Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613030 пати)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
Па очекував дека барем до крајот на месецот ќе измислат лек со што барем ќе ја сведат смртноста на минимум. И тоа и ќе биде, се повеќе и повеќе излегуваат добри вести од Кина, Јапонија и Америка..другите секако можат само да се чукаат во гради колку € имаат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Па последната вест од Азија е дека следи втор (увозен) бран:

https://www.scmp.com/news/china/society/article/3075880/beijing-hong-kong-face-second-coronavirus-onslaught-quarantine

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
@Van  Со се се согласувам другар што пишуваш, освен со фактот што Италија имала одличен здравствен систем. Исти цигани се како нас. Шалабајзери и се им е на заебанција. Уште не им е дојден паметот и покрај толку мртви пациенти. Нит почитуваат карантин, нит почитуваат држење растојание и намалени контакти едни со други.

Цигани и шалабајзери, ама Ломбардија е богат реон со опремени болници и солиден број на доктори, солиден број на апарати за дишење, итн. Замисли (скраја да е) овде да пукнеше појавата на заразата. Или во Романија, Албанија, итн...

https://web.archive.org/web/20150924133234/http://www.oecd.org/els/health-systems/Briefing-Note-ITALY-2014.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_Italy
Цитат
In 2000 Italy's healthcare system was regarded, by World Health Organization's ranking, as the 2nd best in the world after France,[3] and according to the World Health Organization, Italy has the world's 6th highest life expectancy.[4] The life expectancy at birth in Italy was 82.3 years in 2012, which is over two years above the OECD average.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Јас очекував дека светот ќе се здружи и со сите ресурси многу подобро ќе се справи со вирусот, во време во кое измислија се и сешто, се планираат што се вели викенд патувања до месечината, автономни возила, секакви  роботи и што уште не, еден вирус покоси еден куп луѓе.. на тие пари, на толку моќни држави ова што ни се случува, едноставно не ми се верува ! Сепак не сме биле толку семоќни како што си мислевме.

А ти очекуваше научна фантастика?
Демографија е во прашање, тука технологија нема начин како да ти помогне.
2020та година ало! Сите се потепаа кој да купи поголем инфотејмент во кола, кој да направи повисок неодржлив стандард за фиктивни загадувања Еуро 6д. Late stage calitalism си е тоа. До толку се оддалечија од реалноста што инстаграм им стана реалност.

1. Не е исто да умре некој во Јемен и татко ти. Иако се правиме пред народ дека е исто, воопшто не е. Напротив многу е различно.

2. Covid19 е болест на Оптеретување. Значи го оптеретува нападнатиот огранизам и умира од товарот. Исто како повеќето други болести  од овој тип. Не е ова пиштол па да се констатира смрт од разнесен череп. Оптоварува, повеќе и повеќе се додека најслабата точка не попушти и настапи смрт. Тие со ВЕЌЕ оптеретен организам имаат понизок праг на трпење терет зошто се веќе оптеретени. И побрзо Covid19 ќе стигне до прагот. Неможе да се труби дека не бил Covid19 туку умрел од старост или бубрези. Тој си терал со дефектните бубрези 45 години, ќе си терал уште 40 без Covid19, ама сега умрел. И од бубрези умрел? Тикви. Од оптеретувањето Covid19 умрел. Сите имаме слабости и хронични заболувања кои може да се посилни или послаби или неприметливи.

3. 2020та година, информациско доба, писменост 99% фиктивна, 55% фактичка. Ние се замараме со миење раце, и бегање од самоизолација. Социјализам после овој никаквиов светски систем и да се оправиме на планетарно ниво.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
.. а на Бојко Борисов му веруваш ли? :)
Јас можам да му верувам и на поштарот што ми ги носи пратките од Вухан, доколку можам со факти да го потврдам неговото мислење. Немам проблеми со тоа. 

.. и пред да се одјавам од темава...

Се читаме најдоцна на есен...ако не и порано.

Ова е најмизерната изјава што може некој научник да ја каже. Ако не ѝ е доста платата како научник, нека оди фудбал да игра.

Јас се извинувам што не ја проверив изјавата пред да ја искритукувам. Се работи за лажна информација, оваа изјава не е дадена од дотичната личност.

https://faktograf.hr/2020/03/19/bivsa-spanjolska-ministrica-nije-napala-ronalda-i-druge-skupo-placene-nogometase/

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
 19 новозаболени кај нас до 10 саат сабајлево. Фак.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
Ќе расте допрва...

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
епа ние имавме по еден заразен дневно, значи за 2 миљона години ќе се заразиме сите

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
*два миљона денови.

Скоро 5500 години, има време, ехеееее....

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
.. а на Бојко Борисов му веруваш ли? :)
Јас можам да му верувам и на поштарот што ми ги носи пратките од Вухан, доколку можам со факти да го потврдам неговото мислење. Немам проблеми со тоа. 

.. и пред да се одјавам од темава...

Се читаме најдоцна на есен...ако не и порано.

Ова е најмизерната изјава што може некој научник да ја каже. Ако не ѝ е доста платата како научник, нека оди фудбал да игра.

