Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 897798 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #45 на: 12 Декември 2011, 23:01:00 pm »
Дури и да се можни мали корекции на мапата, мислам дека е малку премабициозно да размислуваш за подобрување на перформансите со вградување на плински уред. Сепак основната функција е да возиме пофетино.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 470
« Одговори #46 на: 12 Декември 2011, 23:17:31 pm »
Дури и да се можни мали корекции на мапата, мислам дека е малку премабициозно да размислуваш за подобрување на перформансите со вградување на плински уред. Сепак основната функција е да возиме пофетино. (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

sepak da prasam :D koga se stava novo ECU i nova mapa zosto da nemoze, a bas deka e poeftino ke izdrzime uste edno litro plus za pogolemo zadovolstvo :D
Fiat Grande Punto & Fiat Stilo

Отсутен google

• Редовен
  • Пораки: 2396
« Одговори #47 на: 12 Декември 2011, 23:30:54 pm »
nekoj nesto me spomna...  :P

Која е потрошувачката на плински погон google?

Epa po dosegasnive presmetki pri skoro potroseni dva rezervara eden na otvoreno eden niz grad, potrosuvackata vo litri plin ne mi e bitna,
BITNO MI E DEKA VOZAM ZA 50% POEFTINO OD PRETHODNO, odnosno za parite so koi pominuvav 100km sea pominuvam 200km :D

i za seto toa prvo ke vi se zablagodaram vas(PLIMONT) i vasiot cenet ured LANDI PLUS MAX...:)

se razbira i na moite nervicki koi izdrzaa do kraj da ispadne vaka :D (ako moze,neli ???)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #48 на: 12 Декември 2011, 23:47:52 pm »
Некако (пре)голема разликава :) Дури и исто да троши плин : бензин = 1:1, за парите од 10л бензин не купуваш 20л плин. Ај уште малку извози, па ќе кажеш точно :)  разликата кај мене е отприлика ваква: наместо 945 денари за бензин, трошам 580 за плин. Рачунам со 95ка бензин и со плин од 43 денари, што значи најмалата можна разлика. Ако рачунам 98-ца и плин од 38 денари, тогаш разликите се поубави, ама пак не е 50%  (ем ти треба бензин за првите километар-два)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9031
« Одговори #49 на: 13 Декември 2011, 07:40:11 am »
Некако (пре)голема разликава :) Дури и исто да троши плин : бензин = 1:1, за парите од 10л бензин не купуваш 20л плин. Ај уште малку извози, па ќе кажеш точно :)  разликата кај мене е отприлика ваква: наместо 945 денари за бензин, трошам 580 за плин. Рачунам со 95ка бензин и со плин од 43 денари, што значи најмалата можна разлика. Ако рачунам 98-ца и плин од 38 денари, тогаш разликите се поубави, ама пак не е 50%  (ем ти треба бензин за првите километар-два)
agree исто и кај менее така некако последно мерење 330км 1420ден, истата километража на бензин околу 2200 денари

Отсутен google

• Редовен
« Одговори #50 на: 13 Декември 2011, 09:00:09 am »
epa vaka 95ka e 76 denari : 1000/76=13,157 litri
a plinot sto go koristam e po cena od 38,5 denari: 1000/38,5=25,974 litri ... od ova racunam znaci bez tie pari za benzinot...

a kolata e setirana perfektno, gi imam izbegnato site zagubi na plin so manijackata montaza, diznite se pogodeni na NULA dokolku na nekoj nesto mu znaci toa, a na kolata ne i treba kilometar dva za prefrluvanjeto da se  ostvari :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #51 на: 13 Декември 2011, 09:14:28 am »
кај полниш плин?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #52 на: 13 Декември 2011, 09:42:07 am »
epa vaka 95ka e 76 denari : 1000/76=13,157 litri
a plinot sto go koristam e po cena od 38,5 denari: 1000/38,5=25,974 litri ... od ova racunam znaci bez tie pari za benzinot...

a kolata e setirana perfektno, gi imam izbegnato site zagubi na plin so manijackata montaza, diznite se pogodeni na NULA dokolku na nekoj nesto mu znaci toa, a na kolata ne i treba kilometar dva za prefrluvanjeto da se  ostvari :D

Вака треба секоја плинска инсталација да биде „наредена“ :) Со здравје да си штедиш и многу безгрижни еколошки километри

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #53 на: 13 Декември 2011, 15:22:34 pm »
Слики од Гранде Пунто со плински уред

Астра со плински уред

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #54 на: 13 Декември 2011, 18:03:53 pm »
Fala za iscrpniot odgovor plimont. Koja e razlikata megu Lovato i Landi Maks ( mislite Landirenzo Maks?) sistemot za G. Punto i koi tip na injektori koristi Landi Maks (lovato ili Med kako Omegas?)
Bidejki motorot na G.Punto e mnogu slab (65KS) dali moze pri kalibriranjeto da se zgolemi silata i da bide postarten?

