Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 387045 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11839
  • Архитект
Знам дека секој со своето мислење АМА кога се работи за капитален момент, не можам да не кажам.

Добро бе, со кој памет купуваат луѓе станови во екс индустриски зони, диви депонии итн ...во такви зданија ко на стероиди, без никакви услови во околина.

Абе за 1500е подобро ќе живеам во стара зграда, плански изградена, со патеки, паркови, болници итн околу мене ВЕЌЕ изградени, отколку да живеам меѓу градилиште
Ова е ненормално веќе што се случува кај нас и не знам кој е поненормален, дали градежните инспектори и локалната самоуправа што дава дозволи насекаде или народот што купува само колку да се купи.
Изминативе 5 години, цените пораснаа за 100% додека кириите ни за 50%.
Башка, во Скопје има 30.000 празни станови.
Немој така, градежните инспектори се на врв на задачата.
Барем во Аеродром.
Јас живеам во стара зграда, и сакав да го затворам кровот.
Според план, може да се доградат 4.6 метри над мојот стан.
Отидов со општина, прашав што треба, и си добив уреден одговор, на што се треба да се направи. Градежните инспектори се топ, добро упатени и се гледа од далеку дека се стручни и добро намерни луѓе.
Е сега тоа што е буквално невозможно да се извадат сите документи тоа е друга работа.
Ние имаме градски паркинг позади зграда, ти бараат паркинг место да им покажеш.
Имаме план на зграда и документација, ама таа во централен регисатер или во катастер или општина не ја уважуват, а они не може да ја најдат истата кај нив.
После некое време се консултирав со адвокат, и ми вика, дечко ти почни да градеш. Они ке дојдат и ке платеш една до две казни. Ми кажа и која цена.
После ке го лигализираш и пак ке платиш уште еднаш за тоа да биде.
Целта е да дојдеш до скоро иста цена како да купуваш нов стан.

Ама реално, они не сакаат ти да се средиш. Сакаат утре, кога ке дојде време, да дојде изведувач и да дигне уште 4 спрата над тебе.  Зградата е 4 спрата, и денес може инвеститор да дигне 2 спрата. Се чекаат подобри времиња да може 4 спрата да се дигнат, и после едно по едно ке ги доградуваат сите згради во стар аеродром. Како во Карпош 2.
И така.

Викам а да заградам со лим само, не, и тоа треба проект да доставиш.
Како да доставам проект кога не ми го давате планот ги прашав.
Вика, тоа е твој проблем.

И после се селеле младите во странство.

Не можиш да легализаираш поткровје на зграда со 4 ката. Во моментов нема закон за легализација на дивоградби. Тој што се спрема (огнот да ги изгори тие шо го предложија тој закон) закон за легализација нема да има услов за тоа ти што бараш. Ќе може да се легализираат некој индивидуални куќи до 100м2. Стан на кров на зграда? Нема шанси.

Пиши ми колку сакаш да доградиш и колку ти е сега станот, има шанси да се избегни барањето за паркинг место. Ако ти е незгодно тука, можи во ПП.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 849
Знам дека секој со своето мислење АМА кога се работи за капитален момент, не можам да не кажам.

Добро бе, со кој памет купуваат луѓе станови во екс индустриски зони, диви депонии итн ...во такви зданија ко на стероиди, без никакви услови во околина.

Абе за 1500е подобро ќе живеам во стара зграда, плански изградена, со патеки, паркови, болници итн околу мене ВЕЌЕ изградени, отколку да живеам меѓу градилиште
Ова е ненормално веќе што се случува кај нас и не знам кој е поненормален, дали градежните инспектори и локалната самоуправа што дава дозволи насекаде или народот што купува само колку да се купи.
Изминативе 5 години, цените пораснаа за 100% додека кириите ни за 50%.
Башка, во Скопје има 30.000 празни станови.
Немој така, градежните инспектори се на врв на задачата.
Барем во Аеродром.
Јас живеам во стара зграда, и сакав да го затворам кровот.
Според план, може да се доградат 4.6 метри над мојот стан.
Отидов со општина, прашав што треба, и си добив уреден одговор, на што се треба да се направи. Градежните инспектори се топ, добро упатени и се гледа од далеку дека се стручни и добро намерни луѓе.
Е сега тоа што е буквално невозможно да се извадат сите документи тоа е друга работа.
Ние имаме градски паркинг позади зграда, ти бараат паркинг место да им покажеш.
Имаме план на зграда и документација, ама таа во централен регисатер или во катастер или општина не ја уважуват, а они не може да ја најдат истата кај нив.
После некое време се консултирав со адвокат, и ми вика, дечко ти почни да градеш. Они ке дојдат и ке платеш една до две казни. Ми кажа и која цена.
После ке го лигализираш и пак ке платиш уште еднаш за тоа да биде.
Целта е да дојдеш до скоро иста цена како да купуваш нов стан.

