Автор Тема: Патарини - ТАГ уред  (Прочитано 52570 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
Одг: Патарини - ТАГ уред
« Одговори #630 на: 30 Јуни 2025, 14:09:16 pm »
Сабајле на инста имаа ставено од Никана мислам едно клипче од првата патарина после граница, огромна колана, а на лентата со таг скроз празно. Викам ај да порачам таг, може ќе стигне во Германија пред да идеме на одмор.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #631 на: 30 Јуни 2025, 15:55:37 pm »
@ficomk најверојатно истово видео...

Лани кога го порачував - се регистрирав на 2 јули (добив порака дека има гужва) на 10 јули добив на мејл документи за пополнување. Дома го добив тагот на 25-6 јули...

Последното патување поминав 23 (од 24 патарини) со таг. Секоја од нив без таг да се задржуваш по 1 и повеќе минути, штедиш време кое можеш да го искористиш за многу попаметни работи... пауза како што треба, не пауза со чекање ред на патарина...

Сликовито - зошто Таг 😉
https://www.facebook.com/share/r/16hzcmBXpd/?mibextid=wwXIfr
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #632 на: 30 Јуни 2025, 18:37:40 pm »
Тоа е видеото, можно е и од тебе да го видов :)
Што документи треба плус да се пополнат? Договор некаков е?
Требаше изгледа многу порано да аплицирам чим долго трае процесот.

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #633 на: 30 Јуни 2025, 19:10:06 pm »
Ke probam utre moze ke mi go registrira tagot bez da go vadam nadvor od prozor, do sega jok ako ne go izvadam ne otvora
Во ваков случај две работи се проблем. Слаба батерија на тагот и втората, на возилото на шофершајбната да има некаква заштитна фолија. Ако шофершајбната на сонце прелива во (најчесто) лилакова боја, тогаш е поради фолијата. Доколку има, тогаш сигурно има обележано каде треба да се залепи таг уредот.

Едит: Да бидам појасен, еве слика подоле како изгледа шофершајбна со заштита конкретно на оваа кола тагот треба да биде да биде залепен на црниот дел лево или десно од централниот ретровизор.

На сите возила има означено за таг уред, само треба внимателно да се погледне.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Prorabote tagot staven na crniot del do centralniot retrovizor.

Nego kako da go izvadam toj drzacot zalepen sega na staroto mesto od sofersajbna
Загреј ја шофершајбната од надвор со фен или топлотен пиштол и одма се вади. Може да си го преместиш каде сакаш.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #634 на: 30 Јуни 2025, 19:37:43 pm »
@ficomk пуштаат на мејл формулари, пополнати со податоци што си ги внел при регистрација. Дополнуваш ако фали нешто, потпишуваш и им ги враќаш назад… брзината зависи од тоа колку се во гужва…
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #635 на: 01 Јули 2025, 08:16:04 am »
@balanar како активен корисник на грчки таг или некој друг ако знае.

Пробав да сменам таблица на профилот/сметката и сега ми покажува два типа транспондери:

E-pass со старата таблица (старата кола) и
QR со новата таблица.

Да не имал некој слична ситуација, при промена на таблички поради промена на кола.

мораш да им пишеш мејл, не може да се промени преку апликација и веб

Дали има опција грчкиот таг да се префрли на друго возило?
На веб-порталот и апликацијата не наоѓам, а на гугал наоѓам дека има таква опција директно на грча патарина да променат табличката која е врзана со тагот

Да да, пиши им само маил со новата регистрација. Јас така менував таблица на грчки таг. Враќаат на маилот многу брзо и средуваат се.

се среди преку мејл за пола ден
им пишав дека има промена на возило, ми пратија веќе пополнет документ со податоци од претходниот пат и соната табличка, само го потпишав и препратив
после 1час одприлика, веќе е променето и во систем

edit - Ukoliko naredne godine dolazite u Grčku sa drugim registrarskim oznakama, morate prijaviti to kako bi se podaci u tagu promenili a možete i sami izmeniti tj. dodati registarski broj direktno u aplikaciji.

преку апликација не може да се промени, може само да се додаде некаков QR-код кој претпоставувам треба да се покаже на шалтер
Само еден апдејт, додека бев во Грција ми пратија документ за промена на таблицата, потпишав и вратив на меил, веднаш беше оспособен тагот. Баш на време се заврши целата работа затоа што на враќање дома веќе имаше гужви на патарините а на лентите за таг немаше коли. Ова посебно ми се најде на последната патарина пред Евзони.

Кога конечно ќе средат за универзален таг, би се префрлил на опција пост-пејд, дали со грчкиот таг или со некој друг.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1015
« Одговори #636 на: 01 Јули 2025, 12:17:07 pm »
ТАГ нема никаде да се купи, нови веројатно ќе стигнат до крајот на месецов.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30067
    • CARclub.mk
« Одговори #637 на: 01 Јули 2025, 13:02:10 pm »
Се опаметуваат луѓе.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #638 на: 01 Јули 2025, 13:04:41 pm »
Да им допрам со светецов се женско што имаат тие што при празна М Кард лента одат во М Таг, да ги благословам малце. Фала А.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #639 на: 01 Јули 2025, 14:51:21 pm »
Да им допрам со светецов се женско што имаат тие што при празна М Кард лента одат во М Таг, да ги благословам малце. Фала А.

Џабе ќе ги допреш, ќе ти го бацат, свеќа ќе запалат и Амин ќе ти кажат. И 10 денари ќе остават за здравје.

И пак ќе отидат на М-Таг лента, зашто се од бога одбрани и се попаметни.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #640 на: 01 Јули 2025, 16:28:25 pm »
Сите ленти се М-Кард, кај сакам ќе одам :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30067
    • CARclub.mk
« Одговори #641 на: 01 Јули 2025, 16:31:00 pm »

Ало, тоа жолтото не е ореол.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #642 на: 02 Јули 2025, 12:08:47 pm »
Кој од таговите може да се користи низ цел балкан? По тоа што гледам ќе да е Српскиов или грешка сум?
Идејата ми е да имам таг за цел Балкан кога би идел со кола од Германија.
Дали е врзан за таблица или не? Веројатно нема везе што возилото е со германски регистрации.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7561
« Одговори #643 на: 02 Јули 2025, 12:53:58 pm »
Oд ова што читам тука, решението е Српски таг, кој може да се користи во Хрватска, Србија и Македонија, и уште еден, Грчки, ако идеш на одмор.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #644 на: 02 Јули 2025, 14:00:10 pm »
И јас планирам да набавам Српски таг годинава,за Грција многу не ми треба,ама Србија,Хрватска,Македонија се доволни за транзит.
Од година мислам дека ќе можи да се користи и во Грција.
Во Босна и Црна Гора истотака важи,така да тоа е тоа.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D