Ако сум во лева лента а да речеме ограничувањето е 60 и некој вози точно 60 а јас сакам да поминам таму со 65 или 70 а не со 90+ и летање низ град, мислам дека е многу педерски од возачот пред мене ако има простор а не се преместува во десната лента. Од мое искуство ова се случува многу често и од невнимание!! Значи не е од инат, туку едноставно немање свест дека со такво возење се предизвикуваат проблеми во сообраќајот. Дали од мрза да се погледне во ретрозивор, дали вози жена со седиштето во најблиска позиција до воланот со испотени раце и нервоза и нормално нема шанси да погледне во ретровизер и многу други банални причини. Свест треба, не сме сами на патот.
Значи, педерски е да не се види во ретровизор. тоа е немање свест, потенцијално предизвикува проблем во сообраќајот. Се согласувам. Но дали возење над ограничувањето е имање на целосна сообраќајна свест и никогаш не предизвикало никакви проблеми во сообраќајот?
Ако тој пред тебе вози 60, а ти позади него 65 тоа значи две работи:
1. не брзаш никаде (не возиш трудна жена со крварење у болница со упалени 4 жмигавци)
2. разликата во времето до дестинацијата (60 вс 65 км/ч) е занемарлива.
Зошто тогаш потребата тој напред да се тргне? Заради подобар видик? Зошто, наместо тоа, не се одлепиш малце позади него и двајцата - на безбедно растојание еден од друг - не си возите 60 таму кај што сте тргнале?
Педерски би било на ограничување 60 тој напред да вози 45 и да не се трга у средна/десна лента. Не само педерски, туку тогаш прави и прекршок: го попречува
нормалното одвивање на сообраќајот. Ама возење над ограничувањето не е
нормално одвивање на сообраќајот.