Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 543446 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2922
Јас ти коментирав да не се оптоваруваш со незнам смарт хоум, ваква кујна онаква кујна итн. Пошо станов ти е привремен. Т.е можеш со едно дете да поживее таму некоја година. Ама за 5-6г ќе ти треба поголем.

Разбирам дека ќе ми треба поголем за X години, ама јас сакам да го уредам и овој по мој вкус, како што отсекогаш сум сакал кога би поседувал мој сопствен дом.
Секако - со буџет што можам да си го дозволам и го сметам како доволен за да го уредиш како ете, од средна класа.

Станов едноставно не можам да го гледам како привремен и да го уредам со бош работи, материјали, техника и мебел само за да се рече дека сум ставил.

Отсутен nikola98

• Редовен
  • Пораки: 1021
  • The best or nothing.
Провери дали во договорот ти пишува за производителот на прозорците. Да не платиш едно, а добиеш друго.
Чим немаш прво, не се оптеретувај за второ, рано е. Ако не грешам 28 год имаш, има време за се. Сепак не може да ставиш лоша гарнитура или лош под, па да се јадеш од внатре зошто не си фрлил уште х сума на пари.

Отсутен balanar

• Редовен
Додај 11 на 28 :)

Отсутен nikola98

• Редовен
  • Пораки: 1021
  • The best or nothing.
Добро, не се фаќај на годините. Баш провери дали треба да имаш рехау или wd. Не знам колку менува, ама ме нервира моментот, ако ти платам за тоа и тоа, сакам тоа и тоа, а не она и она. Исто како темата со мотоцентар, сум платил гума од 2026, сакам од 2026-та производство да биде.  :)

Размисли и климата кај ќе ти стои, ние мислам дека згрешивме, и некако не ми се дава 7к за преместување. Се наплаќа демонтаж, плус нова монтажа. И некогаш ако правам се од почеток, најмногу на дневната соба ќе посветам внимание, сепак таму поминуваме најмногу време.
На слатки маки си.  :)

Отсутен balanar

• Редовен
Ах не, нема ништо такво во пред-договорот.
А главниот договор се потпишува пред примо-предавање на готовиот стан.

Рехау ги пишуваше во каталогот на зградата, затоа ги имам спомнато :)
Можно е да го смениле добавувачот од штампањето на каталогот до нарачката на столаријата :)))

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2907
Добро е да имаш во глава некој план ама не се оптеретувај со детали. Јас со сопругата пред да се преселиме во поголем стан живеевме во гарсоњера, па тука ни се роди првото дете.

Имаш фора од добри 7-8 години во овој стан, пред да дојде време да бараш нешто поголемо, така да среди си го како што сакаш, по твој вкус.

Ти посакувам да ти се исполни се што си замислил, се по ред, мене можеби една работа ми е криво, што помлад не добив принови  :), мада не бев нешто „стар“ на 33 години кога го добив првото дете. Тука да даде Господ да побрзаш малку и да уживаш со семејството ;)
Своерачен потпис ;)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8362
  • Плинаш!!!
@balanar Колку квадрати беше станот? Неможам да ја најдам објавата? Цело време те пратам, за кратко време и јас ќе бидам на слатки маки како твоите.

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Отсутен balanar

• Редовен
@balanar Колку квадрати беше станот? Неможам да ја најдам објавата? Цело време те пратам, за кратко време и јас ќе бидам на слатки маки како твоите.

57m2.
Реално - 53m2 и 4m2 е терасата (вака е и на имотниот лист/листот за предбележување).

@Filip MK - Фала ти полно.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
Со една спална, така?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11174
  • Ќybriт Pro Max
Терај како што си намислил и не се пресекувај со што би било кога би било.
Кога ќе дојде ред за поголем стан, ќе го продадеш помалиот и ќе правиш финансиска конструкција за поголем.
Не знаеш дали ќе бидат 3-5-15 години и никој не може да знае.

Јас моментално кај што живеам сум „привремено“ 8 полни години, а требаше да бидам најмногу две.
Кога баравме „привремено“ живеалиште, гледавме станови со 1 спална соба (за децата), а ние да спиеме во дневна. Па ај се протегнавме и земавме сепак со две спални, за „не дај боже“. И „не дај божето“ ќе почне 9-та година, децата пораснаа во луѓе и сеуште делат соба. Ама се гледа конечно крајот :)

Отсутен balanar

• Редовен
Со една спална, така?

Да.
Немав можност да го истегнам чергичето за повеќе, ама тоа е. Здравје да имаме, другото е небитно.

@marjanot - Хах, интересно било и кај вас со плановите. Фала ти на советите.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
И една соба да е, ама да си сам/одвоен. Раатот нема цена.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7877
Немаш детска воопшто, или сакаш секое дете да има своја детска?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
Ако добро разбрав, дневна со кујна и трпезарија, спална и купатило. Би рекол дека во 53м2 може и една детска да се извади.

Отсутен balanar

• Редовен
Ако добро разбрав, дневна со кујна и трпезарија, спална и купатило. Би рекол дека во 53м2 може и една детска да се извади.

Нема место за детска баш :)
Ќе дојде тесно се друго, така да не ни размислувам натака.