Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613407 пати)

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
Да ти кажам право го изгледав, и стварно вреди да се изгледа оти инфектологов е убеден во тоа шо го збори, ради возраста и искуството шо го има стекнато досега од Југославија.
Може и со друг пристап да се реши цела оваа криза, особено делот каде збори да се инволвираат матичните лекари, и да се намали со форсирање на респираторите.

Чим ја постирам во темава значи не е за да ви ја усерам вечерта.Кој нема попаметна работа нека си изгледа.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Немав време да ја изгледам цела топ тема.
Во оној дел што го гледав не беше кажано ништо екстравагантно, освен општо познати работи како непотребното панично носење маски (шетање на Водно на експертутката од форумов) кое предизвикува недостаток за оние што навистина им се неопходни.

Воедно, од вкупно 4 ца наши доктори кои ги изгледав на ТВ, баш овој Данаиловски од Канал  е оној кој на Алфа изјави дека еболата е мачкина кашлица за Корона.
Секако мислеше за преносливост, не за смртност, ама некако заборави да појасни, како што не ни појасни дека корона е мачкина кашлица за морбили од аспект на заразливост.
Рецепт за паника.

Јбг.
Барем не кажува глуппости како „Овој вирус е познат од шеес и некоја, и студенти се заразуваа намерно, за да ги видат симптомите“. Бошсачувај, за вирус чиј геном прв пат е секвенциран во Јануари 2020... Јадни наши студенти со вакви професори...

Цитат
SARS-CoV-2 is unique among known betacoronaviruses in its incorporation of a polybasic cleavage site, a characteristic known to increase pathogenicity and transmissibility in other viruses.
(за илустрација колку е посебен во однос на другите коронавируси).

Да ти кажам право го изгледав, и стварно вреди да се изгледа оти инфектологов е убеден во тоа шо го збори, ради возраста и искуството шо го има стекнато досега од Југославија.
Може и со друг пристап да се реши цела оваа криза, особено делот каде збори да се инволвираат матичните лекари, и да се намали со форсирање на респираторите.

Немој со респираториве (машините за вентилација)... тоа па тек колку врска нема со животот што го зборува... Ама реков, ќе прескокнам дискусија за изјавите на докторот.. ќе си останам на зборот......

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Во оној дел што го гледав не беше кажано ништо екстравагантно, освен општо познати работи како непотребното панично носење маски (шетање на Водно на експертутката од форумов) кое предизвикува недостаток за оние што навистина им се неопходни.

Aбе муфљуз... Водно е фрекфентно посетувана планина, има подоста луѓе. Маска се носи да ја имаш при себе за кога се разминуваш со луѓе. Тогаш кога ќе сретнеш некој, ја ставаш на лице. За да не те зарази тој другиот, или ти да не го заразиш другиот ако си заразен а без симптоми.

Не ја носиш маската постојано на лице.
Навистина си толку глуп па не разбираш, или само кењаш со намера да навредуваш?

Заради ваквите како тебе мора да се донесе полициски час, и задолжително носење на маски.
Не си кадарен да разбереш со своја глава, мора со закон и со казнување да бидеш натеран.

Цитат
недостаток за оние што навистина им се неопходни.
Да си малку поспособен за размислување, ќе се замислиш зошто Здравството нема набавено маски уште во Фебруари. За медицинската фела n95 маски. За обичните луѓе обични хируршки маски се доволни, ако ги носат сите без исклучок.

Мојата маска инаку е купена уште пред две години... Ај спинувај го тоа наредно, барем за тоа те бива.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 790
Дечки, треба да се движам низ народ утре, каде можам да купам маска ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Провери Еурофарм и Зегин, не ги шетај сите, туку влези во најблиската и доколку нема, замоли ги на компјутер  „во систем“ да проверат во која скопска аптека има доколку има.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224

Aбе муфљуз... Водно е фрекфентно посетувана планина, има подоста луѓе. Маска се носи да ја имаш при себе за кога се разминуваш со луѓе. Тогаш кога ќе сретнеш некој, ја ставаш на лице. За да не те зарази тој другиот, или ти да не го заразиш другиот ако си заразен а без симптоми.

Заради ваквите како тебе мора да се донесе полициски час, и задолжително носење на маски.
Не си кадарен да разбереш со своја глава, мора со закон и со казнување да бидеш натеран.

