Ако си вреден добра иднина можеш да направиш и во нашата држава. Зборувам во поглед на заработување, работа и слично. Не во поглед на политичка состојба или генерално општеството.
Немој да мислите дека во странство не чекаат нас најобразуваните. И тој таму што работи има, а оној кој си е легач нема, преживува. Разликата е тоа што има подобра социјала.
Има многу луѓе на форумов кои среќата си ја пробале надвор, па се вратиле тука.
Зошто?
Затоа што за да заработиш за нормален живот ке треба да си го испотиш газот, и кога ке се свестиш, веќе е касно. Времето и животот ти поминале. А што си направил? Пак ништо. Си останал само еден обичен човек во туѓо општество.
Деца???
Децата добро воспитани ке се снајдат и тука.
По мене подобра држава од нашава за живот нема. Можеш да правиш што сакаш, да работиш што сакаш, на црно, на бело, казни да ти кинат, прекршоци да правиш а да не осговараш за нив, да пиеш, да љокаш, да живееш расколнички живот, да живееш од денес за утре, да не плаќаш струја, вода бла бла бла и да не те стига закон, да се противиш на се, да бушиш кога сакаш, да переш, усисаваш и во 2 саат ноќе и ред други милион работи.
Е тоа мили мои на запад го нема. Во зградите во Швајцарија постои куќен ред. Штета што не сликав како изгледа еден нивни куќен ред.
Тој и тој ден од толку до толку часот се усисава (ради бучавата). Тој ден перат од тој до тој стан, другиот од тој до тој од толку до толку. СУшење алишта строго во сушара. Нема тераса, нема жица.
Ако се изведуваат градежни работи се најавува унапред недела дена на станарите и се знае времето на интервенција или изведувањето на градежни работи. За шут мораш да викнеш служба. За електонски апарати, исто така.
Цркнало нешто од струја, мораш да викнеш служба.
Си оштетил нешто, те снима камера, ке си платиш.
Работно време се знае, се знае време за пауза. На пауза нема седење у канцеларија. Мораш надвор. (Сега ми е јасно зошто кога бев во Италија и Франција до минут вработените си седеа во дворот или си шетаа по градот).
За се има ред. Буквално си како програмиран.
Ретки се исклучоците кои прават проблем, за после 10-тина минути да бидат средени од надлежните органи.
И највише од се ме чуди тоа што ние, македонците кога сме таму, сме поголеми почитувачи на законите и од жителите на тие држави, а кога сме во МКД се однесуваме како најголеми простаци.
Чудно.
Да, на запад паѓаат евра и долари од небо. Не чекаат нас најумните да ги собераме