Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 369613 пати)

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3237
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Се јавија кат кастов, цена у дупка 2600 евра, паркинг простор -2 15 илјади евра. Цифри се штанцат онака лабаво, дали е трик или не знам што. Становите веќе се резервирани и нема достапни со една спална, типична класика, уште само еден останат. Подно, плафонско нема да има — стандардно греење, централно со радијатори, ладење веројатно и клима ќе има. За квадрат од 2600 евра останато плочки, купатило од 3 квадрата, кењара, параван стаклен, лавабо основа. Локациски океј местово, Сулејдица, тоа Маџир Маало, ма да е некој север студен ветер носи, тоа идеално е верувам од јуни до септември кога е плус +44, пошто за плус два степени лето 2026 ќе биде потопло од ова, се додека не се порамања 50 округла за летно сметање. Од тоа што видов, од фирмата завршна фаза им е океј, естетски, за мене неприфатливо зошто не мислат на потенцијални муштерии да вложат иновативни смарт системи во домови, се оди напред, па така и они, мада не ги интересира, важно да капне пари и да се доисели останати градови од Македонија во Скопје гарант ке продадат дали би купил јас таму НЕ.Не ми одговора на моите побараувања.
Bace iam za tebe jas ke se dogovorime 2000kvadrat. Top ne ja bie zgradana, beton top(dupka nemozam da dupnam za slika)

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Море ти ли, стар лисец! 😊 Ти се насмевнала среќата — како што велат, полесно ќе стапнеш на жул отколку на среќа! Од сите преживувања, од тие куќички во Маџир Маало сочувани од вашите предци низ неколку колена наназад — ете, тебе ти паднал ксметот. Одиграј мудро, не емотивно, и уживај, бидејќи ова е одличен момент за изградба во тој дел.

Со среќа нека се троши — за арно и убаво! Совет од срце: циљај на море, барем две апартманчиња! Спомените од растење полесно се утешуваат со поглед кон морето, отколку во бетонски ѕид до комшија. Поздрав! 🌊🏡

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5228
Се јавија кат кастов, цена у дупка 2600 евра, паркинг простор -2 15 илјади евра. Цифри се штанцат онака лабаво, дали е трик или не знам што. Становите веќе се резервирани и нема достапни со една спална, типична класика, уште само еден останат. Подно, плафонско нема да има — стандардно греење, централно со радијатори, ладење веројатно и клима ќе има. За квадрат од 2600 евра останато плочки, купатило од 3 квадрата, кењара, параван стаклен, лавабо основа. Локациски океј местово, Сулејдица, тоа Маџир Маало, ма да е некој север студен ветер носи, тоа идеално е верувам од јуни до септември кога е плус +44, пошто за плус два степени лето 2026 ќе биде потопло од ова, се додека не се порамања 50 округла за летно сметање. Од тоа што видов, од фирмата завршна фаза им е океј, естетски, за мене неприфатливо зошто не мислат на потенцијални муштерии да вложат иновативни смарт системи во домови, се оди напред, па така и они, мада не ги интересира, важно да капне пари и да се доисели останати градови од Македонија во Скопје гарант ке продадат дали би купил јас таму НЕ.Не ми одговора на моите побараувања.
Bace iam za tebe jas ke se dogovorime 2000kvadrat. Top ne ja bie zgradana, beton top(dupka nemozam da dupnam za slika)

Море ти ли, стар лисец! Ти се насмевнала среќата — како што велат, полесно ќе стапнеш на жул отколку на среќа! Од сите преживувања, од тие куќички во Маџир Маало сочувани од вашите предци низ неколку колена наназад — ете, тебе ти паднал ксметот. Одиграј мудро, не емотивно, и уживај, бидејќи ова е одличен момент за изградба во тој дел.

Со среќа нека се троши — за арно и убаво! Совет од срце: циљај на море, барем две апартманчиња! Спомените од растење полесно се утешуваат со поглед кон морето, отколку во бетонски ѕид до комшија. Поздрав!
Nemam takva srekja. Baksuz sum jas

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20221
Dobri se ama so cena zabegaa

А Гранд т.е.. М.Г Фешн ДОО покрај Вардар?

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7579

Мега Фешн за зградата карши Холидеј ин, во градба ми кажаа 2250Е. Сега е сигурно накај 2700-2800.