Цитат
Да си малку поспособен за размислување, ќе се замислиш зошто Здравството нема набавено маски уште во Фебруари. За медицинската фела n95 маски. За обичните луѓе обични хируршки маски се доволни, ако ги носат сите без исклучок.

Мојата маска инаку е купена уште пред две години... Ај спинувај го тоа наредно, барем за тоа те бива.

Ван, не вреѓај.
Ја може те нареков стручњак у наведници , ама само откако ти ме нарече Мистер Но. ( проевери си..и искрено ми е кул надимакот).
Носење маска во отворен простор (на Кеј или Водно) е глупост потврдена од наш виролог кој лично го гледав на ТВ и кој ја удри математиката со небулозната изјава на Меркел дека до Нова година 70% од германците ќе се заразат од корона.

Крај краева ти шеткаш на Водно, додека Микиус и јас дремеме дома.

У реду  е...темелен си во излагањата , нагуглан, начитан ама пак, на крајот од денот си лаик во областа која тема на мубает.
Како и јас.
Како и сите други на форумов.

Јас се откажав од споделување свои гледишта и само пренесувам статии и мислења од релевантни луѓе од медицинска фела.
Ти го предлагам и тебе истото со цел да оној кој чита се запознае со соодветен став и мислење..ама  не на локал карклубјанин, туку на човек кому тоа е работа.

NHF. :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312

Цитат

Милион пати покажа дека не размислуваш трезвено со своја глава и имаш за цел само да шириш паника.

Глумиш информираност уште со витаминот ц...па се до непочитување на препораките и авторитетите.

Дај олабави се малку, засрами се малку, и помалку одработувај за штабот.

@Simo - Carrier159
Короната навистина е откриена таа година.
« Последно менување: 24 Март 2020, 01:42:47 am Mikius »

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230

Цитат

@Simo - Carrier159

Еве вака како тотален лаик:
Корона вирусите можеби се откриени таа година, ама и SARSот е корона како и многу други, овој моментално актуелниов е  исто корона ама нова верзија, како Windows 3.1 и Windows 10.

За маските се слагам со Ван, зошто имате дома 300 комада, а еве луѓе кои мора да си ја работат работата не може да си купат. Јас ум убеден дека на докторите, доставувачите, таксистите и мн. други им е попотребна него на мене. Возење точак со маска е моронизам, пешачење по празни улици со маска исто така, зборам за моменралнава ситуација, не за кога се носат маски поради загадување.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

@Simo - Carrier159

Корона вируси, да. Постојат повеќе од 25 видови на корона вируси. Но, ОВОЈ корона вирус - е „тазе“, толку тазе, што не верувам дека некој намерно се заразувал за да види колку е „јак“.
Додуша, случнав некој возач од Ф1 ќе се заразувал намерно да го помине сега дур е време..

Еве вака како тотален лаик:
Корона вирусите можеби се откриени таа година, ама и SARSот е корона како и многу други, овој моментално актуелниов е  исто корона ама нова верзија, како Windows 3.1 и Windows 10.

ПА за  ова не треба професор да бидеш за да го знаеш :)
Ај ти како лаик, што ќе помислиш ако немаше барем средно завршено: https://www.youtube.com/watch?v=AT8Xf2jK4js&feature=youtu.be&t=330

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
Од таквите експерти си патиме, сега го гледам и се чудам како тој и овој подоле се доктори воопшто:

Тој моронот позади се клештеше на 6ти март за шосле 2 недели да плаче по телевизии како е ова страшна ситуација.... све дебили.
« Последно менување: 24 Март 2020, 08:59:07 am AUUU »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Носење маска во отворен простор (на Кеј или Водно) е глупост потврдена од наш виролог кој лично го гледав на ТВ и кој ја удри математиката со небулозната изјава на Меркел дека до Нова година 70% од германците ќе се заразат од корона.

Крај краева ти шеткаш на Водно, додека Микиус и јас дремеме дома.

