerosols

Пар резултати од пребарувањето:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200320192755.htm
Scientists discovered the virus is detectable for up to three hours in aerosols

https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2004973
„SARS-CoV-2 remained viable in aerosols throughout the duration of our experiment (3 hours), with a reduction in infectious titer from 103.5 to 102.7 TCID50 per liter of air.“

Фактите се факти. Факти се резултатите од истражувањата.
Цитирање и верување на рандом учесници на популарни емисии нема да ги смени фактите.

Единствена причина зошто нашите доктори, а и СЗО/ЕУ не повикуваат на носење маски и не распишуваат мерка за задолжително носење е - затоа што се фатени со гаќите доле и немаат залихи од маски. Не заради тоа што носењето маски не е добро за спречување на ширењето на вирусот. Затоа кривица барајте во тие што не небавиле маски навремено и не набавуваат маски ни сега, не затоа што купувачите ја потрошиле идиотски малата количина маски што ја имало во државата. Не само тие на власт, дури и глупата опозиција не го бара ова - пошто политичарите универзално се краткогледи луѓе.

На накои луѓе треба по 5 (пет) пати на ден да им се кажува дека маските не вршат работа особено ако се носат на отворено и тоа подолго време. Маската, со исклучок на воената заштитна маска М1 која има цедило со активен јаглен, не заштитува од вируси ако се носи подолго време а причините за тоа се дека филтер платното со тек на време се заситува и почнува да пропушта. Затоа треба да ги носат само болни за да го намалат ширењето на заразата и медицински лица кои ги менуваат на одредено време.

Да, ете така правеа во Италија и таму за неколку недели целосно го запреа ширењето на вирусот без многу жртви... Упс, абе не Италија - туку во Кина е задолжително носење на маски. Во Италија не е задолжително носењето маски. И ај погоди во која од тие две земји повеќе се шири вирусот? Каде умираат повеќе луѓе во Италија или во Кина?

Истото почнува да се случува и во Шпанија, Иран, и куп други држави кои не ги спроведуваат мерките од Кина.

Ова пак ќе го повторам: На отворено маската не мора да се носи постојано, доволно е да се стави на лицето пред разминување со други луѓе. И не - ни кеј ни парковите не се безбедни места баш заради тоа има куп луѓе без маски.

Еве како е правилно, еве каде ја запреа заразата и таму - задолжително се носат маски.
И да, на отворено ги носат маските, не само на затворено.

За медицински лица и за војска/полиција се потребни N95 маски:
« Последно менување: 24 Март 2020, 14:45:17 pm Van »

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 790
Фала дечки. Маска не најдов.
Се движев на дистанца и со шал.
Таа е...

Отсутен Mikius

• Легенда
Нема потреба од параноја, не е толку раширена епидемијата.

Доволно е да се сведе на минимум "шеткањето".

Не знам колкава набавка би можела да покрие нерационално користење маски.

Прееска видов еден комшија како вози кола со маска и ракавици.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Од каде знаеш дека комшијата, тие на точак или Ван не е заразен?
Нели стручњациве кажаа дека може да немаш симптоми а да си го носиш вирусот?
Друга работа, што сум јас, Петко или Станко крив во ситуацијава што сум купил 30 маски? Зошто вината ја гледате во тие што купуваат, зошто не ја барате кај властите што не прават нарачки или каснат со истите?
Тоа е исто ко во продавница, идам сабајле и купувам 30 леба, ми се јаде... за другите нема да има. Што сум јас крив?

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
Не го гледам Васко редовно а и не сум му обожавател, ама за оваа епизода алал да му е со анализата.

Ги искритикува Алкалоид за сите пари и оп овие донација од 200к евра и намалување на 158 нивни производи за време на карантинот.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
@зоки-златен - Не е баш така. Не постои рационално сценарио каде што тебе ти требаат 30 леба на ден, освен ако не купуваш од некои индустриски причини, но за тоа веќе има други механизми. Ако купуваш за дневните потребни за тебе и твоето семејство (па да речеме и пошироко семејство), не постои рационално, реално сценарио каде што требе ти треба толку леб.

Истата приказна е и со маските, ракавиците, и сè друго.

Отсутен Mikius

• Легенда
Од каде знаеш дека комшијата, тие на точак или Ван не е заразен?
Нели стручњациве кажаа дека може да немаш симптоми а да си го носиш вирусот?
Друга работа, што сум јас, Петко или Станко крив во ситуацијава што сум купил 30 маски? Зошто вината ја гледате во тие што купуваат, зошто не ја барате кај властите што не прават нарачки или каснат со истите?
Тоа е исто ко во продавница, идам сабајле и купувам 30 леба, ми се јаде... за другите нема да има. Што сум јас крив?
Затоа се општите препораки да не се излегува без потреба од дома, одиш во продавница и купуваш за 3, 4, 7 дена. Со тоа автоматски се намалува секојдневната циркулација.
Друго, се додека немаш симптоми нема да пљукаш ко кобра ;D
Трето, бидејки не знам дали си заразен, ќе те заобиколам на 3 метра и ич не ти праам муабет ;D

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2177
@зоки-златен - Не е баш така. Не постои рационално сценарио каде што тебе ти требаат 30 леба на ден, освен ако не купуваш од некои индустриски причини, но за тоа веќе има други механизми. Ако купуваш за дневните потребни за тебе и твоето семејство (па да речеме и пошироко семејство), не постои рационално, реално сценарио каде што требе ти треба толку леб.

Истата приказна е и со маските, ракавиците, и сè друго.
Не заборавај и 10 кутии Сумамед.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Ван веруваш дека кинезите го решиле вирусот?

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Не го гледам Васко редовно а и не сум му обожавател, ама за оваа епизода алал да му е со анализата.

Ги искритикува Алкалоид за сите пари и оп овие донација од 200к евра и намалување на 158 нивни производи за време на карантинот.

Тајмстемп..

https://youtu.be/7JDlGPGkjlY?t=721

Клучното за нас лаиците...
Ни јас не го пратам, али браво.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore

https://youtu.be/7JDlGPGkjlY?t=721

Клучното за нас лаиците...
Ни јас не го пратам, али браво.

Типичен https://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_analogy#False_analogy

Јас сум лаик на темава, но Васко Ефтов не се разликува ништо повеќе од мене, освен што има медиум позади него. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Изглеј 10тина минути после тајмстемпот..
Ко да сум му диктирал....

А и на овие исто..
https://m.off.net.mk/zhivot-i-zabava/zdravje/paket-anti-histerichni-vesti

Не со цел да не се почитуваат препораки, туку со цел да се избегне она што се збори кога ќе кликнеш на тајмстемпот. За тоа не треба медицинска диплома, треба common sense. Уште подобро ако имаш медиум.

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_sense