Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 479697 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Јас кога ќе бидам на власт сите ќе возите Шкода.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
ko u komunizam, ama pak i ti ke ni go smestis i nekoj ke vozi fabija nekoj superb :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
Не ми се верува што читам у пм :D Уште има луѓе што викаат на приземје живееме не плаќаме за лифтот, кој е 50-150 денари еве од целокупното одржување на месечно ниво. Ако фане така да се цепи секој трошок кој колку користи и амортизира нешто, тогаш ќе немаат крај математиките у зграда. Се знае се се дели и тоа е тоа, некој повеќе ќе користи нешто, некој друго ама тоа е. Станбена заедница.
Цели избори се добија со радиодифузна такса, тек за 150 денари за лифт.
Сеуште не се дозна кој го соши знамето ;D

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
Јас откако почна коронава не сум се качил во лифт, на втор живеам. Ќе покренам иницијатива да не плаќам. Исто и за скалите од втори нагоре не сакам да платам. Не ми требаат тие, до втори одам јас.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 223
Јас откако почна коронава не сум се качил во лифт, на втор живеам. Ќе покренам иницијатива да не плаќам. Исто и за скалите од втори нагоре не сакам да платам. Не ми требаат тие, до втори одам јас.

Да се воведе можност да се плакја само за еден спрат со лифт ,другите ке ги одам пеш :D

Ај друга ситуација ,да не живееш у станот а да плакјаш лифт,чистење,заеднички фонд,.. евн такса,ѓубрарина, чат пат и некој киловат и метар кубен вода на сметка?

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Треба да ви отворат некој Comedy club за стенд ап. Добри сте за „досетки“ од време од Југославија и такви „фраерски“ финти од 49-та, тој период.

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272

јас на 4ти сум од 9 и еве втора година не се качувам и симнувам со љифт  ;D

Џеваир,
1.Има годишно одржување на системот за ладење/греење и топла вода, сега се дозна 🙄 (не се знае што ќе биде ако рикне инвертер компресор на клима која е за цел спрат)
2. Гаражната врата не е во функција повеќе од една година
3.Стаклото на вратата во спална пукна на цела вертикала 53м2 (кои ги купија како 54ки па сега враќаа пари) и чекаа една година да стигне од Турција за да го заменат

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272

јас на 4ти сум од 9 и еве втора година не се качувам и симнувам со љифт  ;D

Џеваир,
1.Има годишно одржување на системот за ладење/греење и топла вода, сега се дозна 🙄 (не се знае што ќе биде ако рикне инвертер компресор на клима која е за цел спрат)
2. Гаражната врата не е во функција повеќе од една година
3.Стаклото на вратата во спална пукна на цела вертикала 53м2 (кои ги купија како 54ки па сега им враќаа пари) и чекаа една година да стигне од Турција за да го заменат

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
Јас кога ќе бидам власт нема исклучување.
Ќе си плаќаш бато.
Ако не ти чини, реклама5 и барај некаде во Подржи коњ на дрва да се грееш.
Зошто?

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
чекај нема ли закон за ова? Мислам да е регулирано.
Дека мора секој да плати, и доколку се побуни или не плаќа да сноси одговорност.

Или работава заглавува по судови сеуште?
Знам дека се донесе закон за куќен совет и мислам дека се ова треба да е регулирано и да се реагира по брза постапка.

Зградата е заедница и многу логично е сите да плаќаат за заедничките работи. Познавам луѓе кои што седат на 9-ти кат и никогаш не користат лифт па плаќаат.

Тоа ама јас не го користам лифтот (па не плаќам) или јас сум на приземје па не плаќам. Никој нема привилегии и права да изведува шериф.
Секој мора да плати. Да сте на запад има да си платиш. А ако се буниш за вакви глупости ќе си платиш дупло. Едно за трошок, а друго за нарушување на благосостојбата на соседите.

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
Треба да ви отворат некој Comedy club за стенд ап. Добри сте за „досетки“ од време од Југославија и такви „фраерски“ финти од 49-та, тој период.

Не е досетка, еве ја сум ти пример година ипол си плакјам се али не живеам во станот. Сум прифатил кога сум го купувал и тоа е едно од правилата кога живееш во заедница.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821

Не е досетка, еве ја сум ти пример година ипол си плакјам се али не живеам во станот. Сум прифатил кога сум го купувал и тоа е едно од правилата кога живееш во заедница.

Добро де, мора да плаќаш живеел не живеел. Со тоа што не живееш ако ништо друго мораш барем кукен совет и данок да платиш. Сепак станот стоо :)
И јас плаќам за стан во којшто не живеам минимално за сметки/улично осветлување, нешто паушал вода и кукен совет.
Единственото за кое што се фативте и никој не го разбра е тој што живее на приземје да не ви плаќа вас на останатите поправка на лифт. Јас не сум на приземје и мене ми одговара некој да дели трошоци со мене, само не е фер ни логично.

Бојан Ј што кажува смешки, кога му рекле паркинг да плаќа, а не користи одма се побунил. Нели заедничка е зградата. Нели секој треба да плаќа? Или некој може да се буни, а некој не?

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
Исто ти е другар,сите се обидуваат да ти објаснат тоа.Јас може после пет год ке живеам и до тогаш да биде у мирување ли.
Тука со тие ситуации има најмногу бунење пошо некаде нема фирма за зградата и некој користи и не плакја а друг страда.
Оди направи го тоа на Евн кажи им дека од друга адреса плакјаш улично и не им плакај :D али таму никој не сака да си игра со нив

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
 Во нормална држава сопственикот на станот ќе си плати се што треба(или ќираџијата по договор со сопственикот),нема сакам,неќам,користам не користам.Закон е тоа,ти запираат на сметка и чао.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 914
Ако ти се јави комшиката од 9ти дека е сама,а ти не плаќаш лифт, дали ќе направиш криминал и ќе се качиш во лифт за да не се запотиш или ќе останеш доследен на ставовите? 😀
Дојдоа дивите ги избркаа питомите. Јајца на заем ако земат, ги мерат кога ги враќаат