Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613852 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Друга работа, што сум јас, Петко или Станко крив во ситуацијава што сум купил 30 маски? Зошто вината ја гледате во тие што купуваат, зошто не ја барате кај властите што не прават нарачки или каснат со истите?
Тоа е исто ко во продавница, идам сабајле и купувам 30 леба, ми се јаде... за другите нема да има. Што сум јас крив?
Сега ќе те распнат, ама не за добрите аргументи - туку за едната лоша споредба што ја направи.
30 леба (додуша можеш да ги смрзнеш) ќе се расипат пред да ги изедеш. Ама 30 маски нема да се расипат, всушност можеби и деценија ќе треба за да се распаднат ластичињата. Настрана од тоа маските и лебовите се погрешна аналогија во иначе добрата намера да покажеш кој е кривиот во ситуацијата.

Цитат
Зошто вината ја гледате во тие што купуваат, зошто не ја барате кај властите што не прават нарачки или каснат со истите?
Дап, еве каде е кривицата. Маски треба под итно да се набават и нивната употреба да биде задолжителна. СЗО нека се носат у пм со нивните препораки, колку се политички ориентирана и неспособна организација зборува тоа што идиотите сеуште немаат званично име за вирусот а SARS-Cov-2 не го прифаќаат пошто „одредени источни популации биле осетливи на името SARS“. Ебани политичари и нивната политичка коректност, демек Акутен Респираторен Синдром е нешто од што било кој би требало да се вреѓа...

Цитат
Од каде знаеш дека комшијата, тие на точак или Ван не е заразен?
Нели стручњациве кажаа дека може да немаш симптоми а да си го носиш вирусот?
Многу пати повторувано. На жалост некои овде имаат проблем со здрав разум.

едит:
Ван веруваш дека кинезите го решиле вирусот?
Веројатно не целосно. Веројатно матат нешто со статистиките а има и гласини (ама во западни медиуми) за одредени гужви во болниците... Но како и да звртиш дефакто многу подобро се справуваат со кризата.
« Последно менување: 24 Март 2020, 18:17:07 pm Van »

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
Изглеј 10тина минути после тајмстемпот..
Ко да сум му диктирал....

А и на овие исто..
https://m.off.net.mk/zhivot-i-zabava/zdravje/paket-anti-histerichni-vesti

Не со цел да не се почитуваат препораки, туку со цел да се избегне она што се збори кога ќе кликнеш на тајмстемпот. За тоа не треба медицинска диплома, треба common sense. Уште подобро ако имаш медиум.

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_sense

Види, може и да не се паничи, а да се согледуваат работите доста пореално. Тоа е Common sense.
Не значи дека тие што се свесни за опасноста се паничари.
Проблем се тие што - како гореспоменатиот лаик, пробуваат со анегдотални споредби (со грипови, срцеви удари и сообраќајки) да ја релативизираат реалната опасност. За жал, како поминува време и како им ску*ува на луѓето од состојбава (карантини и полициски часови и сл.) се повеќе вакви се појавуваат...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Кинезите лажат на големо и веројатно моменталниот план им е да објават бројки кога ќе се вратат од странство државјаните и да ги обвинат сите други земји за тоа. Веројатно милионски им се бројките.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Стотици можат да се забушат, имаат доволно крематориуми. Илјадници... Којзнае, веројатно.

Но десетици и стотици илјади луѓе?
МИЛИОНИ??!?

Нема шанси. Денес сите Кинези имаат мобилни телефони со камера нормално кога самите ги произведуваат... Кои се шансите од милијарда и пол Кинези ниеден да не сними снимки со милиони мртви?
Размисли малку. :)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100
И повторно мала перспектива..

Фали кец кај короната да се 12К, али тоа е тоа...а дали бројкиве со официјално од WHO, нека провери некој друг.

https://maskimagazin.faktor.mk/za-da-ne-panichite-koronavirus-smrtnost-nasproti-obichna-nastinka#

Колку од наведениве причини за смрт се заразни и се зголемуваат само со физичка близина помеѓу луѓе?
И како може да се споредува бројката на починати од тие причини што постојат со години, со вирус кој се појавил пред само неколку месеци?

