Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1171172 пати)

Отсутен Champ1on

• Почетник
  • *
  • Пораки: 31
Re: Совети пред купување половен автомобил !
« Одговори #420 на: 19 Ноември 2013, 12:15:25 pm »
ako ides od banka cenkaj se za cash. Ke ti pustat. Taa kola e ednostavno filigran. Tuka se so kvalitet so Mazda 6. Najdobriot diesel ever.

нешто подетално? сервис? цена на сервис? цена на делови? просек потрошувачка? не можев да најдам на многу места различни податоци видов
да не јади 10л+ градска :))

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #421 на: 19 Ноември 2013, 12:20:19 pm »
Subaru i Mazda ne se rasipuvaat. Najeftini za odrzuvanje se tokmu ovie 2 marki koi se i najdobrite.
Toj motor gradska ne bi trebalo da potrosi mnogu. 10 ne veruvam.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #422 на: 19 Ноември 2013, 12:24:41 pm »
колку пари ти ја оставаат?

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #423 на: 19 Ноември 2013, 12:55:18 pm »
Subaruto treba da go nosi ovoj motor,

citaj malku po forumi za motorov, pred da se odlucis, inaku jas imam videno edna takva vo Skopje,
boxer diesel,

Отсутен Champ1on

• Почетник
  • *
« Одговори #424 на: 19 Ноември 2013, 13:18:23 pm »
колку пари ти ја оставаат?
на список 13к, со ценкање си велам до кај 12 барем ќе ја спуштат ако не и фазла :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #425 на: 19 Ноември 2013, 14:15:14 pm »
ako ides od banka cenkaj se za cash. Ke ti pustat. Taa kola e ednostavno filigran. Tuka se so kvalitet so Mazda 6. Najdobriot diesel ever.

нешто подетално? сервис? цена на сервис? цена на делови? просек потрошувачка? не можев да најдам на многу места различни податоци видов
да не јади 10л+ градска :))

Потенцијални проблеми. Редовните сервиси не се проблем, ќе ги најдеш потребните конзумативи, ама не дај Боже да ти затреба нешто повеќе (да речеме фар, браник, полуосовина, што-ти-ја-знам)... Би претпоставил дека тогаш ќе треба чаре да бараш од Грција.

Моторот би требало да е исклучително економичен, и може да троши 10+ градска, ако и само ако направиш дупка во резерварот, па да ти истекува горивото. Потенцијален проблем би бил, ако се појави некој квар на моторот. Мислам дека кај нас нема доволно искусни мајстори за боксер дизел.

Горенаведениве ствари беа меѓу најјаките препреки поради кои се пишманив од набавка на Subaru Legacy Outback од Бугарија.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Champ1on

• Почетник
  • *
« Одговори #426 на: 20 Ноември 2013, 11:59:50 am »
Колата е оваа.. ако некој знае историја нека пиши.

[датотека избришана од администраторот]

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #427 на: 20 Ноември 2013, 12:02:36 pm »
Би ти препорачал да го контактираш овој наш клабер, во врска со информации за колава од Тутунска Банка, и тоа све :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 470
« Одговори #428 на: 20 Ноември 2013, 16:08:05 pm »
Decki

treba da zemam Stilo 1.9JTD 8v 115KS so 5 vrati od 2004god so 150k km, pa ve molam mislenje za slabosti kaj modelov i na sto da se obrne vnimanie i zameni vednas.

Kolata e na dedo mi koj ja vozi poslednite 5 godini bez nieden defekt osven promeneti greaci na motor i nekoi gumi na zadnite amortizeri.

mene me nervira sto e znacitelno bucna i ima vibracii na volan i na saltabla ali toa ke go proveram kaj mojot majstor. Dosega nemam iskustvo so fiatovi dizeli no od vozenje mozam da kazam deka e motorot e strasno moken za taa kola.
Fiat Grande Punto & Fiat Stilo

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #429 на: 20 Ноември 2013, 16:17:13 pm »
Ако има вибрации на волан и на шалт табла, провери ги СИТЕ држачи на мотор и (посебно) на менувач. Исто така, според километражава барем еднаш амортизери треба да има сменето. Ако нема - мењај :)
Провери дали во возење тропа од позади на дупки, ако тропа (силно, ко` удар во каросерија), тогаш треба да смениш буфери на задна осовина.
Предницата ако тропа, тогаш многу веројатно некоја спона за баланс штангла (балансери ги викаат некои) тропка. Исто така провери ги и предните вилушки.

Што се однесува до моторот, едноставен за одржување, ефтини се онсовните и „големите“ сервиси, само квалитетно масло и терај. Адитив за чистење бризгалки, по препорака на брат ми - Wynns.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 470
« Одговори #430 на: 20 Ноември 2013, 16:37:34 pm »
Buferi pozadi se menuvani bas poradi toj zvuk (ne mi tekna kako se vikaat), a posle promenata malku ko da e povisoko pozadi. Vo princip e dosta udobno vo odnos na Grande Punto i nema tropanje.

Amortizeri ne se menuvani, a treba da se proveri prednicata bidejki malku vlece na levo i gi jade gumite vnatresno.

Motorot e suv, nema nigde maslo, a ne e peren nikad. Za ulje mislam deka koristi 10W 40.

Edinstveno me nervira sto ima fabricko radio so kaseta :( vajda moze da se smeni so polovno so CD...
Fiat Grande Punto & Fiat Stilo

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #431 на: 20 Ноември 2013, 19:04:39 pm »
Дури мислам и дека имаше по огласиве наши некое со ЦД, може да се смени без проблем, но јас ако би мењал, би мењал за афтермаркет, со УСБ и сл погодности. Има соодветна маска за шалт таблата за да си вградиш какво сакаш радио:

Или нешто вакво:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Champ1on

• Почетник
  • *
« Одговори #432 на: 23 Ноември 2013, 19:09:46 pm »
Дечки Ве молам за мислење.Subaru Impreza се продава преку Тутунска Банка. поминати км 40к, дизел мотор.
Го немам видено сеуште во живо.. Цената наводно била отприлика 12/13к.
Предности/недостатоци кај оваа кола?
Фала поздрав

Колата била со некаков дефект...не разбрав баш што точно. отпаѓа од план.

Денес бев СК и за 12к во Тојота центарот ми го понудија ова.
http://toyota.com.mk/svozilo/corolla-14-d-4d-90ks-unique/
највисоко ниво на опрема.. буквално ново како внатре така надвор.
Што мислите цената е во ред?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #433 на: 23 Ноември 2013, 19:18:09 pm »
Мислам стара Е или Ц класа мерцедес за тие пари да се купи, а не Тојота. На членот Јаре Пасатот е исто многу добра понуда за таа цена.

Отсутен Champ1on

• Почетник
  • *
« Одговори #434 на: 23 Ноември 2013, 19:50:27 pm »
Мислам стара Е или Ц класа мерцедес за тие пари да се купи, а не Тојота. На членот Јаре Пасатот е исто многу добра понуда за таа цена.
значи не сакам колата да биде со повеќе од 50-60к км. Мерцедес од 2006та со 200к не е мој избор. пушти линк од пасатот ако имаш да го видам :)