Отсутен Jimny

• Сениор

Мега Фешн за зградата карши Холидеј ин, во градба ми кажаа 2250Е. Сега е сигурно накај 2700-2800.
@Tommy Од пред 2 месеци

Отсутен Jimny

• Сениор
Сега се сигурно околу 3200-3400 пред некој ден улица ја асфалтираа за влезот од кај катната гаража при крај е објектот се средува за вселување, центар-центар1 треба да си биде од 4500до5000евра м2.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7579
Не се ни сомневам дека тука цените ке стигнат до луди цифри.

Отсутен Jimny

• Сениор
Eве неколку ориентирни цени (за купување или изнајмување) на станови со една спална (или блиска конфигурација) во Минхен, Виена, Цирих и Берлин

📊 Примери и просечни вредности
Минхен (Munich, Германија)

За купување: нови станови во средни локации чинат околу €10.000–€13.000/м²
fischer-immobilien-muenchen.de
+1

За изнајмување: еден спална соба (во центарот) може да чини околу €1.456/месечно
Relocate.me

Околу градот (надвор од центарот) – пониски цени за аренда, но сè уште релативно високи.
Relocate.me

Виена (Vienna, Австрија)

За купување: просечните цени за станови се движат помеѓу €5.500 и €7.000/м², со значајни варијации зависно од делот на градот

За изнајмување: еднособен стан во центарот чини околу €1.013/месечно
Relocate.me
, а надвор од центар околу €741
Relocate.me

Цирих (Zurich, Швајцарија)

За изнајмување: еден спална соба во близина на центарот често се нуди за CHF ~2.100/месечно
HousingAnywhere

За купување: средни цени за еднособни станови (во огласите) се многу високи — на пример, еден стан со ~45 m² се нуди за CHF ~750.000
Engel & Völkers

Исто така,  (мали станови) се огласуваат за ~CHF 1.390 во некои квартови
Comparis

Берлин (Berlin, Германија)

За купување: просечната цена на стан по м² е околу €8.316/м² (средна вредност, со варирања)
Investropa

За изнајмување и животните трошоци: еден спална соба во центарот на градот е скапа, но нешто поевтина од Малите градови како Минхен. (Според општи податоци за Германија, еден спална стан може да чини ~€1.220/месечно)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2222
Во Дебар Маало стигна 8000 еу/м2.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4409
Не споредувај цени во Минхен, безобразно е скапо таму и за купување и за рентање.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4051
  • MadaFunker
Јебем ти ChatGPT, кај ионака се експерти беа луѓево сега на максимум се пуштени..
New blood of old school

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7521

За квалитетот на живот што го нуди Скопјево а и општо државава, и тоа е малку ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20221

За квалитетот прашував, за цени пред некој месец ми кажаа 2900-3400 мислам.

Отсутен Jimny

• Сениор

За квалитетот на живот што го нуди Скопјево а и општо државава, и тоа е малку ;D

Еве едно прашање до тебе: ако сакаш, дај одговор, ако не — исто, твој избор. Немаш друг избор: треба или пак мораш да бидеш во Скопје или во Македонија. Си бил на страна, не успеало, имаш матична земја каде да се вратиш. И овде, во Скопје и Македонија, живеат луѓе секој со својот есап и пресметки.

Утре, Господ ти дал дете, жена — не битно. Немаш ЕУ папири, не можеш да се вклопиш надвор, работа не ти одговара — чувствуваш депресија и немаш каде, мораш да живееш некаде и да се вратиш назад во Македонија.

Зошто и тука со црни мисли да носиш? Сèкаде има лошо и добро. Мора да постои доза на позитивност и ведрина. Можеш да бидеш нервозен и лут — ден, два, три, недела — но не децении. Животот поминува, а додека се живее, барем нека има нешто утешително и смисла.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5228

Еве едно прашање до тебе: ако сакаш, дај одговор, ако не — исто, твој избор. Немаш друг избор: треба или пак мораш да бидеш во Скопје или во Македонија. Си бил на страна, не успеало, имаш матична земја каде да се вратиш. И овде, во Скопје и Македонија, живеат луѓе секој со својот есап и пресметки.

Утре, Господ ти дал дете, жена — не битно. Немаш ЕУ папири, не можеш да се вклопиш надвор, работа не ти одговара — чувствуваш депресија и немаш каде, мораш да живееш некаде и да се вратиш назад во Македонија.

Зошто и тука со црни мисли да носиш? Сèкаде има лошо и добро. Мора да постои доза на позитивност и ведрина. Можеш да бидеш нервозен и лут — ден, два, три, недела — но не децении. Животот поминува, а додека се живее, барем нека има нешто утешително и смисла.
Konecno nesto ubavo i pametno da pises