Не, не е само ако не проаѓаат коли. Туку само ако се на доволно безбедно растојание и имаат место да закочат на време.
Па и јас истото го велам, не прочита?
Само се отвара прашањето кое е „доволно безбедно растојание“? Башка, според тебе, треба да гледам и во колата позади таа која ми надоаѓа, пошто првата кола може да оцени дека тој позади ќе ја опаша ако застане, па јас - и покрај тоа што сум оценил дека е „доволно безбедно растојание“ - да го јадам, пошто првата кола нема да закочи, а ја сум мислел ќе закочи.
Ти го гледаш као „ефективно давање на предност на колите на пешачки“, јас го гледам како културно однесување во сообраќајот.
Мхм. А ефективно давање на предност на
пешаци на пешачки? На тоа не гледаш како културно однесување во сообраќајот, а?
Пешаците мислат дека „имам предност на пешачки“
Ма остај ги, будали. Никој не им кажал дека пешачкиот е безначаен украс на патот.
Како бе се бара внимавање од возачи, а не се бара од пешаци, велосипедисти и моторџии?
Не се бара од пешаци, велосипедисти и моторџии? Кој го рече ова?
Никој.Веќе некое време зборам дека се демонизираат колите. Овие муабети само ми го потврдуваат тоа.
Oвие муабети не ти го потврдуваат тоа, само така погрешно ги толкуваш.
ЕДИТ
Воопшто нема да ми смета ако по должината на Партизанска наредат 50-тина џандари што ќе казнуваат за непрописно проаѓање на пешаци кај што нема пешачки или претрчување на црвено.
Ќе се радувам. Ќе им носам вода на џандарите, да не ожеднат. И нови пенкалца ќе им однесам, кога ќе им се потрошат првите за саат време од пишување казни.
И јас исто.