Ме чудиш како сеуште не сфати дека ако не се преземат најстроги мерки дека ќе ги надмине сите овие бројки заедно.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
Стотици можат да се забушат, имаат доволно крематориуми. Илјадници... Којзнае, веројатно.

Но десетици и стотици илјади луѓе?
МИЛИОНИ??!?

Нема шанси. Денес сите Кинези имаат мобилни телефони со камера нормално кога самите ги произведуваат... Кои се шансите од милијарда и пол Кинези ниеден да не сними снимки со милиони мртви?
Размисли малку. :)

Колку кинези имаат видеа за колку е лош односот на владата во Кина, а колку дека е најдобрата земја на светот? Кина е најсериозната диктатура на светот со контрола на секој начин за комуникација.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Да бе им се милијардски бр8јките?

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Друга работа, што сум јас, Петко или Станко крив во ситуацијава што сум купил 30 маски? Зошто вината ја гледате во тие што купуваат, зошто не ја барате кај властите што не прават нарачки или каснат со истите?
Тоа е исто ко во продавница, идам сабајле и купувам 30 леба, ми се јаде... за другите нема да има. Што сум јас крив?
Сега ќе те распнат, ама не за добрите аргументи - туку за едната лоша споредба што ја направи.
30 леба (додуша можеш да ги смрзнеш) ќе се расипат пред да ги изедеш. Ама 30 маски нема да се расипат, всушност можеби и деценија ќе треба за да се распаднат ластичињата. Настрана од тоа маските и лебовите се погрешна аналогија во иначе добрата намера да покажеш кој е кривиот во ситуацијата.

Цитат
Зошто вината ја гледате во тие што купуваат, зошто не ја барате кај властите што не прават нарачки или каснат со истите?
Дап, еве каде е кривицата. Маски треба под итно да се набават и нивната употреба да биде задолжителна. СЗО нека се носат у пм со нивните препораки, колку се политички ориентирана и неспособна организација зборува тоа што идиотите сеуште немаат званично име за вирусот а SARS-Cov-2 не го прифаќаат пошто „одредени источни популации биле осетливи на името SARS“. Ебани политичари и нивната политичка коректност, демек Акутен Респираторен Синдром е нешто од што било кој би требало да се вреѓа...

Цитат
Од каде знаеш дека комшијата, тие на точак или Ван не е заразен?
Нели стручњациве кажаа дека може да немаш симптоми а да си го носиш вирусот?
Многу пати повторувано. На жалост некои овде имаат проблем со здрав разум.

едит:
Ван веруваш дека кинезите го решиле вирусот?
Веројатно не целосно. Веројатно матат нешто со статистиките а има и гласини (ама во западни медиуми) за одредени гужви во болниците... Но како и да звртиш дефакто многу подобро се справуваат со кризата.
30 леба сум купил пошто да речеме имам мајстори куќа градам, ручекот од мене. Вториот ден исто, па продавачот ќе се запраша и увиди каква е ситуацијата, па од третиот ден ќе си нарача плус 30 леба да има за останатите. Рајт?
Еве за маските, немаат залихи, немаат дотур аптекиве. Па нека се активираат конфекции во државава, наместо да шијат зелени елечиња нека штампаат маски во време на пандемија, или немаат ќар од тоа, владата кажа да не се профитира?

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Изглеј 10тина минути после тајмстемпот..
Ко да сум му диктирал....

А и на овие исто..
https://m.off.net.mk/zhivot-i-zabava/zdravje/paket-anti-histerichni-vesti

Не со цел да не се почитуваат препораки, туку со цел да се избегне она што се збори кога ќе кликнеш на тајмстемпот. За тоа не треба медицинска диплома, треба common sense. Уште подобро ако имаш медиум.

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_sense

Види, може и да не се паничи, а да се согледуваат работите доста пореално. Тоа е Common sense.
Не значи дека тие што се свесни за опасноста се паничари.
Проблем се тие што - како гореспоменатиот лаик, пробуваат со анегдотални споредби (со грипови, срцеви удари и сообраќајки) да ја релативизираат реалната опасност. За жал, како поминува време и како им ску*ува на луѓето од состојбава (карантини и полициски часови и сл.) се повеќе вакви се појавуваат...

