Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 479680 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
И дали ќе идеш до кај Перо на шести по компири
Или ќе јадеш макарони?
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
На 6ти кај Перо само за перовача ;D

Присутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 914
Ќе рипа преку 1 скала, арч да не прави

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Ne se razbirame ocigledno. Probav da vi objasnam, ne uspeav. Sepak Nort Korea e ova, mnogu samozivnici na m2.
Dobra vi nok do naredna prilika.
Prodolzete so stand up, za toa poveketo ve biva.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
Јас откако почна коронава не сум се качил во лифт, на втор живеам. Ќе покренам иницијатива да не плаќам. Исто и за скалите од втори нагоре не сакам да платам. Не ми требаат тие, до втори одам јас.

Sent from my iPhone using Tapatalk

јас на 4ти сум од 9 и еве втора година не се качувам и симнувам со љифт  ;D

Џеваир,
1.Има годишно одржување на системот за ладење/греење и топла вода, сега се дозна 🙄 (не се знае што ќе биде ако рикне инвертер компресор на клима која е за цел спрат)
2. Гаражната врата не е во функција повеќе од една година
3.Стаклото на вратата во спална пукна на цела вертикала 53м2 (кои ги купија како 54ки па сега враќаа пари) и чекаа една година да стигне од Турција за да го заменат

Како мислиш пукна стакло на врата на цела вертикала ?

Иначе само А и Б блок се со заедничко ладење и греење. Поради многу бунење од станарите, за едни топло, за друго ладно, за едни скапо, за други непотребно, Ц и Б блок ја немаат оваа опција. Имаат вградено клими во секој стан посебно.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
Треба да ви отворат некој Comedy club за стенд ап. Добри сте за „досетки“ од време од Југославија и такви „фраерски“ финти од 49-та, тој период.

Не е досетка, еве ја сум ти пример година ипол си плакјам се али не живеам во станот. Сум прифатил кога сум го купувал и тоа е едно од правилата кога живееш во заедница.

Добро де, мора да плаќаш живеел не живеел. Со тоа што не живееш ако ништо друго мораш барем кукен совет и данок да платиш. Сепак станот стоо :)
И јас плаќам за стан во којшто не живеам минимално за сметки/улично осветлување, нешто паушал вода и кукен совет.
Единственото за кое што се фативте и никој не го разбра е тој што живее на приземје да не ви плаќа вас на останатите поправка на лифт. Јас не сум на приземје и мене ми одговара некој да дели трошоци со мене, само не е фер ни логично.

Бојан Ј што кажува смешки, кога му рекле паркинг да плаќа, а не користи одма се побунил. Нели заедничка е зградата. Нели секој треба да плаќа? Или некој може да се буни, а некој не?
За гаража правев муабет. Јас немам гаража. Не планирам за нивни гаражи јас да покривам. Тоа си е регулирано со имотен лист и спаѓа во посебни простории. Трошоците ќе си ги покриваат сопствениците. Лифтот и се остало спаѓа во заеднички простории. Ти не разбираш дека лифтот е заеднички. Се во влезот е заедничко.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Aham. znaci za toa sto ti odgovara e zaednicko i ist vlez, a za toa sto ne ti odgovara e poseben imot. Good to know.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
Јас кога ќе бидам власт нема исклучување.
Ќе си плаќаш бато.
Ако не ти чини, реклама5 и барај некаде во Подржи коњ на дрва да се грееш.
Зошто?

Затоа што е објект за колективно домување кој е приклучен на централно греење.
Најефикасно загревање за секој стан е кога секој стан е приклучен и се загрева со централното греење.
На тој начин и најниски се сметките за греење.

Секој објект кој е поврзан на градско парно, мора да плаќа за греење. А ако сака, нека се догрева плус на клима и панелки ако му е ладно.
Исклучување не смее да биде дозволиво, односно ќе направам да биде 30% од сумата која би се плаќала со приложен доказ дека никој не живее во станот. Разликата нема да ја доплаќаат оние кои се греат, туку ќе се надоместува од резервен фонд.

Покрај патот, погоре гледам се спомнуваат суми за одржување, чистење....
Вака отприлика изгледа плаќање за одржување на зграда од 90-тина станови, гаража на две нивоа, 3 лифта, домарска служба, 24 часа надзор...

плаќањето е по м2, ова е за 75м2

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
На 6ти кај Перо само за перовача ;D

А шо ако Перо е педер?
Или недајбоже веган?!
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
Јас откако почна коронава не сум се качил во лифт, на втор живеам. Ќе покренам иницијатива да не плаќам. Исто и за скалите од втори нагоре не сакам да платам. Не ми требаат тие, до втори одам јас.

