Автор Тема: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?  (Прочитано 196509 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43954
  • Il Moderatore
Одг: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?
« Одговори #300 на: 27 Септември 2015, 10:09:47 am »
Е така треба да се одвива сообраќај, а не како на пластичарска, мавровка и битпазар.... и зелен пазар
Колку е „фотошопирано“ видеово - чудо едно :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #301 на: 27 Септември 2015, 10:42:46 am »
Еве едно без „фотошоп“  ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29809
    • CARclub.mk
« Одговори #302 на: 28 Септември 2015, 23:37:10 pm »
Него, нели има некоја кампања „вози како секое дете на улица да е твоето дете“?

Имам предлог за уште една - „вози точак како секој семафор да е ЕБАН СЕМАФОР!“

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #303 на: 29 Септември 2015, 01:01:34 am »
i ili na sekoj semafor po edno predno trkalo na ulicaa :D koga si na kratko vov Skopje kako jas mnogu se primetue, cel Beograd pa i Zagreb ne vidov tolku tocacii po ulica + u kontra smer...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9120
« Одговори #304 на: 29 Септември 2015, 07:36:42 am »

Детето на точакот помина на пешачки на семафор кој трепкаше жолто за сообраќај, така да размисли малце утре може и твое да биде. И јас возам точак и на зелено на пешачки ми се случувало некој одвај да закочи или да не закочи пред мене.
Исто беше и со девојчето на партизанска пред универзална на зелено за пешак помина и ја прегазија како куче!!!

редЕко не си видел пошто во Загреб на тротоар не се паркираат коли. Погледнија партизанска на потег рузвелтова соборна и види кај може точак да се вози.

Не викам дека нема идиоти на точаци ама има и многу позади волан

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #305 на: 29 Септември 2015, 07:40:36 am »
Таа куравата во градски парк кога го згазила детето излегла и вртела по телефони по луѓе, детето беше од мое маало и секој ден играа кошарка доле пред зграда за греота родителите сега, на куравата не и дадоа притвор ниту на алачки ниту на тој пекмезот кај универзална. Притвор само за тој пред некој ден со аудито има сега за сега.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #306 на: 29 Септември 2015, 07:43:45 am »
Пошо пекмезот нема на кој да се јави... А најверојатно ни неговите немаат

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #307 на: 30 Септември 2015, 23:34:10 pm »

...
редЕко не си видел пошто во Загреб на тротоар не се паркираат коли. Погледнија партизанска на потег рузвелтова соборна и види кај може точак да се вози.

Не викам дека нема идиоти на точаци ама има и многу позади волан

taka e druze, zatoa "kriticna masa" namesto da se opnue na pat i da go zatvara

se javat na pajak i policijata za raka i site koli sto im precat neka gi kaznat i krenat ili neka gi kaznat na svoj nacin... Taka da ne im tekne nikat pojke dase parkiraat na trotoarot.

edit: ima uste trista nacini da im se pomogne na zrtvite vo slucajot kriticnata masa sobere dobrovolni prilozi pari i pojak advokat, obzali odlukite natakanarecenot sud sto raboti na poziv na kravata,.. ja obznani sudijkata, koja raboti na poziv, vo erata na internetot pritisok na nevladini organizacii...
vaka na mene i na uste nekoj vo slucajov nedolzni ni go blokiras patot, i sto si postignal??
« Последно менување: 30 Септември 2015, 23:52:38 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #308 на: 01 Октомври 2015, 08:11:29 am »
Освен што ќе те замрази популацијата што се обидуваш да ја едуцираш, ништо.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #309 на: 01 Октомври 2015, 08:40:30 am »
па најверојатно со протест привлекуваш повеке внимание, кое во случајов е битно.

Ако можеше да се собираат кампери пред влада и пред собрание и протести и контра протести ова е најмалиот проблем поради блокирање.

Треба малце во градов да се обезбедат услови и за останати учесници во сообраќај. Ако можеше со пајак пред неколку години да се исчисти партизанска за никој да не паркира на улица може да се среди и да не паркира на тротоар.