Во тој случај заеби тајмстемп и изглеј ја цела емисија. Тоа што апелира како лаици да слушаме доктори (како В. Марковски) наместо интернет сурфери нека е споредно.
« Последно менување: 24 Март 2020, 18:35:05 pm Stratro »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
30 леба сум купил пошто да речеме имам мајстори куќа градам, ручекот од мене. Вториот ден исто, па продавачот ќе се запраша и увиди каква е ситуацијата, па од третиот ден ќе си нарача плус 30 леба да има за останатите. Рајт?
Еве за маските, немаат залихи, немаат дотур аптекиве. Па нека се активираат конфекции во државава, наместо да шијат зелени елечиња нека штампаат маски во време на пандемија, или немаат ќар од тоа, владата кажа да не се профитира?

Апсолутно точно. Маски се, правоаголно парче платно со две ластичиња... Не е недостижна висока технологија, квантна механика или ракетна физика. Секој може да ги произведе.

Колку кинези имаат видеа за колку е лош односот на владата во Кина, а колку дека е најдобрата земја на светот? Кина е најсериозната диктатура на светот со контрола на секој начин за комуникација.
Демек Америте и Русите немаат „контрола на секој начин за комуникација“? :)
Да не вртиме на офтопик, не е можно еден Кинез да не се најде да сними и да ја пушти некако снимката... Не знам каква „контрола“ замислуваш дека имаат во Кина за некој да не може од таму да ти прати фајл, на пример по FTP. Не се одсечени од нет. Koj e тој систем што контролира СЕ во рил тајм?

Повторно... Размисли малку. :)

Отсутен DarthJe5us

• Легенда

Апсолутно точно. Маски се, правоаголно парче платно со две ластичиња... Не е недостижна висока технологија, квантна механика или ракетна физика. Секој може да ги произведе.

Демек Америте и Русите немаат „контрола на секој начин за комуникација“? :)
Да не вртиме на офтопик, не е можно еден Кинез да не се најде да сними и да ја пушти некако снимката... Не знам каква „контрола“ замислуваш дека имаат во Кина за некој да не може од таму да ти прати фајл, на пример по FTP. Не се одсечени од нет. Koj e тој систем што контролира СЕ во рил тајм?

Повторно... Размисли малку. :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Најнов бисер, ниту СЗО не знаат ништо ;D

Отсутен DarthJe5us

• Легенда

СЗО не знаеја со месеци. Мораше некој да ликне дека има вирус за некој воопшто да знае дека нешто се случува.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Во тој случај заеби тајмстемп и изглеј ја цела емисија. Тоа што апелира како лаици да слушаме доктори (како В. Марковски) наместо интернет сурфери нека е споредно.

До 17-та минута стигнав... НЕМОЖАМ повеќе. :)
Кажи ако не ти е тешко, каде точно во видеото (ако воопшто) зборува нешто конкретно за вирусов и баш ќе погледам.

Инаку тирадата во првите 17 минути е едно долго и мачно за слушање - повикување на авторитет.
Никој не ја негира важноста на едуциран медицински кадар. Но станува збор за овдешен кадар кој не е во тек со случувањата пошто и не може да биде, нема буџет и нема лаборатирии и нема истражувања... Ако споредуваме со друг истот така едуциран медицински кадар, ама кадар кој е во екот на случувањата со новиот вирус, и кадар кој работи во супер модерни лаборатирии со огромен буџет и многу подобри услови... И кога нашиов инфектолог ќе каже дека нема врска тоа што тие таму на терен истражуваат и откриваат... Што зборуваме уствари??

Ах да, ја коментираме тирадата на еден Васко Ефтов.
Навистина ако не ти е тешко, каде точно во видеото Ефтов зборува нешто конкретно за вирусов. Ако не ништо тогаш. :)

Мики не лажи како пацер, никаде не реков дека „СЗО не знаат ништо“.
Реков дека дека СЗО се организација со политичка ориентација и агенда.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312

СЗО не знаеја со месеци. Мораше некој да ликне дека има вирус за некој воопшто да знае дека нешто се случува.
Не беше тоа поентата.
Никој ништо не знае, освен Ван.

Дури и на ЗокиЗлатен му исконтрира на своевиден начин.

"СЗО нека се носат у пм со нивните препораки"

Многу е јасна реченицава.