Носење маска во отворен простор (на Кеј или Водно) е глупост потврдена од наш виролог кој лично го гледав на ТВ и кој ја удри математиката со небулозната изјава на Меркел дека до Нова година 70% од германците ќе се заразат од корона.
Крај краева ти шеткаш на Водно, додека Микиус и јас дремеме дома.
Носење маска
покрај други луѓе е тоа што е потребно, внатре ама и надвор, без разлика што ти (без основа) мислиш дека е глупост.
Погледај што велат истражувањата, вирусот се шири не само преку капки (droplets) туку и преку аеросоли кои се јавуваат при кашлање, кивање, ама и само преку зборување. Или ако не ти се читаат истражувања одслушај го докторов кој сето тоа го објаснува и црта за полесно да разберат и лаици (како нас):
https://www.youtube.com/watch?v=F1JEbx9NY2Ihttps://www.youtube.com/watch?v=JNQUHc8wbRcКои се фактите? Заразата е запрена во Кина, помеѓу другото благодарение и на тоа што сите носат маски. Би требало да се согласиш дека кинеските виролози кои успешно ја израмнеа кривата на новозаразени во држава со милијарда и нешто жители, дека тие се поверодостојни извори од некој овдешен виролог (еднина) кој немал никакво практично ни истражувачко искуство со новиот корона вирус (акцент на НОВИОТ).
Инаку никој не ве спречува да се движите на воздух. Само ви се укажува дека е глупаво да сте во непосредна близина до други луѓе без маски. Верувај дека многу поверојатно е ти да се заразиш во супермаркет без маска, отколку јас на Водно со маска (кога се разминувам со други). Или можно е и ние да сме заразени па пренесуваме зараза на други. Затоа се потребни маски.
...на крајот од денот си лаик во областа која тема на мубает.
Како и јас.
Како и сите други на форумов.
Се разбира. Тоа и јас го реков во неколку наврати.
Но тоа што сме лаици не не спречува да дискутираме... И еднакво важно: Не ни дава за дозвола да се навредуваме.
Ван, не вреѓај.
Ја може те нареков стручњак у наведници , ама само откако ти ме нарече Мистер Но. ( проевери си..и искрено ми е кул надимакот).
Некаде сум те нарекол Мистер Но??!?

Другар, ако навистина сум те нарекол Мистер Но - се извинувам. Не се сеќавам, но можно е некаде да сум направил лапсус. Плус не е ни навреда, или барем јас не ја гледам.
Очигледно било наменето за
@Mikius (ако навистина сум ти напишал тебе) а дека е така би требало да биде очигледно ако му го погледаш аватарот (Мистер Но). Патем дечкото провоцира во секој пост, и фршти со нарекувања како „
експертутка“ ама никаде не те видов да му преречеш нешто нему. Мене ми пререкуваш иако се обидувам да бидам љубезен со сите.
NHF... во секој случај.
Дај олабави се малку, засрами се малку, и помалку одработувај за штабот.
Абе провокатор, дај бе не мешај политика во секоја манџа.
Се обидував да те игнорирам, ама навистина претеруваш.
Короната навистина е откриена таа година.
Не ме чуди што не си земал да прочиташ малку па сам да научиш дека „Короната“ е селски назив.
Писмен човек досега само од на форумов напишаните работи ќе разбереше дека постои ЦЕЛА ФАМИЛИЈА коронавируси и дека новиот вирус се вика
SARS-CoV-2, а болеста која ја предизвикува се вика COVID-19... И новиот вирус, пази НОВИОТ ВИРУС, е баш тоа: НОВ ВИРУС. Не е откриен во 1960та, ама не чудно што ти така мислиш пошто единственото знаење ти е добиено од професор чие следење и читање на медицински новости запрело уште во минатиот век. За тебе и не е некоја штета ама истиот тој очигледно осакатува цели генерации студенти.