Автор Тема: Стандардизиран Супер-Научен CARclub Тест за Потрошувачка на Отворено ™  (Прочитано 165012 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
Таму, таму. :)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3473
Golf V, 1.9TDI 105 HP, 5.8 l/100 по борд. Јас верувам дека е повеќе накај 6 - 6.1 l/100.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5550
Многу ме интересираат резултати од мали турбо дизел мотори за кој шо знам дека се екстра економични. Пример да се најди од некој Ауди А2 со 1.4 тди,економичен мотор со прелесна кола, чинам цела од алуминиум беше, или пак Smart for two 800 cdi каква потрошувачка би излегла.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
Веројатно не многу ниска зошто е 120км/ч а тие мотори работат на малце повисоки вртежи при такви брзини.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
Постарите мотори што сме ги возеле тука и тестирале се со многу лош пренос. На пример последната брзина на фиеста TDCI 1.4 2008ма година беше 2800 вртежи (грубо) на 120кмч. Што е непотребно многу за дизел мотор, поготово за тој дизел мотор. Слично е и со другите мотори од тој период. И не само дизел, туку и бензин. Повеќето беа со сличен пренос. На пример полото 1.2 64кс 2007ма беше накај 3800 вртежи грубо. Тука ја губат ефикасноста, а возачите нервите.
После овие почнаа да се ставаат 5 брзински менувачи но со поширок дијапазон на работа, а и 6 брзински со поширок дијапазон, па спаднаа обртаите на околу 2200 вртежи на 120кмч што придонесе и за подобрување на економијата.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5550
За смартот не ни разгледав дали уопште оди до 120, ама за А2ката имам возено еднаш до Лептокарија 4ца со багаж за камп, газена беше цел пат се бркавме се заебававме повеќе коли од друштво по автопат, таму напред назад и пак газење назад ушобол, ако добро памтам едвај 4.5 излезе на бензинска.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
Веројатно не многу ниска зошто е 120км/ч а тие мотори работат на малце повисоки вртежи при такви брзини.

Има потенцијал ко на @filipv кашкаито.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
Toyota RAV4 Hybrid - 7.7.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7071

Значи хибридов помала потрошувачка од ТДИ строго само од Ѓорче до Драчево у 4 саат у работен ден.

Уствари на Симо алфата имала помала потрошувачка од ова... Јаоооо.

Ми нема смисла скроз хибридов на тојота со атмо мотор.

И некако да се стави табелата или линк до истата у првиот пост, да не прабаруваме стално за споредба.

П.С. И кашкаито на ЧленотВ да не заборавите да го ставите.
« Последно менување: 05 Декември 2021, 22:01:05 pm AUUU »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер

Значи хибридов помала потрошувачка од ТДИ строго само од Ѓорче до Драчево у 4 саат у работен ден.

Уствари на Симо алфата имала помала потрошувачка од ова... Јаоооо.

Ми нема смисла скроз хибридов на тојота со атмо мотор.
Па ако споредуваш со такви коли тогаш гледај го Камрито или Королата. А не РАВ4 со аеродинамиката негова. 2.2 литри плус од камри ако не се лажам испаѓа. Сепак си е СУВ да не заборавиме.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
Низ град од петокот наваму бројката е некаде под 6.5. Хибридот тука доаѓа до израз повеќе. Иако ни 7.7 на отворено не е лошо.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
Лошо е според мене 7.7 иако е СУВ, искрено очекував помалце. На 140км/ч да разберам некако 7.7 ама ова е разочарување според мене. 2.0 тди во кодиак/тигуан вади помала потрошувачка од 7.7 на таа брзина.

Многу корисна информација во секој случај.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7071
Лошо е според мене 7.7 иако е СУВ, искрено очекував помалце. На 140км/ч да разберам некако 7.7 ама ова е разочарување според мене. 2.0 тди во кодиак/тигуан вади помала потрошувачка од 7.7 на таа брзина.

Многу корисна информација во секој случај.

Прав си Влатко, не знам колку троши твојот 1.4 турбо, ама би требало да е тука некаде бројката.