Ама реално, они не сакаат ти да се средиш. Сакаат утре, кога ке дојде време, да дојде изведувач и да дигне уште 4 спрата над тебе.  Зградата е 4 спрата, и денес може инвеститор да дигне 2 спрата. Се чекаат подобри времиња да може 4 спрата да се дигнат, и после едно по едно ке ги доградуваат сите згради во стар аеродром. Како во Карпош 2.
И така.

Викам а да заградам со лим само, не, и тоа треба проект да доставиш.
Како да доставам проект кога не ми го давате планот ги прашав.
Вика, тоа е твој проблем.

И после се селеле младите во странство.

Не можиш да легализаираш поткровје на зграда со 4 ката. Во моментов нема закон за легализација на дивоградби. Тој што се спрема (огнот да ги изгори тие шо го предложија тој закон) закон за легализација нема да има услов за тоа ти што бараш. Ќе може да се легализираат некој индивидуални куќи до 100м2. Стан на кров на зграда? Нема шанси.

Пиши ми колку сакаш да доградиш и колку ти е сега станот, има шанси да се избегни барањето за паркинг место. Ако ти е незгодно тука, можи во ПП.
Муабетот ми е дека инспекторите се тука за да те оневозможат тебе, за утре да може истото да го направи некој инвеститор, за кој ке може да се извадат сите потребни документи.
Станот е 55 метри квадратни, во старите зграви во Аеродром, со црвена гитерка. Зградата нема лифт.
Не ми е целта да доградам за да добијам на м2, туку за да го затворам и средам кровот.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7194
Добро што станарите ти дале согласност :)
А тоа што ти бараат паркинг на место со јавен паркинг, немам зборови :)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11104
  • Ќybriт Pro Max
Во право е @marjanot. Подалеку од Саник.

Јас имав можност да учествувам во проектирање на 5 негови згради. Не сакате да живеете во такви згради.
Уште еднаш. ПОДАЛЕКУ од Саник. Подалеку мислам дури по 2 парцели подалеку. Ако се сруши, да не ве зафати и вас.

Која фирма работи добро во МК? Јас немам стан, ама имам другари што скоро земаа нови станови, Ист Гејт кажуваат дека се катастрофа, никој од нив не е задоволен, турските Лимак посебна приказна, фијаско не видено беа. Мене ме интересира дали некој воопшто спроведува контроли кај нас или ако се случи некој земјотрес ќе то гледаме турското сценарио, со илјадници мртви и цели блокови разрушени.

Турско сценарио не би требало да ни се случи затоа што и основните стандарди се на повисоко ниво.
Квалитетот на градба најчесто кај нас не е до статиката на објектите, туку до употребените материјали во изолација, електрика, водовод, одвод итн.

Од она јас што сум видел а се однесува за масовни градби, Капитол, Масон и Дабар. Кај Дабар можно е да почнаа да забушаваат почнувајќи од касарните во Аеродром, ама тука поважно е со кој влегле партнерски.

Обично со помали изведувачи најдобро се проаѓа, особено за мини згради со по 6-8 стана. Најчесто се однапред договорени и дефинирани побарувања. Идните станари се всушност инвеститори, само треба да се внимава изведувачот да е саглам.

Во врска со административни работи, испекции, општини итн., ние сме земја за посебно научно истражување во тоа како може преку ноќ да изгубиш нешто што си го поседувал цел живот, да се јави „косопственик“ со минијатурна квадратура на твој имот и никој притоа да не може да ти објасни како се случило тоа, а адвокатот во општина да ти се смее и да те замоли да му објасниш како си го решил спорот, ако успееш да го решиш, да се убедуваш и спориш за нешто дека е твое во 21 век а го имаш со турска тапија и цело движење 100 години наназад, да „делиш“ стан со уште 3 различни сопственици итн.
Кој влегол во тој лавиринт, здрав не излегол :)

Присутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3370
  • Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD
Позади веро, немам коментар… што да кажам, па таква нека осојница, ветер дува, некој студ во тој дел — е неверојатно! А уште по неверојатни се овие ремек дела од станбени единици. Или народски кажано, гeнг-бeнг на куќичките молчи и стискај...
Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1967
Куќичките секако ќе се продадат и уште една зграда на нивно место ќе дојде

Присутен Jimny

• Сениор
Во оваа блеев некни, нешто дремев чекав на тротоар покрај...
http://katkostov.mk/proekti/stanbena-zgrada-1

Баш солидно делуваше фасадно, прецизно сработено, значи не ја цртал Гауди - како што се многу згради во Скопје. :)))
кат Костов во дупка почнуваат зграда позади Веро вчера шетајќи натаму видов.Да каже некој искуство од фирмата дали е добра вртев на броеви не креват.Данке

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5252

Баш солидно делуваше фасадно, прецизно сработено, значи не ја цртал Гауди - како што се многу згради во Скопје. :)))
кат Костов во дупка почнуваат зграда позади Веро вчера шетајќи натаму видов.Да каже некој искуство од фирмата дали е добра вртев на броеви не креват.Данке
Nemoj ne mi doagjaj u komsii koj ke te trpi

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20266
Како се Кат Костов на квалитет?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9319
Dobri se ama so cena zabegaa

Присутен Jimny

• Сениор

Nemoj ne mi doagjaj u komsii koj ke te trpi

🤣🤣🤣🤣🤣

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14988
Не сум архитект, ама од тоа што гледам 99% се со ист квалитет. Можда нешто некои мачкаат очи со завршна обработка ама да не се лажеме сите ставаат исто материјали, истите мајстори/подизведувачи работат.

