Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613052 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Meanwhile...

Hunger kills
Around 9 million people die of hunger and hunger-related diseases every year, more than the lives taken by AIDS, malaria and tuberculosis combined :'(

https://www.bbc.com/news/magazine-22935692

Hipocrisy at its best.

Бидете здрави, живи и најдени.
Уживајте во карантинов бидејќи ниту губите милиони дневно ради грипов на стероиди, ниту децата ви умираат од глад....
« Последно менување: 19 Март 2020, 16:48:52 pm Stratro »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Веројатно ќе споредиме колку е безначанја пандемијава и со big impact и уништувањето на диносаурсите пре 65.5 милиони години. Тоа тек колку погубно било....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Битно е да се слуша зборот на научниците. Баталете ги политичарите. Додуша, и они почнаа да ги слушаат научниците во ситуацијава, што ме радува до некаде.

Битната работа е, овој вирус сместува многу повеќе луѓе по болници. Ова треба да го разберете. Не бројките, баталете ги бројките колку се заразиле колку се измкнале.. Видете ги болниците во Италија. Интензивните неги не можат глава да кренат. Ни еден грип тоа не го прави.
Замисли болнците да се спремни да примат максимум 50 луѓе со тешки респораторни проблеми. Во нормални (грипозни) ситуации, тој капацитет би бил да речеме 80% исполнет. И тогаш имаш смртност каква што имаш со грипот. Но, замислете сега (баталете ги уште еднаш бројките на заболени и измкнати), имате 80 луѓе кои „аплицираат“ за 50 болнички места. Од тие 50 што ќе легнат, ќе преживеат можеби 45, но останатите 30 што нема да легнат на болничкиот кревет, речиси сигурно умираат.
Тоа е проблемот со „преоптоварување“ на здравстениот систем во вакви ситуации. Не бројките и процентите на заболени, баталете ги бројките и процентите глобално кажани. Размислувајте малку како тоа се одразува на капацитетот на здравстениот систем. Тоа е вистинскиот проблем. Овој вирус, сместува енормно голем број пациенти на интензивна нега. Ние од 40-тина заболени имаме 2-3 пациенти на интензивна нега. кога ќе бидат 400 ќе бидат 20-30, кога ќе бидат 4000, на интензивна ќе бидат 200-300, а ќе бидат 4000-5000 кај нас, не се сомневам во тоа. Проблемот да не бидат тие во една недела. Нека бидат 4000-5000 во 1 месец, за да може болниците да се справат со болните.
Баталете ги споредбите со сезонски грип, тотално е различно.  Слушајте ги научниците и докторите. Знаат што зборуваат. Не реновирајте по дома, има време за тоа.
Бидејки се забега со компарациите морам да го освежам пишаново како единствено валидно.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Веројатно ќе споредиме колку е безначанја пандемијава и со big impact и уништувањето на диносаурсите пре 65.5 милиони години. Тоа тек колку погубно било....

Не.
Она што ти пишуваш завршило пред милиони години.
Она што јас пишувам се случува сега, се случувало лани и ќе се случи догодина, a замисли немаме фенси апликации како онаа со слајдерот погоре за да следиме состојба како загрижени, совесни и искрени земјани.

Енивеј, сакаше совет при одјава од тема.. ете го погоре
Со здравје... буквално.
:)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Баш ми е криво што постојат луѓе кои не ја сфаќаат сериозно моменталната ситуација, и не разбираат дека ако не беше под најригорозна карантинска контрола уште од сам почеток, последиците од оваа вирусна инфекција, во овие 4 месеци ќе беа многукратно поголеми. Тек тогаш ќе беше интересна споредбата со оние инфографици од погоре.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
Мислам дека недоразбирањата се во толкувањето на бројките што секојдневно се пласираат. Убаво напиша Симо, да не ги гледаме бројките многу.

Се мешаат значењата на зборовите сериозно со алармантно.

По мое,  сериозно е и треба да се придржуваме до препораките, но далеку е од алармантно.

Стапката на смртност е голема, но не е девастирачка.
Мислам дек а Стратро сакаше да укаже на тоа :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Што е доволно „девастирачко“ за Мистер Но?
Пола луѓе да умрат? А ако не умре секој втор, тоа е пи*кин дим?

До пред некој ден се потсмеваше, сега релативизираш... Ама ќе ја довршиш и ти смената на парадигма, наскоро.

Муабетот за намалување температура, што како кога и зошто:

Отсутен Mikius

• Легенда
Како што кажа Стратро, а и јас го делам истото мислење, многу повеќе се умира од други работи.

Од друга страна се сложувам и со тоа што го кажа Симо.

Е сега, секогаш се оди од крајност во крајност, некои се лабави, други се паничари.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
Меркел изјави дека 70% од Германското население ќе се зарази со вирусов.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51835856

Германија има скоро 84 милиони жители.
Мометално Германија има во просек по 1000 новозаразени лица дневно.

