Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2710203 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #10800 на: 12 Февруари 2015, 10:54:15 am »
300 евра за возачот 8000 евра за семејството на пешакот. Значи поскапо се фаќа за пешакот бајаги. Вреди да си ги пропуштам колите на пешачки како и до сега. Сепак правилно ме научиле да поминувам улица како мал.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #10801 на: 12 Февруари 2015, 10:56:01 am »
Саде експерти.

Цитат
Член 19
(1) Возачот е должен да обрне внимание на пешаците кои се наоѓаат на
коловозот или кои започнале да чекорат по коловозот.

(2) Кога приоѓа кон обележан пешачки премин, возачот е должен да
управува со возилото со особена претпазливост и да вози со таква брзина што
овозможува во случај на потреба да го запре возилото пред пешачкиот премин.

(3) Возачот е должен да го запре возилото пред обележан пешачки
премин секогаш кога пешакот започнува да чекори по обележаниот пешачки
премин.

(4) На делот од патот по кој се движат деца или се поставени сообраќајни
знаци за учество на деца во сообраќајот, возачот е должен да вози со особена
претпазливост и со таква брзина што ќе овозможи да го запре возилото во
случај на потреба.

(5) Глоба во износ од 300 евра во денарска противвредност ќе му се
изрече на возач кој постапува спротивно на одредбите од ставовите (2), (3) и (4) на овој член.

Или..

Член 123  став (3)
На обележан пешачки премин на кој сообраќајот не е регулиран со
светлосни сообраќајни знаци, ниту со знаци што ги дава униформиран
полициски службеник, пешакот е должен пред стапувањето на пешачкиот
премин да обрне внимание на оддалаченоста и на брзината на возилата што му
се доближуваат.

Глоба во износ од 25 евра во денарска противвредност во мандатна
постапка ќе му се изрече на пешакот кој постапува спротивно на одредбите од
ставовите (2) и (3) на овој член

Овие два члена ќе се докажуваат на суд зависно од докази само во случај кога пешак помина на премин кој не е регулиран со семафор или џандар, ако го качиле на хауба.

Во ниеден момент не оправдувам дебили што се џиткаат пред кола која е на метар пред пешачкиот.
Исто така, во ниеден момент не ги оправдувам дебилите кои гледаат дека пешак веќе проаѓа на пешачкиот, и не наоѓаат за згодно да успорат или застанат.

А интересно како се фаќате за Законот, небаре цело време се применува на улиците, или општо во општествово.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #10802 на: 12 Февруари 2015, 10:57:48 am »

Стварно, ај дефинирај „безбедно застанување“?
Ја си го дефинирам како застанување при кое нема некој да ме собере од позади, па и двајцата заедно да го собереме пешакот...

А што ме нервира кога некој се влече на пешачки, уште масичка да отвори и да земе шах да игра... па гледаш се наблужува кола, побрзај мајка му стара :)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #10803 на: 12 Февруари 2015, 10:58:05 am »

А интересно како се фаќате за Законот, небаре цело време се применува на улиците, или општо во општествово.

Веле, кога ке ти стигне пријава или барање за оштета од 10.000 евра, за што ќе се фатиш? ;D
Море и напамет ќе го научиш.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29793
    • CARclub.mk
« Одговори #10804 на: 12 Февруари 2015, 11:00:49 am »

Ја си го дефинирам како застанување при кое нема некој да ме собере од позади, па и двајцата заедно да го собереме пешакот...

А што ме нервира кога некој се влече на пешачки, уште масичка да отвори и да земе шах да игра... па гледаш се наблужува кола, побрзај мајка му стара :)

Манекени.. „Кола вози а? Ќе му е*ам ја све, ќе успорам, за инат.“

Тука ги вбројувам и тие што „трчнуваат“ два чекори, као демек да побрзаат, а после се влечат. И тие што проаѓаат дијагонално. И тие што се размишљаат. И тие што ми мафтаат као „ајде, ајде“, коа веќе сум застанал.

Тие би ги удирал со цевка у глужд.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #10805 на: 12 Февруари 2015, 11:02:07 am »

Тука ги вбројувам и тие што „трчнуваат“ два чекори, као демек да побрзаат, а после се влечат. И тие што проаѓаат дијагонално. И тие што се размишљаат. И тие што ми мафтаат као „ајде, ајде“, коа веќе сум застанал.

