Автор Тема: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?  (Прочитано 196748 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20704
Одг: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?
« Одговори #285 на: 25 Септември 2015, 09:51:46 am »
za toj na vodnjanska deka od opstinata ke dobie eban dinar se somnevam, slucajno ednas bev nataka so opstinar da mu go vidis izrazot na liceto ko go poprasav...

mislite mnogu ja zanima drzavata za kukava na vodnjaska deka nebilo bezbedno, gledajki go trotoarot na novava katna garaza kaj Beko se raboti za noF stil vo urbanizmoot :D

Vodnjanska:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

katna beko:

kosot nema 40 cm...

Тоа е таа „безбедност“.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43966
  • Il Moderatore
« Одговори #286 на: 25 Септември 2015, 09:54:34 am »
Нема невини минувачи на сред булевар ;D
Тие мали, а големи работи како куќата на водњанска се одлика на то како се „средуваат“ работите во сообраќајот кај нас. исто така и паркирањето на тротоари, за да бидат слободни улиците, па пешаците и точкашите мора на улица да се симнат.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6878
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #287 на: 25 Септември 2015, 11:00:50 am »
Пред некое време Симо стави видео за тоа како холандија се средува инфраструктурно и им дава предност на велосипедистите. Далеку сме ние од тоа, со ова ниво на свест ќе си тапкаме у место.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #288 на: 25 Септември 2015, 11:06:30 am »
Не гледам преку кој механизам ќе успее да извади денар од куќата на водњанска

еве ке дадам неколку примери:

-маркетниг агенција ке му ја откупи фасадата... исто како оној кај кривиот мост... кога е во прашање град скопје, он издава дозволи за паноа рекламни со специфицирана (мала) димензија... кога е приватен имот во прашање, градот нема ингеренции да каже колкаво ке биде паното...  нај големото што може да се смести, ке го сместат...

или.. целата куќа ке ја направи некаква продавница за било што... може да биде аптека, може да биде 247 тобако со сите дозволи за алкохол....

има и други опции... само треба да одлучи некој да фрли пари за тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55056
  • Махер
« Одговори #289 на: 25 Септември 2015, 11:07:33 am »
A од триаголникон кај ситимол? Можеше да лапне или стан, или деловен простор во Ситимол. Локалчињата 20-50евра по квадрат се, па сеа ти види си, прерачунај си...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #290 на: 25 Септември 2015, 11:35:20 am »
А бе ако сака и бушотина за нафта нека има на тоа место. Ако државата реши дека е во нејзин интерес таму пат да поминува - има пат да поминува. А после тоа нека се обештетуваат, судат, тужат, нека докажува тој колку изгубил поради немање место кај да стаи рекламен билборд....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #291 на: 25 Септември 2015, 11:40:31 am »
тој со куќата кај кривиот мост, многу педерски изигра... што се однесува до сумите, неможам со стопроцентна сигурност да тврдам, ама знам дека кога почнаа мостот да го градат, му било понудено двојна цена од пазарна.. он барал 10-15 пати повеќе. му се заканиле дека ке му го одземат ЗЕМЈИШТЕТО!! е за да не му го одземат земјиштето, типот пончнува да гради куќа.. додека ги турија столбовите на мостот, он крена карабина од 200+ квадрати на 2 спрата... и ете ја сега, зјае така куќата...

со тоа што во целава ситуација, он уствари убави пари си ќарува секој месец... еден од нај големите билборди на акцент медија е сместен КАЈ НЕГО ВО ДВОР пред куќата... се збори за 400-500 евра месечна рента со се струјата што ја троши билбордот (3-4 неонки)...

поентата ми е дека, баш и не ме занима колку му нуделе, што он барал, ама ете ако одлучил да не го дава местото, сигурно имал некој план. и планот му се остварил... на долгорочни патеки, ке добие сигурно 500 пати поише пари одошто му нуделе за местото...

истото е и со тријаголникот кај сити мол...

истото е и со куќата на водњанска... тоа така руинирано можеби стои и му се потсмеваме, ама кад тад, ке награбуса пари на долгорочен план... ке вади една јака (премиерска) плата, без да мрдне со прст...
ne zaboravaj deka prvo treba da ja isplati karabinata sto ja krenal samo za da ja zaebe drzavata,pa tek posle toa parite od rentata za bilbordot kje mu bidat kjar
kolku cini karabina vo strog centar so centarski komunalii? 200kvadrati?
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #292 на: 25 Септември 2015, 11:43:50 am »
Ова е убаво видео како треба државата да работи. Без разлика дали за возила да може да се движат или за точаци (и пешаци):

https://youtu.be/XuBdf9jYj7o?t=87

Само една реченица: „So buildings were demolished to make room for the cars“.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #293 на: 25 Септември 2015, 11:49:18 am »
A од триаголникон кај ситимол? Можеше да лапне или стан, или деловен простор во Ситимол. Локалчињата 20-50евра по квадрат се, па сеа ти види си, прерачунај си...
posledna ponuda bila 500 000.on baral 1 000 000€
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20704
« Одговори #294 на: 25 Септември 2015, 11:52:21 am »
Ова е убаво видео како треба државата да работи. Без разлика дали за возила да може да се движат или за точаци (и пешаци):

https://youtu.be/XuBdf9jYj7o?t=87

Само една реченица: „So buildings were demolished to make room for the cars“.

Многу е побитно што имаат да кажат од 4та минута па натака...

Не кажува дали се работи за приватен објект или не... Мене едино што ми текнува на зграда што се „тргнала“ кај нас, е на онаа кај нова Железничка, на ќошето карши Пошта. Дури се сеќавам дека гледав од тераса кога ја сништија, за да го направат булеварот накај Народна Банка.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55056
  • Махер
Одг: Одг: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?
« Одговори #295 на: 25 Септември 2015, 12:26:01 pm »
posledna ponuda bila 500 000.on baral 1 000 000€
Јас би барал бар пет миљарди... крај со крај неможеш да врзеш со миљон.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #296 на: 25 Септември 2015, 13:19:50 pm »
Си има пресметки според кои се пресметува вредност на земјиште кога се гради објект на него. Битно е колку спрата ќе биде објектот, деловен или станбен, колку квадрати ќе биде таа парцела на која што припаѓа земјиштето, локација итн. Зборувам за комерцијални објекти како Сити мол, или некоја зграда, за улици појма неам како одат работите.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34167
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #297 на: 26 Септември 2015, 10:02:16 am »

Таму тобакичко ќе си отвори и ќе се искине од продавање куртони и цигари.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34167
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #299 на: 26 Септември 2015, 23:56:14 pm »
Е така треба да се одвива сообраќај, а не како на пластичарска, мавровка и битпазар.... и зелен пазар