Автор Тема: Патарини - ТАГ уред  (Прочитано 129979 пати)

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8317
  • Плинаш!!!
Одг: Патарини - ТАГ уред
« Одговори #1065 на: 14 Мај 2026, 22:04:07 pm »
Мене ме интересеира како си стигнал за 10 минути од преод до кадрифаково?

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2474
« Одговори #1066 на: 14 Мај 2026, 22:10:39 pm »

Maps дава 14 минути/21 километар. Со 120км/ч е скоро точно 10 минути

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2861
« Одговори #1067 на: 14 Мај 2026, 22:39:52 pm »

Толку е Жиле.

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 320
« Одговори #1068 на: 14 Мај 2026, 22:49:43 pm »
Е како бе ЈПДП на наплатна станица Преод во еден правец цената на патарината е 100 денари, а во друг правец е 70???

Ајде што на наплатната станица Петровец не ви функционира крајната десна лента за таг уреди, ама па крадење од приближно 50% од цената е сепак многу?

Пиши мејл ако ти наплатиле повеќе ќе ти рефундираат, ажурни се со комуникацијата преку мејл.

На која емајл адреса? на онаа контакт формата на која никој не одговара?

@balanar Сите поминувања се регистрирани како возило од прва категорија

info@roads.org.mk     на оваа

Присутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #1069 на: 14 Мај 2026, 23:19:43 pm »
25 километри е од една до друга патарина, треба да вози 150 цело време за да стигне за 10 мин.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45079
  • Il Moderatore
« Одговори #1070 на: 15 Мај 2026, 00:22:40 am »
Таа тема е за у сејф сити, не за тука ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #1071 на: 15 Мај 2026, 00:25:31 am »
25 километри е од една до друга патарина, треба да вози 150 цело време за да стигне за 10 мин.

Па еве од кај мене погоре за 10 минути и ситно, а јас не возам 150.
Ставам 130 по темпомат, некогаш ќе убрзам за да претекнам некој. За да поминеш 21km со 130km/h ти треба 9 минути и 42 секунди :)

И дава 21км на Мапс, не 25км.
Тешко дека Мапс толку е утнато на таа мала километража, јас мислам дека ти си грешка. А и ќе измерам лично следен пат кога ќе поминувам.
« Последно менување: 15 Мај 2026, 00:49:50 am balanar »

Отсутен flashgordon007

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 145
« Одговори #1072 на: 15 Мај 2026, 08:17:38 am »

Maps дава 14 минути/21 километар. Со 120км/ч е скоро точно 10 минути

Возев со брзина не поголема од 100-120 km/h. Ем башка ми е страв да не излета некое возило таму околу Свети Николе од тие нелегалните влезови на автопатот што ги оставија под агол од 90 степени од бензинската и хотелот, па и не сум возел цело време со таа брзина...

Растојанието меѓу двете наплатни станици е константно, па треба да се сомневаме во опремата која го мери времето.

Не отварај тема дали се синхронизирани времињата на наплатните станици, оти на ниту една станица не сум видел GPS антена. (не е исклучено да е некаде сокриена на кров)

@Xristijan Благодарам за информацијата.

Отсутен flashgordon007

• Јуниор
  • **
« Одговори #1073 на: 15 Мај 2026, 09:30:07 am »
Е како бе ЈПДП на наплатна станица Преод во еден правец цената на патарината е 100 денари, а во друг правец е 70???

Ајде што на наплатната станица Петровец не ви функционира крајната десна лента за таг уреди, ама па крадење од приближно 50% од цената е сепак многу?

Пиши мејл ако ти наплатиле повеќе ќе ти рефундираат, ажурни се со комуникацијата преку мејл.

На која емајл адреса? на онаа контакт формата на која никој не одговара?

@balanar Сите поминувања се регистрирани како возило од прва категорија

info@roads.org.mk     на оваа

@Xristijan таа адреса не функционира. Точната е contact@roads.org.mk.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #1074 на: 15 Мај 2026, 09:51:22 am »
Растојанието меѓу двете наплатни станици е константно, па треба да се сомневаме во опремата која го мери времето.