Ајде дигитронот во рака и израчунајте во која година ќе бидат заразени 58 милиони германци дури и ако вирусот се шири петоструко побрзо од сега, односно со по 5000 нови случаи на ден.

Време е за ...

Годината е :
- 2178ма ако Германија се заразува со темпо како денес.
- 2051ва ако Германија се заразува со петоструко побрзо темпо од денес.
Она што јас пишувам се случува сега, се случувало лани и ќе се случи догодина, a замисли немаме фенси апликации како онаа со слајдерот погоре за да следиме состојба како загрижени, совесни и искрени земјани.

слајдерот е за да покаже дека „веселата математика“ не е 2+2+2+2+2 туку повеќе 2*2*2*2*2, па следсвено годината може да биде во нашиот животен век, а не во 2178ма

ова е до сега, денес
долг е денот

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
Јас колку што знам сум редовно осигуран и пријавен на полно работно време, исто како и моите колеги германци, тоа што сме поспособни и повеќе од нив работиме е веќе друго(зборувам лично за мене) :) Како и да е, многу педерски од нив, џабе ги правдате. Засега кај мене нема ништо такво, а се надевам нема ни да има.

И да, тие сами кукаа по медиумите цело време како бараат и им се потребни работници и тие не охрабрија и "поканија" сите дојденци да дојдат и да работат за нивно секако, но и за доброто на Германија (даноци ли се даноци).

Педерско или непедерско, не прави разлика, разбирливо е, од нивни аспект.

Не ми е идејата да глумам дека мене гомното не ми смрди, пошо ако дојде до тоа, веројатно и мене ќе можат да ме остаат без работа и пратат у родната грутка, иако веројатноста би требало да е помала поради моите квалификации, и работната позиција и договорот кои ги имам во моментов.
Jas sam mu napustam ne me pustaat,dupla plata ke davate im velam i pak ne me pustaat.I gaz ke dajme vikaat,samo ti vozi.  :D
Najmnogu otpustaat vo mc donalds i po hoteli moteli,koi ionaka imale dogovor za uste mesec dva,ama sega takva e situacijata i predvreme im gi prekinuvaat dogovorite.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Оној првиот натпис е добар, „немаме доволно податоци, дали да си седиме мадро“ во основа. Ене, италија е жив таков пример на седење мадро поради немање податоци (во нивнот случај релевантни информации).

Вториот натпис е уште подобар, „бројките се погрешни“. Да, погрешни се (биле) за америка, затоа што се испитувани само „дојденците“. Текстот е од 3 март, кога во Америка  имаше 124 избројани случаи. Денес има преку 9.000  (за само 15 дена).

Податоци за смртноста од Covid-19 според податоци познати до сега. https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/ Долу има и рефернци.

Во меѓувреме, седете си дома, мијте раце и не копајте нос со прсти.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
ОК, мој осврт на текстот: Почиње со „дешаванкава со COVID-19 би можела да биде најголемото статистичко фијаско досега, пошто појдовните податоци се нецелосни“... Веднаш продолжува со „статистиката вели дека смртноста ќе биде 0.05%“ и тој заклучок го носи глобално а донесен е врз основа на податоци од САМО ЕДЕН луксузен брод, и тоа под медицинска нега на еден од најдобрите здравствени системи во светот (јапонскиот).

Па баш тука е поентата, стастистиката е заснована врз досега достапните податоци.
Од каде се податоците:
- Кина, која со невидено драстични мерки целосно ја запре заразата
- Кореја која уште подобро реагираше
- Италија, која шалабајзерски реагираше но во северниот дел има еден од најдобрите здравствени системи во Европа, и во светот

Среќа што шалабајзерските држави (како нашава) колку толку навреме почнаа со мерки. Скраја да е заразава да пламне во банана држава, па после тек ќе се бројат мртви и ќе се зборува за утнати статистики.

Јас дотогаш ќе резонирам врз основа на илјадниците мртви, кои јебига дефинитивно не умреа од старост. Сигурен сум да бевме (бевте) постари друга перспектива ќе имавте. А во врска со тезата дека некој контролирано прави „глобална промена на перспектива“ (кризна ситуација во која многу недозволени работи стануваат дозволени и се остваруваат нечии прљави интерес), тогаш за нас малите луѓе сеуште е сеедно: или ќе пазиме што правиме, или ќе испоумрат многу повеќе луѓе непотребно.

После кризата е времето за зборување и дискутирање на такви работи. Но тогаш 99% од луѓево нема да ги интересира, 0.9% ќе тролаат и ќе се спрдачат... А неколкумината што ќе се обидат да посочат на проблемот - ќе бидат нарекувани „теоретичари на заговори“.
Луѓето се такви какви што се, но за се има време и место.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore