Автор Тема: 2009 Alfa Romeo MiTo, 1.4 Turbo 120hp  (Прочитано 77580 пати)

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5959
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: 2009 Alfa Romeo MiTo, 1.4 Turbo 120hp
« Одговори #570 на: 12 Мај 2023, 14:14:28 pm »
Дали го продаваш компресорот во таква состојба каква што е?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #571 на: 12 Мај 2023, 14:59:01 pm »
Пред да одговорам, да посветам внимание на @Prcot и каква људина е :)

Прочитал за пумпата, и иако не очекувам од него никаква одговорност, нити сакам да се става во ситуација една година користен дел да рекламира, ми пиша да го известам кога ќе решам да се отвара капак за ребраст.

Ненамерно го напишав постот да личи дека барам одговорност, а всушност сакав да кажам дека и од проверено место да земеш, може да ти се погоди лимон.

Јас секако и новата пумпа ќе си ја земев од кај него, ама еве ви причина плус да соработувате со него кога ви требаат автоделови :)

Туку алат гледам, ама резервната кај е?  :d

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Таму негде испод стиропорот упикана, напумпана на 4 бари, непробана дали уопште ќе одговара ;D со везици ќе ја закачам за кола ако не одговара...

Со ќедерот и јас така го решив проблемот коа го имав пунтото, лошо изгледа ама функционира. Туку дај локација од мајсторот, блиску ми е па нека има локација коа ќе затреба.

https://maps.app.goo.gl/VcbywDvmDJmtP1Te6

Се надевам дека линков води таму кај што сакав да води.

Го продадов више :)
« Последно менување: 12 Мај 2023, 15:07:00 pm MartinAlfista »

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6168
« Одговори #572 на: 12 Мај 2023, 15:17:09 pm »
Потврдувам за @Prcot - немам зборови за односот.

Штета шо мораме да се ебаваме со карга и доставни, пошто ми се преку кур, инаку, go to guy е, дефинитивно... Човекот е баш људина.

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
« Одговори #573 на: 12 Мај 2023, 17:01:06 pm »
Ликацијата е од продавницата за кедери?
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #574 на: 12 Мај 2023, 17:15:38 pm »
Ликацијата е од продавницата за кедери?

Локацијата е од сервисот.

Ова е локацијата од кедерите:

https://maps.app.goo.gl/wBjvYe9RbVp99G4XA

Ако отвориш на Street View, ќе забележиш дека лево од NLB Banka има рампа за спуст надоле. Дуќанот под зградата на NLB е тој за кедерите.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7852
  • Плинаш!!!
« Одговори #575 на: 12 Мај 2023, 17:27:16 pm »
Готово, го знам сервисот и локацијата води на вистинското место, фала.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43791
  • Il Moderatore
« Одговори #576 на: 12 Мај 2023, 17:37:50 pm »
Автосервис „Москвич“ пред многу години...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7852
  • Плинаш!!!
« Одговори #577 на: 12 Мај 2023, 20:12:48 pm »
Да да, само не бев сигурен дали беше "москвич'" или "варбург" ама ете москвич било

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #578 на: 12 Мај 2023, 21:11:39 pm »

Прочитал за пумпата, и иако не очекувам од него никаква одговорност, нити сакам да се става во ситуација една година користен дел да рекламира, ми пиша да го известам кога ќе решам да се отвара капак за ребраст.

Ненамерно го напишав постот да личи дека барам одговорност, а всушност сакав да кажам дека и од проверено место да земеш, може да ти се погоди лимон.

Јас секако и новата пумпа ќе си ја земев од кај него, ама еве ви причина плус да соработувате со него кога ви требаат автоделови :)

Туку алат гледам, ама резервната кај е?  :d

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Таму негде испод стиропорот упикана, напумпана на 4 бари, непробана дали уопште ќе одговара ;D со везици ќе ја закачам за кола ако не одговара...

Со ќедерот и јас така го решив проблемот коа го имав пунтото, лошо изгледа ама функционира. Туку дај локација од мајсторот, блиску ми е па нека има локација коа ќе затреба.

https://maps.app.goo.gl/VcbywDvmDJmtP1Te6

Се надевам дека линков води таму кај што сакав да води.

Го продадов више :)
Прчот е легенда :) јас би го гласал за претседател

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #579 на: 25 Мај 2023, 13:35:03 pm »
Препорака, пофалба и од мене за Прчот 😀
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3523
« Одговори #580 на: 25 Мај 2023, 14:07:30 pm »
Брееее, има ли некој на кој што му нема дадено Прчот...делови? :D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11744
  • Архитект
« Одговори #581 на: 26 Мај 2023, 00:15:51 am »
Немаааа, немааааа.... Не ќе се роди.....

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #582 на: 28 Јуни 2023, 16:53:40 pm »
Го замолив [мајсторот] да ми открие од кај доаѓа звук на цивкање при точно 1500 вртежи, и го извадил линискиот каиш, се заангажирал, и открил дека водната пумпа, SKF, купена преку @Prcot, сменета пред 16000 километри и нецели две години, си свирка. Ми се паднала лимон серија, јебига.

Не е алармантно ама треба да си размислам дали ќе идам на цел нов сет, или само пумпата овој пат. Работната рака е иста.

Да ја затворам оваа тема - на 6ти јуни 2023 и 161400 километри сменет цел сет ребраст и затегач, плус водна пумпа.

Не беше баш класифицирано како алармантно од страна на мајсторот, па колата ја провозив до следниот месец и следна плата. Се прошетав до Арменистис и назад во рок од 24 часа, отидов до Гостивар и назад во следните 24 часа, и извозив уште околу 500 километри во град од последниот апдејт.

Кога ќе погледнам назад и кога ќе ги погледнам деловите што излегоа од колава, сум избегнал катастрофа :)

По демонтажата, бев пречекан од лагер на водна пумпа кој воочливо гребе при вртење само со рака, и ремен кој бил доста блиску да стане троделен:

Ременот го припишувам на старост, односно претпоставка дека сетот е стоен на полица во магацин подолго време, и гумата на самиот каиш се стврднала и исушила.

@Prcot стоеше на зборот и ги замени дотраените делови со нови, во случајов сет ребраст + затегач INA, и водна пумпа FEBI Bilstein. Јас си платив работна рака од 3500 денари, и 3 литри нов антифриз Total Glacelf за 1050 денари.

Дојде време и конечно да го решам проблемот со крцкањето при агресивно вртење во леви кривини, па не знаејќи веќе што да менувам, остана да ја следам последната претпоставка на мајсторот - лагер на тркало.

Избран SNR лагер со ABS бидејќи и фабричкиот што го извадиле бил таков, и конечно, возиме без непотребни и неприродни звуци. Ценичката на овој зафат беше 2600 денари + 1200 работна рака.

Следно, менуваме таблици согласно новата местоположба на живеење.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43791
  • Il Moderatore
« Одговори #583 на: 28 Јуни 2023, 17:17:47 pm »
Секој месец по една рата за нова дачија фрлаш у колава, како не ти е жал за парите :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #584 на: 28 Јуни 2023, 19:19:38 pm »
Се уште сметам дека повеќе ми одговара возењето во оваа отколку во нова Дачиа, па затоа ваљда уште ја одржувам во живот...