Јас се извинувам што не ја проверив изјавата пред да ја искритукувам. Се работи за лажна информација, оваа изјава не е дадена од дотичната личност.

https://faktograf.hr/2020/03/19/bivsa-spanjolska-ministrica-nije-napala-ronalda-i-druge-skupo-placene-nogometase/

po mene voopsto ne e vazno dali e tocna informacijata ili ne, polovina od svetot e gladen, svetot ne spremen (da ne zborime za nas) za ovoj obem na virusi nitu sobolnici nitu so personal... i se trosat milijardi na "ronaldo fubalercinja" i na svetski kurvi...
svetot veke e globalno selo i se sto se slucuva mu se slucuva na covesoto ne e kako porano na nekoj tamu mu se slucilo mi e gajle mene tuka...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Мислев дека е case closed бе Симо. ;D

О, кога веќе се извинуваме, еве и јас да се извинам што на муабетов подоле не ти реплицирав со твои зборови.

Кинески вести за помирен сон..

MARCH 16, 2020

In a rare piece of good news about Covid-19, a team of infectious disease experts calculates that the fatality rate in people who have symptoms of the disease caused by the new coronavirus is about 1.4%. Although that estimate applies specifically to Wuhan, the Chinese city where the outbreak began, and is based on data from there, it offers a guide to the rest of the world, where many countries might see even lower death rates.

The better news involves fatality rates. To calculate those, the researchers used data from Wuhan, especially the age distribution of 425 early cases and 41 early fatalities there.

The chance of someone with symptomatic Covid-19 dying varied by age, confirming other studies.

For those aged 15 to 44, the fatality rate was 0.5%, though it might have been as low as 0.1% or as high as 1.3%.

For people 45 to 64, the fatality rate was also 0.5%, with a possible low of 0.2% and a possible high of 1.1%.

For those over 64, it was 2.7%, with a low and high estimate of 1.5% and 4.7%.

The chance of serious illness from coronavirus infection in younger people was so low, the scientists estimate a fatality rate of zero.

Секако, никој не рече да не се пази.
Само да не се хајпа и паничи.

https://www.statnews.com/2020/03/16/lower-coronavirus-death-rate-estimates/

Пак со тие проценти.. Сеа од вухан ќе одат у италија, и ќе им кажат „како бе вие терате накај 3-4%, а ние естимејт на 1.4% напраивме. Аиии а бе вие Италијаните постари од нас сте биле у просек.... Ај јебига, ќе напраиме пресметка коа ќе помине кај вас кризата, кога ќе испоумрат повеќето“

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

На дупло помал број случаи, Италија има ист број на смртни случаи како Кина.  Или, смртноста во Италија во моментов е дупло поголема. А уште не го стигнале пикот на заразата.

Кажи им на италијаните  да не се хајпаат, и дека не е страшно. И дека само дедовци и баби умираат, со по 2-3 други болести со едната нога у гроб влезени.

Во случајов...

Еве јас бирам тебе да не ти верувам, туку да им верувам на научниците и на нивниот консензус. Ти штракај на дигитронот, ако тој ти го докажува тоа што сакаш да го веруваш. 

Ете пак добри вести, читам дека во родната ти Италија денес нема нови случаи.

Бројот на жртви моментално е 10.082. Далеку од мал и греота за луѓето.

А ја и ти се читаме темава пак бааарем кога оваа бројќа ќе достигне 44.000, односно кога коронава ќе одземе исто толку животи на светско ниво, колку обичен сезонски грип на ЕУ ниво.

Дотогаш, помалку паника и повеќе оптимизам не е на одмет.

Ciao.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

po mene voopsto ne e vazno dali e tocna informacijata ili ne, polovina od svetot e gladen, svetot ne spremen (da ne zborime za nas) za ovoj obem na virusi nitu sobolnici nitu so personal... i se trosat milijardi na "ronaldo fubalercinja" i na svetski kurvi...
svetot veke e globalno selo i se sto se slucuva mu se slucuva na covesoto ne e kako porano na nekoj tamu mu se slucilo mi e gajle mene tuka...

Се согласувам, ама е многу лошо да му буташ некому зборови у уста па и уште сензационализам да праиш од тоа.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
https://www.mercurynews.com/2020/03/18/covid-19-iran-reports-big-jump-in-virus-deaths/
https://www.zerohedge.com/health/50-get-covid-19-every-hour-iran-one-death-10-minutes-health-ministry

Човек умира на секои 10 минути во Иран, од новиот вирус. Preview на тоа што се дешава во посиромашни држави во кои шалабајзерски се поставиле кон заразата, нема многу простор за оптимизам во наредните недели додека бројот на заразени и умрени вртоглаво расте.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Ете пак добри вести, читам дека во родната ти Италија денес нема нови случаи.

Бројот на жртви моментално е 10.082. Далеку од мал и греота за луѓето.

А ја и ти се читаме темава пак бааарем кога оваа бројќа ќе достигне 44.000, односно кога коронава ќе одземе исто толку животи на светско ниво, колку обичен сезонски грип на ЕУ ниво.

Дотогаш, помалку паника и повеќе оптимизам не е на одмет.

Ciao.

Сезонскиот грип одзема 44.000 животи, исто колку и загадувањето што одзема 500.000.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579