Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1612474 пати)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
@Simo - Carrier159 - Ваљда нешто му пребацила централата на @Stratro - 44.000 умрени од грип во Германија сигурно немало.

Еве, DW вика дека во сезона на грип 2019/2020 (https://www.dw.com/en/massive-flu-wave-grips-germany/a-52445643 - статијата е од 20ти Февруари оваа година) од грип умреле 130 луѓе.

Во статијата што ја референцира Стратро (https://www.dw.com/en/flu-season-wreaks-havoc-on-german-workforce/a-42694261), 136 смртни случаи имало во првите два месеци од 2018.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
@Van  Со се се согласувам другар што пишуваш, освен со фактот што Италија имала одличен здравствен систем. Исти цигани се како нас. Шалабајзери и се им е на заебанција. Уште не им е дојден паметот и покрај толку мртви пациенти. Нит почитуваат карантин, нит почитуваат држење растојание и намалени контакти едни со други.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Да пребацила.

44.000 се во ЕУ, годишно.. од грип... на истиот линк.

Ситница.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Добро е, стигнавме до некаде... 1. Не биле 40.000 у Германија, 2. Не се од сите возрасти, туку постари луѓе.
Битна работа за вакцинацијата од сезонски грип: Бидејќи не се вакцинира целото население, herd immunity не е возможна. Поради тоа вакцините се со доста послаба ефикасност. Така да, на вакцините против сезонски грип треба да се гледа како дополнителна мерка на претпазливост за старите и хронично болни лица. Не значи дека ако се вакцинирале - готово, куршум не ги бие. И пак, смртноста е ниска.

Во Италија веќе има повеќе починато од COVID-19 отколку од сезонски грип и тоа на далеку помалку регистрирани болни. "In January this year, Italy reported that since flu season started in October 2019, over 2 million cases of flu were recorded, resulting in 240 deaths.
Most of these fatal cases were elderly patients who suffered complications as a result of the virus."

Case closed!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Абе, на никој не му текнува дека тие 44.000 од грип ќе умрат и следна година, а над нив ќе се додаде вкупната бројка на умрени од Ковид 19? Или нема везе тоа, ќе одземеме од тие 44к и ќе додадеме што поцркало од Ковид 19, исти ќе бидат бројките...

Не е тоа поентата. Да, умираат луѓе неизбежно на годишно ниво, ама зашто да умираат повеќе од вообичаено кога се тоа може да се спречи со едноставни мерки што не бараат ти да си го исечеш тестисот туку да седиш дома (како што си праел до сеа)?

Отсутен mac_mk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 85
Ја @Stratro би го пратил у Италија да оддржи еден прес и да им објасни дека короната е ништо и дека обичниот грип е поопасен

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
Само ако зема Македонски ендемски вид новинар, за да поставува глупи прашања

Отсутен Stratro

• Легенда

"In January this year, Italy reported that since flu season started in October 2019, over 2 million cases of flu were recorded, resulting in 240 deaths.
Most of these fatal cases were elderly patients who suffered complications as a result of the virus."
Case closed!

Полека со  бе Симо.
Ако ми пребаци централата не значи дека ми снема и интернет.;D

Од истиот линк од кај што си го постирал текст , а случајно не го шерна:

"Now that you’re up to date with the basic info, back to Italy.
According to the study, 68 000 deaths were attributable to flu epidemics in the winter months between 2013 and 2014, and 2016 and 2017 respectively.
This is likely due to the fact that Italy has an ageing population, and the elderly are more at risk, generally."

Одсносно..како што реков...
"The average death rate, calculated by dividing absolute number of infections by confirmed deaths, shows more people in Italy are dying of coronavirus than in the rest of the world. According to Italian health officials, the great majority of victims are elderly people. In fact, all those who died are above the age 60. And most of them had pre-existing health conditions, the officials have said."

Битно....
Those same pre-existing conditions, along with the age of victims also accounts for the high rates of death from the common flu.

https://www.2oceansvibe.com/2020/03/11/how-many-people-die-annually-from-flu-in-italy/

Плус, наивно да завршуваш случај врз основа на бројки само во Италија.
Mислам, знам дека ти е најмила, али без да мешам светски бројки за жртви од грип, дури и со пребацена централа, ситуацијата е ваква :

Сезонски грип -  44.000 жртви од грип секоја година...нула хајп.
Корона - 10.000 жртви во светот...хајп на тројка.

Не ме слушај мене.
Слушај го заклучокот на сопствената статија со која го заврши случајот погоре. :)

"In other words, don’t panic, but take precautions if you’re elderly or have respiratory problems."

Ајде..

Присутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11062
  • Ќybriт Pro Max
ама се изгледа како да не сакаш да сватиш, а не дека не сваќаш, туку ај дома сме сите па ќе терам инат со светот да не е досадно

нека се 44.000 жртви од грип секоја година само во европа
од корона има 10.000 во светот до сега од почеток на годината и бројките растат прогресивно, а не 2+2

жртвите од грипот на годишно ниво ќе бидат достигнати до средина на април

а се што треба е да се придржуваме до обични препораки, од кои најтешката е да седиме дома во изобилство на г'с папир, макарони, оптички интернет и 8 фри еротик пинк канали

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Не ме слушај мене.
Слушај го заклучокот на сопствената статија со која го заврши случајот погоре. :)

"In other words, don’t panic, but take precautions if you’re elderly or have respiratory problems."

Ајде..

Јас сум далеку од паника. Сега сум само уплашен од неодговорни што сакаат да го релативизираат проблемот споредувајки го со  број на сообраќајни несреќи и колку се лизнале у када. Тие недоговорни во своите размислувања, се однесуваат и неодговороно кога ќе излезат на улица. Веројатно и ги пипкаат лебовите пред да ги стават во корпа.

https://youtu.be/tejCKRMxTBs

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2172
Сфатиш, не сватиш.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Stratro

• Легенда
Кинески вести за помирен сон..

MARCH 16, 2020

In a rare piece of good news about Covid-19, a team of infectious disease experts calculates that the fatality rate in people who have symptoms of the disease caused by the new coronavirus is about 1.4%. Although that estimate applies specifically to Wuhan, the Chinese city where the outbreak began, and is based on data from there, it offers a guide to the rest of the world, where many countries might see even lower death rates.

The better news involves fatality rates. To calculate those, the researchers used data from Wuhan, especially the age distribution of 425 early cases and 41 early fatalities there.

The chance of someone with symptomatic Covid-19 dying varied by age, confirming other studies.

For those aged 15 to 44, the fatality rate was 0.5%, though it might have been as low as 0.1% or as high as 1.3%.

For people 45 to 64, the fatality rate was also 0.5%, with a possible low of 0.2% and a possible high of 1.1%.

For those over 64, it was 2.7%, with a low and high estimate of 1.5% and 4.7%.

The chance of serious illness from coronavirus infection in younger people was so low, the scientists estimate a fatality rate of zero.

Секако, никој не рече да не се пази.
Само да не се хајпа и паничи.

https://www.statnews.com/2020/03/16/lower-coronavirus-death-rate-estimates/

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312

Не ме слушај мене.

Ајде..

Јас сум далеку од паника. Сега сум само уплашен од неодговорни што сакаат да го релативизираат проблемот споредувајки го со  број на сообраќајни несреќи и колку се лизнале у када. Тие недоговорни во своите размислувања, се однесуваат и неодговороно кога ќе излезат на улица. Веројатно и ги пипкаат лебовите пред да ги стават во корпа.

https://youtu.be/tejCKRMxTBs
Симо, да не фати Ван-итизам ;D

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Јас мислам деква ова би траело уште еден месец горе-доле додека се стабилизира. Но, ако овој неписмен народ го почитува тоа што го трубат на ТВ по цел ден.
Треба за нас полициски час како што пишав погоре, ама кој паметен ке излезе да јаде ќотек, не казна. За овој народ само ќотек треба, да памти.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Пак со тие проценти.. Сеа од вухан ќе одат у италија, и ќе им кажат „како бе вие терате накај 3-4%, а ние естимејт на 1.4% напраивме. Аиии а бе вие Италијаните постари од нас сте биле у просек.... Ај јебига, ќе напраиме пресметка коа ќе помине кај вас кризата, кога ќе испоумрат повеќето“

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

На дупло помал број случаи, Италија има ист број на смртни случаи како Кина.  Или, смртноста во Италија во моментов е дупло поголема. А уште не го стигнале пикот на заразата.

Кажи им на италијаните  да не се хајпаат, и дека не е страшно. И дека само дедовци и баби умираат, со по 2-3 други болести со едната нога у гроб влезени.