Автор Тема: Иселеничка виза  (Прочитано 73547 пати)

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
Одг: Иселеничка виза
« Одговори #150 на: 25 Септември 2015, 16:11:09 pm »
Najnormalno. Eve na brat mi mu stigna dogovorot i slednata nedela siba za Germanija.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9102
« Одговори #151 на: 25 Септември 2015, 16:19:30 pm »
aj so sreka, pa i na tvoja glava :)

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #152 на: 25 Септември 2015, 16:21:06 pm »
Fala. Ke bide kaj i de e.  Ke mu ostavam vreme da se sredi pa jas na gotovo :) :)
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
« Одговори #153 на: 25 Септември 2015, 20:03:58 pm »
Со среќа нека ви е :)

Иначе јас сум заинтересиран за Шведска. Дали знаете некоја страна веродостојна за барање ИТ работа во Шведска овде работим програмер, а кога би нашол во Шведска одма би заминал. На интернет имам барано има секакви страни ама на ниедна апликација од нив нема одговор.

После слушам на вести се намалила невработеност во Македонија, па нормално се намалила кај младите се иселуваат и не се водат овде дека бараат работа :(

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
Одг: Одг: Иселеничка виза
« Одговори #154 на: 25 Септември 2015, 20:54:40 pm »

Иначе јас сум заинтересиран за Шведска. Дали знаете некоја страна веродостојна за барање ИТ работа во Шведска овде работим програмер, а кога би нашол во Шведска одма би заминал. На интернет имам барано има секакви страни ама на ниедна апликација од нив нема одговор.

После слушам на вести се намалила невработеност во Македонија, па нормално се намалила кај младите се иселуваат и не се водат овде дека бараат работа :(
Ако си програмер повели кај мене во Латвија, те уверувам дека за месец дена наоѓаш работа. Е сеа платите нема да бидат шведски, ама програмер почетник под 1200 еур не е.

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #155 на: 25 Септември 2015, 22:34:00 pm »

Ако си програмер повели кај мене во Латвија, те уверувам дека за месец дена наоѓаш работа. Е сеа платите нема да бидат шведски, ама програмер почетник под 1200 еур не е.

Хмм, никогаш не ми паднала на памет Латвија, искрено фала ти на понудата, ќе ја проучим како земја никогаш не се знае, иначе и ти си програмер, во кој град во Латвија си?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #156 на: 26 Септември 2015, 09:04:16 am »
Во Рига.

Иначе јас не сум програмер ама имам неколку пријатели македонци тука што се програмери веќе неколку години и се супер задоволни. Ако те интересира повеќе каде да аплицираш, пиши ми пп. Значи да повторам, ако си навистина добар програмер работа наоѓаш многу брзо и самата компанија ќе си брка работа за работна виза. Тој процес трае околу месец до два највеќе.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #157 на: 26 Септември 2015, 11:47:50 am »

брат ми тука во македонија им 950 плата за програмер, т.е. софтверско инжинерство... за 250 евра разлика не се исплати да идеш негде надвор... не ме разбирајте грешно, појма немам колку се движат кај нас платите по тоа прашање, само него го имам за репер... а кога сме веќе кај него, и он со толкава плата, планира да се сели т.е. мигрира во шпанија.. веќе има понуда од 2600 почетна плата таму, поточно во маљорка... шпанија еј... според него, како што он вика, во македонија е буквално нај ниска платата на балканов па и во европа... дури и бугарите и косоварите имаат повисока плата за таа струка...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9102
« Одговори #158 на: 26 Септември 2015, 12:31:47 pm »
Абе не е секогаш за исплаќање или не. Не знаеш таа работа во Латвија каде може да те однесе. Башка запознаваш луге друга култура и слично.

И ја би му рекол да фака пат за шпанија што брже то боље. Секако ако е спремен, познавам луге кои не сакаат да одат и тоа е тоа колку и да била плата он си е задоволен тука.

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #159 на: 26 Септември 2015, 15:01:07 pm »

брат ми тука во македонија им 950 плата за програмер, т.е. софтверско инжинерство... за 250 евра разлика не се исплати да идеш негде надвор... не ме разбирајте грешно, појма немам колку се движат кај нас платите по тоа прашање, само него го имам за репер... а кога сме веќе кај него, и он со толкава плата, планира да се сели т.е. мигрира во шпанија.. веќе има понуда од 2600 почетна плата таму, поточно во маљорка... шпанија еј... според него, како што он вика, во македонија е буквално нај ниска платата на балканов па и во европа... дури и бугарите и косоварите имаат повисока плата за таа струка...