Не отварај тема дали се синхронизирани времињата на наплатните станици, оти на ниту една станица не сум видел GPS антена. (не е исклучено да е некаде сокриена на кров)

Не знам колку си информатички информиран, ама постои нешто што се вика NTP сервери. Ако не знаеш што се - изгуглај.
На МНОГУ покритична инфраструктура од оваа во ЈПДП се користат NTP за синхронизација на време, не пак на патарини.

Во 2026 година ти бараш GPS антени (и некаква си посебна опрема за мерење) за синхронизација на времето. По сервери, системи и компјутери кои имаат пристап до интернет.
Не е ракетна проблематика.

Малку смешно е.
« Последно менување: 15 Мај 2026, 09:56:34 am balanar »

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 680
« Одговори #1075 на: 15 Мај 2026, 13:09:19 pm »

Толку е Жиле.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Толку е и кај мене, над/под 10 минути некоја секунда... со тоа што делот кај Свети Николе го поминувам макс до 100, другиот дел може +30 до 50 од знаци...
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен flashgordon007

• Јуниор
  • **
« Одговори #1076 на: 15 Мај 2026, 14:46:09 pm »

Не знам колку си информатички информиран, ама постои нешто што се вика NTP сервери. Ако не знаеш што се - изгуглај.
На МНОГУ покритична инфраструктура од оваа во ЈПДП се користат NTP за синхронизација на време, не пак на патарини.

Во 2026 година ти бараш GPS антени (и некаква си посебна опрема за мерење) за синхронизација на времето. По сервери, системи и компјутери кои имаат пристап до интернет.
Не е ракетна проблематика.

Малку смешно е.

Не ме познаваш. Информатички сум доволно едуциран.
Не те познавам, ама према поракава ти си премногу самоуверен и препотентен. Пораката може да ти ја сфатам и со навредлива содржина.

За да ти ги дополнам знаењата:
Бев консултант за одреден систем на државава на кој на секоја точка имаше GPS антена за синхронизација на времето.
Процената при креирањето на системот (што ја правел некој попаметен од мене и тебе, таму надвор од држаавава пред повеќе години) е дека пристапот кон NTP серверите може да предизвика нерамномерно каснење, додека пак точноста на времето во GPS системот е на многу повисоко ниво, иако во позадина GPS системот делумно ги користи и NTP серверите...

Можам да елаборирам и повеќе, ама ова е сосема доволно за да не ти биде смешно.

Не знам како сега системот за наплата на патарини го мери времето. Можеби и не ме интересира или на сакам да се оптеретувам со туѓи проблеми.

Остани насмеан.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #1077 на: 15 Мај 2026, 14:59:12 pm »
Ми е гајле како си го сфатил постот, искрено.

Ако си бил консултант на такви проекти - ќе знаеше дека системот за наплата не го МЕРИ времето, туку веројатно го СИНХРОНИЗИРА од некоја точка (нивен интерен или некој екстерен/на интернет time server) која е универзална за сите патарини, сервери и системи на ЈПДП.

Исто како што сите Windows уреди се синхронизираат со сервер на Microsoft. И сите (во иста временска зона) имаме едно исто време.
Уствари, ти може и имаш ГПС антена дома, не знам.

Не знам каде прочита дека сум пишал дека ГПС синхронизацијата е лоша.
Кажав само дека во 2026-та, во Македонија, ти се буниш дека на патарините немало ГПС антени за време, небаре се критична инфраструктура и NTP не го бива за таа намена.
« Последно менување: 15 Мај 2026, 15:08:15 pm balanar »

Присутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #1078 на: 15 Мај 2026, 15:39:39 pm »
Да не се расправте, да ви ја решам дилемета. Нормално дека секоја патарина има NTP сервер. Другата работа е дека посочените патарини во изминатите 2-3 недели имаа технички проблем од страна на провајдерот, кој конечно вчера се надмина проблемот.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1451
« Одговори #1079 на: 17 Мај 2026, 18:38:33 pm »
вчера како што возам екстремно споро околу 100км/ч за 14 минути од преод до кадрифаково, е сеа не видов колку км, така да со 120/130 веројатно сосема изводливо е за 10 минути