pozdrav

Разликата меѓу Ловато и Ланди Плус Макс е во повеќе елементи, електроника, компјутер, софтвер, испарувач итн. Двата уреди користат исти (Ловатови) инјектори.
Ланди Рензо своите секвенционални уреди ги пласира под следните брендови:
-Landi Renzo (Omegas, Evolution)
-Landi (Blu, Maks Plus)
-Lovato (Smart)
Landi Renzo Omegas и Landi Blu се опремени со MED инјектори,
Landi Maks Plus и Lovatо Smart  имаат Lovato инјектори,
Landi Renzo Evolution има AEB инјектори.
(сите погоре спомнати брендови се сопственост на Ланди Рензо)

MED и AEB инјекторите се брзи инјектори и тие ги користиме кај возила кои имаат ниски времиња на отворање на бензиските инјектори, и кај кои бензиската мапа е во широк опсег. Тоа се најчесто возила со мала кубикажа и голема моќ, на пр: АМГ Мерцедес (пр. зафатнина 1.8 и сила 140 kw) и BMW M.
Конкретно за Пунто, има релативно високо и стабилно време на отворање на бензиските инјектори а вредностите на бензиската мапа се во мал опсег, така да со поставување на уред со брзи инјектори не се добива ништо повеќе отколку да се постави уред со поспори  ловатови инјектори.
Ланди Плус Макс и Ловато Смарт се уреди кои се произеведни по превземањето на Ловато од страна на Ланди Рензо. Кај Ловато Смарт се направени низа подобрувања на компонентите и на софтверот, а Ловатовиот МАП сензор е заменет со сензор кој се користи во уредите на Ланди Рензо.
Ланди Плус Макс е целосно нов уред кој го развиваа задно тимовите на Ланди Рензо и Ловато. Целта беше да се дизајнира и произведе уред со стабилно функционирање, добри перформанси, голема издржливост во различни услови на експлоатација и со различен квалитет на гориво, а притоа да нема превисока цена за набавка и одржување.
Разликата во сила и брзина според податоците на производителот е околу 2%, а потрошувачката е до 10% повисока од таа на бензин.
При калибрација на плинскиот уред  целта е да се добие работа на плински погон најблиску можно до таа на бензиски погон. Обид за додавање на сила на плински погон би бил непрофесионалнен и во секој случај неуспешен. Ќе мора да се збогати смесата плин воздух над оптималната, што ќе го регистрира бензискиот компјутер, ќе се активира check-engine и софтверот ќе се префрли во service mode. Значи, ќе добиеме само компликации и додатни проблеми за бришење на грешките во бензискиот компјутер.

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 470
« Одговори #55 на: 13 Декември 2011, 19:46:23 pm »
Некако (пре)голема разликава :) Дури и исто да троши плин : бензин = 1:1, за парите од 10л бензин не купуваш 20л плин. Ај уште малку извози, па ќе кажеш точно :)  разликата кај мене е отприлика ваква: наместо 945 денари за бензин, трошам 580 за плин. Рачунам со 95ка бензин и со плин од 43 денари, што значи најмалата можна разлика. Ако рачунам 98-ца и плин од 38 денари, тогаш разликите се поубави, ама пак не е 50%  (ем ти треба бензин за првите километар-два)
agree исто и кај менее така некако последно мерење 330км 1420ден, истата километража на бензин околу 2200 денари

mnogu nekako??? jas so 2000mkd benzin pominav 380km...
Fiat Grande Punto & Fiat Stilo

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #56 на: 13 Декември 2011, 20:13:51 pm »
па за мене не е многу :) 2 и кусур пати поголема снага хранам од тебе :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #57 на: 13 Декември 2011, 20:18:12 pm »
Некако (пре)голема разликава :) Дури и исто да троши плин : бензин = 1:1, за парите од 10л бензин не купуваш 20л плин. Ај уште малку извози, па ќе кажеш точно :)  разликата кај мене е отприлика ваква: наместо 945 денари за бензин, трошам 580 за плин. Рачунам со 95ка бензин и со плин од 43 денари, што значи најмалата можна разлика. Ако рачунам 98-ца и плин од 38 денари, тогаш разликите се поубави, ама пак не е 50%  (ем ти треба бензин за првите километар-два)

ова е со некоја потрошувачка нешто под 9 литра строго град последниве недела дена (значи согласно потрошувачката на плин претворено во бензин), тебе изгледа 7 ти троши низ град зимно време бензин, мене ибицата тешко толку

Отсутен google

• Редовен
« Одговори #58 на: 14 Декември 2011, 01:26:18 am »

ama ti ne vozis niz SKOPSKITE GUZVI :D

Отсутен google

• Редовен
« Одговори #59 на: 14 Декември 2011, 01:26:53 am »
кај полниш плин?

NAS GAS vo staklara do JERSY