Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1612639 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Еве и докторов на Топ тема кажа дека маска на отворен простор не се носи, како и дека при муабет од безбедна дистанца со заразен во затворен простор е многу мала... не па на отворен.

Маска се носи ако си веќе заразен, имаш редовен контакт со заразен или си во затворен простор (аптека, маркет).

Моментално има дефицит на маски за оние кои им требаат навистина бидејки секој ден се во контакт со пациенти, а се испокупени од оние што возат точак на Кеј со маска.

За воља на вистина, не се криви ни вториве бидејќи во отсуство на информација паниката си го прави своето.

А јас против хајп и паника зборам од Day 1...

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
На накои луѓе треба по 5 (пет) пати на ден да им се кажува дека маските не вршат работа особено ако се носат на отворено и тоа подолго време. Маската, со исклучок на воената заштитна маска М1 која има цедило со активен јаглен, не заштитува од вируси ако се носи подолго време а причините за тоа се дека филтер платното со тек на време се заситува и почнува да пропушта. Затоа треба да ги носат само болни за да го намалат ширењето на заразата и медицински лица кои ги менуваат на одредено време.
Еве и докторов на Топ тема кажа дека маска на отворен простор не се носи, како и дека при муабет од безбедна дистанца со заразен во затворен простор е многу мала... не па на отворен.

Маска се носи ако си веќе заразен, имаш редовен контакт со заразен или си во затворен простор (аптека, маркет).

Моментално има дефицит на маски за оние кои им требаат навистина бидејки секој ден се во контакт со пациенти, а се испокупени од оние што возат точак на Кеј со маска.

За воља на вистина, не се криви ни вториве бидејќи во отсуство на информација паниката си го прави своето.

А јас против хајп и паника зборам од Day 1...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Јас носам маска само кога идам во продавница после ја фрлам.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Интересно прашање ;D

"Сепак, оваа сегашнава масовна хистерија сигурно уште долго ќе се проучува во различни научни дисциплини, ако заради ништо друго, тогаш барем заради една сè уште необјаснива појава: Што е тоа што ги тера луѓето да купуваат неограничени количества тоалет хартија?!"

https://civilmedia.mk/histerijata-e-opshta-posleditsite-se-trajni/

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8947
  • Пичлеме
Дечки, треба да се движам низ народ утре, каде можам да купам маска ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Во бои и лакови продавниците :D :D :D

И таму нема. На некои такви продавници на влез имаат залепено: НЕМА МАСКИ! :)

Отсутен Stratro

• Легенда
Јас носам маска само кога идам во продавница после ја фрлам.

Toa како правилно се става маска, за колку употреби е и како и кога се ставаат и фрлаат и маски и ракавици е башка муабет.
При неправилна употреба можеш и поголема штета да направиш...

На ТВ има видео за држење дистанца, миење раце и кашлање во лакт, али за тоа која маска, како и колку се употребува нема ништо..или јас не сум начекал.
Не за џабе медицински пероснал си има обука и за оваа работа.

« Последно менување: 24 Март 2020, 10:52:29 am Stratro »

Отсутен Mikius

• Легенда
Дечки, треба да се движам низ народ утре, каде можам да купам маска ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Во бои и лакови продавниците :D :D :D

И таму нема. На некои такви продавници на влез имаат залепено: НЕМА МАСКИ! :)
Автолакерите работат со полна пареа ;D

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
Јас носам маска само на места каде што пишува дека носењето маски е задолжително, затоа в кола имам една маска која ја ставам ради реда, ми ја дадоја кога бев во Gentherm. Инаку ни под разно не ставам маска, држам растојание и избегнувам места каде што има многу луѓе.

Отсутен Stratro

• Легенда
И повторно мала перспектива..

Фали кец кај короната да се 12К, али тоа е тоа...а дали бројкиве со официјално од WHO, нека провери некој друг.

https://maskimagazin.faktor.mk/za-da-ne-panichite-koronavirus-smrtnost-nasproti-obichna-nastinka#

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
Правилно отстранување заштитни ракавици

Отсутен Mikius

• Легенда
Морам да поентирам ;D

Фали кец кај короната да се 12К, али тоа е тоа...а дали бројкиве со официјално од WHO, нека провери некој друг.

https://maskimagazin.faktor.mk/za-da-ne-panichite-koronavirus-smrtnost-nasproti-obichna-nastinka#

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters
Нели "Корона" беше селски назив?!

Аналогно на тоа, многу сељаци ;D

Цитат од пишувањето на Ван

"Короната навистина е откриена таа година.
Не ме чуди што не си земал да прочиташ малку па сам да научиш дека „Короната“ е селски назив"

Отсутен Stratro

• Легенда

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)

Gotta ramp those numbers up!

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
...али за тоа која маска, како и колку се употребува нема ништо..или јас не сум начекал.
Не за џабе медицински пероснал си има обука и за оваа работа.

https://www.medicinskasestra.eu/2020/03/17/maska-kiruska-ili-respirator-n95-ffp1-ffp2-ffp3-koja-stiti-i-koliko-od-covid-19/