Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 3754 пати)

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1424
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #150 на: 02 Декември 2025, 20:59:56 pm »
мада мора да признаеме дека овие два дена порелаксирано се вози без бмвиња аудиња и мерцедеси кои нервозно се лепат блендираат и претицуваат лево десно слалом, велеслалом итн...

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8998
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #151 на: 02 Декември 2025, 22:08:30 pm »
Поместувањето на ограничување во 60км/ч е совршено решение за Скопје.

Еве, веднаш се познаа шофериштава.
Едвај достигнуваа 40км/ч, како сè само ќорави баби да возат по улициве.

И јас немам темпомат како и мноштвото возачи.
НО мноштвото и да имаше - пак не ќе знаеја што е тоа...

60км/ч - перфект.
Со тоа правило, сите ќе возат максимум 50км/ч - одлично решение.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7291
« Одговори #152 на: 02 Декември 2025, 22:39:04 pm »
Полошо чувство сум немал одамна, возам 50, го гледам семафорот пред мене на 100м зелен, празна улица, дал да стиснам да го фатам или фа си терам 50.... Викам стискам па што сака нека биде, почна да трепка зеленото, закочив.... Ова ли е живот....

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5685
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #153 на: 02 Декември 2025, 23:06:16 pm »
Preska zena mi go kaza ova, samo bez posledniot del :D

Znam deka izgleda kako kraj na svetot, ali ke se navikneme.
Samo da se najde nacin kako da se podnamalat guzvite, i ke vidite kako lugeto ke pocnat da gledaat positiva od ova.
Jas veke na mojata sekojdnevna ruta primetuvam razlika, gi nema onie so cetiri zmigavci na sred bulevar sto strasno me nerviraa.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44544
  • Il Moderatore
« Одговори #154 на: 02 Декември 2025, 23:13:16 pm »
За гужвите е лесно, само треба да се дозволи толеранција од 10%, пошто сеа се случува ова:
„Ефект на „Кенгур“ (Kangaroo effect): Кога возачите знаат дека нема толеранција, тие не возат 50 км/ч во зона 50. Од страв, тие возат 40 или 45 км/ч.
Панично кочење: Штом возачот ќе ја види камерата, нагло кочи дури и ако вози според прописите, за да биде „сигурен“. Ова создава верижна реакција назад и предизвикува метеж (фантомски застој).“

Денес двајца паралелно возеа по средна и лева лента на булевар со 37 на саат..... 37... Додека одев накај работа. Не каснев, ама патот на работа редовно ми е 35 минути за 12 километри. Денес беше 45+ минути...

А ја го „окркав“ за 56км/ч. Ако платам веднаш, 300 денари ваљда ќе кошта после нова година, упола цена а? Да беше џандар и да ми пишеше казна за 56 на саат од 300 денари, 500 ќе му даев, за маката, што треба да работи, да пишуе казна... Сеа како?
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14988
« Одговори #155 на: 02 Декември 2025, 23:28:02 pm »
Денес поминав долж Скопје без прекршок. Утре пак. 😂

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1905
« Одговори #156 на: 02 Декември 2025, 23:46:42 pm »
Треба да има казни и за дремење на зелено.

Си чепкаат в телефон, мува не ги лази дека се први на семафор и треба одма да тргнат за да можат што повеќе коли да поминат од тие што се зад нив.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

• Легенда
« Одговори #157 на: 03 Декември 2025, 00:43:34 am »
И ти па многу сакаш...
За телефон - преку пешачки!

За буџет - 52км/ч среде ноќ кога сите се мртви.

Профит!

#ѓерманиа

Присутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3115
  • Слобода или смрт
« Одговори #158 на: 03 Декември 2025, 00:44:54 am »
Наскоро ќе почнеме да гледаме огласи од бушони за прифаќање казна за прекршоци кај што се одзема возачка.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7291
« Одговори #159 на: 03 Декември 2025, 01:43:54 am »
Наскоро ќе почнеме да гледаме огласи од бушони за прифаќање казна за прекршоци кај што се одзема возачка.
Добар бизнис и извор на приход за тие што имаат возачка, а не ја користат.
Почнете со време да бидете фини со постарите родители и роднини.

• Легенда
« Одговори #160 на: 03 Декември 2025, 02:02:47 am »
Добар бизнис и извор на приход за тие што имаат возачка, а не ја користат.
Почнете со време да бидете фини со постарите родители и роднини.

