Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 471357 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
Саше, да си ибеш векот.
И јас сакам ист туш (толку широк горе, ,,дождливи" ги викаат?)
Или правоаголен или округол, ама ШИРОК.

Koлку пари се и двете (ако можеш да споделиш)?

Сакав и јас. Првата година праев мерак, сеа заборавам дека го имам. Не ми е уклучен не знам од кога.

Башка (конкретно за Скопје) ќе треба често да го вадиш и чистиш од бигор оти се затнуваат тие дупчињата.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4588
Се надевам во Штип водата нема толгу бигор како во Скопје.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2765
Се надевам во Штип водата нема толгу бигор како во Скопје.

Другар има проточен Bosch (една класа пониско од тој Саше што го има купено) веќе 4-та година мислам, не имал проблем досега.
А и не сум чул никој од Штип да се пожали, мада не мора да значи дека нема. Само јас не сум разбрал  :-X

Од досега искуство со обичен бојлер по дома - сме имале проблем со бигор, ама собрано бигор за 10 години (или така нешто) ист бојлер.
Сегашниов бојлер е мислам 5+ години, исто грее (и држи топла вода) како и кога сме го купиле. На претходниот - така забележавме дека нешто не е ОК. Покажуваше дека има доволно топла вода, а немаше реално. Кога го отворивме - имаше така прилично бигор.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 976
  • The best or nothing.
Ме интересира финансискиот дел.
1. Колку ти изнесува месечна рата и на колку години?
2. Дали ако се стекнеш со пари, и сакаш да го затвориш предвреме, ќе треба да ги платиш сите тие "екстра" пари, или пак камати? (не знам како да се изјаснам)

Отсутен ficomk

• Сениор
под 2. мислам дека се плаќаат пенали за предвремена отплата, кои би требало да се помалце од него ли преостанатата камата која треба да се плати. Но, ова може да варира од банка до банка, најдобро да се провери договорот за кредит.

Отсутен balanar

• Редовен
Ме интересира финансискиот дел.
1. Колку ти изнесува месечна рата и на колку години?
2. Дали ако се стекнеш со пари, и сакаш да го затвориш предвреме, ќе треба да ги платиш сите тие "екстра" пари, или пак камати? (не знам како да се изјаснам)

1. 379 евра, фиксно 10 години. 456 евра наредните 20 години (за ова ќе видиме, може да се рефинансира во друга банка после 10-те години ако во 2036-та фиксните се помали од мојата варијабилна)
Во овие 379 спаѓа станбениот + потрошувачки кредит (10% учество за станот, дека ми е прв имот), со истите камати како станбениот. 5 години е фиксно за потрошувачкиот, 15 варијабилно. Кај мене не е многу (бидејќи учеството е 10%), планирам да го исплатам во тие 5 години. Само здравје да се има.

2. Нема провизија ако сакам да го затворам целиот. Ова важи и за поголеми уплати од 379-те евра.
Ако сакам да платам, пример 1000-1500 евра во еден месец наместо 379 евра - нема провизија, а со тоа и крајниот износ (каматата) е малку помала.

« Последно менување: 14 Јануари 2026, 12:33:36 pm balanar »

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2815
Баланар, малку е офф тема ама па директно поврзано со паркинг местото што го уплати, ако е бал нека е маскенбал  :).

Ти посакувам најмалку вакво да си паркираш во новата зграда.

https://reklama5.mk/AdDetails?ad=5574641

Своерачен потпис ;)

Отсутен balanar

• Редовен
Баланар, малку е офф тема ама па директно поврзано со паркинг местото што го уплати, ако е бал нека е маскенбал  :).

Ти посакувам најмалку вакво да си паркираш во новата зграда.

https://reklama5.mk/AdDetails?ad=5574641

Чао Филип, се гледаме кога ќе те одблокирам  >:(

;D
Одамна ми е желба, ама со урипувањево се стегна обрачот  :-X

Отсутен balanar

• Редовен
Google Sheets (табеларен фајл) кој може онлајн да се едитира и се синхронизира со промените:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1EpV6wy8nd7e3cAjPL-qJWHrKpHArD5v61WGaShCDU04/edit?usp=sharing

Па кој може - нека вметне/препорача производители, па и модели, иако е премногу рано за уредување. До тогаш може ќе ги снема од продажба хах

Би ви бил благодарен, чисто да не лутам премногу  ;D
Тие од Саше ги имам вметнато.