јас на 4ти сум од 9 и еве втора година не се качувам и симнувам со љифт  ;D

Џеваир,
1.Има годишно одржување на системот за ладење/греење и топла вода, сега се дозна 🙄 (не се знае што ќе биде ако рикне инвертер компресор на клима која е за цел спрат)
2. Гаражната врата не е во функција повеќе од една година
3.Стаклото на вратата во спална пукна на цела вертикала 53м2 (кои ги купија како 54ки па сега враќаа пари) и чекаа една година да стигне од Турција за да го заменат

Како мислиш пукна стакло на врата на цела вертикала ?

Иначе само А и Б блок се со заедничко ладење и греење. Поради многу бунење од станарите, за едни топло, за друго ладно, за едни скапо, за други непотребно, Ц и Б блок ја немаат оваа опција. Имаат вградено клими во секој стан посебно.

Блок Б вертикала на станови со една спална 54м2, имаше во доста станови пукнатина од 20-25 цм на стаклото на вратата од спална кон балкон.
Наводно одлучиле да порачаат и да ги заменат кај сите превентивно бидејќи се појави од страната на столбот и можно било подоцна и кај останатите да дојде до истото па така си чекаа цела година на џамови од турска а во меѓувреме ставаа крпи на тој дел зашто свиреше и дувкаше зимото  :-\

Секако подобро решение за Ц и Д со клима инвертери барем во поглед на сметките зошто вака е хаос.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
najjako bi bilo site forumdzii da gi stais u eden flez :D  i ideme na kuken soveet od 19casot doooo sabajleee :P
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
Јас кога ќе бидам власт нема исклучување.
Ќе си плаќаш бато.
Ако не ти чини, реклама5 и барај некаде во Подржи коњ на дрва да се грееш.
Зошто?

Затоа што е објект за колективно домување кој е приклучен на централно греење.
Најефикасно загревање за секој стан е кога секој стан е приклучен и се загрева со централното греење.
На тој начин и најниски се сметките за греење.

Секој објект кој е поврзан на градско парно, мора да плаќа за греење. А ако сака, нека се догрева плус на клима и панелки ако му е ладно.
Исклучување не смее да биде дозволиво, односно ќе направам да биде 30% од сумата која би се плаќала со приложен доказ дека никој не живее во станот. Разликата нема да ја доплаќаат оние кои се греат, туку ќе се надоместува од резервен фонд.
Со ваков став: ,,иди у пи*коец и греј се на дрва“ се надевам дека никогаш нема да дојдеш на власт, пошто токму од такви “лидери“ си пати народов, наместо да помогнеш конструктивно, злоупотребуваш моќ и ги тераш у ку*ац луѓето што нејќат да ти плаќаат рекет. Одлична филозофија, брао!

Еве како треба да биде: ако некој се исклучи од парно не треба да доплаќаат останатите што го користат, ниту пак тој што се исклучил. За лошата математика(рекетот) е криво робовладетелството на бате Сашо во Шупакленд. БЕГ не е државна институција, туку фирма во приватна сопственост. Тоа шо газдата на истата има контрола над државава и регулаторна па пука рекет на закрепостени граѓани со помош на фино скроени регулативи и закончиња е друг муабет.

Во превод, во Шупакленд, централното парно е всушност услуга која ја нуди приватна фирма и воопшто НЕ СМЕЕ да биде задолжително, исто како и интернет, не сакам интернет, нема причина да им плаќам на Телеком. АМА ОНИ СЕ ПОТРОШИЛЕ СПРОВЕЛЕ КАБЕЛ, нивен проблем, не сум ги терал јас. Сакаш користиш, нејќеш не мораш. Затоа имаш законско право да се исклучиш од ,,централно“ греење.

Ефикасност...додека се греевме на парно плаќавме 2х повеќе а после 10 вечер моравме да уклучуваме дополнително греење на струја пошто цела вечер беше ладно. Која е таа ефикасност? Зошто немам опција да се грејам навечер за нешто што плаќам и ЛЕТО и зима? Зошто ми го гасат? Нели е поефикасно да се одржува температура отколку да се лади па пак да се загрева? Преку ден е пекол, седиш по кратки, навечер тресеш клинци пошто го гасат парното. Истиов проблем го имаме мање више сите во зградава, затоа има многу исклучени. Откако се грејам на струја немам никакви проблеми и плаќам дупло помалку, верувал или не поевтино, побезбедно и поефикасно ми е греењето на струја. А да, и ако снема струја ќе снема и парно затоа што подстаницата(пумпата) работи на струја.

Бонус: 2 пати ми се поплави станот од парното, заради стручноста на персоналот од БЕГ. Морав да мењам паркет, да кречам и да фрлам пола мебел, ДВА ПАТИ! Да не ме обештетија случајно? ''А ние не гарантираме за монтирање и чистење радијатори“ А ОНИ ГИ МОНТИРАА И ЧИСТЕА, не ги добивме на суд за жал. Среќа што локалот под мене кој исто така имаше штета не бараше да му плаќам јас. И сега јас морам да им плаќам иако не ја сакам нивната ОДЛИЧНА и ЕФИКАСНА услуга? .|.