Да да, програмер со неколку години искуство овде во посаглам фирма под 700 евра не е, а познавам програмери испечени сениори што овде земаат и 1300 евра плата, така да апсолутно се слагам дека за 200-300 евра плата разлика не вреди да се иде никаде во странство ипак дома си е дома. Но од друга страна јас сум заинтересиран за Шведска не само заради платата тоа е огромен плус поголема плата, јас сакам да идем со вереницата и да почнем да стварам семејство и иднина во стабилна понапредна земја, покултурна, која повеќе се залага за граѓанинот и до некаде ќе се чуствуваш посигурен и похрабар за идните чекори, а Македонија не ми бега. Овде осеќам толкава несигурност што и покрај плата не знеш што ќе биде утре...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Одг:
« Одговори #160 на: 26 Септември 2015, 15:07:04 pm »
Да си одиш од МК а имате маж+жена над 1600 евра е малку налудничаво. Преку леб погача односно.

Ова лично мое мислење. Зошто 2200еур во домаќинство за мене е оптимално по моите пресметки. Над тоа нема сврха а под тоа се стискаш.

Ама се над 1600 по домаќинство е повеќе од доволно за надпристоен живот.

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #161 на: 26 Септември 2015, 15:42:56 pm »
Да си одиш од МК а имате маж+жена над 1600 евра е малку налудничаво. Преку леб погача односно.

Ова лично мое мислење. Зошто 2200еур во домаќинство за мене е оптимално по моите пресметки. Над тоа нема сврха а под тоа се стискаш.

Ама се над 1600 по домаќинство е повеќе од доволно за надпристоен живот.

Да али ептен ретко е семејство кај нас месечно да има 2200 или пак 1600 месечни примања, а за таа плата знаеш кој стрес у животот треба да го трпиш и да робуеш на работа овде, и пак немаш сигурност до кога ќе ја земаш таа плата како што не е ништо стабилно кај нас. А како што пиша Онак на брат му у Шпанија 2600 евра сам ја добива и тоа почетна без поголем притисок, а стабилноста е тоа што ако ја изгубиш таму работата а си купил стан пак ќе најдеш работа од 2600 евра плата, а кај нас си заглавил до гуша.

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #162 на: 26 Септември 2015, 15:44:17 pm »
Но од друга страна јас сум заинтересиран за Шведска не само заради платата тоа е огромен плус поголема плата, јас сакам да идем со вереницата и да почнем да стварам семејство и иднина во стабилна понапредна земја, покултурна, која повеќе се залага за граѓанинот и до некаде ќе се чуствуваш посигурен и похрабар за идните чекори, а Македонија не ми бега. Овде осеќам толкава несигурност што и покрај плата не знеш што ќе биде утре...

Тетоец, слушај сеа ја да ти кажем. ;D :D Според мене, скандинавија, германија, австрија... нема уште долго да бидат рајот во Европа. Мирни, безбедни, културни и богати држави. :) Другарчињата од арапските земји, исис ау бау.. се тоа се собира полека полека, и на Европа не и предстои баш најсветла и позитивна иднина. Муслиманите доселеници во тие земји имаат поголеми права од самите германци/швеѓани или кои и да се. А проблеми на верска основа во европа допрва ќе има. :)

Ако сакаш да се иселиш од тука правец Канада, Сад, Австралија или Русија. :) Првите 3 се донекаде имуни на арапско-муслимански народи, четвртите се едноставно Русија.

(не напаѓам никого, само општо онака муабет си прајме).

Среќно !

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #163 на: 26 Септември 2015, 15:56:46 pm »
Но од друга страна јас сум заинтересиран за Шведска не само заради платата тоа е огромен плус поголема плата, јас сакам да идем со вереницата и да почнем да стварам семејство и иднина во стабилна понапредна земја, покултурна, која повеќе се залага за граѓанинот и до некаде ќе се чуствуваш посигурен и похрабар за идните чекори, а Македонија не ми бега. Овде осеќам толкава несигурност што и покрај плата не знеш што ќе биде утре...

Тетоец, слушај сеа ја да ти кажем. ;D :D Според мене, скандинавија, германија, австрија... нема уште долго да бидат рајот во Европа. Мирни, безбедни, културни и богати држави. :) Другарчињата од арапските земји, исис ау бау.. се тоа се собира полека полека, и на Европа не и предстои баш најсветла и позитивна иднина. Муслиманите доселеници во тие земји имаат поголеми права од самите германци/швеѓани или кои и да се. А проблеми на верска основа во европа допрва ќе има. :)

Ако сакаш да се иселиш од тука правец Канада, Сад, Австралија или Русија. :) Првите 3 се донекаде имуни на арапско-муслимански народи, четвртите се едноставно Русија.

(не напаѓам никого, само општо онака муабет си прајме).

Среќно !

Спенсер од оваја гледна точка си у право за се и све поголеми и поголеми проблеми им доаѓаа на тие земји, ја зборев за стабилност у однос колку е државјанинот/граѓанинот заштитен, почитуван од државатам и колку полесно може да гледа семејство. Скандинавскиве ги сакам зашто се блиску за 2 саати и 100 евра карта и за викенд си дома.  ;)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5073
  • The Spartan General
« Одговори #164 на: 26 Септември 2015, 16:07:35 pm »
Да бе, на Запад нафта пијат. Ќе дојдат чалмосаните, и ќе стават ред на културните и срамежливи западноевропејци. Мало морген.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.