Автор Тема: Иселеничка виза  (Прочитано 73548 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9102
Одг: Иселеничка виза
« Одговори #165 на: 26 Септември 2015, 16:11:29 pm »
Да си одиш од МК а имате маж+жена над 1600 евра е малку налудничаво. Преку леб погача односно.

Ова лично мое мислење. Зошто 2200еур во домаќинство за мене е оптимално по моите пресметки. Над тоа нема сврха а под тоа се стискаш.

Ама се над 1600 по домаќинство е повеќе од доволно за надпристоен живот.

Mnogu greshish Deni. Ne si odat luge samo za pari. Preku kur im e od ovde. Ne e samo do parite. Vidi go gradov kaj shto ziveesh vidi gi luheto vidi ja drzavata.

I ne zboram tuka po sekoja cena da si odishi bilo kade ama ne e se do mesecnite primanja...

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5081
« Одговори #166 на: 26 Септември 2015, 16:53:50 pm »
I jas poznavam lugje sto tuka dosta solidno zarabotuvaa, arno ama nema idnina tuka za niv. Vika nejkjam moeto dete da raste tuka so site ovie gluposti. Si najdoa rabota preku okeanot i si zaminaa.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #167 на: 26 Септември 2015, 17:42:22 pm »
Да си одиш од МК а имате маж+жена над 1600 евра е малку налудничаво. Преку леб погача односно.

Ова лично мое мислење. Зошто 2200еур во домаќинство за мене е оптимално по моите пресметки. Над тоа нема сврха а под тоа се стискаш.

Mnogu greshish Deni. Ne si odat luge samo za pari. Preku kur im e od ovde. Ne e samo do parite. Vidi go gradov kaj shto ziveesh vidi gi luheto vidi ja drzavata.

I ne zboram tuka po sekoja cena da si odishi bilo kade ama ne e se do mesecnite primanja...
Тоа не значи дека јас грешам. Ниту пак дека многу сум грешел. Јас кажав за 90% од луѓето, од секое правило има исклучок, па така и за тие 10%. Има разни причини, ама од една ГЛАВНА причина настануваат најголемиот број проблеми. Пари. Односно недостаток на истите.

И да отишле за друго, пак парите биле основна и главна градбена единка на планот кој го скроиле.

Да се разбереме неколку основни работи, кои очигледно не се јасни.

1. Требало да се козиш на работа за 2000еур плата. Ок, треба во 50% од случаите. Во остатокот само паметно треба да се изигра.

2. Види го градот? Да го гледам, и за него седам тука. Зошто тука се сите мои другари, пријатели и роднини. Или барем 95% од нив. Тие се мојот живот. Тоа е мојот град. Ниеден град нема да е поубав, ако ги нема нив. Ќе биде само некој компромис.

3. Не било се за плата!? Пази да не не е. Со 1000еур плата ќе ти е лошо во МК? А со 2000? А со 5000? А со 10000? Паааааа и не било така лошо а? Дури накај добро иде а? Значи да не се лажеме. Ај оди си од семејството на 1 година? Епа неќам. Ама еве ти 200.000евра за да си одиш. Пеки ќе одам. Зошто знам што ќе ми донесе после тој капитал. Поубав живот, порастеретен за да ги уживам следните години од животот.

4. Козиш од работа. Да се козиш. Тоа е зборот работа. Треба да се козиш 10 години од животот, за остаткот да не се козиш. Така функционира светот. Се козиш и стигаш до момент на паметна одлука и после не се козиш повеќе. Живееш од тоа што си се козел. Да има луѓе што имаат вујко владика, има добитници на лото, има и принцови, ама за реалниот човек тоа се тие 10 години козење кои го чекаат во животот. Се стекнува капитал, паметно се инвестира и се живее. Тоа е животот на планетата земја.

А дека ќе отиде некој во Германија/Америка зошто таму е „подобро“ - тие муабети на друг. Идат за пари. Со парите си го купуваш „подоброто“, и тука и таму.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #168 на: 26 Септември 2015, 19:01:58 pm »
Јебеш програмер, шурата у Шведска лепи плочки, 10 евра саат. Шлап стотче дневно ..