Тоа е таа коза комшиска. Било да е за кола, било да е за поубава кола од твојата... Абе да цркне само на комшијата друго не е битно.

Ако не им го ебеш раатот на луѓето околу тебе, џабе си станал сабајле.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #10806 на: 12 Февруари 2015, 11:05:36 am »

Тачно. Тие би ги газел намерно, не би арчел цевка за у глужд.

Или една од најтазе дешавки, кога ми идеше да излезам од кола и да ги лупам од земја... Значи 3-4ца, стојат покрај пешачкиот и си праат муабет, арно ама, насочени накај улицата, а не да блеат ко телиња на друга страна негде... Застанав, светкам, свирнуем, јок бре брате, нив муабетот најубо им иде таму, не им е за поминуење... Не штедев на пцовки.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве из
« Одговори #10807 на: 12 Февруари 2015, 13:07:52 pm »
На Мерцедес С слон, еднаш му закочив со Ладата така и си ги запали гумите човекот. Па ме помина па ми свиреше па редеше жалопојки ;D Ама буквално во ретровизор фаровите не му ги гледав.

Сега со Либрата пак кочам, нешто Мерцедес или џип ми се присака и си кочам ;)

еее пиле... ај жити се, кога ке ме видиш позади тебе, закочи ми така нагло.. те молам... ке ти потпишам записник дека сум крив, не е проблем... ионака ми е време за фарбање на браниците, а динар нема да дадам, од друга страна ке скапе колата твоја по мајстори додека ти ја опраат и за секогаш ке имаш еден стикер дека возилото ти било удрено одзади...

многу се ежам на вакви како тебе и ете и влазки си се изјасни исто како тебе, што изиграваат ред и поредок, кога им свири или бленда некој да се потргнат на страна, од инат не се тргаат, возат паралелно со друго возило па уште и закочуваат... абе вие ли ке доведувате во ред сообраќајот во градот? доведете се себеси во ред, а не другите... за другите има полиција, закон, казни итн итн... од кај знаеш зашто ти блиндам да се тргнеш? може жена ми се пораѓа во кола, можда детето во болница го носам, можда куќата ми гори, можда мене ми е лошо и брзам во амбуланта, може шваљерката напалена и гола ме чека у хотел... може да се МИЛИОН оправдани причини за да брза било кој, а ти го спречуваш човекот... кој си ти тоа да го правиш? што се замислувате дека ке опаметувате некого? мене нема, ама ако ми се истопори некој како тебе, и ако имам слободно време во моментот, наместо кочница, пуна гас ке стиснам и има да ти влезам у кола, со full trhotle што го имам на располгање у тој момент.. ;) да видиме кој ке биде опаметен тогаш... јас сигурно не, зашто после 1 месец да се повтори истото, пак ке му влезам на било кого...

Ќе влагаш со пуна гас во мене од позади ? Чим наброја дешавки зашто некој би можел да вози брзо и да блендира и што уште не.... Зошто би влагал во мене, само за да докажеш кој е поголем инает ? Дали ќе стигнеш на тоа место каде што веќе си тргнал ? Или ќе ме удриш и ќе бегаш, за да стигнеш таму каде што си тргнал ?

Немој да мислиш дека ако возиш  тенковско волво дека си семоќен. Ни најмалку. Само префарбување на браник ? А ако тој што го удираш има кука позади, ако тој што го удираш не е со некое мало кибритче од кола, туку со комбе, камион, СУВ и слично ? Дали и него ќе го удираш ако не ти се трга или ти кочи, наместо да прикочиш и ти и да почекаш да ти се создаде простор за маневар, и успешно без драми да го претекнеш ? :)

