Автор Тема: Иселеничка виза  (Прочитано 73551 пати)

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
Одг: Иселеничка виза
« Одговори #195 на: 27 Септември 2015, 09:08:33 am »
Еве јас да кажам едно мое лично искуство, не е којзнае какво ама сепак.
Две години бев во Америка тоест две лета, тоа е се на се околу 8 месеци. Отидов таму преку програмата Work & Travel и првата година работев за 7,85 долари на час што е најмизерна плата во УСА. Работев во еден забавен парк па имав можност да работам колку сакам уствати до 70 часа неделно. Парата ме тераше да ги рабоам сите 70 саати а немав потреба од сите доволи беа 48 саати да се живее еден пристоен живот. Имаше денови во кои работев од 7ам до 1ам следниот ден со 1 саат пауза но не се бунев. Завршував во 1ам додека стигнам дома 20 мин, ако се погодеше среда или недела дирекно у диско, станував во 5:40ам и пак истото, работи твојата работа па после трчај во паркот да бараш екстра аурс. Тоа ми причинуваше задоволство иако на моменти имав и тахихардија и некогаш не бев спиел и 36 саати ама знаев дека сето тоа се исплати, коа ќе го земеш pay чекот се забораваш па пак истото. Втората година на истно место ама 8.05 зошто ти е втора година и пак истото цело лето. Резултатот беше: Ја прошетав пола Америка дојдов тука купив кола и имам пари да купам уште една иста. Сето тоа за само 8 месеци работа на минималец у УСА, е тоа кога ќе го постигнам во Македонија ќе си го прашам. Криво ми е што не останав и тоа многу. Ќе бев човек до сега.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5073
  • The Spartan General
« Одговори #196 на: 27 Септември 2015, 09:11:33 am »
Еве јас да кажам едно мое лично искуство, не е којзнае какво ама сепак.
Две години бев во Америка тоест две лета, тоа е се на се околу 8 месеци. Отидов таму преку програмата Work & Travel и првата година работев за 7,85 долари на час што е најмизерна плата во УСА. Работев во еден забавен парк па имав можност да работам колку сакам уствати до 70 часа неделно. Парата ме тераше да ги рабоам сите 70 саати а немав потреба од сите доволи беа 48 саати да се живее еден пристоен живот. Имаше денови во кои работев од 7ам до 1ам следниот ден со 1 саат пауза но не се бунев. Завршував во 1ам додека стигнам дома 20 мин, ако се погодеше среда или недела дирекно у диско, станував во 5:40ам и пак истото, работи твојата работа па после трчај во паркот да бараш екстра аурс. Тоа ми причинуваше задоволство иако на моменти имав и тахихардија и некогаш не бев спиел и 36 саати ама знаев дека сето тоа се исплати, коа ќе го земеш pay чекот се забораваш па пак истото. Втората година на истно место ама 8.05 зошто ти е втора година и пак истото цело лето. Резултатот беше: Ја прошетав пола Америка дојдов тука купив кола и имам пари да купам уште една иста. Сето тоа за само 8 месеци работа на минималец у УСА, е тоа кога ќе го постигнам во Македонија ќе си го прашам. Криво ми е што не останав и тоа многу. Ќе бев човек до сега.

Во Kings Dominion да не беше?
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Prcot

• Сениор
« Одговори #197 на: 27 Септември 2015, 09:12:07 am »
Cedar Point

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17600
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #198 на: 27 Септември 2015, 09:47:06 am »
Дечко од Гостивар кој немаше баш перспективна иднина ако станува збор за образование, собра парталите и преку Work&Travel замина да работи како шофер на камион. Таму е веќе 2 години. Отиде како скоро сиромав човек, и работејќи стекна доволно пари да купи свој камион од 80.000 долари, кола од 10тина илјади и што е најбитно, му остануваат пари кои ги праќа дома на неговите за да живеат пристоен живот.
Колку години има дечкото? 23.

Има и успешни и неуспешни приказни. Битен момент е дека ако САКАШ да работиш во Америка, Канада или било каде во светов, работа има.

Отсутен Prcot

• Сениор
« Одговори #199 на: 27 Септември 2015, 09:52:01 am »
True that!
Е не ќе седи у Гостивар и ќе биде задоволен со 6.000 денари.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #200 на: 27 Септември 2015, 10:37:32 am »
True that!
Е не ќе седи у Гостивар и ќе биде задоволен со 6.000 денари.

не го вреѓај гостивар... сепак се малку подобри од поголемиот дел во мк... гостивар, тетово, куманово, струмица, гевгелија и скопје се тука некаде со примањата.. остатокот е многу утепан... таму има и под 6 плата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #201 на: 27 Септември 2015, 11:11:28 am »
Да бе, на Запад нафта пијат. Ќе дојдат чалмосаните, и ќе стават ред на културните и срамежливи западноевропејци. Мало морген.
Чисто германски ;D ;D ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #202 на: 27 Септември 2015, 11:53:19 am »
Јебеш програмер, шурата у Шведска лепи плочки, 10 евра саат. Шлап стотче дневно ..

tuka poveke zarabotuvaat.5 eur kvadrat slap 3-4 kvadrati sat

Да бе, све мерцедеси возат :D

За 3 дена си ја вади платата што ја имаше овде. Факат е дека чоек ако иде у странство со мисла дека ќе работи во канцеларија е во тешка заблуда. Али се заработува ..

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9102
« Одговори #203 на: 27 Септември 2015, 11:56:15 am »
Има многу што работат во канцеларија и тоа на добри места.

Да не праиме муабет за докториве, за 20 години доктор ке нема

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #204 на: 27 Септември 2015, 12:19:15 pm »
Има али си сака јазици познавање. Дете уште од мало треба јазици да учи, германски, шведски, норвешки.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9102
« Одговори #205 на: 27 Септември 2015, 12:23:40 pm »
Е арно де, не викам јас дека некој без такви знаења и стручно искуство може и да помисли дека ке најде добра работа.

Јас тргам од мене. Јас знам Англиски, Италјански и учам Германски. Машински факилтет и работно искуство скоро 10 години во струка, сигурно ако решам да одам нема за молер да одам..

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #206 на: 27 Септември 2015, 12:49:38 pm »
Да бе, на Запад нафта пијат. Ќе дојдат чалмосаните, и ќе стават ред на културните и срамежливи западноевропејци. Мало морген.
Чисто германски ;D ;D ;D
На бауштеле толку научив, јебига... Сите колеги босанци, срби, македонци, бугари, пољаци, романци. Ебати какoфонијата што е...  ;D ;D ;D

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 965
    • nobrain.dk
Иселеничка виза
« Одговори #207 на: 27 Септември 2015, 17:34:58 pm »
Прч по муабетот ми изглегаш на 25 максимум чим си задоволен со работа во факин забавен парк... во предходната порака пишав америка и сличните земји се добри од 20-30 год дур немаш оформено фамилија. каде ке работиш за мизерни како што рече долари и пола и повеке ке ги даваш на данок.. се е тоа супер плус искуство се радуваш на пејчек од 500$ за 80 саати работа.. и работиш како аргат бидејки знаеш дека си на контракт од 3+1 месеци максимум, been there done that... ама што после некое време.. си се школувал за да работиш како хот дог маскота во забавен парк? :) Без навреда ако си желен да работиш по 12 саати во денот јас би ти понудил работа кај мене во фирма за проближно америчка плата, 6 дена во неделата со еден офф.. пиши ми ке се договориме
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6848
  • Бенве сие бенве
« Одговори #208 на: 27 Септември 2015, 18:20:13 pm »

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #209 на: 27 Септември 2015, 18:21:59 pm »