Можда имало разлика пред многу години, ама во последниве 10 години речиси да нема.

Викам речиси, сигурно постојат две три фирми што праваат за нијаанса подобро, ама во глобала се е сејм шит.

Осмица и другите знаат подобро ама од она што гледам, слушам, кои работат подизведувачи, од каде набавуваат опрема, проектантски бироа …

Присутен Jimny

• Сениор
Се јавија кат кастов, цена у дупка 2600 евра, паркинг простор -2 15 илјади евра. Цифри се штанцат онака лабаво, дали е трик или не знам што. Становите веќе се резервирани и нема достапни со една спална, типична класика, уште само еден останат. Подно, плафонско нема да има — стандардно греење, централно со радијатори, ладење веројатно и клима ќе има. За квадрат од 2600 евра останато плочки, купатило од 3 квадрата, кењара, параван стаклен, лавабо основа. Локациски океј местово, Сулејдица, тоа Маџир Маало, ма да е некој север студен ветер носи, тоа идеално е верувам од јуни до септември кога е плус +44, пошто за плус два степени лето 2026 ќе биде потопло од ова, се додека не се порамања 50 округла за летно сметање. Од тоа што видов, од фирмата завршна фаза им е океј, естетски, за мене неприфатливо зошто не мислат на потенцијални муштерии да вложат иновативни смарт системи во домови, се оди напред, па така и они, мада не ги интересира, важно да капне пари и да се доисели останати градови од Македонија во Скопје гарант ке продадат дали би купил јас таму НЕ.Не ми одговора на моите побараувања.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5252
Се јавија кат кастов, цена у дупка 2600 евра, паркинг простор -2 15 илјади евра. Цифри се штанцат онака лабаво, дали е трик или не знам што. Становите веќе се резервирани и нема достапни со една спална, типична класика, уште само еден останат. Подно, плафонско нема да има — стандардно греење, централно со радијатори, ладење веројатно и клима ќе има. За квадрат од 2600 евра останато плочки, купатило од 3 квадрата, кењара, параван стаклен, лавабо основа. Локациски океј местово, Сулејдица, тоа Маџир Маало, ма да е некој север студен ветер носи, тоа идеално е верувам од јуни до септември кога е плус +44, пошто за плус два степени лето 2026 ќе биде потопло од ова, се додека не се порамања 50 округла за летно сметање. Од тоа што видов, од фирмата завршна фаза им е океј, естетски, за мене неприфатливо зошто не мислат на потенцијални муштерии да вложат иновативни смарт системи во домови, се оди напред, па така и они, мада не ги интересира, важно да капне пари и да се доисели останати градови од Македонија во Скопје гарант ке продадат дали би купил јас таму НЕ.Не ми одговора на моите побараувања.
Bace iam za tebe jas ke se dogovorime 2000kvadrat. Top ne ja bie zgradana, beton top(dupka nemozam da dupnam za slika)

Присутен Jimny

• Сениор
Не сум архитект, ама од тоа што гледам 99% се со ист квалитет. Можда нешто некои мачкаат очи со завршна обработка ама да не се лажеме сите ставаат исто материјали, истите мајстори/подизведувачи работат.

Можда имало разлика пред многу години, ама во последниве 10 години речиси да нема.

Викам речиси, сигурно постојат две три фирми што праваат за нијаанса подобро, ама во глобала се е сејм шит.

Осмица и другите знаат подобро ама од она што гледам, слушам, кои работат подизведувачи, од каде набавуваат опрема, проектантски бироа …

Немора да си архитект за да се разбираш — доволно е само да погледнеш, на пример, градски ѕид какви се становите, одредени делови од нови и постари градби, или различни делови од градот, да видиш внатрешно проектирање, кровови, прозорци, ориентација — и на основа на визуелно, со око, можеш многу да заклучиш.

Пола фасади се прелупени на нови градби, затоа некои компании, фала Богу, конечно се одважија да прават вентилирани фасади кои, покрај тоа што изгледаат подобро, се и енергетски поефикасни. Не само лепак, стиропор и боја — тоа на екстремни температури оксидира и се прелупува, а никој ништо не презема. Треба да се обрне многу повеќе внимание на материјалите.

Одлична статика сите згради имаат, бидејќи кога се удираат темели постојат норми што мора да се почитуваат — ниту еден инвеститор не е луд да прави нешто што конструктивно не е добро.

Големиот ризик е градбата покрај Вардар — ако, не дај Боже, дојде до надојдување до 8 метри, отиде сè у курац. А како што гледам како градат покрај Вардар, ништо чудно еден ден да се случи некој проблем, не дај Боже.