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #169 на: 26 Септември 2015, 20:16:26 pm »
Ако си програмер повели кај мене во Латвија, те уверувам дека за месец дена наоѓаш работа. Е сеа платите нема да бидат шведски, ама програмер почетник под 1200 еур не е.

брат ми тука во македонија им 950 плата за програмер, т.е. софтверско инжинерство... за 250 евра разлика не се исплати да идеш негде надвор... не ме разбирајте грешно, појма немам колку се движат кај нас платите по тоа прашање, само него го имам за репер... а кога сме веќе кај него, и он со толкава плата, планира да се сели т.е. мигрира во шпанија.. веќе има понуда од 2600 почетна плата таму, поточно во маљорка... шпанија еј... според него, како што он вика, во македонија е буквално нај ниска платата на балканов па и во европа... дури и бугарите и косоварите имаат повисока плата за таа струка...
950 не е лоша македонска плата. Но јас ти кажувам 1200 евра за почетна плата. Значи ти дипломираш на 22-23 години, наоѓаш работа веднаш и со толку почнуваш. Ако те бива оваа бројка многу лесно се дуплира за 2-3 години. И после враќање во Македонија никад.

Така да таа разлика од 250 евра и 100 евра нека е на крај краева, за многу брзо време се зголемува.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #170 на: 26 Септември 2015, 20:29:09 pm »

Тоа не значи дека јас грешам. Ниту пак дека многу сум грешел. Јас кажав за 90% од луѓето, од секое правило има исклучок, па така и за тие 10%. Има разни причини, ама од една ГЛАВНА причина настануваат најголемиот број проблеми. Пари. Односно недостаток на истите.

И да отишле за друго, пак парите биле основна и главна градбена единка на планот кој го скроиле.

1. Требало да се козиш на работа за 2000еур плата. Ок, треба во 50% од случаите. Во остатокот само паметно треба да се изигра.

2. Види го градот? Да го гледам, и за него седам тука. Зошто тука се сите мои другари, пријатели и роднини. Или барем 95% од нив. Тие се мојот живот. Тоа е мојот град. Ниеден град нема да е поубав, ако ги нема нив. Ќе биде само некој компромис.

3. Не било се за плата!? Пази да не не е. Со 1000еур плата ќе ти е лошо во МК? А со 2000? А со 5000? А со 10000? Паааааа и не било така лошо а? Дури накај добро иде а? Значи да не се лажеме. Ај оди си од семејството на 1 година? Епа неќам. Ама еве ти 200.000евра за да си одиш. Пеки ќе одам. Зошто знам што ќе ми донесе после тој капитал. Поубав живот, порастеретен за да ги уживам следните години од животот.

4. Козиш од работа. Да се козиш. Тоа е зборот работа. Треба да се козиш 10 години од животот, за остаткот да не се козиш. Така функционира светот. Се козиш и стигаш до момент на паметна одлука и после не се козиш повеќе. Живееш од тоа што си се козел. Да има луѓе што имаат вујко владика, има добитници на лото, има и принцови, ама за реалниот човек тоа се тие 10 години козење кои го чекаат во животот. Се стекнува капитал, паметно се инвестира и се живее. Тоа е животот на планетата земја.

А дека ќе отиде некој во Германија/Америка зошто таму е „подобро“ - тие муабети на друг. Идат за пари. Со парите си го купуваш „подоброто“, и тука и таму.

Аха, само што забораваш дека со парите неможеш да си купиш тротоар на улица кај шо ке ја туркаш количката на детето. Незнам кај живееш ама јас од дебармаало за да стигнам до парк треба нон стоп по улица да се движам со сите останати коли за да стигнам до парк зошто тротар нема или е паркинг.
Со пари неможам да си купам ред кога одам на лекар на контрола и цела сељачаана ред ми праи на веке направен ред ниту па термин кога нема кај докторот што ми треба
Ниту па со пари ке купам воздух да дишам во зима а не во смрдеава скопска.

