Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 358445 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
Јок...нема да се покачат до толку Филип ви кажа, тоа е реално сценаријото што треба ќе се случи.
@Deni мамката у такво 5000-10000 евра гаража, реално обично паркинг место не треба да е повеќе од 1500 гаража од 5000, зависно од локација и градба. Да не прајме муабет дека 90% од новите станови немаат подрум, идотизам на ниво. Затоа и се размислувам за опција куќа не за друго.

П.С Социјо економските услови не натераа да си ги продадеме куќите за  станови јасно ми е.

За да ја изградиш таа подземната гаража требаат пари. Толку кошта да ја направиш таа гаража.
Од 3500 до 5000 еур за 1 паркинг место.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4021
Битола една нова зграда што гледав има подземен паркинг и подруми за сите станови.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Kaj mene taka napravivme i pokraj otporot na kupuvacite ne menuvavme pozicija.
I tie sto edvaj prifatija sega na edno parking mesto parkiraat 2 koli, normalno pokrivajki go trotoarot i polovina priod od sosednite 2 parking mesta.

Нели имаше некое правило? Мислам дека беше 1.нешто паркинг места на секој стан?

За да ја изградиш таа подземната гаража требаат пари. Толку кошта да ја направиш таа гаража.

Нека кошта, и нека се нема избор. Тоа е тоа. Мора да биде така, законски, и крај.

Плус, јас би направил некаква правна рамка, дека ако имаш гаража, мораш да паркираш во неа. Да не смееш да паркираш во зонско пред зграда ако имаш гаража. А ако те фатат да паркираш да си платиш казна. Ако ти е гаражата конвертирана во остава за зимница? Казна.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Ако не се случи нов грујо (намерно со мала буква) и продолжат интегративните процеси во Европа, цените на становите ќе пораснат и повеќе. Проблем е градежната мафија која и покрај досегашното урбано уништување на централното градско подрачје, не сопира и бара начин секоја парцела да биде 5 или повеќе катови. Ниту една власт до сега (последните дваесет години) не се труди да ја урбанизира периферијата на градот туку само вцртува нови маркички и ги доуништува урбанистичките планови. Во прилог на ова е и оставката на претседателот на советот на општина Центар.

Sent from my Redmi

Катовите воопшто не се проблемот. Туку процентот на градежно земјиште на секоја парцела, задолжителното зеленило и задолжителниот паркинг простор. Не дека нема салам градби. Има. Најчесто се купени пред да се прават и се за малку поразбран и поеснаф народ. Не ни смее да се огласат затоа што на сите портали ќе се објават статии за „Во Дебар Маало станови од 2400евра квадрат!!! Чујте и почујте“.  И сличен публицитет кој на заинтересираните не им е потребен. Малку катови, двор на зградата. Паркинг за 3-4 возила по стан. Неколку места и за гостински паркинг. Простор за мотори и скутери, капија на дворот, врата на гаражата. Се автоматско. Лифтот оди до гаражата. Нема сакала пред лифтот ни по него. Станови од 75м2 нагоре, за да не се набутаат милион луѓе во влезот.

Си има зошто е некаде 1400евра, си има зошто некаде е 1700 евра, си има некаде зошто е 2400евра. И пред се има зошто некаде е 1050евра.

П.С: 5000 евра за гаража е живо џабе и нема логика да е помалку. Толку кошта и во куќа да направиш паркинг место, а често и многу повеќе. Штета што не се задолжителни по 2 паркинг места за стан под 55м2, и 3 паркинг места за над 56м2. За над 75м2 - 3 паркинг места и остава од најмалку 9м2 во рамките на зградата.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
^ до Сити Мол, новата зграда кај што е Веро, поранешен колега, зема стан, не купил паркинг место, пошто скапо било, 7К евра, и кружи по 30 мин да најде да се паркира. Не ми е јасно зашто уопште купуваш стан ако неможеш да купиш и паркинг место на таа локација, кога знаеш колку паркинг места има надвор на улицата, и дека имаш огромен трговски и дека посетители паркираат исто на тој паркинг. Јебем ти логика.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
На 40 квадрати по едно паркинг место.
Имаш 50 квадрати стан, 2 паринг места.
90 квадрати стан, 3 паринг места.

Само така ако сакаш да живееш у центар.

У Токио не можеш кола да купиш ако немаш кај да ја стаиш. Да докажеш дека имаш паркинг место за таа кола, и дека не паркираш друга кола на тоа место.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
I tie sto edvaj prifatija sega na edno parking mesto parkiraat 2 koli, normalno pokrivajki go trotoarot i polovina priod od sosednite 2 parking mesta.