Отсутен Lone

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
Ако е мал просторот во ходник, можете да залепите огледало на вратата за тоалет. Обично на ПВЦ вратите од тоалет лепат. Високо и големо огледало ќе биде. По мерка за точно цела врата да е огледало. И поубаво изгледа вратата и подобро е отколку специјален простор за огледало ако е мал просторот

Сите врати и фиоки дури и на рерна да се со меко затворање

Ако не сакаш да се наведуваш, рерната на високо

Вратата на фрижидерот се менува кон која страна се отвара

Мебелот планирај да е на повисоки ногарки за да може робот правосмукалка да влезе под мебел и да чисти се

Мебелот по мерка (кујна посебно) до таван да е висока за да не се собира прашина

Сите сијалици, или барем во спална да се смарт или со евтино ВиФи грло од тему за да можеш со дајлинско да ги палиш гасиш

Во кујна големо длабоко лавабо со флексибилна чешма што се витка

Дополнителен полесен приклучок за градинарско црево некаде во кујна или тоалет ако веќе немате на терасата или во станот

Аспираторите во купатило и кујна најјаките што можеш да ги најдеш. И со лептир, инаку ќе ти враќа смрдеа од другите станови

Лед лента во кујна над работна маса

Во кујна да има највеќе штекери што можеш посебно до работната маса

Ако знаеш точно се каде ќе ти стои, буши го ѕидот уште сега (за клими, држачи за телевизор итн) за да не бушиш на чист и свежо кречен стан

Во купатило гледај сите тие држачи за сапуни шампони и што и да е што се лепи на ѕид да бидат закачени со штрафови во ѕид наместо залепени. Или ако веќе лепиш, лепи ги со санитарен силикон

И на крај најбитното - сите мајстори лажат, ако не им стоиш над глава ќе забушаваат и сјебат нешто, за жал :D
« Последно менување: 14 Јануари 2026, 17:33:45 pm Lone »

Отсутен balanar

• Редовен
Ако е мал просторот во ходник, можете да залепите огледало на вратата за тоалет. Обично на ПВЦ вратите од тоалет лепат. Високо и големо огледало ќе биде. По мерка за точно цела врата да е огледало. И поубаво изгледа вратата и подобро е отколку специјален простор за огледало ако е мал просторот

Не е баш мал ходникот, 4m e долг, 2.2m e широк
Ќе има таму бааги простор, па и за шкафови нешто. Барем AI тоа ми предложи  ;D

Сите сијалици, или барем во спална да се смарт или со евтино ВиФи грло од тему за да можеш со дајлинско да ги палиш гасиш

Сијалиците не (затоа што има поголем избор на LED и поквалитетни по светлината што ја нудат), ама планирам смарт прекидачи за струја  :)

« Последно менување: 14 Јануари 2026, 17:21:33 pm balanar »

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6864
  • Шо да пишам тука?🤔
Tuya брендот е солидна буџет опција за смарт прекидачи и сл. Користам повеќе нивни производи и сум задоволен како функционираат спрема вложено-добиено.
Ноже да си внесеш во табелата.

Отсутен ficomk

• Сениор
Google Sheets (табеларен фајл) кој може онлајн да се едитира и се синхронизира со промените:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1EpV6wy8nd7e3cAjPL-qJWHrKpHArD5v61WGaShCDU04/edit?usp=sharing

Па кој може - нека вметне/препорача производители, па и модели, иако е премногу рано за уредување. До тогаш може ќе ги снема од продажба хах

Би ви бил благодарен, чисто да не лутам премногу  ;D
Тие од Саше ги имам вметнато.
Стај си sheet за работи кои треба да се направат(на пр. Lone што ти ги напиша), и маркирај си што е направено. Тоа е многу многу битно.

Отсутен balanar

• Редовен
Аа, ги запишав тие  :)
Ги ставам кај елементите.

Фала ти @Lone

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7239
Може доцна...рече дека си заменил подрумот за гаража и доплатил 6000, претходно сосе подрумот требало за гаража 8000.
Аконе така, за разлика од 2000 мислам дека вреди да си го земеш и подрумот, ќе тинсе најде многу, глупости за НГ, кондури, ситни алати итн

Околу опремувањето, Мече убаво пиша, пто и да испланираш, знај дека утреден друго ќе испадне. Не е до тебе, едноставно така секогаш испаѓа :)
Акп можеш само да видиш далинглавните потрошувачи ти се рамномерно разделени по главните фази.
За рерна една фаза, за плотна 2 фази по 2.5мм3 ако е 60ка. Нека не те лажат за поинаку.  Мапа направи си кој штеќер на кој осигурач и фаза е. Ќе ти се најде многу