Ете нека е по твое и за пари да е, кој ти се овие плати ти кај живееш. Ако ти петорица па и сто души земале добра плата која треба да си пресрекен ако ја имаш кои ебани €3к евра па дури и повеке.
Сопствен бизнис моли се да наплатиш оти и да имаш срека да фатиш некој јак клиент еден месец без наплата и отиде...
За козење од работа е веке друго, ако некој очекува дека ке спие и плата ке зема се заебал

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 804
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #171 на: 26 Септември 2015, 21:00:05 pm »
Јебеш програмер, шурата у Шведска лепи плочки, 10 евра саат. Шлап стотче дневно ..

tuka poveke zarabotuvaat.5 eur kvadrat slap 3-4 kvadrati sat

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #172 на: 26 Септември 2015, 21:48:25 pm »
Ne e se vo pari, ludje begaat od nepotizam i balkanstina (zabivanje noz vo grb, ogovaranje itn.). Od poltroni i nesposobnjakovici koi sto se prisutni vo site sferi od zivotot i leka poleka unistuvat se oko sebe.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6848
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #173 на: 26 Септември 2015, 21:57:52 pm »
Совети делат некои кој што најголемо отсуство од дома им било 15дена на одмор...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Одг: Одг: Иселеничка виза
« Одговори #174 на: 26 Септември 2015, 22:02:45 pm »
Фала богу. Уште поарно во природа со говеда, наместо да си тупиш глава во бетони.

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
« Одговори #175 на: 26 Септември 2015, 22:33:03 pm »
Мене искрено овде ми е здојадено поради:

1. Работиш земаш прилично солидна плата за нашиов стандард и пак за ништо не ти стига;
2. Во секоја институција за најобична работа те ебаваа и ти се поставуваа како авторитети некои полуписмени, па мора да бараш познати за да ти ја заврша работата што им е должност да ти ја завршат;
3. На културно ниво сме на дно, на телевизија освен политика, турски, индиски серии и некоја српска турбо фолк емисија друго не постои а тоа е слика на народот;

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #176 на: 26 Септември 2015, 23:27:46 pm »

ептен не си во право... од каде извади жити кариера дека 50% од народот ке се кози за да земе 1600-2000 евра плата а другите со памет? да не мислеше пола од оние 5% во државата што зимаат такви плати се козат а другите со лезет го зимаат? значи 2,5% со 2,5% од целокупниот народ во државава? КАДЕ БЕ ПРИЈАТЕЛ ЗАБЕГА СО СУМИВЕ? свесен ли си што зборуваш? јас работам приватно и здравјето го оставив више по патиштава низ државава, и знам како ги печалам парите... и знаеш што? ОДМА БИ СЕ ИССЕЛИЛ ако ми се пружи прилика да го направам тоа легално (бидејки сакам легално и така правам се во животот)... заборавам и фирма и бренд и труд што сум го изгубил повеќе од деценија во нејзе... ОДМА..

всушност... дени.. нејкам да навлагам у преголеми полемики... и несакам да те навредам, ама ти не си кадар за тоа да го збориш... ти си еден од оние што цицаат од државната цицка.. т.е. сите нас другите (нас) обични смртници што не казнуваат за се и сешто, ти зимаш плата од тие пари... исто така и нас приватниците што не режат со даноци и давачки... на иста сметка идат парите а од иста сметка ти зимаш пата... е мене ми е преку тасета од такви политики... ДОСТА МИ Е и верувам дека еден куп други луѓе кои сепак имаат некакви солидни примања, токму ради тоа и би се исселиле од тука.. еден куп ги познавам, на кои парите не им се баш некој проблем, ама одма би ги заплиле патиките во еден правец, што подалеку од оваа вукојебина...

едит...