Да додадам, дека ако некогаш видам некој со четири жмигавци пуштен, блендира и користи свирка чат-пат, нормално дека ќе го пуштам. Но се додека тој ми блендира и ми се лепи за браник како напалењак кога немам простор за тргање освен да ја стиснам колата, не се тргам, а ако е упорен дури и ќе му прикочам. :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43930
  • Il Moderatore
« Одговори #10808 на: 12 Февруари 2015, 13:25:41 pm »
Прикочувањето служи за да се одлепи копукот од позади.. Да не ме напиња. Не е за да му напраам беља. И секако, кога ќе ги види он само упалени штопоите а се наоѓа на пола метро од мојот ѓепек, автоматски стиска на кочница ко` задње да му е - што е нормално, од кај да знае дека јас само пипкам кочница колку штоповите да ги упалам или имам пред мене мртва баба у тепих на пат.
Затоа се прикочува коа некој ти се лепи. За да се одлепи. Ако пак се лепи, појако прикочуваш. И така дур не се одлепи или не те залепи (ама треба ептен да не внимаваш и да те залепи). А ако те залепи зошто стварно искрснала мртва баба на пат, тогаш ќе го крка за лепењето.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10809 на: 12 Февруари 2015, 13:28:49 pm »
Браво Симо. Бра-во! Одлични совети, злато вредат. Кога сите вака би правеле како што викаш, сообраќајот ќе биде побезбеден, побрз и порелаксиран. Импресиониран сум, аплауз!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10810 на: 12 Февруари 2015, 13:43:50 pm »
Ако не се лепи копукот на 1/2 метро и причека да се ослободи средна/десна лента, за да се тргнам - сите ќе бидат среќни и задоволни.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #10811 на: 12 Февруари 2015, 14:00:46 pm »
Ако сум во лева лента а да речеме ограничувањето е 60 и некој вози точно 60 а јас сакам да поминам таму со 65 или 70 а не со 90+ и летање низ град, мислам дека е многу педерски од возачот пред мене ако има простор а не се преместува во десната лента. Од мое искуство ова се случува многу често и од невнимание!! Значи не е од инат, туку едноставно немање свест дека со такво возење се предизвикуваат проблеми во сообраќајот. Дали од мрза да се погледне во ретрозивор, дали вози жена со седиштето во најблиска позиција до воланот со испотени раце и нервоза и нормално нема шанси да погледне во ретровизер и многу други банални причини. Свест треба, не сме сами на патот.

Од друга страна, нормално ова зависи и од самите услови на патот. Ако во десна лента имаш само шлепери возат во десна лента 59, тој пред тебе во лева лента вози 60 ондак ќе си чекаш. Ќе се нервираш ама ќе ти помине. Можеби е жена што вози, можеби неискусен возач, можеби сељак кој што приоритет е му е да прави застој. Од наша страна е да си причекаме и да не се лепиме, свириме односно трпение да се има.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10812 на: 12 Февруари 2015, 14:08:07 pm »
Ако сум во лева лента а да речеме ограничувањето е 60 и некој вози точно 60 а јас сакам да поминам таму со 65 или 70 а не со 90+ и летање низ град, мислам дека е многу педерски од возачот пред мене ако има простор а не се преместува во десната лента. Од мое искуство ова се случува многу често и од невнимание!! Значи не е од инат, туку едноставно немање свест дека со такво возење се предизвикуваат проблеми во сообраќајот. Дали од мрза да се погледне во ретрозивор, дали вози жена со седиштето во најблиска позиција до воланот со испотени раце и нервоза и нормално нема шанси да погледне во ретровизер и многу други банални причини. Свест треба, не сме сами на патот.

Значи, педерски е да не се види во ретровизор. тоа е немање свест, потенцијално предизвикува проблем во сообраќајот. Се согласувам. Но дали возење над ограничувањето е имање на целосна сообраќајна свест и никогаш не предизвикало никакви проблеми во сообраќајот?

Ако тој пред тебе вози 60, а ти позади него 65 тоа значи две работи:

1. не брзаш никаде (не возиш трудна жена со крварење у болница со упалени 4 жмигавци)

2. разликата во времето до дестинацијата (60 вс 65 км/ч) е занемарлива.

Зошто тогаш потребата тој напред да се тргне? Заради подобар видик? Зошто, наместо тоа, не се одлепиш малце позади него и двајцата - на безбедно растојание еден од друг - не си возите 60 таму кај што сте тргнале?

Педерски би било на ограничување 60 тој напред да вози 45 и да не се трга у средна/десна лента. Не само педерски, туку тогаш прави и прекршок: го попречува нормалното одвивање на сообраќајот. Ама возење над ограничувањето не е нормално одвивање на сообраќајот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10813 на: 12 Февруари 2015, 14:10:24 pm »
Ама што ти е гајле чоек за моите потреби? Помести се и глеј си ги твоите потреби.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10814 на: 12 Февруари 2015, 14:17:40 pm »
Не се поместувам бе! И сеа? :P
Си возам 60, а ти заобиколи ме од десна страна ако ти стиска. Може сакам лево да свртам на следниот семафор.