Нема шо фини - пецто еура си се пецто еура. :)
Роднините се далеку - комшии колку сакаш. :))))

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6987
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #161 на: 03 Декември 2025, 08:14:16 am »
Нејсе, се дешава и вакво:
https://www.reddit.com/r/mkd/s/US0EyLkuPG

Смешно ми е, дури не ми стигни и мене.  :-X
Ден од работа ќе треба да земам да си го фатам редот за поплаки.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #162 на: 03 Декември 2025, 09:05:16 am »
Некој "не знаел" да си го напише бројот и email-от :D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11104
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #163 на: 03 Декември 2025, 09:20:39 am »
Цитат
Во моментов се тестира системот за казнување во Скопје и според податоците од СВР дневно би требало да се пишуваат од 5 000 до 11 000 казни. Најчесто се за брзо возење, за поминување на црвено и за погрешно паркирање. Според началникот на СВР Скопје, Сашо Топаловски ова е фрапантно и алармантно и доколку овој начин на возење продолжи и во периодот кога ќе се пишуваат казните полицијата ќе се затрупа со работа.

Ќе го контактираат сопственикот на возилото. Понатаму, сопственикот на возилото треба да пријави кој го направил прекршокот. Ако не пријави, тогаш сопственикот ќе ги сноси последиците. А не верувам дека некој ќе преземе одговорност и казни и одземање возачка за туѓи глупости.

Како ќе го контактираат? Колку луѓе во контакт центар ќе вработат за да опслужат?  :)
Што правиме кога ќе негира тој што јас како сопственик ќе го пријавам, пошто јас не сум направил прекршок? Или може сум направил, ама ќе играме пинг-понг :)
Ако сносам последици, а не сум направил, ќе обжалам и ќе чекам рочиште, Колку нови судии ќе вработат и колку нови судови ќе отворат? :)

Максимум 4 месеци, колку и да сакаме да се правиме држава каде нешто ќе функционира.
Ниту функционирало, ниту ќе функционира.

Во држава каде „сериозни“ фирми не одговараат на мејл, СМС не знаат во која апликација им е и единствен успех во животот е да напишеш sena под оглас, ние ќе очекуваме 10.000 казни дневно да се процесуираат.
 :D :D :D :D

....целиот систем би требало да е автоматизиран....

Нејсе... Ако не возел сопственикот, тогаш... Исто како што ќе функционира (и веќе функционира низ цела Европа) за рент-а-кар компании, фирми со службени возила, лизинг компании, итн. ....

Не викам јас дека системот ќе им биде 100% функционален. Нема да биде. Даааааалеку од тоа....

тоа тоа - целосно автоматизиран систем - 10.000 прекршоци дневно ;D

споредувањето со како функционира во Европа е скроз нерелевантно затоа што треба да споредиме и како функционираат полиција и судови (односно институции) во Европа

системот ќе биде 100% функционален кога ќе треба да те казни тебе, мене, комшијата...ќе биде нефункционален кога ќе треба да казни борци за човекови права, вработени во милиција, па добар дел од колите се возат неригистрирани....ќе казнивал за погрешно паркирање ;D ;D ;D ;D

она што ме интересира е како ќе биде функционален кога 1 (ЕДЕН) шофер/кола, ќе треба да го санкционира во дистанца од 6-7 километри - во тие 6-7 километри ќе направи најмалку 8 прекршоци :)
дали на 9-тиот километар ќе го изм'кнат со свот тим од кола и ќе го спроведат директ во затвор

јас сакам и едвај чекам да се пушти во функција системот, ама да не се замајуваме дека ќе функционира
закони и сега има, ама тоа не спречува никого да ги прекршува на секој можен начин

ние сме единствена држава во светот каде ќе видиш пензионер дека не може да пооди 15 метри затоа што пешачкиот е подалеку и го болат колената, ама болката не го спречува со торбите да рипа преку жардињера на булевар
ЕДВАЈ чекам да добие на мејл дека е казнет

СЕЈФ СИТИ НЕ ПОЗНАВА ГРАНИЦИ

;D ;D ;D ;D ;D ;D

.....според податоците од СВР дневно би требало да се пишуваат од 5 000 до 11 000 казни....
Идеме -1 месец  ;D ;D ;D

нели е подобро поракиве за Save as City да се префрлат во нова тема наменета за истата? @zeroSignal @Simo - Carrier159

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #164 на: 03 Декември 2025, 09:56:27 am »
Бидејќи темата за казни, судови, случки со полиција ја преполнивме со Safe city ја отворам оваа тема.

Тука може да се споделат новости, случувања, пофалби и поплаки, кои ќе се споделуваат меѓу нас, а ќе можат да читаат и кои не се членови.