п.с. и со 10.000 евра месечна плата, нема да се смени моето мислење за изборот на епитетот: вукојебина... да... со 10.000 евра, ќе живеам по убаво, по господски, ама џабе кога ке имаш уште поголем притисок над глава... а јас имам проблем со притисоци, исто како што и веќе на луѓето СЕРИОЗНО им пукнува од тој притисок... ама сериозно им е преку глава... државата ни се базира на терор, притисок, и самоволие на поединци... е тоа ми смета... и заради тоа и ке си одам од тука... па не 10, туку 1 миљон евра да ми дадеш, џабе е.. сега е више прекасно... штетата е направена и преголема е за да се санира во брзо време, време кое мене ми истекува со моите скоро 40 години возраст... но повторувам, ТИ не си ги видел и доживеал тие притисоци... ТИ незнаеш како изгледа тоа... за тебе нај голем притисок е ако шефот што ти е над глава ти се налути за нешто... тоа е пи*кин дим во споредба со останатиот народ кој не се на државна цицка, кои мора да сработат и преку даноци и казни да обезбедат плата за таквите како тебе...повторувам, дека ова не е навреда кон тебе, ова е само еден мој личен револт, кој ете, го напишав... не е револет кон тебе туку кон целата ситуација во оваа држава...т.е. вукојебина...

ЕДИТ 2:

повели читај, онака, набрзинка, само од една тема и тоа од 3-4 страни набрзинка прелистани, ова се извадени постови... само примети колку многу НЕЗАДОВОЛСТВО има кај луѓето:

Абе ајде глупости, кацига и елек за велосипедисти, не се арни.
Ова не се мерки, ова е кур-ташак играње.
Нормално, ниту е градот нивни ниту е државата нивна па да се грижат за нив.
Шала на страна, пазете се луѓе џандарите маме ебаа пишуваат се живо и диво не возете брзо над 60 во град.
Денес имаше 4 ЧЕТИРИ полицајци на булеварот кај паркот Јане Сандански во Аеродром. Во иста лента стопираа сите. Пепел направија. Фрчеа казни како никад.
Ја више и ѓубраѓија кај ќе видим со зелено елече на улица ми се стега желудникот и ногата автоматски на кочница ми иде.
Кога веќе имам доволна сигнализација (предно, задно светло и рефлектирачки траки) не сфаќам потреба и од елек.

Да има повеќе работи за казнување
« Последно менување: 26 Септември 2015, 23:51:58 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 965
    • nobrain.dk
« Одговори #177 на: 26 Септември 2015, 23:54:35 pm »
ајде вака да ја спуштиме малце топката.. јас да ви доловам моја приказна а и на многу наши македонци во дијаспората. Ова е мое мислење мое искуство и чисто го објаснувам за да ви доловам на многумина тука што мислат дека надвор од Македонија цвета живот и се е мед и млеко. Јас со женами бевме 6 години во Америка снајдени супер двајцата на супер позиции си плати незамисливи за наши стандарди. Надвор е добро да се оди од 20 до 30тата година од животот кога си во можност да се избориш за добра позиција, да го испотиш газот од работа, да не видиш бел ден со денови, ( ама буквално одиш на работа во 4ам до 12 на полнок ) за што за подобар живот и да направиш т.е спечалиш нешто. После 30тата година кога ке сакаш да основаш семејство, опшеството си го зема својот данок. Еден обичен порагај во Америка кошта 15.000$ обичен. Да не зборам дека цел живот ке работиш за моргич за апартманот што зивеес. Незаборавајте дека секаде надвор ке бидете грагани од втор ред т.е. сите ке ве гледаат како странци и покрај вас има толку голема конкуренција од луге што исто се дојдени да се изборат за некоја позиција. Не за џабе се реколо подобро прв во село него последен во град. Нејсе тоа, во странство се иде со план се иде со капитал од тука веке.. Ако се планира да се иселува т.е. со иселеничка виза која сега за сега само Канадската и Австралијанската е возможна за Македонски пасош треба добро да се оди со минимум 100к $. Читам погоре ке лепиш плочки, ке работиш кнауф, азбест тн тн сите аргатски работи .. да тие таму вас ве чекаат. ... Знаете колку има Бугари, Романци, Срби, Индијци, луге од Пакистан, Бангадеж, Филипини што кинат се пред себе за да работат нешто? Сигурно ке ме прашате зашто сум се вратил Дома. Дома ти е се, фамилија, пријатели, животот.. Во македонија се живее, слави, прослави, 1рви мај, има дружење... не е најсјасно ама со домашен буџет од 1000 евра се живее нормално да си дозвилош два одмори во годината и да можеш да им приуштиш на децата основни работи. А ако сакаш да се лакомиш во странство можеш и без она малку што го имаш да останес многу лесно.
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #178 на: 27 Септември 2015, 00:06:36 am »
Никој не кажа дека е лесно. Не викам да одиш по секоја цена и да работиш 24 часа за да земеш добра плата. Еден обичен пораѓај кошта викаш, епа кошта и тука. 100 илјади денари подели го со просечна плата приватно а државно ако има доктор кој треба да го почастиш ако имаш срека се да биде во ред.
Не споредувај баби и жаби. Ако ти си земал незамисливи плати со сопругата 15 илјади $ се пичкин дим.
Цел живот викаш ке работиш за стан. Пак ке кажам со надпросечна плата таму и те како нема да е така.
Еве да те видам со тие 1000 евра купи стан во Скопје за да им оставиш на децата, кај е тука кола нова кога ке притреба Што е за тебе нормална потреба.
2 пати на одмор а цела година штедиш за тоа и за каде до грчка на краците, абе немој те молам
Да не кажувам недај боже да те задеси нешто па да треба да одиш и помош да бараш во странство