Само што на многу места тротоарите се валидно место за паркирање. Цело дебар маало има паркинг зона на тротар така да некаде пајак не помага, а и btw кога ке тргнеш ти на точак негде и на секои 5 мин треба пајак да викаш за да ти е чист патот незнам колку е изводливо.

барање појак адвокат не го решава проблемот во корен туку ги решава последиците, поентата е да се намали можноста да стигнеш за барање адвокат за да го осуди човекот што ти го згазил детето.

Невладините во оваа држава што и да кажат веднаш ги лепат до некоја политичка партија и као ништо да небило

така да очигледно само со урлање по улици бива и не само кај нас цел свет тоа го прави

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #310 на: 01 Октомври 2015, 08:56:11 am »
Проблемот со паркирањето се решава системски. Се слагам дека паркирањето на тротоар е непрактично и погрешно - ама дали сме застанале за да се прашаме зошто луѓето паркираат на тротоар?

1. Премногу возила. Ова сум го спомнал неколку пати - во Македонија од 1991-ва па до сега се продадени околу 150.000 нови возила. Во последниве 4-5 години (од кога се олесни увозот) се увезени некаде околу 200.000 половни возила (мислам дека бројката може да е и поголема). Плус се претпоставува дека има околу 30-50.000 нерегистрирани возила. Значи, имаме премногу возила на улиците, а недоволно паркинзи за да ги опслужиме.

2. Недоволно паркинзи. Да, се прават разно-разни катни гаражи - но за жал, сето тоа не е доволно. Катните гаражи имаат капацитет за неколку стотина возила. Ете, нека има 15 катни гаражи во градов (а нема), пак не е доволно. Во центар има и отворени паркинзи кои или се преполни, или се прескапи (за просечниот македонски џеб). Јас лично не се слагам дека паркинг може да биде „прескап“ - имаш пари за кола, имаш пари и за паркинг. Од друга страна, никој од платените паркинзи не ми ја гарантира безбедноста на возилото.

3. Недоволно култура. Ова е верглано и верглано и верглано. Си бара друг пристап.

4. Во потегот од Центар кон Рузвелтова има навистина многу гужва - многу канцеларии, многу луѓе тука живеат, итн - а нема катна гаража. Односно, има - таа позади универзална, ама таа ем е 50 денари саат (50 денари, алоооо!), ем има минорен капацитет.

Го спомнуваш Дебар Маало. Во Дебар Маало се паркира на тротоар само на некои делови на Орце Николов, а генерално се паркира на улица. Го решија тоа со зонското паркирање (кое повторно налага паркирање или на улица или на тротоар).

Лесно е да се обвинат колите и возачите, ама никој да размисли и да понуди решение. Сите големи градови во светот функционираат примарно со јавен сообраќај.

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #311 на: 01 Октомври 2015, 09:05:15 am »
Нека ги напраат катните 10 денари саат, а не вака 50 и зјаат празни

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #312 на: 01 Октомври 2015, 09:07:10 am »
Сите големи градови во светот функционираат примарно со јавен сообраќај.

Со СИТЕ колеги што разговарав до сега за возила сите го велат истото: Што ќе ми е кола? Што ќе и правам? И така не смеам да ја возам низ Прага, а јавниот сообрачај функционира толку совршено шо е идиотски да се купува кола.

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
« Одговори #313 на: 01 Октомври 2015, 09:08:12 am »
Зеро со автобус одиш на работа?

Доколку би имало соодветна вело мрежа, голем дел од велосипедистите ќе ја користат.

Велосипедистите не ја создаваат гужвата со автомобили, напротив тие ја намалуваат (1 велосипедист - 1 автомобил помалку ) :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #314 на: 01 Октомври 2015, 09:09:49 am »
Велосипедистите не ја создаваат гужвата со автомобили, напротив тие ја намалуваат (1 велосипедист - 1 автомобил помалку ) :)

или еден помалку во автомобилот што и онака веќе иде некаде...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време