Нека кошта, и нека се нема избор. Тоа е тоа. Мора да биде така, законски, и крај.

Плус, јас би направил некаква правна рамка, дека ако имаш гаража, мораш да паркираш во неа. Да не смееш да паркираш во зонско пред зграда ако имаш гаража. А ако те фатат да паркираш да си платиш казна. Ако ти е гаражата конвертирана во остава за зимница? Казна.

Не треба посебно казнување. Најскапа туршија ќе чува во гаража ако не плаќа надвор за паркинг повластени цени. Ако надворешниот паркинг е за станарите, тогаш нека си платат цена за паркирање по комерцијални услови за земјиштето. Ако е заеднички паркинг на јавна површина нека си плаќаат како што плаќам јас кога се паркирам на тој паркинг а не повластени цени затоа што живее најблиску до паркингот. Кога ќе стигнеме до тоа дереџе економскиот фактор ќе определи кој може да живеево густо населено подрачје и да чува три коли по семејство и кој може да се вози секој ден со кола на работа во Центар. Во сите нормални градови така функционира - „нема рачиња - нема колачиња“. Мене може да ми е криво што неможам со своја кола да стигнам до гз на секој објект ама на крајот колку ти држи толку ќе возиш.

Присутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html

Praviloto kaj nas bese broj na stanovi x 1.2.
14 stanovi imame a 17 parking mesta so se podzemni i nadvor.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
На 40 квадрати по едно паркинг место.
Имаш 50 квадрати стан, 2 паринг места.
90 квадрати стан, 3 паринг места.

Само така ако сакаш да живееш у центар.

У Токио не можеш кола да купиш ако немаш кај да ја стаиш. Да докажеш дека имаш паркинг место за таа кола, и дека не паркираш друга кола на тоа место.
Пази имаат кола, некои и по две!!! А паркинг место не им требало, скапо било. Хаос.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Добро бе мајку му, диносауруси ли живеат на периферија на градов? Па пари да ми дадеш не ти се пикам у тој мравјалник. Бог да чува.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
За 5 години 3000 евра метар квадратен во Скопје. Купувајте станови нема веќе кај да се гради. Ќе влеземе во ЕУ ќе се дуплира цената на м2, зимајте станови на време.

Очигледно народов не само што подлегнува на лаги од политичари, него подлегнува и на лаги од инвеститори.

Скопје е градче, минијатурно во однос на градовите во развиените држави, со ме среден сообраќај, лоша инфраструктура, без план за градба.

Чиста логика, претпоставувам дека најголем дел од становите се купени на кредит по 15-20-25 години, епа израчунајте ако стане м2 2500 евра колкави кредити ќе треба да зимаат за да купуваат.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
Мене ми е жал што не купив 2 паркинг места (подземни) туку само 1, мислам на целиот износ на кредит немаше да ми направи разлика а цената беше примамлива, 3000 е
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1016
Кај се тие купци од 1400 евра квадрат кажете одма продавам.

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
Да се надоврзам на муабетот погоре... би се запрепастиле колку малку станови (избор) има над 100квадрати што е најнормално за 4воро члено семејство.. да не збориме ако имаш 3 деца..  сите нови згради по 1250-1400 квадрат обично имаат еден или два стана вакви ради купувна мок становите се 50-80 квадрати максимум и распореди како да ќе живеат кинези внатре а не Југословени по 2 метри :) затоа се бара стари Станови правени по ју стандарди со мин 40 квадрати дневна :) како што пишаа погоре јас знам станови во дебар маало од луна што се продадоа по 2500 квадрат 2 стана на спрат... знам за во центар на максим горки зградата нова што се гради сега исто има доста висок квадрат... тие турците кај рамстор исто мислам 1700 дека бараат од квадрат..  а за александрија бидејки ми е у двор буквално пред 2 години почнаа да продаваат по 699 еур па видоа дека се продаваат и кренаа..
За секој џеб има опции.. сакаш евтино имаш топанско, чаир, горче, сакаш поскапо имаш аеродром, ново лисиче... сакаш поскапо имаш центар карпош биси 1500 квадрат :) има за секој по нешто...
а дека ќе идат нагоре ке идат..
Репер ми се околните големи градови ( софија/белград) 
2010та година софија беше 700 квадрат сега у просек е 1500 беград беа по 900 еур во 2010 сега нови београд е 2500 а београд на води 4000 еур квадрат... и таму живеат луге и ваму :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4021
Нишо сеа, да си купиме станоби во Св. Николе со време дур се таму ефтини, по новиот автопат за полсаат си Скопје.

Пошто коа ќе станат 2-3 илјади во Скопје, на цена ќе дојди Св. Николе.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"