Иначе ја плаќав неколку месеци таа ,,колективна“ маржа/рекет, бидејќи мојот стан се греел од другите, а што, другите не се грејат од моето греење на струја особено навечер? Вертикалата за парно е во влез, таму сум и јас исклучен, под спалните имам бетон и воздух, над спалните имам кров и 2 страни од станот се ќошови на зградата, т.е. само дневната теоретски се загрева од други станови и тоа само од 3 страни(таванот и два ѕида), пошто под дневната имам локал кој е празен и исклучен од парно. Во реалност најмногу се загрева од сонце затоа што е ориентиран на југ. За среќа за оваа глупост ги добивме на суд па не мораме веќе да плаќаме рекет.

И за крај како е можно да им наплаќаш струја за твојата пумпа на станарите? Зошто тоа не е вклучено во сметките за снабдување со топлотна енергија? Зошто оди на посебна сметка на ЕВН? Зошто БЕГ не си го регулирал тоа? Каква е таа давачка? Зошто за греење да плаќам и на БЕГ и на ЕВН? И тоа се греел не се греел на парно, мораш да плаќаш за струја за пумпата, нонсенс т.е. уште еден рекет! Ако не ај и за водата во парното да плаќаме на Водовод.

Bottom line: да беше квалитетна и фер услугата, нема проблем, ќе плаќам со задоволство, железарско парно на пример, цена/услуга = ТОП, повторно АКО сакаш. Нема тука ништо задолжително, бидејќи Макстил е приватна фирма што нуди услуга, која не мора никој да ја користи ако не сака.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
Многу сте се разпишале, се извинувам ќе излезам од контекст можеби.

Цел колектив во зградата треба да плаќа за се што се случува во зградата, без разлика во кој дел од зградата живееш и што користиш.

Живееш во зграда и сите трошоци се поделуваат подеднакво.

Како куќен совет може да се излезе во пресрет на оние фамилии кои немаат доволно пари и финансиски се послаби, одредена група од станари заради Х причини да учествуваат повеќе и/или да се земаат пари од резервен фонд за одредена санација.

Пример: Кај нас се расипа гаражната врата. Имаше станари се бунеа да не плаќале. Седеше расипана вратата 2 недели. Ги убедивме дека и гаражата се рачуна за влез на зграда и мора да се санира. Ова одеше преку Viber. Скапо беше премногу санацијата, ама се подели на сите 35 станови. Имаме една бабичка што живее и сврзува крај со крај во зградава и се согласивме да го покриеме нејзиниот дел во месечната рата за вратата.

Подземни паркинзи, цевки, инсталација, гаражна врата, лифтови, кровови, ходници, гелендери, ПП апарати, сијалици, стакла, прозори, врати, сандучиња, чистачки, домофон, сето тоа се дели поеднакво. Еднаш за секогаш треба сите тоа да го сфатат што живеат во зграда.

Некој тука се повика на законите - имало закон не знам што.

Има закони, со МИЛИОН дупки во нив. Имавме судски процеси повеќе згради со еден изведувач. Дури по телевизии не даваа. На крај спогодбено се заврши цела работа откако Адора се замеша како посредник. Законите буквално за ништо не вредат. Буквално сите закони што се однесуваат на колективно домување. Секогаш има некој член кој е во спротивност со овој. Па не знам што. Па на крај се повикуваат адвокатите на претходни пресуди ехеееее...комедија во 100 чина.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
Цитат
- Заеднички простории во станбена зграда се скали, ходници, тавани,
пералници, сушилници, заеднички подруми, засолништа, простории за
домарска служба, простории за куќен совет, простории за отпадоци и
други простории кои служат за зградата како целина.

Нема што да плаќа за гаража некој што не ја користи.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3153
Бонус: 2 пати ми се поплави станот од парното, заради стручноста на персоналот од БЕГ. Морав да мењам паркет, да кречам и да фрлам пола мебел, ДВА ПАТИ! Да не ме обештетија случајно? ''А ние не гарантираме за монтирање и чистење радијатори“ А ОНИ ГИ МОНТИРАА И ЧИСТЕА, не ги добивме на суд за жал. Среќа што локалот под мене кој исто така имаше штета не бараше да му плаќам јас. И сега јас морам да им плаќам иако не ја сакам нивната ОДЛИЧНА и ЕФИКАСНА услуга? .|.

И мене ме поплавија од горе со парно, но бидејќи станот беше осигуран штетата ја покри осигурителната куќа према мене, а после дали и како наплатија од тие над мене не знам и не ме интересира.

Во секој случај поплава од парно е ужасна работа, се надевам никому нема да му се случи.

Во врска со плаќањата за заеднички простории, праксата вика дека ако за некој трошок платат двајца сопственици, останатите мора да платат исто - солидарна обврска. Ако јас немам гаража нема што да плаќам за поправка на влезната врата од истата, ама за влезот морам да плаќам ако имам стан.