Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1184588 пати)

Отсутен Slipknot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 62
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #5880 на: 21 Октомври 2025, 11:03:19 am »
Dali imate preporaka za nekoj koj bi mozel da proveri kola pred da se kupi? T.e da se proveri kilometrazata?

Fala

Оди во овластен, побарај да ти извадат сервисна. Без разлика. Ќе видиш како се движела километражата. Да речеме колата и до 2018 да одела во овластен и има поминато 150 000км, нема шанси од 2018 до 2025 да има 180 000км :) Така ќе сфатиш дека е враќана.

Башка ќе ги видиш до одредената дата што се е правено на колата.

09.2016 е купена до 09.2019 има поминато 90000 сите печати се од официјален сервис во Германија.Потоа прв запис во мк увезена е во deluxe kumanovo направен сервис 09.2022 (ме плаши дупката од 2019 до 2022) па затоа мислев дали преку компјутер може да се провери.Во порше ја имаат таа услуга?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14757
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5881 на: 21 Октомври 2025, 12:17:28 pm »
Таман со негде 150-180 реални ќе ја земиш.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1089
« Одговори #5882 на: 21 Октомври 2025, 13:11:06 pm »
Vo Deluxe Kumanovo imat koli koi se preku programata dasweltauto i tie treba da se provereni i tocni, a imaat i drugi koi ne se od taa programa i tuka treba da se bidne pretpazliv.

Отсутен Turkish_Car_Expertise

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #5883 на: 21 Октомври 2025, 15:26:51 pm »
Dali imate preporaka za nekoj koj bi mozel da proveri kola pred da se kupi? T.e da se proveri kilometrazata?

Fala

Јас се приклучувам на вашиот форум од Турција. При купување возило, треба да ги поделите работите на кои треба да обрнете внимание на две категории: (моторни-механички делови) и (делови од каросеријата). Пред сѐ, треба да проверите дали е сменет забчестиот ремен (тригер) на автомобилот што ќе го купите, односно дали е направен голем сервис. Задолжително треба да проверите дали автомобилот исфрла чад од масло од ауспухот. За проверка на километражата, треба да користите OBD тест на компјутерот. Во Турција, проверката на километражата дополнително се врши и со гледање на евиденцијата од техничките прегледи. Засега, толку ви кажувам, но можам да одговорам на прашањата што ве интересираат. Во Турција работам со авто-експертиза.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6211
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #5884 на: 22 Октомври 2025, 10:03:03 am »
Како изгледа твојата работа во Ауто Експертиз? Повеќе инфо, слики?

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 654
    • ibiz.mk
« Одговори #5885 на: 22 Октомври 2025, 12:50:16 pm »
дечки совет околу што би требало да се обрати пажња при купување
BMW 118d автоматик 2011 та, има нешто под 200 000.

колата е во германија кај близок човек (скоро 10години), знам дека редовно е одржувана и како што треба
мора да ја менува оти почнале или ке почнат забрана за еуро5

вака колку што пролистав поголем трошок е менување на ланче. друго што би требало да се обрати пажља, некој искуство

Отсутен Lone

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 116
« Одговори #5886 на: 22 Октомври 2025, 20:30:12 pm »

колата е во германија кај близок човек (скоро 10години), знам дека редовно е одржувана и како што треба

вака колку што пролистав поголем трошок е менување на ланче. друго што би требало да се обрати пажља, некој искуство

Јас ја имав колата, баш 2011 автоматик 118д. Кај мене сецкаше менувачот во првите неколку брзини, посебно додека е ладна колата. Ваљда тоа повеќе зависи до како била одржавана колата отколку проблем со менувачот кај сите коли. Во колата јас што ја возев ланецот не бил сменет ваљда од фабрика, а имаше над 260 000+ км. Немаше никакви звуци ни rattle

За мајстор ќе ти препорачам Ќано во Сарај, ќе ја прегледа колата до милиметар и штрафче, детално. Избегавај го Џеповски.

За половни делови (мртвачница за БМВ) ќе ти препорам Ибро во Сарај

Тоа од мене, не сум нешто професионалец за коли за да ти дадам подобри совети

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7521
« Одговори #5887 на: 22 Октомври 2025, 23:05:03 pm »

Шајба на радилица, беше некои 200€ пред 4 години, сега може да е 250-300€/

Ланчето околу 800€ ваљда е сега/

Дизните едино провери ги, но на таа километража не би требало да имаат проблем..