Сите тие таму во америка или европа возат нови коли и го шетаат светот, зборувам за луѓе со надпросечни плати а тука со примањата од 1000 евра ќе преживееш

Едина работа е фамилија и пријатели ништо друго

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
« Одговори #179 на: 27 Септември 2015, 00:21:40 am »
ајде вака да ја спуштиме малце топката.. јас да ви доловам моја приказна а и на многу наши македонци во дијаспората. Ова е мое мислење мое искуство и чисто го објаснувам за да ви доловам на многумина тука што мислат дека надвор од Македонија цвета живот и се е мед и млеко. Јас со женами бевме 6 години во Америка снајдени супер двајцата на супер позиции си плати незамисливи за наши стандарди. Надвор е добро да се оди од 20 до 30тата година од животот кога си во можност да се избориш за добра позиција, да го испотиш газот од работа, да не видиш бел ден со денови, ( ама буквално одиш на работа во 4ам до 12 на полнок ) за што за подобар живот и да направиш т.е спечалиш нешто. После 30тата година кога ке сакаш да основаш семејство, опшеството си го зема својот данок. Еден обичен порагај во Америка кошта 15.000$ обичен. Да не зборам дека цел живот ке работиш за моргич за апартманот што зивеес. Незаборавајте дека секаде надвор ке бидете грагани од втор ред т.е. сите ке ве гледаат како странци и покрај вас има толку голема конкуренција од луге што исто се дојдени да се изборат за некоја позиција. Не за џабе се реколо подобро прв во село него последен во град. Нејсе тоа, во странство се иде со план се иде со капитал од тука веке.. Ако се планира да се иселува т.е. со иселеничка виза која сега за сега само Канадската и Австралијанската е возможна за Македонски пасош треба добро да се оди со минимум 100к $. Читам погоре ке лепиш плочки, ке работиш кнауф, азбест тн тн сите аргатски работи .. да тие таму вас ве чекаат. ... Знаете колку има Бугари, Романци, Срби, Индијци, луге од Пакистан, Бангадеж, Филипини што кинат се пред себе за да работат нешто? Сигурно ке ме прашате зашто сум се вратил Дома. Дома ти е се, фамилија, пријатели, животот.. Во македонија се живее, слави, прослави, 1рви мај, има дружење... не е најсјасно ама со домашен буџет од 1000 евра се живее нормално да си дозвилош два одмори во годината и да можеш да им приуштиш на децата основни работи. А ако сакаш да се лакомиш во странство можеш и без она малку што го имаш да останес многу лесно.

Друже нормално има секакви искуства и позитивни и негативни, ама има разлика и од држава до држава. Ја во Америка никогаш не би идел, иако народот мисли дека живи American Dream живи само во заблуда и робува на системот амерички и е експериментален глушец. Друго таму нема државно здравство, приватно е па затоа се такви цените.
За разлика од нив скандинавските земји многу појќе го штитат грѓанинот, социјално го заштитуваат него и семејството и здравството е бесплатно. Работното време дури гледам и го скратуваат зашто знаат колку саати ефективно се работи.
А за граѓани од втор ред, овде сум граѓанин од десетти ред.