Носење маска покрај други луѓе е тоа што е потребно, внатре ама и надвор, без разлика што ти (без основа) мислиш дека е глупост.
Погледај што велат истражувањата, вирусот се шири не само преку капки (droplets) туку и преку аеросоли кои се јавуваат при кашлање, кивање, ама и само преку зборување. Или ако не ти се читаат истражувања одслушај го докторов кој сето тоа го објаснува и црта за полесно да разберат и лаици (како нас):
https://www.youtube.com/watch?v=F1JEbx9NY2I
https://www.youtube.com/watch?v=JNQUHc8wbRc

Кои се фактите? Заразата е запрена во Кина, помеѓу другото благодарение и на тоа што сите носат маски. Би требало да се согласиш дека кинеските виролози кои успешно ја израмнеа кривата на новозаразени во држава со милијарда и нешто жители, дека тие се поверодостојни извори од некој овдешен виролог (еднина) кој немал никакво практично ни истражувачко искуство со новиот корона вирус (акцент на НОВИОТ).

Инаку никој не ве спречува да се движите на воздух. Само ви се укажува дека е глупаво да сте во непосредна близина до други луѓе без маски. Верувај дека многу поверојатно е ти да се заразиш во супермаркет без маска, отколку јас на Водно со маска (кога се разминувам со други). Или можно е и ние да сме заразени па пренесуваме зараза на други. Затоа се потребни маски.

Цитат
...на крајот од денот си лаик во областа која тема на мубает.
Како и јас.
Како и сите други на форумов.
Се разбира. Тоа и јас го реков во неколку наврати.
Но тоа што сме лаици не не спречува да дискутираме... И еднакво важно: Не ни дава за дозвола да се навредуваме.

Ван, не вреѓај.
Ја може те нареков стручњак у наведници , ама само откако ти ме нарече Мистер Но. ( проевери си..и искрено ми е кул надимакот).
Некаде сум те нарекол Мистер Но??!?  :D
Другар, ако навистина сум те нарекол Мистер Но - се извинувам. Не се сеќавам, но можно е некаде да сум направил лапсус. Плус не е ни навреда, или барем јас не ја гледам.

Очигледно било наменето за @Mikius (ако навистина сум ти напишал тебе) а дека е така би требало да биде очигледно ако му го погледаш аватарот (Мистер Но). Патем дечкото провоцира во секој пост, и фршти со нарекувања како „експертутка“ ама никаде не те видов да му преречеш нешто нему. Мене ми пререкуваш иако се обидувам да бидам љубезен со сите.

NHF... во секој случај.

Дај олабави се малку, засрами се малку, и помалку одработувај за штабот.
Абе провокатор, дај бе не мешај политика во секоја манџа.
Се обидував да те игнорирам, ама навистина претеруваш.

Цитат
Не ме чуди што не си земал да прочиташ малку па сам да научиш дека „Короната“ е селски назив.

Писмен човек досега само од на форумов напишаните работи ќе разбереше дека постои ЦЕЛА ФАМИЛИЈА коронавируси и дека новиот вирус се вика SARS-CoV-2, а болеста која ја предизвикува се вика COVID-19... И новиот вирус, пази НОВИОТ ВИРУС, е баш тоа: НОВ ВИРУС. Не е откриен во 1960та, ама не чудно што ти така мислиш пошто единственото знаење ти е добиено од професор чие следење и читање на медицински новости запрело уште во минатиот век. За тебе и не е некоја штета ама истиот тој очигледно осакатува цели генерации студенти.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
Од вакви дискусии и расфрлање со графици и цитати по форуми луѓето и Сумамед сами си зимаат и си се лечат на своја рака :D Ако е некој болен треба да отиде на доктор. Не за џабе си постои таа професија.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Да има и такви глупаци, ама таквите барем само себеси си наштетуваат.

Другите се поопасни, тие кои мислат дека е безбедно да се излегува без маска.
Тие ја шират заразата. Истите тие кои до вчера излегуваа по кафичи, а сега пијат кафиња по бензински пумпи...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Со "Југословенството" си забега профата, но кога кажа ОВОЈ и ако се следи контекстот мене ми беше јасно дека се однесува на фамилијата, а не на подвидот што е денес во циркулација.
Имаше уште неколку спорни моменти, но тоа не значи дека треба да се девалвира неговото знаење од областа. Сигурно во светот постојат и други што имаат поинакво видување кога релативно малку се знае за "ОВОЈ" вирус
Уште ако се додаде амбиентот во кој се одвиваше емисијата...

Ван, многу ми е јасен твојот психолошки профил, смени го наративот...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Дечки, треба да се движам низ народ утре, каде можам да купам маска ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Во бои и лакови продавниците :D :D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.